پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1848141188
والاستریت ایرانی بیخ گوش ما
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: والاستریت ایرانی بیخ گوش ما
برخی صاحبنظران معتقدند وقوع بحران مالی در والاستریت در سال ۲۰۰۸، فضای مناسبی فراهم کرده است که بتوان نظام اقتصاد سرمایهداری را با توجه به مبانی و اهداف آن، تجزیه و تحلیل کرد.
والاستریت نام خیابان معروفی واقع در محلهی منهتن نیویورک است که مهمترین شهر اقتصادی دنیا و مرکز راهبری مالی اقتصادی آن نامیده میشود؛ چراکه بزرگترین بورس جهان، یعنی بازار بورس نیویورک، با بیش از هجده تریلیون دلار (ارزش کل بازار) و نیز بسیاری دیگر از مراکز اقتصادی و بورسهای مشهور، در آن قرار گرفته است. ازهمینرو این خیابان به نمادی از اقتصاد سرمایهداری آمریکا بهعنوان بزرگترین اقتصاد دنیا و به مکان افراد صاحبنفوذ اقتصادی در دنیا مبدل شده است.1 اما واقعیت تلخی که در پشتصحنهی عملکرد مالی و نظام سرمایهداری حاکم بر ایالاتمتحده وجود دارد، تبعیضها و نابرابریهای عمیقی است که از پس این نهادهای مالی، برای شهروندان آمریکایی و حتی سایر شهروندان عالم که ارتباطی مستقیم با این نهاد بزرگ مالی دارند، بهجای مانده است.
بحران والاستریت چگونه آغاز شد؟
در سال 2007 که سرچشمهی بحران مالی آمریکا از همین خیابان والاستریت و با ترکیدن حباب مسکن و سقوط ارزش اوراق رهنی مبتنی بر آن فوران کرد، بهتدریج بانکها و مؤسسات مالی آمریکایی که در واقع سهامداران اصلی این اوراق بودند، شروع به ورشکستگی کردند و بهدنبال آن، بحران به بخش واقعی اقتصاد نیز سرایت نمود و بسیاری از خانوادهها را وحشتزده کرد. در همین زمان، دولت وقت آمریکا به رهبری اوباما، با پشتیبانی ماشین چاپ پول بانک مرکزی آمریکا یا همان «فدرالرزرو»، اقدام به تزریق هفتصد میلیارد دلار به اقتصاد و بهتر بگوییم به بانکهای ایالاتمتحده تحتعنوان «طرح نجات بانکها» کرد. اینها در حالی بود که اساساً بنا بر مبانی سرمایهداری، دولت نمیبایست در اقتصاد مداخلهگری میکرد، اما این اتفاق در اقتصاد آمریکا به وقوع پیوست تا نشان دهد که مبانی مذکور، در عمل و در جهت منافع اقتصادی اقلیتی خاص، کارکرد خود را از دست میدهد و اساساً به ضد خود تبدیل میگردد. در این میان، از سوی دیگر، بهناچار دولت میبایست این مبلغ هنگفت حمایتی به بانکها را از طریقی تأمین میکرد تا بتواند بدهی خود را با بانک مرکزی این کشور تصفیه کند. در اینجا بود که سیاستهای اصطلاحاً ریاضتی دولت شروع شد؛ سیاستهایی همچون کاهش مخارج دولتی، کاهش بیمه و خدمات تأمین اجتماعی، افزایش نرخ مالیاتی، کاهش حقوق و دستمزد، افزایش سن بازنشستگی، تعدیل کارکنان دولتی و مواردی از این دست که تماماً میبایست توسط اقشار متوسط و ضعیف جامعه تعهد و انجام میشد. در این شرایط، مردم آمریکا جنبشی را تحتعنوان جنبش تسخیر والاستریت یا همان جنبش معروف به 99 درصد، راهاندازی کردند و با تجمع در مقابل مقر بورس نیویورک در خیابان والاستریت، اعتراضات گستردهی خود را علیه نظامی که منافع 99 درصد مردم را فدای منافع یک درصد (یعنی همان سرمایهداران کلان بانکی) میکند، سامان دادند که بهسرعت به دیگر شهرها و ایالتهای آمریکا نیز سرایت کرد. هرچند والاستریت محل فعالیتهای بازارهای بزرگ مالی و بورسهای دنیاست، اما بدان منحصر نمیشود. والاستریت را میتوان نمادی از نظام اقتصادی ایالاتمتحده معرفی کرد. در واقع سرمایهداری بهمعنای محوریت سرمایه در برابر نیروی کار در اقتصاد، بهتمامه در این مرکز و در این نماد، قابل مشاهده است.
