واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: چند روز پیش وزیر راه و شهرسازی در بیانیهای درباره خرید ایران از شرکت هواپیما سازی ایرباس از این قرار داد دفاع کرده و آن را موجب اشتغال زایی در کشور دانست. آقای عباس آخوندی در این بیانیه تصریح کرد: «طی این قراردادها در صنعت هوانوردی بیش از ۲۰ هزار شغل شامل مشاغل فنی، خلبانی، مهمانداری، مهندسی و تعمیرات ایجاد خواهد شد. افزون بر این دهها هزار شغل غیرمستقیم دیگر درحوزههای بازرگانی، گردشگری و خدمات وابسته به آنها و همچنین خدمات متعدد حملونقلی در مبدأ و مقصد و در شهرهای دور دست ایران شکل خواهد گرفت. در این قراردادها افزون بر خرید هواپیما، موضوعات دیگری چون آموزش خلبانان و تعمیرات و نگهداری، حمایت از توسعه خدمات ناوبری هوایی (ATM)، عملیات فرودگاهی و هواپیمایی، انتقال فناوری و هماهنگی مقررات رگولاتوری میشود. به گمان ما این راهکار بنیادین برای مقاومکردن اقتصاد ایران در برابر تکانههای ملی و بینالمللی است.»
به گزارش تراز ،هرچند که وزیر به صراحت از «ایجاد 20 هزار شغل» صحبت میکند، اما واقعیت آن است که خبری از شغل جدید و حذف 20 هزار بیکار از لیست بیکاران جامعه نیست! طبق آمارها هر هواپیما حداقل به 50 خدمه فنی، پروازی و عملیاتی نیازمند است که در ازای 200 فروند ایرباس و بوئینگ به 10 هزار نیرو نیازمند هستند.
از سوی دیگر در بخش کترینگ و آشیانه و... نیز نیاز به نیروی جدید است؛ اما همه اینها به 20 هزار نفر نخواهد رسید. هرچند که به اعتقاد کارشناسان حوزه هوانوردی اگر ایران بتواند تجهیزات مورد نیاز هواپیماهای معیوب را تأمین کند؛ تعداد زیادی از هواپیماهای به زمین نشسته نیز وارد چرخه هوایی شده و ممکن است با این حساب به عدد 20 هزار شغل وزیر راه برسیم؛ اما سؤال اینجاست که آیا 20 هزار شغل ایجاد خواهد شد؟
از دوره دولت سازندگی تا کنون تقریباً خبری از استخدام نیروهای رسمی نیست و همه عوامل این حوزه به صورت قراردادی مجبور به همکاری با شرکتهای هوایی و دیگر بخشهای این حوزه بودهاند. قراردادهایی که گاهی یک سال هم عمر ندارد و در قالب پروژههای 50 روزه از نیروهای متخصص این حوزه استفاده میشود. بسیاری از شرکتهای فعال در این زمینه نیز به صورت واسط پیمان کاری با ایرلاینها و خطوط هوایی در ارتباط هستند تا خدمه پروازی در قالب نیروهای شرکتی فعالیت کنند.
نیروهای فنی این حوزه نیز از یک میلیون تومان تا مبالغ بیشتر حقوق دریافت میکنند که این حقوق بستگی به دورههای آموزشی سپری شده دارد؛ اما واقعیت آن است که خبری از ایجاد شغل جدید نیست و صرفاً نیروهای حاضر در شرکتها و نیروهای پروژهای مشغول در حوزه هوایی سامان یافته و میتوانند وضعیت شغلی بهتری را تجربه کنند.
اما نیروی بیکاری به این صنعت وارد نمیشوند و شغل جدیدی به وجود نخواهد آمد. وزیر راه نیز به خوبی این ماجرا را میداند و در ماجرای اشتغال 100 هزار نیروی جدید در بوئینگ سریعاً واکنش نشان داد و آن را صرفا «تثبیت شغل» دانست.
در این جوابیه آمده بود: «لطفاً اصلاح بفرمایید؛100هزار شغل ایجاد نشده، در خبر اصلی آمده که با این قرارداد از 100 هزار شغل پشتیبانی میشود.
برخی کارشناسان معتقدند این قرارداد، حدود 8 هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد کند، نکتهای که رسانه ملی(!؟) و دلواپسان از بیان آن خودداری میکنند. نکته قابل تأمل در خبر غلط فارس که با استقبال برخی دلواپسان مواجه شد، این است که بوئینگ ۱۵۷ هزار کارمند دارد و سالیانه ۸۰۰ هواپیما و ۱۰ ماهواره تولید میکند و میفروشد، حالا چطور برای 80 هواپیمای تولیدی که در طول 10 سال به ایران تحویل خواهد داد، ۱۰۰ هزار شغل جدید ایجاد میشود؟» حال وزیر هم از همین ترفند برای ادعای ایجاد 20 هزار شغل جدید استفاده کرده است.
اما در مقابل این وعده نسیه آقای وزیر پروژههای دیگری نیز میتواند پیگیری شود. روز گذشته معاون برنامهریزی وزیر راه و شهرسازی با اشاره به عدم تخصیص منابع مالی به حوزه راهداری و راهسازی، گفت: برای اجرای پروژههای عمرانی حمل ونقل در سال آتی نیازمند ۱۲هزار میلیارد تومان اعتبار هستیم این درحالی است که مبلغ 30 میلیارد دلار در قرارداد خرید بوینگ و ایرباس هزینه خواهد شد که این رقم معادل 120 هزار میلیارد تومان است! یعنی ده برابر هزینه مورد نیاز برای حمل و نقل ریلی که میتواند دهها هزار شغل پایدار ایجاد کند.
امیر امینی در گفتوگو با خبرنگار مهر، افزود: برای اجرای پروژههای حمل و نقل در سال ۹۶ به ۱۲ هزار میلیارد تومان منابع مالی نیازمندیم که این منابع مالی مربوط به راهداری، راهسازی و توسعه چند فرودگاه جدید کوچک است.
به گفته وی، در حوزه راهسازی طی سال ۹۶ به ساخت ۴ هزار کیلومتر راه نیازمندیم؛ در راهداری طی دوسال گذشته برنامههای بسیاری عملیاتی شده که بخشی از آنها با منابع سازمان راهداری که از ردیفهای متفرقه درآمدی به دست آمده(جرائم، عوارض بارنامه، دوربینهای نظارتی، تردد شمار و...) اجرایی شده است. معاون برنامهریزی و اقتصاد حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی، اظهار داشت: روکش آسفالت در حوزه بزرگراهها و راههای شریانی حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد نسبت به گذشته رشد داشته و حدود ۱۴ هزار کیلومتر راه روکش شده است که ۷ هزار کیلومتر آن مربوط به آزادراهها و بزرگراههاست.
وی به تأثیر کاهش اعتبارات بر انجام پروژههای عمرانی حوزه حمل و نقل اشاره کرد و گفت: با توجه به کاهش بودجه راهداری در لایحه بودجه ۹۶ نسبت به قانون بودجه ۹۵، این بخش تحت تأثیر قرار میگیرد؛ البته عمده منابع مالی پروژههای ریلی، از طریق فاینانس تأمین میشد که در لایحه بودجه ۹۶، این منابع مالی به سمت بودجه عمومی رفته است.
وی بیان کرد: بودجه عمومی با سطح انتظار از حوزه حمل و نقل ریلی هماهنگ نیست و نمیتواند منبع پایداری برای توسعه حمل و نقل ریلی باشد ضمن اینکه وقتی بودجه حمل و نقل ریلی به سمت بودجه عمومی میرود، حمل و نقل جادهای با ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش منابع مواجه میشود.
امینی اضافه کرد: در این شرایط و با کاهش بودجه سال ۹۶ در حوزه پروژههای عمرانی حمل و نقل، طرحهای ریلی و جادهای به نتیجه نمیرسد.
معاون برنامهریزی و اقتصاد حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی درباره بودجه سال ۹۵، گفت: منابع مالی در سال جاری هم محقق نشده و تخصیص صفر است اما از محل اسناد خزانه منابعی دریافت شده و عملیات اجرایی در بسیاری از کارگاههای عمرانی متوقف نشده است.
وی به حدود ۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان مطالبات در حوزه پروژههای راهسازی و راهداری اشاره کرد و گفت: بهرغم کمبود منابع در این حوزه نسبت به سالهای گذشته شاهد رشد چشمگیر اجرای پروژههای عمرانی بودیم.
منبع: صبح نو
زمانبندی انتشار: 6 دى 1395 - 09:13
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]