واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تدبير دولت براي نااميدي شهرداری
در حالي كه مشكلات و مسائل شهرها در ميان دولتها دست به دست ميشود و در اين ميان شهروندان شهرها هستند كه متضرر ميشوند، باز هم دولت درصدد است تا به جاي حل مشكلات زير بنايي شهرها با كاهش 40 درصدي بودجه شهرداري بر ميزان نارضايتي مردم بيفزايد.
نویسنده : بيژن سورانی
كليات بودجه سال آينده در حالي از سوي دولت يازدهم به مجلس دهم تقديم شده است كه در لايحه بودجه ۹۶ حمايتهاي دولت از شهرداريها و فعاليتهاي شهري در حوزههاي بافت فرسوده، رد ديون شهرداريها، توسعه خدمات شهري و پسابهاي شهري در مجموع نسبت به بودجه ۹۵ كاهش داشته است. بر اين اساس دولت روند كاهش بودجه شهرداريها را با كاهش ارزش افزوده سهم شهرداري از ميزان جرائم را در برنامه ششم توسعه كليد زد و اين در حالي است كه بسياري از شهرداريها در تأمين منابع درآمدي پايدار با مشكلات عديدهاي مواجه هستند.
گفتني است در شهرهاي ايران كه درآمدهاي پايدار شهري كمتر از ۲۵ درصد كل درآمد شهري است، لازم است دولت به سبب مسئوليتپذيري در امور رفاهي مردم از قبيل بهداشت و تأمين زيرساختهاي رفاهي مداخله و درآمد ناكافي شهرداريها را جبران كند. در اين زمينه، سيد محسن طباطبايي مزدآبادي، دبير انجمن علمي اقتصاد شهري ايران با مقايسه لايحه بودجه سال ۹۶ و 95 گفت: در بند ه تبصره ۱ ماده واحده، به تعهد وزارت نفت در تأمين قير رايگان براي آسفالت راههاي شهري و روستايي و نوسازي مدارس اشاره شده است. اين مبلغ در قانون ۹۵، ۲۴ هزار ميليارد ريال در نظر گرفته شده، در حالي كه در لايحه ۹۶ به ۱۳ هزار ميليارد ريال تقليل پيدا كرده است. نصف شدن تقريبي اين منبع مالي، كاهش حمايتهاي دولتي از شهرداريها در خصوص بهسازي راههاي شهري است كه در شرايط كنوني كه ركود بخش مسكن، درآمدهاي شهرداريها را متأثر كرده است، چنين تصميمي در بودجه وضعيت شهرداريها را بدتر خواهد كرد.
دولت در 2 سال هزينه نيم كيلومتر ساخت مترو را پرداخت كرده است
در خصوص حمل و نقل عمومي كه از مهمترين حوزههاي شهرداريها به حساب ميآيد و بسيار براي شهرداريها هزينهبردار است، بودجه عمراني اختصاصي دولت به طرحهاي توسعه و حمايتهاي مالي و بهبود حمل و نقل عمومي شهرهاي زير ۱۰۰ هزار نفر ۱۰ درصد كاهش داشته و از سوي ديگر اعتبارات عمراني مطالعه و احداث قطارهاي حومهاي جديد نيز ۲۵ درصد كاهش داشته است.
در اين زمينه اماني، معاون شهردار به سهم دولت در توسعه حمل و نقل عمومي اشاره كرد و گفت: غير از 50درصد سهم دولت در توسعه حمل و نقل ريلي درونشهري و 2/1 ميليارد دلاري از صندوق ذخيره ارزي كه هيچگاه اجرايي نشده است، بودجه رديفدار توسعه مترو در تهران كه مصوب مجلس شوراي اسلامي در سال 94 است، 235 ميليارد تومان بوده كه تنها 60 ميليارد تومان آن از طرف دولت پرداخت شده است. در سال جاري نيز از 255 ميليارد تومان بودجه مصوب مجلس 50 ميليارد تومان از طريق اوراق قرضه پرداخت شده يعني دولت در دو سال هزينه نيم كيلومتر ساخت مترو را در تهران پرداخت كرده است.
تدبير براي نااميدي شهرداري
وجود بافتهاي فرسوده در شهرها، توجه به رفاه عمومي، حل مشكلات آلودگي و آلايندگي و ساير مشكلات مشترك كه شهرها سالهاست با آن دست و پنجه نرم ميكنند، نيازمند بودجه است؛ اين درحالي است كه دولت در بودجه پيشنهادي خود فقط به فكر كاهش بودجه برآمده و فراموش كرده است كه در بخشهاي زير بنايي، اين دولت است كه مسئوليت دارد تا دستگاههاي اجرايي را براي عمران و آباداني كشور روي ريل توسعه قرار دهد نه اينكه با تدبير، اميد حل مشكلات را به نااميدي تبديل كند. حالا نمايندگان مجلس هستند كه ميتوانند در اصلاح با تصويب بودجه پيشنهادي دولت از حق شهروندان در شهرها دفاع كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]