محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827399081
زلزله خاموش در کمین شهروندان تهرانی
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: جام جم نوشت: سیل، زلزله، توفان، بهمن و خشکسالی... فهرست مخاطرات طبیعی، فهرست بلندبالایی است؛ فهرستی هراسآور و هشداردهنده که از وقوع بحرانهایی بزرگ خبر میدهد! از لحظهای که مرگ روی سر جمعیت زیادی آوار میشود. سهم کشور ما از این فهرست، سهم کمی نیست و طبق آمارهای موجود، ایران با 32 مخاطره طبیعی در ردیف پرمخاطرهترین کشورها قرار گرفته است؛ بلایایی طبیعی که کسی از زمان وقوعشان خبر ندارد. این اما همه ماجرا نیست. اگر در ماههای گذشته، خبرهای داغ رسانههای نوشتاری و دیجیتال را دنبال کرده باشید، حتما از فرونشستهای متعدد زمین در گوشه گوشه کشور خبر دار شدهاید؛ فرونشستهایی 3 تا 36 سانتیمتری که وقتی در کنار فروچالههای چندمتری اخیر پایتخت قرار میگیرند، هراس جدیدی به دل شهروندان میاندازند. هراس از وقتی که زمین زیر پای آدمهای از همه جا بیخبر، دهان باز کند و هرچیزی را که آن بالاست، ببلعد. خمیازههایی ناگهانی که خیلیها را نگران کرده و این اتفاق را در زمره مخاطرات جدید و بحرانزای کشور ما قرار داده است؛ بهانهای که باعث میشود با کارشناسان و مسئولان مختلف صحبت کنیم و از دلایل تکرار این حادثه در کشور بگوییم؛ اتفاقی که به زلزله خاموش تعبیر میشود و به گفته بسیاری از کارشناسان، خسارتهای ناشی از زلزله را دوچندان میکند.
متهم ردیف اول؛ برداشت آبهای زیرزمینی
برداشت بیش از اندازه آبهای زیرزمینی؛ اگر برای فرونشستهای سریالی زمین در نقاط مختلف کشور دنبال مقصرمی گردید، روی این عامل بیشتر از بقیه عوامل فکر کنید. این اعتقاد مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور است؛ مسئولی که انگشت اتهامش را به سمت برداشت بیش از اندازه آبهای زیر زمینی گرفته و معتقد است، مهمترین عامل بروز این پدیده در همه استانهای کشور همین موضوع است.
امیر شمشکی البته حرفهای جالبتری هم دارد. او از توافقی بین سازمان مدیریت و برنامهریزی وقت و سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در سال 84 خبر میدهد. طبق این توافق باید طی دورههایی پنجساله، ابعاد مختلف فرونشست در هر کدام از استانهای کشور مطالعه و بررسی میشد؛ مطالعهای که در حال حاضر هم استانهای تهران، کرمان، فارس، همدان و خراسان رضوی در حال انجام است.
نتایج این مطالعه وقتی اهمیت پیدا میکند که بدانیم براساس آمارها در دشتهای بحرانی کشور سالانه بهطور متوسط 15 سانتیمتر فرونشست وجود دارد که در برخی دشتها، میزان آن به 20 تا 35 و در برخی نقاط دیگر تا 50 سانتیمتر نیز میرسد؛ پدیدهای که شیوعش با توجه به بافت و جنس خاک متفاوت است.
پیامدهای شیوع این پدیده اما دوستداشتنی نیست. شمشکی همین جا به بایر ماندن و غیرقابل استفاده شدن زمینهای بسیاری در گوشه و کنار کشور اشاره میکند؛ اتفاقی که زیانهای زیادی به دنبال دارد. آسیب به خطوط نفت، گاز و ریل کشور، تبعات منفی دیگری است که شمشکی به آن اشاره میکند؛ حادثههایی که با گذشت زمان هرکدام به تنهایی میتوانند بحرانی بزرگ و حادثهای تلخ در ابعاد وسیع به وجود بیاورند؛ اتفاقی که پیشگیری از آن احتیاج به همکاری همهجانبه نهادهای مختلف دارد. مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی با اشاره به همین موضوع میگوید: در این زمینه، همه دستگاههایی که در ارتباط با پدیده فرونشست فعالیت میکنند، با اشتراک اطلاعاتشان در سازمان زمینشناسی، امکان فعالیتهای میدانی مناسبتری را برای محققان این مرکز پدید میآورند.
