واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: جناب آیتالله یزدی! توزیع سیبزمینی احمدینژاد کجا و منشور حقوقشهروندی کجا؟
گفتهاند كه اين كار يك كار تبليغات انتخاباتي است. اين انگيزهخواني است و شايسته طرح در نقد حقوقي و مهم نيست. ولي فرض كنيم كه چنين باشد، در اين صورت توزيع سيبزميني در ميان مردم و حتي ريختن آنها توي جاده بهتر است يا ارايه منشور حقوق شهروندي؟ چرا نسبت به آن كار اعتراضي نشد، ولي بيان حقوق شهروندي مردم را، با عنوان تبليغات انتخاباتي محكوم ميكنيم؟ چه خوب بود همه نامزدهاي انتخاباتي با تكيه بر حقوق مردم تبليغ ميكردند و نه اتلاف منابع مالي كشور. چرا جناب يزدي در اين موارد موضعگيري ميكند تا مخالفت آنان با حقوق شهروندي برداشت شود؟
آفتابنیوز : یک روزنامه در سرمقاله امروز خود به انتقادات آیتالله یزدی عضو شورای نگهبان از منشور حقوق شهروندی پاسخ داده و نوشته است: از ژهنگامي كه از منشور حقوق شهروندي رونمايي شد، ميتوانستيم حدس بزنيم كه چنين كاري مورد استقبال برخي از افراد و جناحها قرار نگيرد، ولي در اين ميان واكنش آيتالله يزدي، عضو محترم شوراي نگهبان متفاوت از ديگر واكنشها و تا حدودي غيرمنتظره بود. به ويژه اينكه ايشان به عنوان عضو شوراي نگهبان اگر نقدي و اعتراضي به اين منشور داشتند، طبعا مخاطبان انتظار داشتند كه با ادبيات حقوقي و مستند به مفاد حقوقي و نه سياسي آن را بيان كنند.
به گزارش آفتابنیوز؛ در ادامه یادداشت روزنامه اعتماد آمده است: آقاي يزدي در نقد اين منشور چنين اظهارنظر كردند كه: «من تكتك ۱۲۰ بند تنظيم شده در اين منشور را خواندم اما متاسفانه يك كلمه از اصل ۴ قانون اساسي، سخني به ميان نيامده است. در جلسه شوراي نگهبان نيز تاكيد كردم كه اگر اين منشور، لايحه است بايد به مجلس برود و آنگاه در شوراي نگهبان بررسي شود و اگر مصوبه دولت است بايد طبق قانون به رييس مجلس بدهند تا بررسي شود كه مفاد آن برخلاف قانون اساسي نباشد... منشور شهروندي نه طرح بوده و نه لايحه، بلكه تبليغات انتخاباتي است و از نظر قانون خلاف بوده و قابل پيگيري است... براي نخستينبار است كه در انقلاب اسلامي چنين منشوري در كشور به طور مستقيم به مردم ابلاغ ميشود و متاسفانه قيد و بندها را برداشته و به قانون اساسي توجه نكردهاند... هيچگاه قانون اساسي نميگويد كه فتنهانگيزان و اهانتكنندگان به اصل مقدسات و اسلام آزادند؛ تا هر چه بخواهند به اسم آزادي بگويند.»
نخستين نكتهاي كه در مورد عدم اشاره به اصل چهارم قانون اساسي اشاره كردهاند، را از دو زاويه ميتوان نقد كرد. در اصل چهارم آمده است كه: «كليه قوانين و مقررات مدني، جزايي، مالي، اقتصادي، اداري، فرهنگي، نظامي، سياسي و غير اينها بايد بر اساس موازين اسلامي باشد. اين اصل بر اطلاق يا عموم همه اصول قانون اساسي و قوانين و مقررات ديگر حاكم است و تشخيص اين امر بر عهده فقهاي شوراي نگهبان است.» با اين ملاحظه، تمامي حقوق شهروندي كه در قانون اساسي و ساير قوانين آمده است ذيل اين اصل تعريف ميشود. بنابراين اصل مذكور در عرض ساير اصول و حقوق نيست، بلكه در طول آنهاست و منشور مذكور تعيين و تطبيق مصداق در حقوق شهروندي كرده است.
