واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سپاه در حفاظت هواپیمایی هم خوش درخشیده است
امنيت يكي از ابتداييترين و بديهيترين نيازهاي انسان از گذشته تاكنون بوده و در جامعه امروز ابعاد آن بسيار پيچيده و متنوع شده و به تمام سطوح زندگي بشر امروزي كشيده شده است.
نویسنده : حشمتالله ايرانمهر
امنيت يكي از ابتداييترين و بديهيترين نيازهاي انسان از گذشته تاكنون بوده و در جامعه امروز ابعاد آن بسيار پيچيده و متنوع شده و به تمام سطوح زندگي بشر امروزي كشيده شده است.
امنيت پيشزمينه يك اجتماع سالم و احساس امنيت بسترساز توسعه جوامع انساني است و سعادت يك اجتماع در گرو حفظ و بقاي امنيت و احساس ناشي از آن است. حضور مردم در فضاي عمومي شهر مستلزم احساس امنيت از سوي آنان است.
امنيت مفهومي نسبي است. هيچ كشوري و هيچ فردي نميتواند ادعا كند كه ميتواند بهطور كامل امنيت را بهدست آورد، لذا اگر تعريفي از استانداردهاي آن در حوزههاي مختلف بهدست دهيم، بهتر ميتوانيم براساس آن قضاوت كنيم كه آيا امنيت وجود دارد يا نه؟ خيلي از مواقع چون تعريف درستي از امنيت يا ناامني نداريم، قضاوتهاي نادرست نيز شكل ميگيرد. محيط امنيتي جهان امروز را فضاي عدماطمينان احاطه كرده است زيرا دنياي امروز در حال انتقال از نظم كهنه جهاني به سوي نظم جديدي است كه معيارها و شاخصهاي آن ناشناخته و مبهم است. در دوران جنگ سرد جهان در بيم يك جنگ جهاني تمامعيار به سر ميبرد كه در آن فرض استفاده از سلاحهاي هستهاي بخش عمدهاي از استراتژي نظامي ابرقدرتها را شكل ميداد. در آن دوران تقريباً تمامي منازعات منطقهاي در قالب رقابت دو ابرقدرت به وقوع ميپيوست و در نتيجه اهداف، ابعاد، ماهيت و مشخصات چنين جنگهايي به ميزان عمده در كنترل ابرقدرتها بود. اگر چه با فروپاشي يكي از دو ابرقدرت بزرگ از آن دوران وحشتافزا عبور كردهايم اما در جامعه امروز كه زمزمههايي از جنگ جهاني سوم به گوش ميرسد و سايه وحشت و ترور و كشتار مردم عادي در كشورهايي كه داعيه امنيت و مجهز بودن به پيشرفتهترين سيستمهاي امنيتي را دارند سنگيني ميكند و هر روز از كشورهاي اطراف ايران اخباري مبني بر ترور و قتلعام مردم به گوش ميرسد اما در ميان اين همه ناآراميها، اين مرز پرگهر با تلاش انسانهاي فداكاري كه براي برقراري امنيت حاضرند جان خود را نيز تقديم كنند در آسايش و امنيت بهسر ميبرد.
سپاه و امنيت
هدف از تشكيل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، نگهباني از انقلاب و دستاوردهاي آن و كوشش در راه تحقق آرمانهاي الهي و گسترش حاكميت قانون خداست. تقويت توان دفاعي جمهوري اسلامي از راه همكاري با ديگر نيروهاي مسلح و آموزش نظامي، از ديگر اهداف تشكيل اين نهاد شمرده ميشود.
سپاه پاسداران هنگامي تولد يافت كه انقلاب اسلامي با انواع توطئهها و شرارتهاي داخلي گروهكها روبهرو بود. مقابله با اين آفتها، براي نهادي كه هنوز آمادگي دفاعي لازم را به دست نياورده بود، بدون ياري الهي، حمايت و رهبري حضرت امام خميني(ره)، روحيه انقلابي و شهادتطلبي پاسداران و برخورداري از حمايت ملت ممكن نبود.
