واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: كري: حالا وقت فشار ترامپ عليه برنامه موشكي ايران است
جان كري دو هفته مانده به پايان كارش به عنوان وزير خارجه امريكا گزارشي 21 صفحهاي، در 12 هزار كلمه با عنوان «يادداشت خروج (Exit Memo)» درباره عملكرد چهار ساله خود و سياست خارجي هشت ساله اوباما ارائه كرد...
جان كري دو هفته مانده به پايان كارش به عنوان وزير خارجه امريكا گزارشي 21 صفحهاي، در 12 هزار كلمه با عنوان «يادداشت خروج (Exit Memo)» درباره عملكرد چهار ساله خود و سياست خارجي هشت ساله اوباما ارائه كرد؛ گزارشي كه دستاوردهاي سياست خارجي امريكا را تشريح ميكند. وزير خارجه امريكا يكي از مبسوطترين بخشهاي عملكرد سياست خارجي خود را به نتيجه مذاكرات هستهاي ايران اختصاص داده و بدون اشاره به ترامپ، به دولت بعدي امريكا توصيه ميكند كه به رغم توافق هستهاي، فشار خود را بر ايران حفظ كند تا ايران را به دليل «برنامه موشكي، حمايت از تروريسم، ناديده گرفتن حقوق بشر و مداخلات بيثبات كننده در امور همسايگان» عقب بزند.
به گزارش «جوان»، كري بخش «جلوگيري قابل راستي آزمايي از دستيابي ايران به سلاح هستهاي» يادداشت خروج خود را با اين جملات شروع ميكند: «در سال 2009، ايران در مسير توانايي دستيابي به مواد شكافپذير كافي براي ساخت سلاح هستهاي حركت ميكرد و جهان هم در مورد اينكه چطور بايد با اين تهديد روز افزون امنيت بينالمللي مقابله كند، دچار شكاف بود. در حالي كه امريكا دامنه وسيعي از گزينهها را در دسترس داشت، ما اين را هم ميدانستيم كه راه حل ديپلماتيك پايدارترين و قابل راستيآزماييترين مسير براي تضمين تعهد پرزيدنت اوباما براي جلوگيري از دستيابي ايران به سلاح هستهاي است.» كري سپس ادعا ميكند كه امريكا با تلاش و مرارت زياد، جهان را دور هم جمع كرد، از جمله كشورهايي مانند روسيه و چين را زير «يك ائتلاف بيسابقه» گردهم آورد و «رژيم تحريمي بيسابقه بينالمللي» را پايهگذاري كرد كه «نيت آن تغيير در محاسبات ايران» بود. او ميگويد: «ما (امريكا) تلاش براي اعمال سختترين تحريمهاي چندجانبه بينالمللي تاريخ بر ايران را رهبري كرديم و در همكاري نزديك با كنگره، تحريمهاي يكجانبه خودمان را گسترش داديم. هدف همه اينها آوردن ايران به پاي ميز مذاكره بود.» كري سپس اذعان ميكند: «تحريمها به تنهايي نميتوانستند تهديد ناشي از برنامه هستهاي ايران را حفظ كنند و البته ما همچنين هدفي نداشتيم.» وزير خارجه دور دوم رياست جمهوري اوباما ميگويد در حالي كه برنامه هستهاي ايران با نصب 19هزار سانتريفيوژ و ذخيرهسازي مقدار كافي اورانيوم براي ساختن چندين بمب هستهاي به سمت جلو حركت ميكرد، «هدف ما اين بود كه ببينيم آيا ميتوان با تشديد فشارها، راه حلي مذاكراتي ايجاد كرد و در نهايت از نياز به جنگ امتناع كرد يا نه؟» او به كانال عمان اشاره ميكند و ميگويد كه امريكا در قدم بعدي از طريق كانالهاي دوجانبه با ايران مذاكره كرد و در مرحله بعدي، بعد از دو سال و نيم مذاكره چندجانبه (5+1)، ايران با برنامه جامع اقدام مشترك موافقت كرد، توافقي كه به ادعاي وزير خارجه اوباما به شكلي قابل راستيآزمايي همه مسيرهاي ايران به سمت سلاح هستهاي را قطع كرد.