چندی قبل بود که کتابی تحتعنوان «سرمایه در قرن 21» توسط اقتصاددان شهیر فرانسوی، توماس پیکتی، منتشر شد و در آن آیندهی نظام سرمایهداری از حیث توزیع ثروت و نابرابری در جهان، تبیین و پیشبینی شد. پیکتی در این کتاب با یک تحقیق تاریخی نسبتاً مفصل و جامع از قرن هجدهم تاکنون، روند توزیع ثروت را در جوامع عمدتاً سرمایهداری و در سایر نقاط دنیا، بررسی کرده و بدین نتیجه رسیده است که نابرابری علل متعددی دارد که بخشی از آن اقتصادی و عمدهی آن بسته به سیاستهای سیاستگذاران کشورهاست. اما مهمترین دلیل آن پیشی گرفتن نرخ بازدهی سرمایه از نرخ دستمزد نیروی کار است که سبب شده است منافع حاصل از رشد، که عمدتاً توسط نیروی کار و سرمایه در اقتصاد بهعنوان دو عامل اصلی تولید ایجاد میشود، بهصورت فزایندهای به نفع سرمایه و به ضرر نیروی کار انسانی و کارگران قرار گیرد.2 این همان عاملی است که به سرمایه بیش از نیروی کار بها میدهد و به نیروی کار تنها بهعنوان یکی از هزینههای تولید مینگرد که بایست تا حد امکان هزینهی آن را کاهش داد؛ حال یا از طریق کاهش دستمزد و مزایای او و یا از طریق افزایش ساعات کار یا اخراج او.
پیامدهای والاستریت در آمریکا
1. نارضایتی عمومی و آشوبهای اجتماعی: اعتراضات چندماههی جنبش والاستریت بهعنوان یک جنبش مردمی میرفت تا به یک بحران اجتماعی گسترده در سرتاسر کشور آمریکا، مبدل شود، اما بخاطر عدم جهتگیری خاص و نداشتن یک الگوی جایگزین سرمایهداری، تا حدودی دوام نیاورد اما همچنان به عنوان آتش زیرخاکستر پتانسیل ایجاد بحران اجتماعی را دارد.
2. فقر و کاهش خدمات اجتماعی: طبق جدیدترین اظهارات در مورد نحوهی توزیع ثروت در آمریکا، برنی سندرز یکی از اعضای حزب دموکرات اذعان داشته است: «حدود 47 میلیون آمریکایی در فقر به سر میبرند. حدود 28 میلیون نفر بیمهی درمان ندارند و بسیاری دیگر پوشش بیمهای ناکافی دارند. میلیونها نفر با سطح وام دانشجویی ظالمانهای درگیر هستند. شاید برای اولینبار در تاریخچهی مدرن است که نسل جوانتر ما، در مقایسه با والدینشان، سطح استاندارد زندگی پایینتری دارند.»3 همچنین طبق گزارش روزنامهی آمریکایی «هافینگتونپست» در سال 2014، علیرغم گذشت پنج سال از بهبود اقتصادی در آمریکا، فقر در این کشور بالاست. بیشتر از 45 میلیون آمریکایی یا 14.5 درصد از کل آمریکاییها زیر خط فقر به سر میبرند.4 3. نابرابریهای گسترده در درآمد و ثروت: آکسفام که بهعنوان یک کنفدراسیون بینالمللی معتبر در زمینهی مبارزه با فقر و نابرابری شناخته میشود، در آخرین گزارش خود در تاریخ 18 ژانویهی 2016 پیرامون نابرابری در جهان با عنوان «اقتصادی برای یک درصد»، بیان میکند که چرا و چگونه این شکاف ایجاد شده است. همچنین شواهد جدید و تکاندهندهای را از این بحران نابرابریِ خارج از کنترل، تنظیم و ارائه مینماید. این گزارش چنین آغاز میشود که «بحران نابرابری جهانی در حال رسیدن به نقاط بینهایت جدید خویش است. یک درصد ثروتمند هماکنون دارای ثروتی بیش از بقیهی جهان است. قدرت و امتیاز استفاده میشود تا نظام اقتصادی را بهسمت افزایش شکاف بین ثروتمندترین و سایر افراد منحرف سازد. یک شبکهی جهانی از بهشتهای مالیاتی بزرگ، ثروتمندترین افراد را قادر میسازد تا 7.6 تریلیون دلار را پنهان نمایند. تازمانیکه بحران نابرابری حل نشود، مبارزه با فقر کامیاب نخواهد بود.»5
4. محوریت سرمایه در اقتصاد و به محاقرفتن قشر کارگری: یکی از روندهای مهم که تمرکز شدید ثروتها و درآمدها را برجسته میسازد، بازدهی فزایندهی سرمایه نسبت به نیروی کار است. دستمزد کارگران به سختی در طول سال افزایش مییابد اما مالکان سرمایه شاهد رشد پیوستهی فزایندهی خویش در طول زمان هستند (از طریق پرداختهای بهرهای، سود سهام یا سودهای انباشته). این بدین معناست که منافع حاصل از رشد اقتصادی، تنها نصیب یک درصد بالای ثروتمند میشود. تفاوت هنگفت افزایشها در دستمزد کارگران معمولی و مدیران عامل شرکتها بهطوری که مدیران عامل شرکتهای ارشد ایالات متحده شاهد افزایش حقوق خود به بیش از نصف (با 54.3٪) از سال 2009 بودهاند، در حالیکه دستمزد کارگران عادی به سختی تکان میخورد.6
5. وقوع بحرانهای مالی: این اولین بار نیست که والاستریت مرکز و منشأ بحران مالی آن هم در ابعاد جهانی است بلکه رکود دههی سی آمریکا که به رکود بزرگ معروف است نیز از سقوط بورسهای آمریکا شروع شد.7 بیتردید آخرین بار هم نخواهد بود که این بحران اتفاق میافتد. اساسا بحرانهای اینچنینی در ذات نظام سرمایهداری نهفته است. برخی صاحبنظران معتقدند وقوع بحران مالی در والاستریت در سال 2008، فضای مناسبی فراهم کرده است که بتوان نظام اقتصاد سرمایهداری را با توجه به مبانی و اهداف آن و نه صرفا با چرخش در سازوکارها و روابط اجزای آن نظام، تجزیه و تحلیل کرد و به این نکته توجه نمود که الگوهای رشد و توسعهای که مبتنی بر مبانی این نظام باشد، به همین بحرانهایی ختم میشود که در خلال دو دههی اخیر، چند مورد جدی آن را دیدهایم که قربانیان زیادی گرفته و ضربههای اساسی به خانوارهای محروم و متوسط و بنگاههای اقتصادی وارد کرده است.8 6. شکلگیری طبقهی مرفه و پیامدهای سبک زندگی آنان: شاید یکی از مهمترین پیامدهای والاستریت را بتوان تقویت یک طبقهی مرفه ثروتمند در جامعه امریکا دانست که به عنوان یک اقلیت یک درصدی در حال جهتدهی سبک زندگی خاصی در میان جامعه امریکاست و ارزشهای خود را به طرق مختلف از جمله رسانهها، مد و غیره بر آنان بهصورت غیرمستقیم تحمیل مینماید؛ ارزشهایی نظیر مالاندوزی، مصرفگرایی، تجملگرایی، اتلاف متظاهرانه و امثالهم.
والاستریت ایرانی بیخ گوش ما
جدای از پیامدهای اقتصادی و مالی والاستریت آمریکایی که بهراحتی میتواند با تبعیت کورکورانه از نسخههای غربی نظیر بازار آزاد، سرمایهگذاریهای خارجی و خصوصیسازیهای بیضابطه، همان شکاف در درآمدها و ثروتها را در قالب فیشهای حقوقی نجومی و دستاندازی به بیتالمال و منابع عمومی کشور، قراردادهای اقتصادی بینالمللیِ مخل امنیت و تولید داخلی و عدم استفاده از ظرفیتهای درونی و امثالهم برای اقتصاد ما رقم بزند، همچنین باید مراقب و ملتفت پیامدهای فرهنگی، اعتقادی، اجتماعی و البته سیاسی آن نیز بود. در واقع پدیدهی فیشهای نجومی و شکاف عمیق نابرابری در حقوق و دستمزد و نیز ثروت و دارایی بین دهک بالا و پایین، و پیامدهای آن نظیر «مستی اشرافیگری» از یکسو و فقر و محرومیت طبقاتی از مردم از سویی دیگر، زنگ هشدارهایی است که از تغییر سبک زندگی برخی از طبقات جامعهی ایران خبر میدهد. در چنین شرایطی است که این اقلیت مرفه، برای حفظ وضعیت موجود خویش، نسخههای آمریکایی و مدلهای وابستگی را برای رشد و توسعهی اقتصادی ایران تجویز مینمایند؛ نسخههایی که هضمشدن در اقتصاد جهانی یا به تعبیری نظام سرمایهداری آمریکا را راه علاج مشکلات اقتصادی کشور میداند. بنابراین والاستریت ایرانی از روابط اقتصادی شروع میشود اما یقینا هم ریشههای فرهنگی دارد و هم پیامدهای فرهنگی به دنبالش میآید. والاستریت ایرانی بیخ گوش ماست اگر مراقب نباشیم.
پینوشتها:
1. برگرفته از دانشنامهی آزاد ویکیپدیا، به نشانی https://en.wikipedia.org/wiki/Wall_Street
2. اقتباس از صفحات 72-79 کتاب «سرمایه در قرن 21»، ترجمهی اصلان قودجانی، انتشارات نقد فرهنگ، 1393.
3. http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13950409001213 (9/4/1395)
4. http://www.huffingtonpost.com/2014/09/16/poverty-household-income_n_5828974.html
5.https://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/file_attachments/bp210-economy-one-percent-tax-havens-180116-summ-en_0.pdf
6. همان
7. درخشان، مسعود، ماهیت و علل بحران مالی 2008 و تأثیر آن بر اقتصاد ایران، پژوهشکدهی تحقیقات استراتژیک، 1387، ص42.
8. همان، ص150. آقای علیاکبر کریمی پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای (مدظلهالعالی) انتهای متن/
95/05/04 :: 00:17
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
خطر بیخ گوش تهران است/ احتمال نفوذ گستره فرونشست زمین به داخل شهر
مدیر عامل آب منطقهای تهران در گفتوگو با ایلنا خطر بیخ گوش تهران است احتمال نفوذ گستره فرونشست زمین به داخل شهر مدیر عامل آب منطقهای تهران گفت اگر بخواهیم از سفره آب تهران و مناطق اطراف بیش از حد مجاز برداشت کنیم دامنه فرونشست از مناطق جنوبی و جنوب غربی تهران به داخل شهر تهخطر بیخ گوش توافق اوپک
خطر بیخ گوش توافق اوپکتاریخ انتشار يکشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۲۱ ۴۰ گرچه ساختار اقتصاد ایران به گونه ای است که تحولات جهانی چندانی تاثیری برآن ندارد اما برخی متغیرها می تواند اقتصاد ایران را دچار نوسان کند به گزارش خبرآنلاین دولت تدبیر و امید درلایحه بودجه سال آینده پیش بینی کرحضور ناوگان نظامی روسیه بیخ گوش آمریکا
در سال جاری میلادی صورت می گیرد حضور ناوگان نظامی روسیه بیخ گوش آمریکا شناسهٔ خبر 3866914 - دوشنبه ۱۳ دی ۱۳۹۵ - ۱۷ ۵۶ بین الملل > اوراسیا jwplayer display inline-block; جانشین فرمانده نیروی دریایی روسیه از برنامه این کشور برای حضور ناوگان دریایی شمال روسیه در آبهای مدیتترور در بزنگاه تاریخ؛ پیام به روسیه و خطری که از «بیخ گوش» گذشت
نگاهی به حادثه گالری نقاشی آنکارا ترور در بزنگاه تاریخ پیام به روسیه و خطری که از بیخ گوش گذشت شناسهٔ خبر 3854877 - چهارشنبه ۱ دی ۱۳۹۵ - ۱۰ ۱۶ بین الملل > اوراسیا jwplayer display inline-block; ترور سفیر روسیه در ترکیه که با هدف تخریب روابط دو کشور صورت گرفت با مدیریخطر از بیخ گوش تهرانیها گذشت | پایگاه خبری تراز
تراز سخنگوی سازمان آتش نشانی از جدا شدن تانکر 31 هزار لیتری بنزین از کشنده در جنوب به شمال بزرگراه چمران خبر داد به گزارش تراز سید جلال ملکی گفت ساعت 23 27 شب گذشته حادثه جدا شدن تانکر حامل بنزین به نیروهای سازمان آتش نشانی اطلاع داده شد وی افزود بلافاصله نیروهای 5 ایستگاه سویدئو/ خطر مرگ از بیخ گوش موتور سوار گذشت
ویدئو خطر مرگ از بیخ گوش موتور سوار گذشت دانلود کلیدواژه ها موتور سوار | خطر | ویدئو | دیلی میل | مرگ | نظر متنی نام کامل ایمیل نظر شما لطفآ از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین فینگیلیش خودداری نمائید همزمانسعید جلیلی:چرا آمریکا در محاسباتش شهر میناب را حساب نمی کند/توان جوان ایرانی ساخت آبگوشت بزباش نیست
سعید جلیلی چرا آمریکا در محاسباتش شهر میناب را حساب نمی کند توان جوان ایرانی ساخت آبگوشت بزباش نیست عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت ما با اتکا بر همان اندیشههایی که در دفاع مقدس موفق شدیم میتوانیم در اقتصاد صنعت و کشاورزی هم موفق شویم آفتابنیوز سعید جلیلی در دیدار و گفتوگقلعه ای ناشناخته درست در بیخ گوش تهران +عکس
ساکنان قلعه ای ناشناخته درست در بیخ گوش پایتخت که در سکونتگاهشان نه از آب لوله کشی خبری بود و نه از برق و گاز سرانجام مورد توجه قرار گرفته و برای مشکل مسکن آنها چاره اندیشی شد به گزارش جام جم آنلاین از میزان برای خودش شیر زنی است یک تنه ناجی ساکنان قلعه ای شده که خود برای اورصد شبانه روزی شبکه های تلگرامی در گلستان/خطر بیخ گوش نوجوانان
در کمیسیون فرهنگی شورای شهر گرگان مطرح شد رصد شبانه روزی شبکه های تلگرامی در گلستان خطر بیخ گوش نوجوانان شناسهٔ خبر 3860921 - سهشنبه ۷ دی ۱۳۹۵ - ۰۹ ۴۶ استانها > گلستان jwplayer display inline-block; گرگان- افزایش تعامل و به کارگیری سازمان ها و نهادهای تاثیرگذار در فرهنچک الکترونیک از سال آینده در گوشی ایرانیها
در راستای ساماندهی تبادلات چک در شبکه بانکی شرایطی فراهم شده که چکهای الکترونیک به زودی و از سال آینده در دسترس قرار خواهد گرفت این چکها از قابلیت صدور و پیگیری از طریق تلفن همراه برخوردار است به گزارش جامجم آنلاین به نقل از کلیک بعد از اینکه از سال گذشته سامانه-