تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 9 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):وصول به خداوند عزوجل سفری است که جز با عبادت در شب حاصل نگردد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835655842




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بسط سندرم بي‌تفاوتي در جامعه ايراني


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بسط سندرم بي‌تفاوتي در جامعه ايراني
كاهش معنويت در زندگي مدرن با فيلمبرداري از حوادث به جاي كمك به حادثه ديده قابل مشاهده است / بي‌تفاوتي به رخدادهاي اجتماعي اطراف ما در طول شبانه‌روز از همان دغدغه‌هايي است كه هر روز به شكل بدتري پررنگ مي‌شود...
نویسنده : نيره ساري 


بي‌تفاوتي به رخدادهاي اجتماعي اطراف ما در طول شبانه‌روز از همان دغدغه‌هايي است كه هر روز به شكل بدتري پررنگ مي‌شود و تحليلگران دليل عمده آن را مبتني بر از بين رفتن معنويت، ‌سنت‌هاي قديمي و غرق شدن در زندگي مادي‌گرايانه مي‌دانند. 


شايد نسل دهه‌هاي قديم اين جمله را شنيده باشند كه بزرگي در يك محل ريش و سبيل گرو مي‌گذاشت تا دعواي پايين ده با بالاي ده بالاخره حل شود، اما شايد همين يك خط براي نسل‌هاي دهه‌هاي جديد خنده‌دار هم باشد. 
اما واقعيت امر درست است؛ چراكه ايراني جماعت همواره در طول تاريخ به عنوان مردمي فداكار، پراحساس، با تعهد، مهربان و نوع‌دوست معروف بودند و در صورت مشاهده مشكل يا اتفاقي براي همنوع خود بي‌محابا كمك مي‌كردند، هرچند كه هنوز هم رنگ اين همدلي تا حدودي در روستاها و شهرهاي حاشيه‌اي به چشم مي‌خورد، اما آمارهاي پژوهشي حكايت از عمق فاجعه در كلانشهرها دارد تا جايي كه تقريباً نيمي از مردم پايتخت دچار سندرم «بي تفاوتي» شده‌اند. 
   
بي تفاوتي مانع مهم مشاركت سياسي در زندگي مدرن
در متون جامعه‌شناسي از رفتار بي‌تفاوتي (Apathy) به عنوان پديده‌اي آسيب شناختي ياد مي‌شود كه مانعي مهم در برابر مشاركت سياسي و اجتماعي است كه متأسفانه از پيامدهاي شهرنشيني در دوران امروزي (مدرن) به شمار مي‌رود.  خشم و عصبانيت، رضايت و خوشحالي، قدرداني يا انتقاد از عوامل و دلايل رويدادها،‌ واكنش‌هاي طبيعي هستند كه بسياري از ما در زندگي خصوصي و اجتماعي خود با آن روبه‌رو مي‌شويم كه البته برخي از اتفاقات در پيرامون ما جنبه خصوصي و فردي دارند و هر يك از ما مختار است هرگونه كه خود تشخيص مي‌دهد با آن برخورد كند. 


اما بسياري از رويدادهاي اطراف جنبه اجتماعي دارند و تقريباً كل افراد يك جامعه را درگير خود مي‌كنند كه نوع واكنش بعد از وقوع اين دست از رويدادها ديگر جنبه فردي ندارد، لازمه واكنش جامعه را مي‌طلبد. 
گذشته از نبود درگيري مردم (توده و بدنه جامعه) در بحث‌هاي سياسي و جناحي و گله‌مندي‌هاي تكراري از رويه معيشتي حاكم بر اقتصاد كشور، در حوزه فرهنگي و اجتماعي كه شرايط به مراتب وخيم‌تر است، مردم نسبت به جان و مال و آبروي همنوع خود بي‌تفاوت شده‌اند و مكرر ديده مي‌شود، اين بي‌تفاوتي با گرفتن فيلم و عكس نشان داده شده و حتي در معرض نمايش هم گذاشته مي‌شود. 