اين نهاد انقلابي و مردمي در مدتزماني كوتاه، شگفتي جهانيان را برانگيخت؛ نهادي كه هيچگونه پيشينه نظاميگري نداشت و از آموزشهاي كلاسيك دانشكدههاي نظامي بيبهره بود، چنان افتخارهايي آفريد كه عظمت آنها را در ژرفاي سخن معمار انقلاب اسلامي، حضرت امام خميني(ره) ميتوان يافت؛ آنجا كه اداره كشور وابسته به وجود سپاه شد: «پاسدارها اگر نباشند، ... كي ميتواند اين مملكت را اداره كند؟» و آنجا كه پاسدار بودن آرزوي امام شد: «اي كاش من هم يك پاسدار بودم» و چه افتخاري بالاتر از اين!
نگاهي به عملكرد سپاه در سنگر دفاع از انقلاب، خنثيسازي توطئهها و خاموش كردن شعله فتنههاي كور گروهكهاي داخلي و گذري بر عملكرد سپاه در سنگر سازندگي و طراحي و ساخت سلاحها و تجهيزات فوق مدرن نظامي، همه گوياي موفقيتهاي روزافزون اين نهاد افتخارآفرين است.
سپاه پاسداران داراي اين خاصيت است كه تعاليم و فرامين رهبر را به عنوان آيين زندگي و نبرد، به صورت يك دكترين قدرتمند در سيستم فرماندهي و كنترل خود تسري و تعميم دهد. ويژگي ديگر سپاه اين است كه ساختار اين نهاد منعطف و فراگير است. اين سازمان به سرعت در مقابل انواع بحرانها تغيير شكل و تغيير ساختار ميدهد و سريعاً براي انجام مأموريتهاي متنوع آماده ميشود. شرايط جغرافيايي صحنه عمليات، وضعيت جوي، عوامل سياسي و خشونت ميدانهاي جنگ بر اثربخشي و كارايي عملياتي اين نيرو تأثيرات اندكي دارد، زيرا سپاه متكي به يك مكتب دفاعي است كه فلسفه مقاومت و منطق جهاد را از آن دريافت ميدارد. در اين مكتب دفاعي كه حدود و قيود جنگ و مباني فلسفي آن منعكس است، اصل تكليف عنصر غالب شكلدهي حركت سپاه محسوب ميشود و شكست و پيروزي براساس ميزان رعايت اين اصل ارزيابي ميشود. سرعت عمل در كنار استحكام و انسجام روحي و وحدت اعتقاد يكي ديگر از صفات و خصلتهاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي است. از سوي ديگر توسعه به دليل ماهيت امنيتزاي آن كه اعتماد ملت نسبت به عملكرد دولت را بهدنبال دارد و موجب تقويت پايههاي مشروعيت نظام ميشود، همواره مورد تهاجم و هدف عوامل ضدانقلاب داخلي است. بنابراين ايجاد توسعه مستلزم برقراري امنيت است، زيرا در مناطق در حال توسعه به ويژه مناطق محروم كه زمينه پيدايش نيروهاي گريز از مركز قوي است، اگر امنيت فيزيكي برقرار نشود امكان توسعه نيز وجود ندارد.
سپاه و امنيت پرواز
جايگاه و نقش حمل و نقل در ابعاد مختلف سياسي، اجتماعي و اقتصادي در جوامع امروزي بر كسي پوشيده نيست و فرودگاهها در كنار مابقي پايانهها از حساسترين بازيگران اين نقش هستند و خطوط هوايي امروزه در سراسر جهان محل تردد حجم زيادي از مسافران و بارهايشان است. در سالهاي نخستين پيروزي انقلاب اسلامي، كشور درگير مبارزه با ضدانقلاب و جنگ تحميلي بود، دشمنان قسمخورده نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران به منظور وارد آوردن فشار مضاعف بر نظام نوپاي ايران اسلامي اقدام به ربايش چندين فروند هواپيماي فاقد گارد امنيت پرواز كرده و باعث پايين آمدن ضريب امنيتي در پروازها به واسطه انجام مداخلات غيرقانوني شدند. بدين ترتيب و با توجه به وظيفه تصريح شده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در قانون اساسي مبني بر پاسداري و نگهباني از انقلاب اسلامي و دستاوردهاي آن، اين مأموريت حساس و خطير نيز در پنجم ديماه 1363 با فرمان تاريخي حضرت امام خميني(ره) «مبني بر تشكيل سپاه حفاظت هواپيمايي» به سپاه محول شود.
