واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
كارشكني دلواپسان براي برهم زدن برجام
دونالد ترامپ محبوب تندروهای ایران
«دونالد ترامپ» رییس جمهوری منتخب امریکا تهدید کرده است که توافق هسته ای را پاره خواهد کرد . این موضوع دولت روحانی را در تهران تحت فشار قرار داده است. تندروهای ایران اما از این تهدید ترامپ خوشحال هستند و جامعه مدنی آن کشور نگران است.
روز نو : «دونالد ترامپ» رییس جمهوری منتخب امریکا تهدید کرده است که توافق هسته ای را پاره خواهد کرد . این موضوع دولت روحانی را در تهران تحت فشار قرار داده است. تندروهای ایران اما از این تهدید ترامپ خوشحال هستند و جامعه مدنی آن کشور نگران است.
به گزارش سايت روزنو، خبرگزاری «دویچه وله» آلمان با انتشار گزارشی درباره خرسندی تندروها و دلواپسان در ایران از ریاست جمهوری ترامپ و تهدیدات او علیه برجام گزارشی را منتشر کرده است. این خبرگزاری می نویسد:«در صورتی که روحانی بار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری مه سال ۲۰۱۷ میلادی پیروز شود ما ایران متفاوتی را درپنج تا شش سال آینده تجربه خواهیم کرد». این پیش بینی سرلشکر هرزی هالوی رییس دستگاه اطلاعات نظامی اسرائیل در اواخر نوامبر گذشته در جمع دانشجویانش در دانشگاهی در تل آویو بود. او گفته بود که روحانی نیازهای مردم خود را بهتر از هر سیاستمدار دیگر ایران درک کرده است. او گفته بود که در حال حاضر احتمال انتخاب دوباره روحانی کمتر و کمتر وجود دارد. از دید او رییس جمهوری ایران با انتقاد شدیدی مواجه است. در حال حاضر، مهم ترین پیروزی در سیاست خارجی او توافق هسته ای است که به تحریم های بین المللی پایان داده اکنون در محل پرسش و ابهام قرار گرفته است».
دویچه وله می افزاید:«باراک اوباما رییس جمهوری امریکا همواره از توافق هسته ای دفاع کرده است. او می گوید که توافق هسته ای سبب شد تا جهانی امن تر داشته باشیم. با این حال جانشین او دونالد ترامپ بارها گفته است که قصد دارد توافق با تهران را از بین ببرد. از دید او برجام بدترین توافقی است که تاکنون حاصل شده است. این نقطه نظری است که تندروها در ایران در آن با ترامپ اشتراک نظر کاملی دارند.
«حسین شریعتمداری» سردبیر روزنامه محافظه کار «کیهان» در این باره خطاب به ترامپ نوشته بود که ما را از شر توافق هسته ای رها کن. او خطاب به ترامپ نوشته بود که برجام برای ایران هیچ ثمر و دستاوردی نداشته است و همان بهتر که پاره شود. شریعتمداری و سایر تندروها در ایران از پیروزی ترامپ در انتخابات امریکا استقبال کردند.
دویچه وله با اشاره به این که دولت اصلاح طلب روحانی تحت فشار قرار دارد می نویسد:«اگر ترامپ در عزم خود برای لغو برجام مصمم باشد این موضوع می تواند برای روحانی مشکلات بسیاری را ایجاد کند و ابهامات درباره طلسم انتخابات را افزایش دهد. محافظه کاران می خواهند از انتخاب مجدد روحانی جلوگیری نمایند. نهادهای خاصی نیز با اقتدار در برابر او ایستاده اند. بیش از سه دهه است که اقتصاد ایران در دوران تحریم گرفتار بازار سیاه بوده است و نهادهای خاصی از این موضوع بهره مند شده اند. آنان انحصار ساخت جاده ها و تولید نفت را در اختیار داشته اند. عادی سازی روابط میان ایران و امریکا سبب آسیب وارد شدن به منافع اقتصادی آنان خواهد شد و ازادسازی اقتصاد ایران برنامه ای است که روحانی می خواهد با سریع ترین سرعت ممکن آن را عملی کند.
توافق هسته ای برای بازگشت ایران به جامعه بین المللی ضروری است. این توافق تصریح می کند که ایران دیگر غنی سازی در جهت ساخت تسلیحات را انجام نخواهد داد. براساس برخی از براوردها اما ایران دارای مواد شکافت پذیر به اندازه کافی برای تولید تسلیحات هسته ای در بازه زمانی کوتاهی است. اگر توافق لغو شود بسیاری در غرب این هراس را دارند که ایران بتواند برنامه هسته ای خود را ظرف مدت زمان کوتاهی از سر گیرد و ابعاد گسترده تری به آن ببخشد. بسیاری از فعالان حقوق بشر حقوق مدنی در ایران از پیروزی ترامپ نگران هستند.
یکی از این فعالان می گوید که حرف های ترامپ مردم ایران را بیقرار کرده است. او می گوید که مردم از توافق هسته ای حمایت می کنند چرا که نمی خواهند جنگ شود. با این حال برخی از اعضای اپوزیسیون جمهوری اسلامی در خارج از کشور موضوع را به گونه ای دیگر می بینند. آنان معتقدند که تغییر نظام سیاسی کنونی در ایران تنها راه حل برای مشکلات ایران است سیاست های روحانی برای اشتی ملی را مانعی در برابر آن تحقق این سناریو می بینند. اخیرا ۳۰ تن از مخالفان نظام سیاسی ایران که در تبعید به سر می برند نامه ای سرگشاده به ترامپ نوشتند و خواستار تشدید و اعمال تحریم ها علیه ایران و لغو برجام شدند. با این حال، این گروه به ندرت از حمایت در داخل در جامعه برخوردار شدند. تنها چند ساعت پس از انتشار این نامه بیش از پنج هزار توئیت در انتقاد از آن منتشر شد.
«تریتا پارسی» رییس شورای ایرانی – امریکایی (نایاک )در واشگتن می گوید که هم چنان از برجام که پس از سال ها مذاکره حاصل شده دفاع می کند. این سازمان غیر دولتی که از بانفوذترین لابی های حامی برجام بوده است می گوید که در سال ۲۰۱۵ ایران در میان دو راهی جنگ یا صلح قرار داشت. او می گوید که اکنون نیز این وضعیت ادامه دارد و تغییری نکرده است.
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]