كري ادعا ميكند كه قبل از برجام، ايران فقط 90 روز تا داشتن موارد لازم براي ساخت يك سلاح هستهاي فاصله داشت: «امروز به خاطر برجام، آنها حداقل يك سال با سلاح هستهاي فاصله دارند.» او همچنين به ابزارهاي بيسابقه راستي آزمايي برنامه هستهاي ايران از طريق برجام اشاره ميكند كه به گفته او بلافاصله امريكا را از عدم همكاري ايران مطلع ميكند. كري، كاهش 98 درصدي ذخيره اورانيوم ايران و جمعآوري دو سوم سانتريفيوژها، و توقف غنيسازي در تأسيسات فردو و خارج شدن قلب رآكتور اراك كه به گفته او ايران «ديگر هيچ گاه مجدداً نميتواند از آن استفاده كند» را از ديگر دستاوردهاي برجام براي امريكا خوانده و ميگويد: «بعد از برجام، امريكا و متحدان ما در عوض، تحريمهاي مربوط به برنامه هستهاي ايران را برداشتند.» تحولي كه كري ادعا ميكند: «موفقيتها و چشماندازهاي بهتري براي مردم ايران فراهم كرد.» او سپس بين مردم و دولت ايران تفكيك قائل شده و ميگويد: «در مورد دولت ايران، در حالي كه ما اين را به صراحت گفتهايم كه در صورت تغيير سياستهاي مورد اعتراض براي آيندهاي متفاوت آمادگي داريم، دولت ايران كماكان بايد تمايل خود را براي چنين تغييري نشان دهد.» او سپس ميگويد امريكا به رغم همه اينها، بايد فشارهايش را بر ايران ادامه دهد: «مناسبات ما همچنان پر تنش باقي مانده است و ما بايد به فشار خود ادامه دهيم و به عقب زدن برنامه موشكي ايران، حمايت از تروريسم، بيتوجهياش به حقوق بشر و دخالت بيثباتكننده در امور همسايگان تا زماني كه تهديدهايش وجود دارد، ادامه بدهيم.» كري در پايان ميگويد كه «امريكا با توافق و اجراي برجام بدون شليك حتي يك گلوله، يك تهديد امنيتي بزرگ را از روي ميز برداشت» و ادعا ميكند كه «امريكا، شركايش و كل خاورميانه (از جمله اسرائيل) و كل جامعه بينالمللي به خاطر برجام امروز امنتر شده است.»
كري علاوه بر «يادداشت خروج»، در يك نشست خبري اولويتها و دستاوردهاي وزارت خارجه دوران رياست جمهوري باراك اوباما را شرح داده و با يادآوري فعاليت امريكا در حصول برجام از طريق مشاركت و همكاري بينالمللي، گفت: امكان آن نبود كه رويكردي يكجانبه يا خودداري از مذاكره ديپلماتيك، آن طور كه بعضيها توصيه ميكردند، به نتيجه مناسب برسد بلكه ما را در برابر دو گزينه قرار ميداد: خطر كوتاه مدت وجود يك ايران مسلح به اسلحه اتمي، يا يك جنگ ديگر در خاورميانه.» به گزارش بيبيسي، كري با هشدار در مورد ناديده گرفتن برجام، گفته است: «بگذاريد صراحتاً بگويم، لغو اين توافق در زمان حاضر بار ديگر ما را با همان گزينههاي بد مواجه ميسازد.»
2 طرح ضدايراني روي ميز كنگره
اعضاي مجلس نمايندگان امريكا همزمان با شروع به كار يكصد و پانزدهمين دوره كنگره اين كشور دو طرح براي مقابله با ايران ارائه كردهاند. يكي از اين دو طرح كه «آلسي هستينگز»، عضو كميته امور خارجي مجلس نمايندگان امريكا خواستار آن است، به رئيسجمهور امريكا اجازه استفاده از نيروهاي مسلح براي مقابله با ايران را ميدهد. طرح ياد شده با عنوان «مجاز كردن استفاده از نيروهاي مسلح امريكا براي رسيدن به هدف پيشگيري از دستيابي ايران به سلاحهاي هستهاي» روز سوم ژانويه به كميته امور خارجي مجلس نمايندگان امريكا ارائه شده است. طرح ديگر خواستار تحريم ايران به بهانه برنامه موشكي است. اين طرح نيز همان روز به كميتههاي مقتضي ارائه شده است. اين در حالي است كه نتايج يك نظرسنجي جديد نشان ميدهد حدود دو سوم مردم امريكا با خروج اين كشور از توافق هستهاي با ايران مخالف هستند. به گزارش فارس، نظرسنجي انجام شده توسط دانشگاه مريلند نشان ميدهد كه تقريباً دو سوم مردم امريكا با خروج كشورشان از برجام مخالف هستند اما مطابق با وعدههاي ترامپ از بهتر كردن شرايط اين توافق هستهاي حمايت ميكنند. از ميان هر 10 نفر، شش نفر ابراز اميدواري كردند كه ساير كشورهاي عضو با امريكا براي مذاكره مجدد درباره برجام همراه شود. بهرغم اين، 69 درصد گفتند كه موافقت ايران با اين موضوع بعيد است. در پاسخ به سؤالي درباره توصيه نهايي به امريكا درباره اين توافق هستهاي 64 درصد شركتكنندگان خواستار ادامه برجام تا زمان پايبندي ايران به آن شدند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۵ - ۲۱:۲۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]