واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: خبرگزاری فارس: عربستان سعودی پس از شکستهای تروریستهای مورد حمایت این کشور در حلب و موفقت ارتش سوریه در بازپس گیری حلب، بشدت نگران افزایش تمایل کشورهای منطقه خاورمیانه به سمت ایران است و بیشتر نگران تکمیل چیزی است که «هلال شیعی» ایران از افغانستان تا دریای مدیترانه مینامند.
پایگاه خبری «عربی 21» امارات، با انتشار مقالهای در این باره نوشت: ایران پس از توافق هستهای با قدرتهای جهانی در سال 2015، از استقبال جهانی برخوردار شد و به همین دلیل مقابله با آن از اولویتهای سیاست خارجی کشورهای حاشیه خلیج فارس است، هر چند نحوه تحقق این اولویت مشخص نیست.
دیپلماتها میگویند در شرایطی که عربستان از کاهش قیمت نفت رنج میبرد و در عین حال درگیر جنگ با یمن است و علاوه بر آن، روابط ریاض و قاهره به پایین ترین سطح خود رسیده است، این سوال از ریاض و همپیمانان منطقهای آن پرسش میشود که حجم کمکهای تسلیحاتی آنها به عناصر مسلح سوری چقدر است؟
از سوی دیگر، کشورهای حاشیه خلیج فارس و شورای همکاری از روش دولت باراک اوباما در جنگ سوریه که به جای استقرار گسترده نیروهای آمریکایی یا حملات موشکی از عناصر مسلح محلی استفاده می کند، خشمگین هستند، اما به نظر می رسد که سیاست دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا عکس آن باشد.
به نظر می رسد، ترامپ در جنگ عزم و ارده بیشتری داشته باشد؛ ترامپی که «جیمز ماتیس» را به عنوان وزیر دفاع آمریکا و «رکس تیلرسون» مدیر شرکت نفتی اکسان موبیل را به عنوان وزیر خارجه انتخاب کرده است تا به کشورهای خلیج فارس صادرکننده نفت و گاز کمک کند.
این در حالی است که همچنان جوانب ابهام آمیز این مساله زیاد است، زیرا اظهار نظر انتخاباتی ترامپ درباره ولادیمیر پوتین همپیمان اسد بویژه درباره اتحاد واشنگتن و مسکو در مبارزه با تروریسم مثبت بوده است.
یک دیپلمات غربی در این خصوص گفت: مسئولان سعودی منتظرند تا ببینند موضعگیری ترامپ علیه ایران و تمجیدش از ولادیمیر پوتین در عالم سیاست چگونه خواهد بود. عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان گفت: در آمریکا زمان آن رسیده است که بدانیم تفکر دولت آینده در قبال منطقه به چه نحوی است.
منابع دپیلماتیک همچنین تاکید کردند که مسئولان کشورهای حاشیه خلیج فارس سوالاتی درباره سوریه از مشاوران و معاونان ترامپ مطرح می کنند تا ادامه همکاری های واشنگتن با کشورهای منطقه مانند ترکیه و دولت های غربی برای تسلیح معارضان سوریه را مورد ارزیابی قرار دهند. ترامپ هم در پاسخ به این سوال ها اشاره کرد که از حمایت عناصر معارض دست می کشد و روی مبارزه با داعش تمرکز می کند.
یک مسئول دپیماتیک غربی گفت: کشورهای حاشیه خلیج فارس و عضو شورای همکاری می خواهند این نگاه را در بوته آزمایش قرار دهند. یک مسئول وزارت خارجه یکی از کشورهای عضو شورای همکاری گفت: «ترامپ یک تاجر است و می توانیم با وی قرارداد منعقد کنیم».
پایگاه خبری «عربی 21» افزود: هرگونه تصور درباره اینکه کشورهای حاشیه خلیج فارس روی مذاکرات آینده سوریه تاثیر می گذارند، یک احتمال ضعیف است زیرا دمشق، مسکو و تهران در تحقق دستاوردهای سوریه و بازپس گیری مناطق تحت اشغال تروریست ها عزم جدی دارند.
این در شرایطی است که عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در اظهارنظر اخیر خود در مقر اتحادیه عرب در قاهره تاکید کرد که اگر قدرت های جهانی در فشار به نظام سوریه شکست بخورند، حل سیاسی بحران سوریه جای خود را به جنگ و خونریزی و آوراگی خواهد داد.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس احساس می کنند که ترامپ نمیخواهد هیچ گونه تحرکی انجام دهد که به ضرر منافع این کشورها باشد، لذا این انتظار را دارند که با کشورهای عضو شورای همکاری به شکل مثبت تعامل کند، این در حالی است که نارضایتی عربی از کاهش تحرکات غربی در قبال سوریه بیشتر شده است.
۰۲ دی ۱۳۹۵ - ۰۰:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]