محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829279527
پشت پرده یک مقاله تاریخساز
واضح آرشیو وب فارسی:الف: پشت پرده یک مقاله تاریخساز
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۲۱
اعتراض مردم قم به مقالهای موهن نسبت به امام خمینی(ره) در 19 دی ماه سال 1356، نقطه عطف انقلاب اسلامی ایران بود. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ رحلت مشکوک مرحوم سیدمصطفی خمینی فرزند ارشد امام خمینی(ره) در آبان ماه سال 1356، با واکنشهای شدید و برگزاری مجالس گستردهای از سوی مردم همراه شد؛ مجالسی که از نفوذ غیرقابل تصور روحالله خمینی در میان توده مردم حکایت داشت، بستری شد برای شدت گرفتن جنبشهای اجتماعی و نارضایتی مردم از رژیم پهلوی و بهانهای برای انتقام حکومت از رهبری نهضت.
آشفتگی رژیم پهلوی از این اتفاق به قدری بود که شاه و دربار، درصدد تلافی و تخریب چهره امام خمینی(ره) در میان مردم برآمدند. در میانه دی ماه همان سال(1356)، دفتر روزنامه اطلاعات، مقصد نامهای مهر و موم شده از سوی دربار پهلوی بود؛ نامهای که از سوی فرستاده هویدا و وزارت دربار برای رئیس وقت روزنامههای اطلاعات و جهانگردی "داریوش همایون" فرستاده شد.
این نامه، حاوی مقالهای بود با عنوان «ایران و استعمار سرخ و سیاه» به قلم شخصی با نام مستعار «احمد رشیدی مطلق». همایون هم دستور "جمشید آموزگار" نخستوزیر وقت مبنی بر انتشار آن را اجرا میکند و با تحویل آن به "علی باستانی" که از دستاندرکاران روزنامه اطلاعات بود، زمینه انتشارش را فراهم میسازد.
هرچند نام نویسنده واقعی این مقاله پس از 37 سال همچنان هم در هالهای از ابهام قرار دارد اما محتوی آن که شخصیت امام خمینی(ره) را مورد آماج تهمت و توهین قرار داده بود، نقطه عطفی در جریان انقلاب اسلامی ایران شد.
نویسنده این مقاله با توهینی بیسابقه، قیام 15 خرداد را حاصل استعمار سرخ یعنی کمونیست و استعمار سیاه یعنی ارتجاع میخواند و از سویی رهبران سیاسی مذهبی و در رأس همه آنها امام خمینی که با انقلاب سفید شاه مخالفت کردند را عامل خارجی معرفی میکند. اتهام موهومی که به فاصله دو روز پس از انتشار آن در 19 دی ماه سال 1356 با تظاهرات گسترده مردم در قم و شهرهای دیگر و کشتار خونین معترضان و در نهایت سقوط دولت جمشید آموزگار، همراه شد.
معمای رشیدی مطلق!
تاکنون روایات متعددی در خصوص هویت نویسنده این مقاله جنجالی و توهینآمیز نقل شده است؛ برخی احمد رشیدی مطلق را همان داریوش همایون میدانند و معتقدند اگر همایون از محتوی این مقاله آگاه نبود، میتوانست آن را در روزنامه" آیندگان" که خود سالها مدیر مسئول آن بود، منتشر سازد و حتی در اختیار روزنامه "رستاخیز" وابسته به حزب رستاخیز قرار دهد که خود، قائم مقام دبیرکل این حزب بود اما همایون، همواره این موضوع را تکذیب کرد.
"ارتشبد قرهباغى" یکی از رجل سیاسی پهلوی است كه در كتاب خاطرات خود با نام «اعترافات ژنرال» مىنويسد: نوشتن مقاله مزبور گويا توسط داريوش همايون صورت گرفته است. "پرويز راجى" نیزدر کتاب خاطرات خود با عنوان «خدمتگزار تخت طاووس»، اصلاً دليل تنفر و ناراحتى شاه از داريوش همايون را به ماجراى نامه معروف احمد رشيدى مطلق مربوط مىداند.
"هوشنگ نهاوندی" نویسنده کتاب «محمدرضا پهلوی، آخرین شاهنشاه»، یکی دیگر از رجال برجستۀ دوران پهلوی است که در دولت "حسنعلی منصور" عهدهدار وزارت آبادانی و مسکن بود و در ماههای پایانی حکومت شاه، پیش از آنکه برای همیشه از کشور خارج شود، مدتی تصدی وزارت علوم کابینۀ شریفامامی را بر عهده داشت.
در روایتی که رادیو فردا به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب از او نقل کرده است میگوید: امیرعباس هویدا، وزیر وقت دربار در واکنش به سخنرانیهای تند و انتقادی امام نسبت به رژیم پهلوی به شاه پیشنهاد میکند که پاسخ به آن در یک مقاله داده شود و شاه میگوید: «چرا که نه!» نهاوندی میگوید «چرا که نه» یکی از تکیه کلامهای محمدرضا شاه بوده است.
"محمد حيدری" از گروه سردبيری روزنامه اطلاعات، بعدها در خاطراتش در اين باره چنين نوشته است: «عصر احمدرضا دريايی متصدی اجرايی صفحات داخلی روزنامه با صدايی لرزان و پر اندوه به احوالپرسی من پاسخ داد. به شوخی گفتم: کشتیهايت غرق شده؟ گفت: نه همهمان به دردسر افتادهايم... از وزارت اطلاعات نامهای آوردهاند و اصرار دارند همين فردا چاپ شود. گمان کردم از همان نامههای معمولی است که وزارت اطلاعات در دوران اختناقآميز، چاپ آنها را همواره به مطبوعات تحميل میکرد و البته غالباً موضوعاتی بود که چاپ آنها، خواننده آگاه را متوجه طرز تفکر و مديريت بسيار ابتدايی و پيشپا افتاده و خندهآور مسئولان تبليغاتی مملکت میکرد. بدين لحاظ بود که گفتم: چه میشود کرد... ما که پوستمان کلفت شده است. مطلب را در يکی از صفحاتی که کمتر مورد توجه است و لای آگهیها گم و گور کن. گفت: اين دفعه موضوع فرق میکند، گفتم: «من 100درصد مخالف چاپ نامه هستم... بگذار با سردبير روزنامه صحبت کنم و بعد بگويم چه بايد کرد. گفت: سردبير روزنامه استعفا کرده است. الان روزنامه بیسردبير است. تهديد کردهاند که نامه حتماً بايد چاپ شود، گفتم: حالا که کسی در روزنامه نيست، من موظفم مانع انتشار اين نامه بشوم ولو آنکه فردا به دارم بکشند و بعد به شوخی گفتم: من تا حالا غذای زندان را نخوردهام... به امتحان کردنش میارزد.
"اسکندر دلدم" نویسنده و خبرنگاری که در آن زمان، خود از نزدیک شاهد ماجرای ارسال و چاپ و انتشار این مقاله در روزنامه اطلاعات بوده بعدها در خاطراتش این گونه میگوید: «اين مقاله احمقانه که سرنوشت مملکت را عوض کرد، از توصيههای يکی از همين نخبگان فرهنگی! و به قلم يکی از مارکسيستهای مرتد نوشته شده بود!»
"اردشیر زاهدی" که در سالهای 1351 تا دی ماه 1357 سفیر حکومت پهلوی در آمریکا بود، در خاطراتش، فرهاد نیکوخواه مشاور هویدا در وزارت دربار را نویسنده مقاله ایران و استعمار سرخ و سیاه معرفی میکند و در عین حال نیکوخواه را به دلیل نوشتن چنین مقاله تحریکآمیزی مورد سرزنش قرار میدهد.
یکی دیگر از وابستگان و نزدیکان به دربار پهلوی به نام "احمدعلی مسعود انصاری" که به واسطه رابطه نزدیک و صمیمانهاش با دربار، اطلاعات بسیاری از مسائل آشکار و نهان آن روزگار داشت نیز در خاطراتش به نقش مطبوعاتی هويدا و فرهاد نیکوخواه در تهیه و انتشار این مقاله به صراحت تأکید میکند.
یکی از اعضای سفارت آمريکا در تهران، "جی. بی. لمبراکيس" در تاریخ 19 مهر 1357 گزارشی به وزارت خارجه ایالات متحده در آمریکا میفرستد که در آن، از ملاقاتش با سید مهدی پیراسته یکی از رجال دربار پهلوی اینگونه مینویسد: «او [پيراسته] حماقتی را که با درج مقاله اطلاعات در ژانويه 1978 (7دی 1356) در حمله به [امام] خمينی انجام شده بود، مطرح کرد. او باور نمیکرد که من نمیدانم نويسنده واقعی آن مقاله چه کسی بود و گفت که «کاخوده» آن را نوشته و هويدا در محضر همايون، آن را تصحيح کرده بود.»
بی تردید، «کاخوده» همان «نیکوخواه» است که لمبراکيس به اشتباه آن را اینطور تلفظ کرده و در خاطر سپرده و در متن انگلیسی همان سند نیز به صورت «Kakhoudeh» نوشته است اما شواهد حاکی از آن است که این واژه، همان نیکوخواه «Nikoukhah» بوده است.
فرهاد نيکوخواه؛ همان احمد رشیدی مطلق!
به اعتراف بسیاری از نزدیکان دربار پهلوی، فرهاد نيکوخواه، ليسانس علوم سياسي از دانشگاه تهران، رئيس روابط عمومی بنیاد پهلوی و نيز برنامهريز جشنهای 2 هزار و 500 ساله در تخت جمشيد، نویسنده اصلی مقاله موهوم و موهن ایران و انقلاب سرخ و سیاه است.
اما داریوش همایون در دو کتاب "ديروز و فردا" و در "گذار از تاريخ" که در سالهای 1981 و 1992 در آمریکا منتشر شده است، نقش فرهاد نیکوخواه را اینگونه توصیف میکند: «نیکوخواه به یک روزنامهنویس قدیمی تلفن کرد. البته آن روزنامهنویس در آن زمان، کار مرغداری میکرد و رئیس انجمن مرغداران بود: علی شعبانی. چون او درگذشته است، برای اولین بار اسمش را آوردم. نقش فرهاد نیکوخواه همین بود که به آن شخص تلفن کرد؛ چون خود نیکوخواه اصلاً مردی نیست و طبیعتش طوری نیست که وارد این کارها بشود. او اصلاً دوست ندارد چنین اقداماتی بکند. مردی ملایم، مسالمتجو و اهل آشتی دادن است و اصلاً وارد این کارها نمیشود. ولی خب دستور بود و باید دو نفر را پیدا میکرد و او هم پیدا کرد.
علی شعبانی یک متن خیلی آبکی نوشت. البته مقالهای که چاپ شد، یک متن بسیار آبکی است ولی گویا متن اول، آبکیتر هم بوده است. مینویسد و میفرستند پیش شاه و شاه عصبانی میشود که این حرفها چیست و تندترش کنید. برمیگردند و متن را به شعبانی میدهند تا کمی تندترش کند. بعد، پیش از اینکه متن را به شاه بدهند، آقای مهدی قاسمی را دعوت میکنند. این را چند سال پیش، آقای مهدی قاسمی در مجله علمی و جامعه واشنگتن نوشته است و من از آنجا نقل میکنم. او میگوید: شب، دیر وقت بود که به دفتر هویدا رفتم. نیکوخواه، شعبانی و هویدا متنی را به من نشان دادند و گفتند که سابقهاش این هست و چطور است؟ من هم نگاه کردم و خوشم نیامد. او اصلاً اهل این صحبتها نبود. اصلاً یک کلمه هم تا آن وقت از این چیزها ننوشته بود و بعد هم ننوشت. گفت برای اینکه رفع تکلیف بکنم نوشتمش. گفتم خیلی خوب است و دادمش به هویدا. هویدا رفت پای تلفن و متن را برای شاه خواند و گفتند خوب است. فردا هویدا به من تلفن کرد؛ فردای آن جلسه که من نمیدانستم.»
بدین ترتیب فرهاد نیکوخواه، اگر نویسنده اصلی و نهایی مقاله «ايران و استعمار سرخ و سياه» که با نام مستعار (احمد رشيدی مطلق) در صفحه 7 روزنامه اطلاعات و در روز شنبه 17 دی 1356 چاپ و منتشر شده است نباشد، اما بدون شک از نقشآفرینان اصلی و محوری این اقدام بوده است.
