واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: همه دزدان ايدههاي ناب جوانان ايراني!
همواره نسبت به فرار ايدهها از دريچه واژههاي نوين چون استارت آپها هشدار داديم و ضرورت هدايت صحيح ذهن خلاق جوانان در خاك ايران را گوشزد كرديم، اما بهرغم اين مهم...
نویسنده : نيره ساري
همزمان با فرا رسيدن شب يلدا به عنوان سنتيترين جشن ايرانيان، گردهمايي بزرگ كارآفرينان استارت آپي در قالب سه پنل مجزا برگزار شد.
پنل تخصصي تأمين منابع مالي استارتآپها با تأكيد بر اين مسئله كه «استارتآپهاي ايران» سرمايهگذار خارجي نميخواهند و نيز پنل مراكز نوآوري و شتابدهندهها با رويكرد دزديده شدن برخي ايدهها در اين مراكز از جمله محورهاي اصلي در اين نشست بود كه ظاهراً با استقبال پرشوري از جوانان ايراني و صاحبان ايده برگزار شد و در نهايت هم با برائت جستن شتابدهندهها از دزديدن ايدهها به كار خود پايان داد.
در اين گردهمايي فعالان حوزه كسب و كار، كارشناسان سرمايهگذاري استارت آپ در حالي نسبت به واژه مبهم نفوذ در حوزه استارتآپها انتقاد و خود را بينياز از سرمايهگذاران خارجي معرفي كردند كه خود درباره حضور و مشاركت سرمايهگذاران سنتي در اين حوزه اعتراف كردند كه يا در اين فضا نيستند يا بخش اندكي از سرمايهشان را وارد كردهاند و عقيده داشتند كه سرمايهگذاران سنتي گمان ميكنند سرمايهشان با ورود به اين بخشها در خطر قرار ميگيرد.
نقص قانون در سرمايهگذاريهاي خارجي استارتآپي
جالب اين است كه فعالان اين عرصه نسبت به نبود قانون در زمينه سرمايهگذاريهاي خارجي در حوزه استارتآپي واقف هستند، اما با اين وجود ميثاق بستن اخير خود را تلاش شبانهروزي و جهادگونه در اقدام و عمل به اقتصاد مقاومتي در جهت رفع بزرگترين معضل كشور ميدانند كه بيكاري جوانان لايق اين مرز و بوم است.
در پس اين تعاريف سازنده و خوب، مفهوم پنهان و زير پوستي به نام ايده دزدي وجود دارد كه شكل جديد از فرار مغزها را بر آن ميتوان نامگذاري كرد؛ چراكه امروزه براي خروج سرمايههاي انساني، ديگر انتقال جسم تحت عنوان مهاجرت اهميت ندارد؛ بلكه ايدهها ميتوانند از ذهن افراد داخل يك كشور بهبنگاهها و سازمانهاي پيشگام در فناوري خارج از آن كشور، منتقل و به ابزار تبديل شود.
گواه اين فرضيه وقتي است كه پيشتر از اين در راستاي برگزاري «رويدادهاي پايان هفتهاي استارت آپها» كه عمدتاً در شهرستانهاي مختلف كشور برگزار ميشود (خود جاي تأمل دارد)، خبر حضور نمايندگان كمپانيهاي غربي در قالب مربيان حوزه استارت آپ در ايران را شنيديم.
خود فروختگان داخلي پل ارتباطي جوانان صاحب ايده ايراني با غرب
رويدادي كه پايهگذاران آن در ايران، درسآموختههاي كشورهاي غربي چون روزبه پيروز، مؤسس و مدير پروژه مدنيت (استراتژي سران غربي براي ايجاد اصلاحات سياسي در كشورهاي غرب آسيا) در انديشكده «مركز سياست خارجي» انگليس هستند و به واسطه خودفروختگاني چون نمازيها (سيامك نمازي - فرزند «محمدباقر نمازي» از سياستمداران رژيم پهلوي - بنيانگذار و مديرعامل سابق شركت «آتيه بهار» مدير برنامهريزي استراتژيك شركت نفتي كرسنت دبي و دلال مشهور اين شركت) به شكار نخبگان و ايدههاي جذاب استارت آپهاي ايراني و فروش آنها به شركتهاي سرمايهداري چندمليتي اقدام ميكنند.
تئوريسينهاي نفوذ استارت آپي خود يكي از اهداف حضور استارت آپها در كشورهاي خاورميانه را تسريع در روند ايجاد تغييرات در اين كشورها و هم جهت كردن آن با منافع امريكا ميدانند.
شرودر، نويسنده كتاب «استارت آپها بر ميخيزند» در همين راستا مينويسد: «اگر دولتها و حاكميتهاي كشورهاي منطقه خاورميانه از اين فرصت به خوبي حمايت كنند، خاورميانه ميتواند به قطب نوآوري و كسب و كار در بازارهاي نوظهور (Emerging Markets) تبديل شود.»
تأملي در جمله نشان ميدهد كه كمپانيهاي غربي به واسطه حضور در ايران ميتوانند جاي پاي نيروهاي خود را در قالب كارشناس به كشور باز كنند و از اين رهگذر با سرعت دادن تبادلات حوزه فناوري و گسترش فناوريهاي امريكايي، زمينه را براي تغييرات بنيادين اجتماعي، فرهنگي و مهمتر از همه اقتصادي در ايران فراهم كنند.
جالب اين است، همين نويسنده در جايي ديگر فعاليتهاي استارت آپ در ايران را «بينظير» ذكر ميكند.
لازم است بگوييم هر چند كه اين گردهماييها در صورت هدايت صحيح و فراهم كردن شرايط ارائه ايده براي جوانان و فارغالتحصيلان دانشگاهي كشور منجر به بوميسازي استارت آپها در داخل خواهد شد، اما نبايد از تهديدات پنهان شده در پس پرده آن غافل شد و به سادگي نشانهها را ناديده گرفت.
فراموش نكنيم همه كشورهاي غربي بعد از سالها فهميدهاند كه انتقال جسم جوان خلاق ايراني با درصد هوش بالا هزينههاي زيادي را به دنبال خواهد داشت، بنابراين با راهكارهاي جديد و از طريق اندك سرمايهگذاري تنها ذهن خلاق و ايدهپردازانه جوانان ايراني را به تاراج ميبرند تا با سوءاستفاده از غفلت مسئولان خلل جدي به پروسههاي مختلف اقتصادي، اجتماعي، فرهنگيو سياسي و امنيتي وارد كند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۳ دی ۱۳۹۵ - ۲۱:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]