محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1828018624
چگونه یارانه کیفیت زندگی مردم را کاهش داد؟
واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: چگونه یارانه کیفیت زندگی مردم را کاهش داد؟
اعتماد نوشت:
بررسي شاخصهاي رفاهي كه گوياي كيفيت زندگي مردم است در سالهايي كه انفجار قيمتها تحت تاثير جرياني با نام هدفمندي رخ داد، نشان ميدهد رفاه خانوادهها با ٢٠ درصد افت مصرف غذا و كالاهاي ضروري چندين مرتبه سقوط كرده است. درست برخلاف انتظار عامه مردم كه فكر ميكنند يارانه نقدي به كمك معيشتشان آمده، آنقدر هزينههاي زندگي بالا رفته كه نه تنها يارانه ٤٥ هزار توماني بهبودي حاصل نكرده، بلكه توان خريد مردم را بهشدت كاهش داده و مصرف اقلام اساسي را ٢٠ درصد كمتر كرده است.
تغييرات سهم كالاهاي بادوام و ضروري گواهي ميدهد سطح ملي رفاه خانوارها پس از اجراي طرح هدفمندي يارانه بهشدت كاهش داشته به گونهاي كه در اين سالها سهم مخارج گروه خوراكيها بيش از ٤٠ درصد مخارج هر خانواده را بهطور ميانگين شامل شده است. سهم هزينه خوراكي از كل هزينه خانوار در سال ١٣٩١ نسبت به سال ١٣٨٦، از ٢٨ درصد به ٣٣ درصد رشد كرد. حال آنكه در همين مدت زماني، مصرف اين گروه كالايي كاهش يافت.
به بيان ديگر قيمت اين گروه در اين فاصله زماني ١٣٠ درصد افزايش يافت و خانوار مجبور به اختصاص بخش بيشتري از درآمدهاي براي خريد مايحتاج شد، مصرف آن را هم ٢٠ درصد كمتر كرد. اين موضوع نشانگر كاهش قابل توجه رفاه خانوارهاي ايراني پس از اجرايي شدن طرح هدفمندي يارانهها است.
يكي از مهمترين اتفاقاتي كه براي مردم به ويژه در سالهاي آغازين و مياني دهه ٩٠ افتاد، كاهش رفاه عمومي است؛ نكتهاي كه به اذعان همگان با افزايش نرخ بيكاري، چند برابر شدن شاخص تورم و كاهش قدرت خريد فشار را روي اقشار مختلف جامعه، به ويژه فرودستان را افزايش داد. علاوه بر تحريمهاي غرب عليه ايران، اجرا شدن طرح موسوم به هدفمندي يارانهها به مهمترين عامل تشديد شكاف طبقاتي منجر شد.
طرحي كه چندي پس از اجرا مشخص شد كه مسوولان آن هيچ نقشه راه مشخصي ندارند و تنها قصد دارند اين كار را انجام دهند و همين شد كه به جاي بهبود اقتصاد كشور، نه شاخص توليد و اشتغال بالا رفت و نه تورم پايين آمد و سر آخر همه از اين طرح و نحوه اجراي آن انتقاد ميكنند. به هر روي با افزايش چشمگير نرخ تورم در سالهاي نخستين دهه جاري، در ايران هم مانند هر كشور ديگر، مصرفكننده كالاي ارزانتر را جانشين كالاي مصرفي هميشگي خود ميكند. اين تغييرات در خانوادههاي فقير يا كساني كه تحت تاثير تورم از نظر طبقاتي به اقشار پايينتر ميگرايند، به مراتب گستردهتر از هر بخش ديگري است.
كاهش مصرف برخي كالاها هم از ديگر اتفاقات اجتناب ناپذير تورم بالا محسوب ميشود و هر گاه اين كاهش مصرف به خوراكيهايي با ارزش غذايي بالا مانند گوشت قرمز و شير ميرسد، سلامت و رشد افراد را از خود متاثر ميكند. عواقب چنين رخدادي در آينده ظاهر ميشود و بخشي از آن هرگز جبران نميشود كه خود اين مساله تبديل به يكي از نقدها نسبت به سياست گرانيسازي براي تغيير مصرف شده است.
مركز پژوهشهاي مجلس در گزارشي به بررسي وضعيت مصرفي خانوارهاي كشور در سالهاي پس از هدفمندي يارانهها دست زده است كه اين گزارش حاكي از كاهش مصرف شديد موادغذايي مانند شير و گوشت قرمز و همچنين كالاهاي بادوام بر اثر افزايش بيش از ١٠٠ درصدي قيمت آنها دارد.
