واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: دکتر حسن روحانی، رییسجمهور روز گذشته در مراسم رونمایی از منشور حقوق شهروندی با بیان اینکه به مردم وعده دادهام که اقتصاد ایران را نجات خواهم داد و امروز در آخرین سال دولت یازدهم خوشحالم که مردم هم شاهد تورم تکرقمی و هم رشد اقتصادی هستند به نحوی که رشد اقتصادی 6 ماهه نخست امسال در مقایسه با 6 ماهه نخست سال گذشته 7.4 شده است، گفت: از تابستان امسال در مقایسه با تابستان پارسال شاهد اشتغال خالص 700 هزار نفری در کشور هستیم.
به گزارش تراز ،دکتر روحانی افزود: امروز نسبت به سال 91 که رشد اقتصادی منفی 6.8 درصد بود و اوایل سال 92 که تورم 45 درصد بود و در این سالها اشتغال خالص تقریباً صفر بود، شاهد پیشرفتهای زیادی در عرصه اقتصادی هستیم.
رییسجمهور تصریح کرد: وعده من نجات اقتصاد کشور از سراشیبی سقوط بود و به مردم وعده دادم که سانتریفیوژها میچرخد و کارخانهها هم به حرکت خود ادامه خواهند داد.
وی خاطر نشان کرد: در هشت ماهه نخست امسال بیش از 15 هزار و 600 کارگاه متوسط و کوچک که یا راکد بودند یا با تمام ظرفیت کار نمیکردند با تسهیلات بالای 11هزار میلیارد تومان کاملاً فعال شدهاند، پس چرخ کارخانهها به حرکت در آمده است.
آقای روحانی اضافه کرد: چرخ کارخانههای مشترک ایران با کمپانیهای خارجی هم به حرکت درآمده و اسفندماه امسال نخستین خودروی مشترک ایران و فرانسه که حدود 30 درصد آن صادراتی خواهد بود، عرضه میشود و مردم خواهند دید که چرخ اقتصاد در کشور به حرکت در آمده است.
درعینحال، رییسجمهور با ارسال پیامکی برای مردم از آنها برای مطالعه متن منشور حقوق شهروندی دعوت کرد. در متن پیامک رییسجمهور آمده است: مردم شریف ایران بیاییم با حقوق خود بیشتر آشنا شویم و قدرتمندانه آن را پاس بداریم.
اینها جدیدترین اظهارت و سخنان رییسجمهور است که روز گذشته ایراد شد. وی در حالی تدوین منشور حقوق شهروندی را بهعنوان یکی از وعدههای عملیاتی شده خود برشمرد که نگاهی به جریان واقعی زندگی مردم و جامعه نشان میدهد که آنها امروز درگیریها و اولویتهای دیگری برای خود دارند که در 2 بخش معیشت و اقتصاد خلاصه میشود.
در واقع آنچه که امروز برای بیشتر مردم ایران دغدغه بوده و از آن بهعنوان بالاترین سطح مطالبات و اولویتهای خود یاد میکنند، همانا مسائل اقتصادی، بیکاری و اشتغال، معیشت، درآمد و... است که مشکلات مرتبط با آنها برخی مشکلات و آسیبهای اجتماعی از جمله تأخیر در ازدواج جوانان، اعتیاد، افزایش میزان طلاق، افت اخلاقی جامعه، فساد اقتصادی و مواردی از این دست را در پی خواهد داشت.
رییسجمهور در حالی از نجات اقتصاد ایران سخن گفته است که سایه رکود همچنان بر سر اقتصاد ایران وجود داشته و فعالیتهای اقتصادی در کلیدیترین بخشها مانند مسکن در طول یکی، 2 سال اخیر به پایینترین سطح خود رسیده است. در بخش تولید دولت برای کمک به بنگاهها برای خروج از رکود و جلوگیری از ورشکستگی آنها مجبور شده تسهیلات ویژهای را تدارک دیده و پرداخت کند که این موضوع در اظهارات دیروز رییسجمهور نیز با عنوان رکود
15 هزار و 600 کارگاه متوسط و کوچک وجود دارد.
مردم میگویند با اینکه دولت از تکرقمی شدن نرخ تورم سخن میگوید، اما آنها تغییری در وضعیت جیبشان احساس نمیکنند و همچنان با کسری درآمد در برابر مخارج مواجه بوده و با چالشهای مختلف معیشتی دستوپنجه نرم میکنند. برخی معتقدند وقتی قدرت خرید نباشد و درآمدها همچنان در سطح بسیار پایینتری از استانداردهای جهانی قرار داشته باشد، فرقی ندارد تورم ۴۵ درصد باشد یا زیر ۱۰ درصد، چون در هر 2 حالت آنها توان خرید ندارند و سقف هزینهکرد آنها بسیار پایینتر است.
در عین حال، شمار بیکاران در تابستان امسال که آخرین گزارش مرکز آمار ایران بوده به بیش از
سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر رسیده و در نوع خود یک رکورد جدید از آمار بیکاری محسوب میشود. با این وجود، دکتر روحانی میگوید در تابستان امسال نسبت به تابستان سال گذشته ۷۰۰ هزار شغل جدید ایجاد شده است.
کارشناسان میگویند نشانههایی از رشد اقتصادی 7.4 درصدی در اقتصاد ایران وجود ندارد چون بنگاهها همچنان با مشکلات نقدینگی و مالی
دست و پنجه نرم میکنند، بیکاری دستکم ۲ میلیون شاغل را تهدید میکند، بیش از ۳/۳ میلیون نفر در بیکاری مطلق به سر میبرند، بانکها توان وام دهی به تولید را ندارند، طبق گزارش بانک جهانی و مرکز پژوهشها کسب و کار در اقتصاد ایران بدتر شده و امیدهای برجام نیز بهدلیل بدعهدیهای غربیها در حال ناامید شدن است؛ بنابراین در این فضا چگونه اقتصاد ایران توانسته ۶ ماهه 7.4 درصد رشد مثبت داشته باشد؟ این میزان رشد حتی در سالهای گذشته که هر بشکه نفت به بیش از ۱۲۰ دلار رسیده بود هم محقق نشد!
حتی باید گفت طبق اعلام روز گذشته وزارت اقتصاد، ۳۰ اقتصاد برتر دنیا در سال 2016 میلادی هم نتوانستهاند در بهترین حالت بیش از
۶/۶ درصد رشد اقتصادی که مربوط به چین میشود را در یکسال تجربه کنند، اما اقتصاد ایران توانسته
۶ ماهه رکورد رشد اقتصادی در جهان را بشکند و 7.4 درصد رشد کند!
بنابراین نگاهی به شاخصهای اصلی اقتصادی کشور از جمله بیکاری و اشتغال نشان میدهد که بهدلیل باقی ماندن شرایط رکود در کسب و کار، بیکاری امروز در واپسین ماههای دولت تدبیر و امید همچنان بهعنوان یکی از اصلیترین و مهمترین دغدغههای بسیاری از خانوارهای ایرانی محسوب میشود و دولت نتوانسته به این وعده کلیدی و مهم خود جامه عمل بپوشاند تا جاییکه برخی نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی، عملکرد اشتغالی دولت در سالهای اخیر را شکست خورده میدانند.
امروز مردم انتظار دارند دولت از نتایج وعدهها و اقدامات صورت گرفته در آخرین ماههای فعالیت خود سخن بگوید نه اینکه همچنان وعدههایی داده شود که اجرای آنها به ماهها و بلکه چند سال زمان نیاز داشته باشد. اگر طبق ادعای دولت، اقتصاد ایران در ۶ ماه توانسته 7.4 درصد رشد داشته باشد، چرا آثار و نتایج مثبت آن در زندگی مردم ملموس نیست و مردم گشایش واقعی را در جریان زندگی خود نمیبینند و تأیید نمیکنند؟
امروز اقتصادی که قرار بود از درآمدهای نفتی و وابستگی به پول آن فاصله بگیرد، وابستهتر شده تا جاییکه دولت لایحه بودجه سال ۹۶ را نفتیتر از سال جاری به مجلس فرستاده و حالا نیز به رشد اقتصادی حاصل از نفت افتخار کرده و آن را بزرگنمایی میکند.
از آنسو اگر بزرگترین دستاورد دولت تدبیر و امید را مذاکرات برجام و توافقات هستهای بدانیم، آن هم این روزها در سایه بیاخلاقی و عهدشکنی غربیها و بهویژه آمریکا از ریل اصلی و پیشبینیهای خود خارج شده و به انحراف کشیده شده است؛ بنابراین نباید انتظار داشت از آینده برجام هم چیزی عاید کشور شود و آرزوها در این بخش نیز بر باد رفته است.
منبع: صبح نو
زمانبندی انتشار: 30 آذر 1395 - 09:24
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]