همیشه پای یک عامل انسانی در میان است
فرونشست چیست؟ برای این سوال دوکلمهای، جواب مفصلی وجود دارد. در تعریف یونسکو، فرونشست عبارت است از فرو ریزش یا نشست سطح زمین؛ اتفاقی که به علتهای مختلف و در مقیاسهای گوناگون رخ میدهد. بهطور معمول این اصطلاح به حرکت قائم رو به پایین سطح زمین گفته میشود.
به عبارت دیگر فرونشست پدیدهای است با عوامل فراوان، ازجمله عملیات انسانی مانند معدنکاری یا برداشت آبهای زیرزمینی و نفت، آب شدن یخها، حرکت آرام زمین و خروج گدازه. این پدیده طبیعی اما با فروچالههایی که هرچند وقت یکبار در سطح شهرها ایجاد میشوند، متفاوت است. محمدجواد بلورچی، سخنگوی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با تاکید بر این موضوع میگوید: حوادثی که در ماههای اخیر و در نقاط مختلف پایتخت رخ داد که شهرداری در این مناطق مشغول احداث تونل مترو بود، فرونشست نیست و فروچاله یا فرو ریزش شناخته میشود. فروچالهها اما از دیدگاه علم زمینشناسی، ایجاد فرورفتگی در سطح زمین است، فرورفتگیهایی در اشکال بیضی و کروی با دیوارههایی با شیب تند در ابعاد سه تا 10 متر.
بلورچی با اشاره به این موضوع میگوید: عامل اصلیای که باعث ایجاد فروچالهها میشود، به وجود آمدن حفرههای عمیق در زیرزمین است و از آنجا که در بیشتر موارد عامل انسانی باعث به وجود آمدن این حفرهها میشود، باید نهادهای مختلف در نظر داشته باشند که با دستکاری انسانی، این حفرهها را در زیر زمین ایجاد نکنند.
تشدید خسارات زلزله با شیوع پدیده فرونشست
برای همه آنهایی که از زلزله و تکانهای شدید زمین و ویرانی ساختمانها میترسند، فرونشست میتواند یک هشدار باشد؛ پدیدهای که باعث تشدید خسارتهای احتمالی ناشی از زلزله میشود؛ این ارتباط را رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، بین این دو پدیده طبیعی برقرار میکند. اسماعیل نجار با اشاره به کاهش سطح آبهای زیرزمینی و شیوع پدیده فرونشست در بخشهایی از کشور مخصوصا پایتخت میگوید: در سالهای اخیر، تغییر اقلیم و کاهش بارندگی در سطح کلان و جهانی، همچنین نیاز به آب و منابع آبی در داخل شهر باعث شد میزان برداشت از سفرههای زیرزمینی بیشاز حد مجاز انجام شود.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به دو عامل تمرکز جمعیت و بافت شهری آثار و پیامدهای فرونشست را در شهر تهران بیش از بقیه نقاط کشور میداند و میگوید: ما نشانههای فرونشست زمین را در نقاط مختلف کشور میبینیم، اما این پدیده طبیعی بیشتر در مناطق بیابانی و دشتی رخ میدهد که خالی از سکنه هستند و به همین علت چندان مورد توجه قرار نمیگیرد، درحالی که در تهران به دلیل تمرکز جمعیت زیادی که وجود دارد، میتواند شدیدا آسیبزا باشد. جمعیت بیش از 10 میلیون نفری تهران، موضوعی است که مورد توجه نجار قرار میگیرد؛ جمعیتی که نجاتشان در مواقع بحرانی مانند زلزله کار سختی است. به همین دلیل میگوید: متاسفانه وضعیت ساخت و ساز بناها، خیابانها، راهها و حتی مکان گزینی برای ساخت و ساز بناهای مختلف در تهران در شرایط مناسبی قرار ندارد. در نتیجه با تشدید فرونشست زمین، خطرات بیشتری جان و مال مردم را تهدید میکند.