با نداشتن تجربه و سابقه قبلي پاسداران از يك طرف و تلاش همهجانبه گروهكهاي معاند و دشمنان از طرف ديگر، طبيعي مينمود تا تعداد هواپيمارباييها افزايش يابد اما اوضاع به گونهاي ديگر رقم خود، به طوري كه وجود سه عامل ايمان، تخصص و بهرهگيري از تجهيزات نوين نظامي در كنار ساير اقدامات اطلاعاتي حفاظتي به لطف خداي متعال و عنايات حضرت بقيهالله(عج) و ازجانگذشتگي، ايثار و شهادتطلبي برادران سپاه در طول مدت مأموريت سپاه حفاظت هواپيمايي تا امروز كه بيش از ۳۰ سال از مسئوليت سپاه در اين حوزه ميگذرد، هيچ اقدام موفقي از سوي هواپيماربايان صورت نگرفته است و بهرغم اينكه اقدامات خرابكارانه و مداخلهجويانه در بخش صنعت حمل و نقل هوايي، بعد از حضور سپاه در اين صنعت دهها مورد بوده پاسداران سپاه حفاظت هواپيمايي با تجهيزات بومي و روشهاي ابداعي با هرگونه تهديد مقابله كرده و هيچ هواپيماربايي موفقي پس از حضور سپاه در ناوگان حمل و نقل هوايي انجام نشده است و پروازهاي ايران را به گواه سازمان بينالمللي هوانوردي كشوري (ايكائو) به نقطه اوج امنيت رساندهاند و برگ زرين ديگري بر افتخارات اين نهاد افزودهاند، به گونهاي كه در حال حاضر ما از جمله كشورهايي هستيم كه ضريب آسيبپذيريمان به حداقل رسيده و امنيت خطوط هوايي جمهوري اسلامي ايران از چنان جايگاهي در جهان برخوردار است كه برخي از كشورها در دنيا به ما لقب «گارد آهنين» دادهاند.
كاركنان شاغل در مجموعه سپاه حفاظت هواپيمايي با اعتقاد و عزم راستين و اعتقاد به خداوند متعال، خود را سرباز گمنام امام زمان(عج) و مقام معظم رهبري دانسته و هرگونه ضربه و خسارت جانبي را ايثار در راه خداوند تلقي ميكنند. آنان از نظر روحي آمادگي بسيار بالايي دارند و اين را يك عامل مهم در پيشگيري در كنار ساير عوامل ديگر كه شامل آمادگي جسماني، آموزش، بهكارگيري تجهيزات نوين و روزآمد و... ميدانند. كلام پاياني اينكه در آينده، چالشهايي كه كشور و نظام با آن مواجه خواهند شد، ناشناخته و در عين حال متنوع هستند. طبيعت نامشخص اين چالشها مبين اين است كه كشور بايد براي مواجهه با طيف وسيعي از وضعيتهاي غيرمنتظره و بحرانهاي متنوع آماده باشد. با توجه به موارد فوق به نظر ميرسد يكي از سازمانها و ساختارهايي كه ميتواند به عنوان تكيهگاهي متين و ركني مطمئن در امنيت ملي كشور و از جمله برقراري امنيت در صنعت هوانوردي، قدرت بازدارندگي مؤثر و توانايي هدايت مناسبي را در مقابل تهديدات و بحرانها فراهم كند، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۴ دی ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]