از سوي ديگر هدف از منشور طرح و بيان حقوق شهروندي بوده است. حقوقي كه شامل حال همه شهروندان اعم از دين و جنسيت و قوميت و... ميشود و مهمتر اينكه منشور به ذكر مواردي ميپردازد كه دولتها مكلف به تامين آن حقوق براي شهروندان هستند. از سوي ديگر ممكن است اين برداشت پيش آيد كه اجراي اصل چهارم مشكلي ندارد و ذكر آن تعريضي به عملكرد شوراي نگهبان تلقي شود. شوراي نگهبان درباره همه قوانين و مقررات در حال رسيدگي به اين مساله است. آيا تاكنون شوراي نگهبان در اجراي اين وظيفه خود كوتاهي كرده كه در اين زمينه حقي زايل شود؟ در حالي كه در مورد استيفاي ساير حقوق، انواع و اقسام مشكلات و موانع وجود دارد. نكته ديگر اين است كه در منشور مذكور نه تنها از اصل چهارم بلكه اصول ديگري نيز وجود دارند كه در منشور ذكري از آنان نرفته است، زيرا موضوعا خارج از مقوله حقوق شهروندي هستند.
اين بخش اظهارنظر جناب آقاي يزدي را ميتوان يك نقد عادي و حتي سليقهاي دانست ولي بخش دوم كه منشور را غيرقانوني و قابل تعقيب دانستهاند را در هيچ قالبي نميتوان درك و فهم كرد. كجاي اين كار غيرقانوني است؟
آيا بيان و اظهار مفاد قانون، عملي غيرقانوني است؟ اگر ايشان ١٢٠ بند اين حقوق را مطالعه كردهاند، خوب بود كه ١٢٠ بند پيوست آن را كه مفاد و مستندات قانوني هر يك از بندهاي ١٢٠گانه را ذكر كرده بود نيز ملاحظه ميكردند. اين منشور نه لايحه است و نه مصوبه دولت؛ بلكه جمعآوري اصول قانون اساسي، قوانين و مصوبات قبلي است كه همه آنها مراحل قانوني خود را طي كردهاند. تنها كاري كه در اين ميان شده، جمعآوري و مستندسازي و دستهبندي اين حقوق است. كاري كه در اصل ترجيح داشت شوراي نگهبان آن را انجام ميداد. شورايي كه بايد حافظ قانون اساسي و حقوق ملت باشد و بايد از آگاهي مردم در زمينه حقوقشان استقبال كند. آقاي يزدي فرمودهاند كه اين كار خلاف قانون بوده و قابل پيگيري است. در مقام شوراي نگهبان بودن ايجاب ميكند كه خيلي دقيق و حقوقي سخن گفت. از ايشان درخواست ميشود كه همين ادعاي خود را در قالب يك نوشته حقوقي بيان كند كه كجاي اين كار دولت يا رييس آن غيرقانوني است كه حقوق شهروندان را كه در قوانين موجود آمده جمعآوري و يكجا براي آنان ارايه كند؟
اگر همين ادعا را ايشان مستند كرد، همه ادعاهاي ديگرشان هم پذيرفتني است. ايشان گفتهاند كه اين كار يك كار تبليغات انتخاباتي است. اين انگيزهخواني است و شايسته طرح در نقد حقوقي و مهم نيست. ولي فرض كنيم كه چنين باشد، در اين صورت توزيع سيبزميني در ميان مردم و حتي ريختن آنها توي جاده بهتر است يا ارايه منشور حقوق شهروندي؟ چرا نسبت به آن كار اعتراضي نشد، ولي بيان حقوق شهروندي مردم را، با عنوان تبليغات انتخاباتي محكوم ميكنيم؟ چه خوب بود همه نامزدهاي انتخاباتي با تكيه بر حقوق مردم تبليغ ميكردند و نه اتلاف منابع مالي كشور. چرا جناب يزدي در اين موارد موضعگيري ميكند تا مخالفت آنان با حقوق شهروندي برداشت شود؟
بخش ديگر اظهارات ايشان جاي تعجب دارد. زيرا فرض كنيم براي بار اول چنين كاري انجام شده باشد. خوب چه ايرادي دارد؟ مگر بار اول بودن ايراد دارد؟ هر كاري كه انجام شود، در يك نوبت بار اول بوده، حالا اگر يك كار اشتباه براي بار دوم يا صدم انجام شود، اشتباه نيست؟ درستي و نادرستي يك كار ربطي به نخستين و صدمين بار بودن اجراي آن ندارد. اگر كار انجام شده خوب است، افتخار نخستينبار بودنش براي مجري آن و اگر آن كار نادرست و بد است، ذلت صدمين بار انجام شدنش براي مجريانش. فراز آخر جملات آقاي يزدي (بحث آزادي توهينكنندگان) هم از عجايب است. چون ايشان كه متن ١٢٠ ماده را خواندهاند بفرمايند كجاي آن چنين گزارهاي آمده است؟اگر همين مورد را شرح دهند، كفايت ميكند. خلاصه قضيه اين است كه بيان نقدهايي اينچنيني از هر كس و در هر جايگاهي قابل انتظار باشد، از عضو فقيه شوراي نگهبان پذيرفتني نيست و مخاطب انتظار شنيدن يك نقد حقوقي و با ادبيات دقيق حقوقي دارد.
برخی از انتشار منشور حقوق شهروندي بدحال شدند
به گزارش آفتابنیوز، حجتالاسلام مجید انصاری، معاون حقوقی رئیسجمهوری نیز روز پنجشنبه در نخستین همایش حقوق شهروندی، «تردید در اصل مبنای سند حقوق شهروندی و سیاسی قلمدادکردن آن جفا به کشور است. منشور حقوق شهروندی که ریاستجمهوری چند روز قبل از آن رونمایی کرد، تجمیع معارفت قرآنی، فقه اسلامی، عصاره قانون اساسی و اقدامات ارزشمند و افتخارآمیزی است که نظام مقدس جمهوری اسلامی در ٣٧ سال گذشته به اجرای آن همت كرده است».
او به هدف انتشار منشور حقوق شهروندی اشاره و بیان کرد: «تعجب میکنم بعد از انتشار این سند، برخیها بهجای خوشحالشدن، بدحال شدند. این سند، نه سندی فانتزی برای ظاهرسازی در برابر قطعنامه حقوقبشری بیگانگان است و نه یک سند برای تبلیغات سیاسی و انتخاباتی بلکه این یک سند حقوقی و واقعی برای دولت است. دولت به مردم وعده داده و این یک عهد شرعی است که باید اجرائی شود».
مجید انصاری، گفت: «امام به بهانه جنگ و توطئه میتوانستند حقوق شهروندی مردم را زیر پا بگذارند، اما این کار را نکردند، اما میبینیم آمریکا پس از حادثه ١١ سپتامبر تا امروز به بهانه مقابله با تروریسم مکالمات آمریکاییها و برخی غیرآمریکاییها را شنود میکند». معاون حقوقی رئيسجمهوری، عنوان کرد: «خانه خالی حقوق شهروندی را نیز باید ببینیم و میبینیم زیرا اگر جایی رشوه، پارتیبازی، عدمپاسخگویی درست به مردم و نبود آزادی بیان، گفتار و نوشتار باشد، همه به معنای پایمالشدن حقوق شهروندی است».
۰۴ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]