افزايش ٢٨٥ درصدي هزينه زندگي در هشت سال
هدفمندي يارانهها و ديگر تحولات اقتصادي كشور در فاصله زماني ميان سالهايي ١٣٨٨ تا ١٣٩٣ حاكي از كاهش مصرف و تغيير كالاهاي مصرفي بيشتر خانوادههاي ايراني دارد. به بيان ديگر تحولات قيمتي اخير، منجر به تحول مصرف خانوارها هم از نظر ارزش و هم از نظر مقداري شده بهطوريكه مصرف بخش خصوصي برحسب ارزش جاري ميان سالهاي ١٣٨٦ تا ١٣٩٢ بيش از ٣/٢ برابر بود، حال آنكه مصرف حقيتي تنها ٠١/١ برابر محاسبه ميشود. بررسي آمارها از سهم هزينه خوراكي از مخارج كل كه يكي از شاخصهاي كاهش رفاه محسوب ميشود نشان ميدهد سهم گروه خوراكي از بودجه كلي افزايش يافته و در طرف مقابل به دليل افزايش قيمت مصرف آن كاهش داشته است. به عبارتي در قبال افزايش ١٣٠ درصدي قيمت اين گروه از كالاها، ٢٠ درصد از مصرف آنها كاسته شد.
در بخش گروه مسكن، آب، برق، سوخت و روشنايي كه پس از خوراكي بيشترين وزن را در هزينه خانوار داشتند، با ١٠ درصد افزايش مصرف مواجه شده كه اين امر ميتواند مربوط به تجزيه خانوار به خانوادههاي كوچكتر هم باشد. همچنين هزينه گروه بهداشت و درمان سومين رتبه را در افزايش هزينه خانوادههاي ايراني از آن خود كرده است. اين افزايش سبب شده كه خانوار تقريبا ١٠ درصد كمتر از اين خدمات استفاده كنند.
با اين پيش فرض، مجموعا ٧٣ درصد از هزينه هر خانواده مربوط به سه گروه اساسي خوراك، مسكن و سوخت و بهداشت ميشود و عدم تغيير اساسي در ميزان مصرف، نشان ميدهد مصرف آن در حد ضرورت بوده، بهطوري كه با وجود شدت افزايش قيمتها خانوار قادر به تغيير اساسي در رفتار مصرفي نيست. جالب آنجا است كه وضعيت خانوار شهرنشين ايراني در مدت زماني ميان سالهاي ١٣٨٨ تا ١٣٩٢ تغيير اندك اما ويژهاي داشته است.
در سال ٨٨ حدود ١٣ ميليون و ٨٤٠ هزار خانوار شهرنشين با بعد ٨/٣ و متوسط سن سرپرست ٧/٤٧ در مناطق شهري سكونت داشتند كه به ازاي هر يك صد خانوار ١٠٤ نفر شاغل بودند. در سال ١٣٩٢ بعد خانوار به ٥/٣ نفر كاهش يافت، ميانگين سني به ٥/٤٩ افزايش داشت و به ازاي هر صد خانوار ١١٥ نفر شاغل بودند؛ با توجه به اين آمار ميتوان گفت افزايش تعداد شاغلان هم نتوانست اوضاع رفاهي جامعه را در يكي از بحرانيترين دورههاي اقتصادي چند دهه اخير بهبود بخشد. در هشت سال منتهي به سال ١٣٩٣، ارزش اسمي شاخص هزينههاي زندگي ٨٥/٢ برابر رشد داشته است. به بيان ديگر قيمت كالاها ٢٨٥ درصد گران شد.
شير در پنج سال، ٤٠ درصد كمتر مصرف شد
در جدول به بررسي كاهش مصرف اقلام خوراكي در سالهاي بين ١٣٨٨ تا ١٣٩٢ پرداخته شده است. در اين جدول كاهش مصرف برخي مواد خوراكي در حالي رخ ميدهد كه در دو سال ابتدايي پرداخت يارانه نقدي، افزايش مصرف در ميان دهك اول (فقيرترين بخش) محسوس بود اما با افزايش قيمتها اين وضعيت تغيير كرد.
همچنين افزايش مصرف تخم مرغ و مرغ احتمالا به دليل جايگزيني آنها با شير و گوشت قرمز بوده است. بررسي جدول زير نشان ميدهد از مجموع ٩ خوراكي مهم، تنها دو قلم كالا بيش از گذشته مصرف ميشوند و مابقي كمتر از سوي خانوادههاي ايراني مصرف شدند. در اين ميان كاهش ٤٠ درصدي استفاده از شير و ١/١٦ درصدي گوشت قرمز نشاندهنده اوضاع بغرنجي است كه جامعه را در بر گرفته است. به گفته پزشكان و متخصصان تغذيه عدم كاهش مصرف اين خوراكيها براي كودكان و نوجوانان موجب كاهش هوش و افزايش بيماريهاي گوناگون در سنين بالاتر ميشود.
