واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: آتشبس در سوریه، از شعار تا عمل!/ آیا آنکارا بر سر عقل آمده است؟
توافق روسیه و ترکیه در خصوص برقراری آتشبس سراسری در سوریه، نشان از چرخش سیاستهای آنکارا در قبال دمشق دارد.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از خبرگزاری دولتی ترکیه "آناتولی"، روز گذشته، ترکیه و روسیه برای برقراری آتشبس عمومی در سوریه به توافق دست یافتند.
بر اساس این توافق، آتشبس در تمامی نقاط درگیری میان نیروهای ارتش سوریه و گروههای مخالف برقرار میشود؛ اما در عین حال، آتشبس شامل "تروریستها" نخواهد شد.
در همین راستا وزیر خارجه ترکیه "مولود چاووش اوغلو" با تأیید این خبر گفت: موضع بلندمدت دولت ترکیه این است که بشار اسد نمیتواند بخشی از ترتیبات دوره انتقالی در سوریه باشد."
در این گزارش آمده است که در جمعه هفته گذشته، "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه، از توافق با ترکیه برای برگزاری نشستی با حضور نمایندگان دولت سوریه و مخالفان در قراقستان خبر داده بود. وی همچنین برقراری آتشبس سراسری در جنگ داخلی سوریه را گام مهمی در پایان دادن به بحران این کشور اعلام کرده بود.
ترکیه در حالی برای حل بحران سوریه، پای میز مذاکره رفت که به گزارش "یورو نیوز"، "رجب طیب اردوغان"، رئیس جمهور این کشور، یک روز پیش از حصول این توافق، کشورهای غربی را به حمایت از گروههای تروریستی متهم کرده و گفته بود مدارکی در دست دارد که حمایت غرب از گروههایی مانند حزب اتحاد دموکراتیک، یگانهای مدافع خلق و داعش را ثابت میکند.
آمریکا عامل اجرایی نشدن قطعنامههای شورای امنیت در سوریه
"محمدحسین رویوران" کارشناس مسائل خاورمیانه، در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، پیرامون توافق ترکیه و روسیه بر سر آتشبس در سوریه گفت: آنچه که در حال حاضر بین روسیه و ترکیه توافق شده، اجرایی شدن نقشه راه بینالمللی یعنی قعطنامههای شورای امنیت، جنگ علیه تروریسم و قطعنامه 2254 که ناظر بر حل بحران سوریه است میباشد. به عبارتی موضوع اصلی، جدا کردن تروریستها از بقیه، ادامه جنگ علیه آنها و شروع گفتوگوهای سیاسی در سوریه است.
وی افزود: این توافق، همان چهارچوبی است که قبلاً در شورای امنیت با اجماع بینالمللی تصویب شده اما آمریکا از اجرای آن خودداری کرده بود؛ در واقع آمریکا از جبههالنصره به عنوان یک گروه تروریستی دل نکنده است و با اعلام نکردن محل استقرار گروههای تکفیری، عملاً مانع اجرای این توافق شده است.
رویوران، ضمن اشاره به اینکه جدا کردن گروههای معارض سوری از تکفیریها و وادر کردن آنها به گفتوگو و اجازه دادن عملیات علیه گروههای تروریستی، با دادن گرای محل استقرار آنها، کار بسیار بزرگی است که ترکیه باید انجام دهد، گفت: اینکه چقدر ترکیه در این زمینه آمادگی داشته باشد، مورد بحث است؛ چون آمادگی ترکیه، مهمترین عنصر اجرایی شدن یا نشدن این توافق است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه افزود: خیلیها در اعلام خوشبینی نسبت به این توافق احتیاط میکنند چراکه ترکیه تا پیش از این، از گروههای مسلح حمایت میکرد؛ ترکها به تازگی اعلام کردهاند که قصد دارند با این گروههای تکفیری وارد جنگ شوند.
وی با تأکید بر اینکه ترکیه در چند سال اخیر، اولویتهایش تغییر کرده است، گفت: امنیت ملی ترکیه ایجاب میکند در شمال سوریه، دولت مستقل یا فدرال کردی به وجود نیاید؛ در غیر این صورت، قطعاً این موضوع روی وضعیت ترکیه اثرگذار خواهد بود.
رویوران در پایان تصریح کرد: قطعاً گرفتن چنین تضمینی از دولت سوریه از طریق روسیه و ایران میتواند ممکن باشد. از همین رو، در یک سازش بین روسیه و ایران به ترکیه، تضمینهایی در مورد دولت کردی داده شده است و در مقابل، ترکیه نیز در ارتباط با گروههای تکفیری و تشویق گروههای دیگر به گفتوگو با دولت، تعهداتی داده است.
شایان ذکر است؛ از زمان آغاز درگیریها در سوریه تاکنون، بارها شاهد توافقات نافرجامی میان ارتش و دولت سوریه با گروههای تروریستی و مخالفان مبنی بر برقراری آتشبس در این کشور بودهایم که یا ابزاری بود برای تجدید قوای گروههای تروریستی یا با نقض آتشبس از سوی آنها همراه میشد. اینبار دولت ترکیه که پس از مدتها حمایت از گروههای تروریستی در سوریه، منافع خود را در قطع این رویکرد میبیند، در برقراری آتشبس عمومی در این کشور با روسیه به توافق رسیده است؛
به هر حال، به نظر میرسد حل بخش عمدهای از بحران سوریه، در گرو بر سر عقل آمدن ترکها و پذیرفتن حکومت قانونی سوریه و به کار بستن سیاست مقابله به جای حمایت از نیروهای تروریستی تکفیری در این کشور است.
گزارش از: محمدصادق کلبادی
۰۹ دی ۱۳۹۵ - ۰۷:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]