واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: خبرگزاری ایرنا: در حالی که کیفیت هوای تهران برای دومین روز پیاپی در وضعیت ناسالم برای تمامی افراد جامعه قرار دارد، شدت آلودگی امروز(شنبه) باعث شد که برج میلاد به عنوان یکی از نمادهای اصلی پایتخت از انظار شهروندان پنهان شود تا این پرسش تکراری باز هم مطرح شود؛ مسئول کاهش آلودگی هوای تهران کیست؟
قصه پرغصه آلودگی هوای کلانشهرها حالا دیگر به واقعیتی پذیرفته شده بین شهروندان تبدیل شده و در واقع شهروندان کلانشهرها در فصول سرد سال، زندگی خود را با این واقعیت تلخ تطبیق داده اند.
اما به نظر چالش اصلی مسئولان به جای تلاش برای حل مساله یا حداقل کاهش پیامدهای این معضل، به پاس کاری های سیاسی و انکار مسئولیت محدود می شود.
در این میان تنها نفس شهروندان نیست که به شماره افتاده بلکه نمادهای شهری تهران هم از این خطر در امان نبوده اند و شاید به نوعی بتوان گفت که شخصیت پایتخت در معرض تهدید قرار گرفته است.
* برج میلاد؛ سازه ای که زمانی نماد تهران بود
شاید بتوان یکی از مهمترین اثرات شدت گرفتن آلودگی هوای تهران بر نمادهای پایتخت را در وضعیت امروز برج میلاد جست و جو کرد.
برج میلاد به عنوان بلندترین آسمان خراش ایران که به طور معمول از همه جای این کلانشهر قابل مشاهده است حالا در فصول سرد سال و روزهای آلوده از انظار عمومی پنهان می شود.
شاید بهترین تعبیر این باشد که برج میلاد تهران به واسطه ناکارآمدی مدیران شهری در مهار و یا کاهش آلودگی هوا، خود را پشت این آلودگی پنهان کرده است.
در زمان های نه چندان دور، قله سفیدپوش دماوند یکی از نمادهای اصلی تهران بود که به مرور زمان و افزایش آلودگی هوا، جای خود را به نماد نزدیکی در مرکز تهران به نام برج آزادی داد.
برج آزادی اما آنچنان قد نکشیده بود که یارای مبارزه با غول آلودگی را داشته باشد و دیری نپایید که برج میلاد جا پای آزادی گذاشت.
حالا اما گویی آسمان خراش شهرمان هم میدان مبارزه را به حریف واگذار کرده است.
آری، دیگر آلودگی هوا را باید نماد تهران دانست که بالاتر از همت مسئولان و مدیران شهری ایستاده است.
* پول بیشتر؛ آلودگی بیشتر
پول بیشتر؛ آلودگی بیشتر نکته ای است که شهرداری تهران مشکل آلودگی هوای تهران را ناشی از آن می داند.
سال گذشته بود که محمدباقر قالیباف شهردار تهران در سخنان خود در آیین افتتاحیه پانزدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی و حمل ونقل و ترافیک، مشکل آلودگی هوای تهران را نه مرتبط با پول که بلکه ناشی از مدیریت نادرست عنوان کرد.
وی مدعی شد که در این شرایط وجود پول بیشتر هوا را آلوده تر می کند زیرا مدیریت ما اشتباه است.
قالیباف اما نگفت که منظور از مدیریت ما دقیقا چه کسی یا کدام نهاد است؟
معلوم نیست اگر مسئول کاهش آلودگی هوای شهر تهران برعهده مدیریت شهری نیست باید کدام نهاد را برای وضعیت هوای پایتخت توبیخ کرد.
حالا شهرداری تهران با بیش از 17 هزار میلیارد تومان بودجه که معادل بودجه چندین وزارتخانه کشور است، مدعی تکثر نهادهای مسئول و محدودیت مسئولیت در بدیهی ترین حوزه کاری خود است.
البته این قبیل سخنان برای خبرنگاران مرتبط با شهرداری چندان ناآشنا نیست.
در مدیریت ترافیک سنگین این روزهای شهر تهران هم رگه هایی از مسئولیت ناپذیری به چشم می خورد.
ترافیکی که حدود دو ماهی هست کاسه مردم دردآشنا با ترافیک را لبریز کرده و صدای اعضای شورای شهر تهران هم در آورده است.
* کار سیاسی یا سیاسی کاری شهردار پایتخت
شهردار تهران اما به نظر این روزها دوباره هوای ریاست جمهوری کرده است. قالیباف در تازه ترین سخنان خود که در آیین افتتاح ایستگاه مترو ایراد کرد، دولت را به سیاسی کاری متهم کرد و گفت: دولت سهم حمل و نقل عمومی تهران را پرداخت نمی کند.
شهردار تهران در آیین افتتاح ایستگاه مترو حسین آباد در خط سه مترو با اشاره به اینکه طبق قانون، دولت موظف است 50 درصد بودجه توسعه حمل و نقل شهری را پرداخت کند گفت که این بودجه تاکنون به شهرداری تهران پرداخت نشده است.
این گفته شهردار تهران در حالی است که کارشناسان این قانون را با وجود مشکلات کنونی دولت، غیرقابل اجرا می دانند.
نکته مهم اینکه اگرجه مشکلات ریز و درشت دولت یازدهم به دلیل کاهش قابل توجه ارزش نفت بر کسی پوشیده نیست، به گفته سیدحسین هاشمی استاندار تهران، تنها سالانه سه هزار و 600 میلیارد تومان از محل مالیات بر ارزش افزوده، جرائم راهنمایی و رانندگی و آلایندگی بطور مستقیم از سوی دولت به حساب شهرداری تهران واریز می شود.
رقمی که در مقایسه با 350 میلیارد تومان بودجه عمرانی استانی تهران با 13 میلیون جمعیت به خوبی بیانگر حمایت دولت یازدهم از مدیریت شهری تهران و ظرفیت شهرداری پایتخت برای مدیریت آلودگی هوا است.
استاندار تهران حتی به این نکته هم اشاره کرد که سیاسی کردن بحث های تخصصی، ظلم است.
این مواضع شهردار تهران در حالی مطرح می شود که به اذعان بسیاری از شهروندان، بخش قابل توجهی از فعالیت ها و اقدامات مدیریت شهری پایتخت رویکردی سیاسی و تبلیغاتی دارد.
به هر حال طنز تلخ این روزهای شهر تهران شاید برای شهرداری رنگ و بوی سیاسی گرفته باشد اما به قیمت جان شهروندان تهرانی تمام می شود.
۰۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۶:۰۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]