یکشنبه, 21 آذر 1395 ساعت 09:51
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[مشاهده در: www.akharinnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]
صفحات پیشنهادی
تعطیلی واحدهای خردِ کوچک به دلیل کاهش قدرت خرید مردم/ گسترش فروشگاههای زنجیرهای بیکیفیت به زیان است | پایگا
تراز سعید درخشانی گفت با گسترش فروشگاه های زنجیره ای بی کیفیت آن هم به صورت قارچ گونه نه تنها ما بلکه همه اصناف آسیب خواهند دید که این آسیب در وهله اول گریبان کارگران شاغل در این صنف را خواهد گرفت به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تراز سعید درخشانی رئیس اتحادیه سوپرمارکت داران تهرارکود در بازار مصالح و آهن / قدرت خرید مردم کاهش یافته است
رکود در حوزه ساخت و ساز و کاهش صدور پروانه های ساختمانی طی سالهای گذشته باعث شده است تا بازار صنایع وابسته به صنعت ساختمان و همچنین بازار فروش محصولات ساختمانی نیز دچار رکود شود به گونه ای که معاون وزیر صنایع نیز پیش از این در گفت و گو با جام جم آنلاین از رکود در 50 صنعت مرتبط با«افزايش قيمتها كاهش تورم»، مردم چگونه باوركنند؟!
افزايش قيمتها كاهش تورم مردم چگونه باوركنند سرمقاله نویس روزنامه آفرینش در شماره امروز نوشت قصد داريم كمي ازتعابير و مباحث تخصصي و رسمي همچون رشد ناخالص داخلي آمارافزايش صادرات رشد مثبت اقتصادي كاهش وابستگي به درآمد نفت وهرآنچه اين روزها به عنوان كارنامه و حركت اقتصادي مبازی ناجوانمردانه ترکمنستان با جان مردم ایران/ زنگنه: واردات گاز از ترکمنستان کاهش یافت
بازی ناجوانمردانه ترکمنستان با جان مردم ایران زنگنه واردات گاز از ترکمنستان کاهش یافتتاریخ انتشار دوشنبه ۸ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۴ ۳۰ این سوال مطرح است که با وجود آنکه ترکمنستان بارها و بارها در شرایط بروز سرمای شدید هوا شیرهای گاز را به روی ایران بسته است آیا مدیران دیپلماسی انرژبدترین شهرهای جهان از نظر کیفیت زندگی
خبرگزاری ایسنا شهرهایی که بدترین کیفیت زندگی را در جهان دارند معمولا آمیزه ای از مشکلات مختلف شامل ثبات سیاسی جرم و جنایت و استانداردهای پایین زندگی دارند مرسر که یکی از بزرگترین شرکتهای مشاوره منابع انسانی جهان است شاخص کیفیت زندگی را منتشر کرده که شهرهای جهان را از نظرویکرد دولت یازدهم در محله های ناکارآمد شهری ارتقا کیفیت زندگی مردم است
معاون وزارت راه و شهرسازی رویکرد دولت یازدهم در محله های ناکارآمد شهری ارتقا کیفیت زندگی مردم است بیرجند - ایرنا - معاون وزارت راه و شهرسازی و مدیر عامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران گفت رویکرد دولت یازدهم در محله های ناکارآمد شهری بهسازی فضا با تاکید بر اهمیت حضور مردم و برآچگونه میتوان خطای تصمیمات سیاستگذاران را کاهش داد؟
هفته نامه تجارت فردا چگونه میتوان سیاستگذاریها را ضمانتدار کرد شاید پاسخ به این سوال بتواند کمکی کند تا اقتصاد ایران شاهد اجرای سیاستگذاریهای نادرست کمتری باشد اجرای نادرست خصوصیسازی یا طرحهایی مانند بنگاههای زودبازده مسکن مهر و پرداخت یارانه نقدی همه از زمره طرحها وبودجه کیفیتبخشی آموزشوپرورش کاهش یافت! | پایگاه خبری تراز
تراز بودجه آموزشوپرورش برای سال ۹۶ معادل ۳۱ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که در بحث ایاب و ذهاب دانشآموزان روستایی شاهد رشد اعتبارات و در بخش کیفیتبخشی به فعالیتهای آموزشی و پرورشی شاهد کاهش اعتبار هستیم به گزارش تراز در لایحه بودجه سال 96 بودجه وزارت آموزش&zwnjایندیپندنت: مردم انگلیس نگران کاهش استانداردهای زندگی خود پس از برکسیت هستند
ایندیپندنت مردم انگلیس نگران کاهش استانداردهای زندگی خود پس از برکسیت هستند روزنامه ایندیپندنت در مطلبی به تاثیر منفی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بر درآمد خانوادههای این کشور پرداخت به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان روزنامه ایندیپندنت در مطلبی نوشت موچگونه اقتصادی برانیم؟/کاهش 20 درصدی مصرف سوخت
چگونه اقتصادی برانیم کاهش 20 درصدی مصرف سوخت انجام معاینه فنی و تنظیم موتور در فواصل زمانی معین و به موقع به طور چشم گیری مصرف سوخت را کاهش می دهد به گزارش خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان انجام معاینه فنی و تنظیم موتور در فواصل زمانی م-
اقتصادی
پربازدیدترینها