شايد تا چند سال قبل شكل اين بي‌تفاوتي‌ها به سكوت و مشاركت نداشتن در رقم خوردن جنايت‌هاي خياباني چون ميدان كاج و پل مديريت تهران خلاصه مي‌شد، اما چند سالي است كه موضوع حتي وخيم‌تر از اين شده است تا جايي كه براي پاسخ به همنوع خود در دادن آدرس ساده هم حواس خود را پرت مي‌كنيم يا با بي‌تفاوتي از فرياد‌هاي مرد جوان بر سر دختري عبور مي‌كنيم و گريه‌هاي زن جوان كنار خيابان را هم ناديده مي‌گيريم. 
    
ايراني بمانيم اما از تمدن غرب عقب نمانيم!
دكتر امان‌الله قرايي مقدم، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه تهران در گفت‌وگو با روزنامه جوان با اشاره به اينكه معنويات، «همدلي و همزباني» مورد اشاره از سوي رهبر معظم انقلاب از ميان مردم رخت بر بسته است، گفت: مردم رباتيك و بي‌احساس شده‌اند در حالي كه لازم بود ايراني بمانيم، اما در عين حال از تمدن غرب نيز عقب نمانيم. 
اين جامعه‌شناس، ماديات و نفس‌پرستي را دو دليل عمده براي شكل گرفتن بي‌تفاوتي در ميان مردم معرفي كرد و اظهار داشت: ماديات و زندگي سرمايه‌داري موجب شد تا افراد مصلحت‌گرا شوند و با فاصله گرفتن از مراحل عقلانيت و معنويت، به سمت مصلحت‌انديشي براي خود حركت كنند. 
   
جاي خالي معنويت و دگر‌خواهي در زندگي مردم
وي راه‌حل موجود در اين زمينه را مبتني بر پررنگ كردن معنويات در زندگي مردم و مشاركت جوانان در سطح تصميم گيري‌هاي خرد و كلان دانست و خاطر نشان كرد: بايد به اصالت قبل و ريشه‌هاي قديم فرهنگي – مذهبي در خانواده‌ها بازگرديم. 
همچنين پروفسور حسين باهر، بنيانگذار مكتب «رفتارشناسي انساني» در جهان درباره بي‌تفاوتي مردم نسبت به جان، مال و آبروی همنوع خود و عكس‌العمل‌هاي به دور از همدردي در مواقع بحراني اظهار داشت: زمانه به گونه‌اي شده كه وقتي فردي عيب و نقصي در كسي مي‌بيند، خدا را شكر مي‌كند كه خود از آن عيب مبرا است. 
   
از خدا، خلق و خانواده‌محوري به خود محوري و بي‌تفاوتي رسيديم
باهر با اشاره به سخن معروف امام حسين(ع) مبني بر اينكه «اگر دين نداريد لااقل آزاده باشيد» ادامه داد: قبلاً خدا، خلق و خانواده محور بوديم، اما امروزه خود‌محور شديم و هر‌كس فقط به خودش فكر مي‌كند، چراكه از قله سنت به صنعت حركت كرديم، اما نه مدرنيته شديم و نه سنت قبل را حفظ كرديم. خوبي‌هاي سنت را از دست داديم و از صنعت نيز اكتفا به بدي‌ها مي‌كنيم. 
رنگ باختن معنويت از زندگي مدرن امروزي ميان مردم، فاصله گرفتن از سنت‌هاي قديمي، ماديات و زندگي سرمايه‌داري، سهولت در دروغگويي، بي‌اعتمادي افراد جامعه به يكديگر و ساختارهاي اجتماعي و سياسي امروز منجر به بي‌تفاوتي‌هايي شده است كه به گفته تحليلگران در صورت بي‌توجهي به بازگشت به سنت قديمي روز به روز بدتر هم خواهد شد. يادمان باشد، بترسيم از لحظه‌اي كه تا زنده‌ايم چيزي درون ما بميرد به نام انسانيت!


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۵ - ۲۲:۱۱





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن