واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
اگر ترامپ برجام را لغو کند ایران با سرعت هر چه بیش تر به سوی نظامی شدن پیش می رود
گزارش آسیا تایمز از لغو برجام و مخاطرات شکست احتمالی روحانی در انتخابات
«آسیا تایمز» در مقاله ای به قلم «فرهاد رضایی» پژوهشگر در مرکز مطالعات ایران در انکارا که تمرکزش بر روی سیاست خارجی ایران است به پیامدهای وخیم لغو احتمالی برجام از سوی ترامپ اشاره می کند.
روز نو : «آسیا تایمز» در مقاله ای به قلم «فرهاد رضایی» پژوهشگر در مرکز مطالعات ایران در انکارا که تمرکزش بر روی سیاست خارجی ایران است به پیامدهای وخیم لغو احتمالی برجام از سوی ترامپ اشاره می کند.
به گزارش سايت روزنو، این تحلیلگر مسائل سیاسی می نویسد:«روحانی و دولت او بهترین امید برای حفظ ثبات در منطقه هستند دولت آینده امريکا باید درباره موضوع پاره کردن احتمالی برجام تجدیدنظر کند. ترامپ رییس جمهوری منتخب امریکا به نظر می رسد قصد تغییر اساسی در سیاست خارجی امریکا را دارد. انتظار می رود که به طور گسترده ای او خواستار دور کردن خود از سیاست خارجی اوباما در قبال ایران باشد. ترامپ اطرافش را از افرادی پر کرده که علاقه ای به برجام ندارند از جمله مایک پمپئو نامزد مدنظر او برای برعهده گیری ریاست سیا و مایکل فلین که بزودی سمت مشاور امنیت ملی ریاست جمهوری امریکا را برعهده خواهد گرفت و به طور علنی با توافق هسته ای مخالفت کرده است. کنگره نیز در حال حاضر قانون تحریم های ضد ایرانی را به مدت ده سال تمدید کرده است این موضوع می تواند تحریم های بیش تری را شامل ایران و برنامه های موشکی آن کشور کند. انتظار می رود که ترامپ این طرح را امضا کرده و به صورت قانون در بیاید».
تحلیلگر این مقاله اشاره می کند که جای تعجبی نیست که این تحولات سبب تشدید جنگ قدرت در داخل ایران شده اند. او می نویسد:«نظام سیاسی ایران از ترتیبات پیچیده ای در میان نخبگان و پایگاه های قدرت برخوردار است پایگاه هایی که یا دولتی و یا نیمه دولتی هستند. رییس جمهوری و بوروکراسی دولتی در رقابت با نهادهای نیمه دولتی هستند. با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری ماه مه سال ۲۰۱۷ میلادی این نبرد بر سر قدرت به طور فزاینده ای در حال تشدید است.
دولت روحانی اصرار دارد که توافق هسته ای برای کاهش تحریم ها یک دستاورد مثبت بوده است. با این حال، اکنون با اعمال فشار از سوی امریکا کار جذب سرمایه گذاری های بین المللی توسط ایران دشوارتر از گذشته شده است. در این میان مقام عالی رهبری ایران به احمدی نژاد رییس جمهوری سابق توصیه کردند که در رقابت های انتخاباتی آینده شرکت نکند. در این میان گمانه زنی درباره حضور سعید جلیلی در انتخابات تقویت شده است. حضور او می تواند پیامدهای گسترده ای داشته باشد.
اکنون نهادهای نظامی از لزوم گسترش فناوری های پیشرفته دفاعی و نظامی سخن می گویند. بدیهی است که مخالفان برجام این موضوع را به مسئله ای مهم در انتخابات تبدیل کنند. ائتلافی از اصولگرایان متشکل از طرفداران احمدی نژاد همراه با برخی از عناصر کلیدی در برخی از نهادهای نظامی ادعا می کنند که روحانی در جریان توافق هسته ای از امریکا فریب خورد و امریکا خائنانه رفتار کرده است. اخیرا جواد کریمی قدوسی عضو تندرو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران از جزئیات جلسه میان ظریف و اعضای کمیته سخن گفت و اظهار کرد که ظریف اعتراف کرده است که نباید به کری وزیر امور خارجه امریکا اعتماد می کرد چرا که او اطمینان داده بود که کنگره نمی تواند مانعی در مسیر برجام ایجاد کند. ظریف و سخنگویان دولت چنین موضوعی را تکذیب کردند. اما این رویداد نشان دهنده خطوط نبرد پیش از انتخابات میان جناح های مختلف است. در صورتی که ترامپ و کنگره خواستار تشدید تحریم ها باشند احتمال باخت روحانی در انتخابات بعدی وجود خواهد داشت».
این تحلیلگر مسائل ایران اشاره می کند که احتمال آن وجود دارد که در صورت اعمال فشار بیش تر امریکا بر ایران از طریق تحریم ها ایران به سوی غنی سازی مخفیانه اورانیوم حرکت کند و برنامه هسته ای اش را گسترش دهد. او می افزاید:«واقعیت آن است که اگر ترامپ واقعا برای ریشه کن کردن داعش عزمی جدی دارد باید بداند که تهران برای این کار مصمم است. واقعیت آن است که برجام سبب هموارتر شدن مسیر همکاری احتمالی تهران و واشنگتن برای شکست دادن داعش شد. در حالی که ایران عموما از نیروهای شبه نظامی عراقی حمایت می کند حملات هوایی امریکا و اموزش و حمایت از ارتش عراق و حمیات از پیشمرگه های کرد توانسته در مقابله با داعش موثر باشد».
او در پایان می نویسد:«با توجه به پیامدهای شوم لغو برجام اشاره می کند که ترامپ باید توافق هسته ای را قبول کند اما شیوه هایی برای سخت گیری از جمله بازرسی های اضافی و یا سخت گیرانه تر کردن بندهای برجام می توانند گزینه های پیش روی او باشند. ترامپ باید با ایران تعامل کند تا از گسترش برنامه موشکی آن کشور جلوگیری کند چرا که این موضوع می تواند تهدیدی علیه ثبات در منطقه باشد».
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]