خسارات ویرانگر و جبرانناپذیر فرونشست
ردپای فرونشست را در نقاط مختلف کشور میتوان دید؛ ردپایی که بیشتر از همه خودش را در دشتهای اصفهان، قزوین، تبریز، رفسنجان، ورامین، کرج، شهریار و تهران نشان میدهد تا جایی که گزارشهای رسمی سازمان زمینشناسی از فرونشست 36 سانتیمتری برخی مناطق در طول یک سال خبر میدهند و از پدیدهای حکایت میکنند که میتواند هزینههای زیادی به بار بیاورد؛ موضوعی که مورد توجه مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن وزارت راه و شهرسازی هم قرار گرفته است، تا جایی که علی بیتاللهی آن را مسالهای ملی عنوان میکند و میگوید: نباید از مساله فرونشست زمین با بیاعتنایی گذر کنیم.
به گفته این کارشناس، فرونشست زمین در بیشتر دشتهای کشور در حال رخ دادن است، اما آنچه باعث شده اخبارش در تهران رسانهایتر شود، خسارتهایی است که به بار آورده است؛ خسارتهایی که آسیبهای زیادی را به زیرساختهای آب، برق و گاز شهری زدهاند. بیتاللهی با اشاره به همین موضوع میگوید: زیرساختهای شهری در پایتخت یعنی آب، برق و گاز در برابر فرونشست زمین آسیبپذیر هستند و اگر این پدیده در مناطقی رخ بدهد که شریانهای اصلی آب و گاز از آنها عبور میکنند، خسارات زیادی برجا خواهند گذاشت.
خساراتی که مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات ساختمان وزارت راه از آن نام میبرد، تنها خسارات مادی نیست. به این فهرست میتوان خسارات جانی زیادی را هم اضافه کرد؛ همان موضوعی که باعث نگرانی کارشناسان شده است. همینجاست که بیتاللهی از آسیبپذیربودن خیابانها، جادهها، بناها و حتی خطوط مترو براثر فرونشست زمین خبر میدهد و میگوید: باید تا جایی که امکان دارد به ایمنسازی شریانهای اصلی گاز، برق و آب بپردازیم که البته این موضوع، هزینه زیادی به دنبال دارد. ایمنسازی این شریانهای اصلی، وقتی اهمیت پیدا میکند که مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات ساختمان وزارت راه به فرسودگی شبکه انتقال آب اشاره میکند؛ مشکلی که تشدیدکننده پدیده فرونشست است.
آسیبهای فرونشست به همینجا خلاصه نمیشود. بیتاللهی نقش فرونشست زمین در آسیبزدن به شبکه ریلی کشور را کم تاثیر نمیداند و به همین دلیل میگوید: سامانه حمل و نقلی پایتخت، سامانه کوچکی نیست. چند مسیر اصلی مانند مسیر راه آهن تهران ـ اهواز، تهران ـ مشهد، تهران ـ جنوب و تهران ـ تبریز در این محدوده گسترده شده که با استمرار روند فرونشستها به آنها آسیب وارد میشود. اما چه عاملی باعث تسریع روند فرونشست در پایتخت شده است؟ این سوال را اگر از بیتاللهی بپرسید، او در جواب میگوید: خشکسالی ناشی از کاهش حجم بارش، میزان برداشت آب از سفرههای زیرزمینی دشت تهران را افزایش داده و همین مساله در درازمدت، فرونشست زمین در پایتخت و اطراف آن را تشدید کرده است؛ پدیدهای که خطری فراتر از زلزله دارد.
مدیر بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری به فروچالههای ایجاد شده در سطح شهر تهران اشاره میکند و میگوید: در برخی نقاط تهران، نشست زمین به شکل فرو چاله قابل مشاهده است؛ فروچالههایی که دهان باز کردن ناگهانیشان، دل خیلیها را به لرزه انداخته است.
