تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 23 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام کاظم (ع):از شوخی (بی مورد) بپرهیز، زیرا که شوخی نور ایمان تو را می برد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828723082




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آغاز تغییرات در پول ملی؛ پایانی برای بدمستی صفرها؟


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: آغاز تغییرات در پول ملی؛ پایانی برای بدمستی صفرها؟
خوشبختانه این بحث به‌رغم اصرار دولت دهم به حذف 4 صفر از پول ملی در سال 90 به انجام نرسید. زیرا با توجه به سقوط فاجعه‌بار ارزش پول ملی در سال 91 تجربه زیمباوه برای ایران نیز تکرار می‌شد.
عصرایران، محمدعلی دیانتی‌زاده - روز گذشته هیات دولت بخشی از لایحه اصلاح قانون بانک مرکزی ـ مبنی بر تبدیل واحد پول ایران از ریال به تومان (معادل 10 ریال) ـ‌ را تصویب کرد که البته تایید نهایی و اجرای آن منوط به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان است. هرچند همین حالا نیز در میان مردم، فعالان اقتصادی، رسانه‌ها و مسئولان، اعداد و ارقام مالی را در بسیاری موارد به‌ویژه در بیان شفاهی به‌صورت تومان ذکر می‌کنند.

ریال که از سال 1308 به موجب قانون «آحاد» واحد پول ملی ایران معرفی شد، از همان زمان دوگانگی مشکل‌سازی را در مکاتبات مالی ایجاد کرد. افزودن یک صفر به پول ملی که عملا تلفظ هم نمی‌شد اما درج آن در صورت‌های مالی ناگزیر بود، موجب شد تا تومان به‌عنوان یک واحد پول غیررسمی و سهل‌المحاسبه کاربرد گفتاری خود را حفظ کند.

این مشکلات وقتی بیش‌تر شد که نرخ تورم در ایران بالا رفت و نرخ برابری ریال ایران با ارزهای دیگر کاهش یافت. به این ترتیب اسکناس‌هایی با صفرهای بیش‌تر چاپ شد و به‌جای برخی اسکناس‌ها، سکه ضرب شد. اندک‌اندک اسکناس‌های بیش‌تری تبدیل به سکه شدند و صفرهای متعدد بر سکه‌ها نیز نقش بستند.

تا جایی که تیراژ اسکناس‌های کم‌ارزش در گردش به بیش از 8 میلیارد برگ رسید که هم هزینه‌های چاپ اسکناس را بسیار بالا برد و هم سرانه اسکناس را در کشور ما به حدود 10 برابر کشورهای توسعه‌یافته یعنی حدود 120 برگ رساند که از لحاظ حمل مشکل‌ساز بود و موجب چاپ ایران‌چک‌های 20 هزار تومانی، 50 هزار تومانی و 100 هزار تومانی شد.


تغییر در واحد پول ملی؛ پایانی برای بدمستی صفرها؟



با انتشار اسکناس 10 هزار تومانی، چاپ ایران‌چک 20 هزارتومانی متوقف شد اما ایران‌چک‌های 50 هزار تومانی و 100 هزار تومانی همچنان نقش اسکناس‌های درشت کشور را ایفا می‌کنند.

حال اما تنها سخن از بازگشت به واحد قبلی پول ملی یعنی تومان در میان است و ادامه این رفرم یعنی حذف صفرهای بیش‌تر از پول ملی در مراحل بعدی قرار دارد و در دولت یازدهم به انجام نخواهد رسید.

رییس‌کل بانک مرکزی نیز هدف از این کار را «تسهیل نسبی مبادلات اقتصادی آحاد جامعه» عنوان کرده که کلمه «آحاد» در این گفته یادآور همان قانون مصوب سال 1308 است که در ابتدای این مطلب مورد اشاره قرار گرفت.

خوشبختانه این بحث به‌رغم اصراری که دولت دهم به حذف 4 صفر از پول ملی داشت و آن را از سال 1390 با جدیت دنبال می‌کرد، در آن دولت به انجام نرسید. زیرا در صورت اجرای این طرح، با توجه به جهش ناگهانی ارز در سال 1391 و سقوط فاجعه‌بار نرخ برابری پول ملی با ارزهای دیگر، تجربه ناموفق کشورهایی همچون زیمباوه در این زمینه و بازگشت فزاینده صفرها برای ایران نیز تکرار می‌شد.

بدیهی است بدون دستیابی به یک نرخ تک‌رقمی پایدار برای تورم و برخورداری از ثبات اقتصادی، حذف چند صفر از پول ملی نه‌تنها تاثیر ماندگاری بر ارزشمند تلقی شدن آن نخواهد داشت بلکه خود دارای آثار تورمی خواهد بود.

از سال 1960 تاكنون، در بیش از 70 مورد، 50 کشور که اغلب در حال توسعه محسوب می‌شدند، مجبور به حذف چند صفر از پول ملي در یک تا شش نوبت شده‌اند اما در این میان تنها کشورهایی همچون آلمان، هلند، رومانی و ترکیه که به موازات این کار برنامه پیوسته‌ای برای اصلاحات اقتصادی و استمرارِ حداقل 4 دهه‌ای در این مسیر داشته‌اند، تجربه موفقی در این زمینه کسب کرده‌اند.



تاریخ انتشار: ۱۴:۵۴ - ۱۸ آذر ۱۳۹۵ - 08 December 2016





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن