واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
چهار سناریوی مخالفان دولت برای شکست روحانی در انتخابات96
محمدجواد حقشناس نوشت:چهار سناریو برای کسانی که تمام تلاششان را میکنند تا حسن روحانی برای بار دوم به پاستور راه پیدا نکند، قابل طرح است.
روز نو : محمدجواد حقشناس نوشت:چهار سناریو برای کسانی که تمام تلاششان را میکنند تا حسن روحانی برای بار دوم به پاستور راه پیدا نکند، قابل طرح است.
سناریوی اول این است که توسط شاخهها و جریانهای درونی جریان بزرگتر کارشان را دنبال میکنند. در واقع آنها از طریف سرشاخههای خود تلاش میکنند که روحانی برای بار دوم وارد عرصه رقابت نشود. در همین راستا میتوان از این سناریو به عنوان پروژه "خود انصرافی" یاد کردند. اما تلاشهای این افراد هم دارای 2 لایه یعنی آشکار و پنهان است که مشخصاً روحانی، اطرافیان نزدیک، خانواده و حلقه اول نزدیکانش را هدف قرار میدهد. در واقع از طریق نفود به این بخشها سعی میکنند این بحث را القا کنند که حضور روحانی برای بار دوم به صلاح نیست و حتی ممکن است با مشکلات جدی جریان قدرتمندی که با او مخالف و دارای توامندیهای بسیار در حوزههای اقتصادی، رسانهای، سیاسی و ایدئولوژیک است، رو به رو شود. در واقع تقابل این جریان حداکثری است تا او در یک قاعده هزینه و فایده از ادامه حضور در انتخابات منصرف شود.
اما سناریوی دوم، استفاده از اهرم خاصی است که وظیفه نظارت بر عهده اوست اما بر اساس خوانشی که از قانون اساسی دارند برای خودشان موقعیتهایی را تعریف کردهاند که آن موقعیتها به آنان اختیارات فوق العاده ای میدهد که بر انتخابات جمهوری اسلامی اعم از مجلس، ریاست جمهوری و خبرگان اثرگذار باشد.
در این روند عملکرد این نهاد آغاز برداشتی است که از نظارت استصوابی دارند و به دوره حیات حضرت امام (ره) بر میگردد. در آن مقطع هم ما شاهد تقابل نهاد اجرایی و نظارتی در انتخابات مجلس دوم و سوم بودیم اما با ورود حضرت امام(ره) به آن اختلافات و حکم کردن آقای انصاری آن نهاد نتوانست قرائت خاص خود را درباره نظارت استصوابی حاکم کند اما بعد از رحلت ایشان و در آستانه انتخابات مجلس چهارم، شاهد رد صلاحیت نزدیک به 70 نماینده مجلس سوم بودیم؛ زمانی که مسئولیت نمایندگی داشتند و این آغاز یک چالش جدی تا امروز که هنوز این چالش مورد بررسی و حل و فصل شدن قرار نگرفته است.
اما این نکته را نباید فراموش کرد، روندی که در رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی، کسی که قبلاً ، دو دوره رییس جمهور ، سه دوره رئیس مجلس بوده است و از نزدیکترین یاران حضرت امام (ره) در انتخابات ریاست جمهوری تأیید نشد. رقیب دیگر از جریان آقای احمدی نژاد یعنی رحیم مشایی رد صلاحیت شد و در انتخابات خبرگان 92 هم ما شاهد رد صلاحیت آقای سید حسن خمینی و آیت الله موسوی بجنوردی بودیم. دامنه دخالتهای این نهاد همچنان بدون توجه به آنچه باید به آن استناد شود و در افکار عمومی مورد قبول قرار گیرد، عملاً موقعیت انتخابات را دچار چالشهای بسیار کرد. رد صلاحیت یکی از نمایندگان بعد از رأی آوردنش از اتفاقات عجیبی بود که در تاریخ انتخابات مجلس افتاد. هنوز هم ابعاد آن ادامه دارد چراکه بدبینی مردم گسترش پیدا کرده است.
سناریوی سوم هم در مورد چند قطبی کردن انتخابات است. احتمالاً با نظری که رهبر انقلاب برای منع حضور احمدی نژاد دادند، ما حداقل در مرحله اول شاهد همدلی خواهیم بود که تعداد قابل توجهی از اصولگرایان و جریان رادیکال مجموعه، بخشی از سبد انتخابات از آن خودشان کنند. هدف هم این است که انتخابات به مرحله دوم برود.
سناریوی چهارم وضعیتی است که اگر این سه سناریو به این نتجه نرسید بتوانند با یک روحانی ضعیف شده، چهار سال آینده را پشت سر بگذارند.
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]