۲۰ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
زلزله خاموش در کمین شهروندان
سیل زلزله توفان بهمن و خشکسالی فهرست مخاطرات طبیعی فهرست بلندبالایی است فهرستی هراسآور و هشداردهنده که از وقوع بحرانهایی بزرگ خبر میدهد از لحظهای که مرگ روی سر جمعیت زیادی آوار میشود سهم کشور ما از این فهرست سهم کمی نیست و طبق آمارهای موجود ایران با 32 مخاطره طبیآبگرفتگی نباید به چالشی برای شهروندان تهرانی تبدیل شود
رئیس کمیسیون عمران شورای شهر آبگرفتگی نباید به چالشی برای شهروندان تهرانی تبدیل شود شناسهٔ خبر 3832270 - چهارشنبه ۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۴ ۳۸ جامعه > شهری jwplayer display inline-block; رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه آبگرفتگی نباید به چالش هااختصاص پلاک 10به شهروندان تهرانی/ کاهش 3درصدی کشته های تصادفات
اختصاص پلاک 10به شهروندان تهرانی کاهش 3درصدی کشته های تصادفات تهران - ایرنا - رئیس پلیس راهور نیروی انتظامی اعلام کرد شهروندان تهرانی که متقاضی پلاک خودرو هستند با توجه به اتمام ظرفیت پلاک 99 می توانند از عدد 10بدون محدودیت پلاک استفاده کنند به گزارش خبرنگار انتظامی ایرنا سرداختصاص پلاک 10به شهروندان تهرانی
رئیس پلیس راهور نیروی انتظامی اعلام کرد شهروندان تهرانی که متقاضی پلاک خودرو هستند با توجه به اتمام ظرفیت پلاک 99 می توانند از عدد 10بدون محدودیت پلاک استفاده کنند به گزارش ایرنا سردار تقی مهری روز چهارشنبه در حاشیه رزمایش طرح ترافیکی زمستانه در جمع خبرنگاران افزود در تهران اکنمرگ خاموش فوتبالیست تهرانی
مرگ خاموش فوتبالیست تهرانیتاریخ انتشار يکشنبه ۷ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۸ ۳۱ بازیکن جوان فوتبال تهران به دلیل گازگرفتگی جان خود را از دست داد به گزارش باشگاه خبرنگاران جمعه شب هفته قبل 2 بازیکن از فوتبال پایه تهران دچار گاز گرفتگی شدند که متاسفانه در این میان امیرحسین صالحی بازیکن تیممشکلات شهروندان تهرانی با کوچکترین بارش برف + فیلم
مشکلات شهروندان تهرانی با کوچکترین بارش برف فیلم بارش برف در تهران موجب بسته شدن خیابان های شمالی تهران شد به گزارش گروه شهروند خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان بارش برف در تهران موجب بسته شدن خیابان های شمالی تهران شد منبع گودرزی-تهران لینک دانلودبرای آموزش اصول تصویربشهروندان تهرانی قربانی نگاه سیاسی دولتها | پایگاه خبری تراز
تراز شهروندان تهرانی قربانی نگاه سیاسی دولتها به گزارش تراز اگرچه سابقه این اختلافات به پیش از سال ۹۳ بازمیگردد اما بررسی بودجه مصوب و میزان تحقق آن در طی سالهای ۹۳-۹۵ میتواند برآورد مناسبی به دست دهد آقای قالیباف ۲۸ شهریور ۹۵ که در آیین بهرهبرداری ازارتقای فرهنگ ایمنی شهروندان در هنگام زلزله موجب کاهش خسارت می شود - پایگاه خبری ذاکرنیوز
بندرعباس - معاون عمرانی استانداری هرمزگان گفت باید در بحث ایمن سازی فضاها و مکان های عمومی شهری آموزشی و مسکن و ارتقای فرهنگ ایمنی و آموزش شهروندان در هنگام زلزله برنامه ریزی کنیم به گزارش ذاکرنیوز به نقل از استانداری هرمزگان عباس شیرخانلو در هجدهمین مانور سراسری زلزله و ایمنمرگ خاموش فوتبالیست تهرانی/ بازیکن نفت در آی سی یو
مرگ خاموش فوتبالیست تهرانی بازیکن نفت در آی سی یو بازیکن جوان فوتبال تهران به دلیل گازگرفتگی جان خود را از دست داد به گزارش خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان جمعه شب هفته قبل 2 بازیکن از فوتبال پایه تهران دچار گاز گرفتگی شدند که متاسفانه در این میان امارتقای فرهنگ ایمنی شهروندان در هنگام زلزله موجب کاهش خسارت می شود
معاون عمرانی استانداری هرمزگان ارتقای فرهنگ ایمنی شهروندان در هنگام زلزله موجب کاهش خسارت می شود شناسهٔ خبر 3841661 - دوشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۵ - ۱۵ ۱۰ استانها > هرمزگان jwplayer display inline-block; بندرعباس - معاون عمرانی استانداری هرمزگان گفت باید در بحث ایمن سازی فضاها و-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها