واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: راهكارهاي توسعه گردشگري مذهبي/ 1ضرورت ساماندهي گردشگري مذهبي در صنعت توريسم كشور
گروه اجتماعي: موقعيت فرهنگي و جغرافيايي و حضور اديان مختلف توحيدي و اقليتهاي مذهبي در كشور ما ظرفيت مطلوبي را براي حضور گردشگران خارجي فراهم كرده است كه بيترديد ساماندهي گردشگري مذهبي بهرهمندي از منافع اقتصادي و فرهنگي آن ميتواند نقش بسزايي را در اين ميان به خود اختصاص دهد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، سير و سفر در مكتب اسلام جايگاه خاصي دارد و خداوند در آيات متعددي از قرآن كريم اين مسأله را مورد توجه و ترغيب قرار داده كه از جمله اين آيات ميتوانيم به آيه 11 سوره «انعام»، 137 سوره «آلعمران»، 42 سوره «توبه»، 22 سوره «يونس»، 80 سوره «نحل»، 20 سوره «عنكبوت»، 18 سوره «سبا»، 42 سوره «روم»، 109 و 111 سوره «يوسف»، 46 سوره «حج» و ... اشاره كرد.
هجرت از سرزمين خود، آشنايي با پديدههاي مختلف آفرينش و عبرت گرفتن از سرنوشت انسانها و گروههاي مختلف از جمله موضوعاتي است كه در اين آيات مورد توجه قرار گرفته است البته توسعه فرهنگي و اقتصادي از ديگر نتايج گردشگري است كه در آيه 100 سوره مباركه «نساء» به آن اشاره شده است.
گردشگري در روايات نيز از جايگاه ويژهاي برخوردار است و ارائه نكاتي در باب اهميت سفر و آداب آن از سوي امامان معصوم(ع) و بهرهمندي آنان از فضاهاي مذهبي براي توسعه فرهنگ اسلامي دليلي بر اين مدعاست.
به گفته حضرت علي(ع) در سفر پنج فايده است كه زدودن غم و اندوه، كسب معيشت و سرمايه، تحصيل علم، آشنايي با رسوم ساير ملل و همنشيني با مردمان از جمله اثرات مثبت آن است.
در تعريف گردشگري مذهبي آمده است بازديد گردشگران (با تعريف ويژه جهانگردي) از اماكن مقدس نظير زيارتگاهها كه شامل مقابر امامزادهها و بقاع متبركه ميشود كه كشور ما به لحاظ موقعيت فرهنگي و جغرافيايي و حضور اديان مختلف توحيدي و اقليتهاي مذهبي از ظرفيت مطلوبي براي حضور گردشگران خارجي برخوردار است.
در همين راستا «طه هاشمي» رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، تنوع مراكز، آثار و ابنيه تاريخي و عبادتگاههاي اديان مختلف موجود در كشور را در تمام دنيا بينظير ميخواند و ميگويد: «كشور ايران در تمام حوزههاي مذهبي دنيا، توانايي جذب توريسم را دارد و فضاي خاص فرهنگي موجود، توسعه توريسم مذهبي ـ فرهنگي را در آن امكانپذير ميكند.»
وي ميافزايد: «حركت در جهت جذب جهانگرد مذهبي نخست نيازمند درك مفاهيم و اصول مذاهب و احترام به آنها و سپس تلاش براي تسهيل ارائه خدمات به زائرين اين اماكن مقدسه است.»
اماكن مذهبي ايران مجموعه منسجمي از انديشه، هنر، آداب و رسوم زندگي ايرانيان و مسلمانان است كه توجه و برنامهريزي براي آن ميتواند اين جذابيتها را به يكي از اولويتهاي گردشگران خارجي براي سفر به ايران تبديل كند علاوه بر اين توجه به مقوله گردشگري و راهكارهاي توسعه گردشگري مذهبي كشور ميتواند زمينه مناسبي را براي نشر افكار اسلام فراهم كند.
«رحيم مشايي» رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور پنجم فروردين ماه ضمن حضور در حرم رضوي در جمع خبرنگاران، گردشگري زيارتي را يكي از موضوعات محوري در اين سازمان دانست و در تشريح آن گفت: اولين محور گردشگري كشور، گردشگري مذهبي است چرا كه بيش از يك ميليارد مسلمان و 250 ميليون شيعه در جهان مخاطب آن هستند.»
همچنين شركتكنندگان نخستين همايش «جايگاه گردشگري مذهبي در توسعه سفرهاي همگاني» كه خردادماه سال گذشته در مشهد برگزار شد، خواستار توجه ويژه مسئولان به گردشگري مذهبي، معرفي جاذبههاي گردشگري مذهبي كشور، برنامهريزي مناسب و تدوين طرح جامع گردشگري مذهبي و ... شدند.
لازم به يادآوري است كه آيتالله «نوريهمداني» نيز چندي پيش در ديدار با جمعي از مديران سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي كشور با اشاره به آيات و روايات مرتبط با مقوله سفر، خواستار توسعه گردشگري مذهبي و فراهم كردن امكانات سفر براي تمام طبقات جامعه براي انجام سفرهاي زيارتي شد.
در همين راستا «عباسعلي اختري» رئيس كميسيون فرهنگي هفتمين دوره مجلس شوراي اسلامي شهريورماه سال گذشته در حاشيه گردهمايي ملي گردشگري زيارتي و نقش آن در رونق صنعت گردشگري با اشاره به اينكه مجلس حمايتهاي لازم را در راستاي توسعه صنعت گردشگري كشور انجام خواهد داد، افزود: «نمايندگان مجلس در ديدارهاي خود با نمايندگان و مسئولان پارلماني ساير كشورها براي توسعه گردشگري به خصوص در حوزه زيارتي كشور رايزني خواهند كرد.»
وي در ادامه تأكيد كرد: «در موضوعات مرتبط با گردشگري مذهبي هر جا كه نياز به قانون باشد، مجلس شوراي اسلامي قوانيني را تدوين ميكند و موانع قانوني توسعه گردشگري مذهبي را نيز برطرف خواهد كرد.»
برخورداري كشور از جاذبههاي گردشگري به ويژه در بخش ديني آن سرويس اجتماعي خبرگزاري ايكنا را برآن داشت تا در قالب سوژهاي با عنوان «راهكارهاي توسعه گردشگري مذهبي» و طرح سوالاتي همچون عوامل مؤثر فرهنگي و اجتماعي توسعه گردشگري مذهبي، شناسايي نقاط ضعف و ارائه راهكار در اين زمينه، آثار و تبعات توسعه گردشگري ديني، نقش رسانهها در توسعه گردشگري مذهبي و موضوعاتي از اين دست به كنكاش فرصتها و موانع اين امر بپردازد.
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]