فارغ از آنکه چه کسی نویسنده واقعی این مقاله اهانتآمیز بوده است، ارسال آن از سوی دربار و دفتر مطبوعاتی هویدا و در ادامه، هشدار مسئولان روزنامه اطلاعات از تبعات انتشار این مقاله، حقیقتی آشکار و انکارناپذیر است که همواره در روایات مختلف از این اتفاق، از آن یاد شده است؛ اتفاقی که طراح اصلیاش شخص محمدرضا پهلوی بوده و الباقی، بازیچه دست او بودهاند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[مشاهده در: www.alef.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]
صفحات پیشنهادی
کارمند سابق شبکه من و تو پشت پرده این شبکه را لو داد؛ ببینید
کارمند سابق شبکه من و تو پشت پرده این شبکه را لو داد ببینید دانلود کلیدواژه ها شبكه من و تو | من و تو | کارمند | شبکه | نظر متنی نام کامل ایمیل نظر شما لطفآ از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین فینگیلیش خودداری نمائیدپشت پرده قتل سفیر روسیه در آنکارا چیست؟
پشت پرده قتل سفیر روسیه در آنکارا چیست تاریخ انتشار سه شنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۵ ۱۳ ترور سفیر روسیه در آنکارا ذهن بسیاری از تحلیلگران را به خود مشغول ساخته و تقریبا بدیهی است که ترور «آندری کارلوف» نه تنها اتفاقی ساده و ناشی از یک هیجان شخصی بلکه کاملا هدفمند بودهرییس قوه قضاییه: بابک زنجانی ادعا کرده میلیاردها تومان به انتخابات ریاست جمهوری کمک کرده است/ پرونده های پشت پ
رییس قوه قضاییه بابک زنجانی ادعا کرده میلیاردها تومان به انتخابات ریاست جمهوری کمک کرده است پرونده های پشت پرده بابک زنجانی بسته نشده است رئیس قوه قضائیه پرونده های پشت پرده بابک زنجانی بسته نشده است و رسیدگی خواهد شد اما هدف اصلی ما فعلاً بازگرداندن پول های مردم است آفتابنپشت پرده پرونده بابک زنجانی از زبان آملی لاریجانی
رئیس قوه قضائیه گفت پرونده های پشت پرده بابک زنجانی بسته نشده است و رسیدگی خواهد شد اما هدف اصلی ما فعلاً بازگرداندن پول های مردم است به گزارش جام جم آنلاین به نقل از خبرگزاری صداوسیما آیت الله صادق آملی لاریجانی در جلسه مسئولان عالی قضایی با تبریک سال نو میلادی به هموطنان مسیپاسخ تند آملی لاریجانی به سخنان روحانی درباره زنجانی/ پشت پرده پرونده را رسیدگی می کنیم/ دولت باید پاسخگو باشن
پاسخ تند آملی لاریجانی به سخنان روحانی درباره زنجانی پشت پرده پرونده را رسیدگی می کنیم دولت باید پاسخگو باشند رئیس قوه قضائیه پرونده های پشت پرده بابک زنجانی بسته نشده است و رسیدگی خواهد شد اما هدف اصلی ما فعلاً بازگرداندن پول های مردم است به گزارش آخرین نیوز به نقل از خبرگزاتحلیل عضو کمیسیون امنیت ملی از ترور سفیر روسیه در ترکیه: سازمان سیا و ناتو پشت پرده ماجرا هستند
تحلیل عضو کمیسیون امنیت ملی از ترور سفیر روسیه در ترکیه سازمان سیا و ناتو پشت پرده ماجرا هستند تحلیل رسانه های غربی نشان می دهد که رژیم سعودی آمریکا و کشورهای اروپایی از همگرایی ایران ترکیه و روسیه به شدت خشمگین هستند آفتابنیوز عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفتنوبخت: لازم باشد در پرونده بابک زنجانی با قوه قضائیه همکاری میکنیم/ آمادگی داریم پروندههای پشتپرده را در اخ
نوبخت لازم باشد در پرونده بابک زنجانی با قوه قضائیه همکاری میکنیم آمادگی داریم پروندههای پشتپرده را در اختیاره قوهقضائیه قرار دهیم سخنگوی دولت درباره سخنان اخیر رئیس قوه قضائیه درباره همکاری دولت در پرونده بابک زنجانی گفت قطعاً دولت در کمک در این خصوص برای بازگرداندن این مجزئیات و پشت پرده خبر قتل نماینده ناتو در بلژیک
جزئیات و پشت پرده خبر قتل نماینده ناتو در بلژیکتاریخ انتشار دوشنبه ۶ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۶ ۳۹ در حالی که جمعه هفته گذشته خبر پیدا شدن جسد یفس شاندلون نماینده حسابرس ارشد ناتو در امور تروریسم و پولشویی در بلژیک منتشر شده بود امروز برخی رسانه های داخلی و خبرگزاری ها وی را به شکلی عجپشتپرده قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران
پشتپرده قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایرانتاریخ انتشار سه شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۲ ۵۰ با توجه به نفوذ رژیم سعودی در قرقیزستان و قزاقستان شکلگیری برخی روندهای ضد ایرانی در آسیای مرکزی به ویژه در ترکمنستان به هیچ وجه بعید نیست «الکساندر کنیازف» کارشناس سیاسی روافشاگریهای جدید مالکی درباره پشت پرده اعدام صدام
افشاگریهای جدید مالکی درباره پشت پرده اعدام صدامتاریخ انتشار يکشنبه ۱۲ دی ۱۳۹۵ ساعت ۲۲ ۴۹ رئیس ائتلاف دولت قانون در عراق جزئیات جدیدی دربارۀ اعدام دیکتاتور معدوم عراق و تلاش قطر برای خارج کردن وی از عراق فاش کرد به گزارش العالم نوری مالکی در سخنانی گفت «من به خوبی تو-
سیاسی
پربازدیدترینها