واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: مجله همشهری دانستنیها - لیدا هادی: آیا می دانید در دنیا کسانی هستند که موقع سرماخوردگی جوراب کثیف پا می کنند یا کاسه کاسه ترشی می خورند؟
یک لیوان آب ولرم، چند قطره آب لیموی تازه و یک قاشق چایخوری عسل دوای درد سرماخوردگی می شود، به خصوص اگر سرصبح و ناشتا خورده شود. این را که خوردی، تازه می روی مرحله دوم؛ شیرداغ و سوپ مرغ، مخلوط آب لیموشیرین و پرتقال، بعد هم دودکردن اسپند.
این ها تصاویر آشنایی از سرماخوردگی های بدقلق پاییز و زمستان برای هرکدام از ما هستند. اما فکر می کنید مردم بقیه کشورهای دنیا موقع سرماخوردگی چه می کنند؟ کارهای عجیبی که فکرش موقع سالم بودن هم ناجور است، چه برسد به زمان بدحالی سرماخوردگی.
سرمانخور، گوگول بخور
«گوگول مگول بخور تا خوب شوی!» اگر یک روز گذرتان به روسیه و اوکراین افتاد و از قضا توی سرما و زمهریر آن جا هم سرما خوردید و رفتید دکتر و این جمله را دست آخر شنیدید، اصلا تعجب نکنید. البته بعید است دکتر بینوا باورش شود. برای این که الان نزدیک به چند قرن است که آن ها از گوگول مگول برای درمان سرماخوردگی استفاده می کنند. طرز تهیه این معجون شفابخش هم ساده است؛ یک لیوان را تا نیمه از شیر گرم پر می کنند، یک زرده تخم مرغ و یک قاشق چای خوری عسل هم به آن اضافه می کنند.
هنوز هیچ تحقیقی نشان نداده است که گوگول مگول، با این نام عجیبش چقدر روی درمان سرماخوردگی تاثیر دارد، اما می گویند شاید ترکیب ال تریپتوفان در شیر گرم باعث خوب شدن حال آدم بیمار می شود تا جایی که فکر می کند گوگول مگول خوبش کرده است، نه هیچ داروی دیگری.
آی ایل دود کن
چینی های چشم بادامی اسمش را گذاشته اند «آی ایل». اما ما آن را به اسم «اکلیل کوهی» می شناسیم. آن ها معتقدند با دود کردن مقداری از اکلیل کوهی و «اسطوخودوس وحشی» می توان هر نوع ویروس و میکروبی بیماری زایی را در فصل سرد سال، از هوای خانه دورکرد. در فصل های سرد سال توی خانه چینی ها حتما یک کاسه اکلیل هست که از آن دود بلند می شود.
چینی ها اعتقاد دارند دود اکلیل کوهی نمی گذارد بیماری اعضای خانه به همدیگر سرایت کند. البته این وسط یک اختلافی هم بین دودکردن اکلیل کوهی با طب مدرن هست. پزشکی امروز می گوید هرگونه دودی، محرک سرماخوردگی و آنفلوآنزاست و ریه انسان را نابود می کند. با وجود این، چینی ها بیخیال طب جدید می شوند و موقع سرماخوردگی دود و دم عجیبی راه می اندازند.
اول جوراب خیس بعد جوراب خشک
شاید واقعا مردم کانادا و مناطق قطبی راست بگویند. به نظر می رسد تا امروز کسی غیر خودشان این روش عجیب درمان را امتحان کرده باشد؛ این که در زمان سرماخوردگی، اول پاهایت را توی آب گرم فرو ببری، بعد به سرعت جورابی را به پا کنی که از قبل توی آب یخ قرار داده بودی. بعد هم روی این جوراب های خیس یخ زده، جوراب خشک بپوشی.
تئوری پشت این شیوه درمانی عجیب این است که جوراب گذاشته شده در آب سرد می تواند مثل پاشویه باعث کاهش تب شود و دمای بدن را به سرعت پایین بیاورد. آن جوراب خشک هم باعث گردم شدن پاها و افزایش جریان خود بعد از پایین آمدن تب می شود. البته کارشناسان یک نظر دیگر دارند؛ اینکه ترکیب سرما و گرما و بازی عجیب با جوراب های سرد و گرم کاری می کند که شما بیخیال سرماخوردگی می شوید و به خودتان تلقین می کنید که بهتر شده اید.
جوراب های کثیفت کجا هستند؟
مردم اسکاتلند هم از جوراب هایشان برای درمان سرماخوردگی استفاده می کنند، اما یک جور دیگر. البته صد رحمت به پوشیدن جوراب های خیس یخ زده، دست کم پشت پوشیدن آن ها فلسفه ای هست. مردم اسکاتلند جوراب های کثیف و بدبو را کنار دست آدم سرماخورده می گذارند تا بلکه حال و روزش بهتر شود.
بومیان اسکاتلندی، کارشان از این هم بدتر بود. آنها پیه گوشت گوسفند یا چربی پوست مرغ را به جوراب استفاده شده ای می مالیدند و بعد جوراب بدبو را روی سینه آدم سرماخورده قرار می دادند، با این امید که دیگر هیچ ویروسی دور و برش نچرخد و به سرعت خوب شود. اسکاتلندی ها فکر می کنند عرق پا باعث دور شدن میکروب ها از بدن می شود. حالا دیگر خودتان می دانید. اگر از جانتان سیر نشده اید، می توانید این روش عجیب را امتحان کنید.
سوپ مرغ کیلو چند؟
همه جای دنیا اگر از مردم بپرسید که برای آدم سرماخورده چه سوپی خوب است، به احتمال زیاد می گویند سوپ مرغ، غیر از «هنگ کنگ» که مردم آن جواب عجیبی تحویلتان می دهند. جواب آن ها این است: «سوپ مارمولک». درست کردنش هم ساده است؛ کمی آب، گوجه فرنگی، مقداری سبزیجات تازه و از همه مهم تر چند عدد مارمولک تر و تمیز. البته این مارمولک ها اول باید خشک شوند و بعد توی سوپ ریخته خواهندشد.
مارمولک خشک شده هم توی چین و هنگ کنگ راحت پیدا می شود؛ یا توی سوپرمارکت های بومی هست یا توی مغازه های اغذیه سنتی. هنوز معلوم نیست چرا هنگ کنگی ها و حتی چینی ها برای سرماخوردگی از این سوپ استفاده می کنند و البته تا امروز کسی نفهمیده است فرقش با سوپ مرغ در درمان سرماخوردگی چیست؟
هات چاکلت دوای هر درد بی درمان
انگلیسی ها تازگی ها یک روش درمانی تازه وارد طب شان کرده اند. آن ها می گویند خوردن یک فنجان هات چاکلت یا همان شکلات داغ، می تواند روی سرماخوردگی، به خصوص روی سرفه های آن تاثیر زیادی داشته باشد. این طور که خودشان ادعا می کنند شکلات تلخ بالای 70 درصد ترکیبی به نام «تئوبرومین» دارد که دشمن سرفه کردن است.
محققان انگلیسی معتقدند اگر کمی شیر کم چربی داشته باشید و مقداری شکلات تلخ با درصد تلخی بالا، می توانید معجونی درست کنید که به خاطر درصد بالای آنتی اکسیدان هایش برای درمان سرماخوردگی مفید خواهدبود. جالب این جاست که در طب سنتی خیلی از کشورهای دنیا خوردن شکلات و کاکائو در زمان سرماخوردگی منع شده است، به خصوص وقتی که با سرفه همراه باشد.
ترشی بخوری سرما نمی خوری
ما ایرانی ها وقتی سرما می خوریم، اولین چیزی که کنار می گذاریم، ترشی است. با این حال ژاپنی ها برای درمان سرماخوردگی ترشی می خورند، آن هم یک ترشی عجیبی؛ ترشی آلو و گوجه وحشی. آن ها میوه ای دارند به اسم «اوموبوشی» که از خانواه زردآلو است و خورن ترشی اش در زمان سرماخوردگی یعنی درمان کامل اوموبوشی ،مزه تند و تیزی دارد که البته در زمان سرماخوردگی مردم آن را خالی هم می خورند.
نکته جالب این جاست که مردم شمال ژاپن، «ترشی می خورند» و جنوبی ها «مربا»>
مردم جنوب ژاپن، وقت سرماخوردگی اوموبوشی را مربا می می کنند و بیخیال قند خون و این حرف ها، قاشق قاشق هر روز می خورند. در هر حال هنوز هیچ مرجع درست و درمانی این درمان سنتی را تایید نکرده است، غیر از خود چشم بادامی ها که عجیب به اوموبوشی و درمانش به خصوص به شکل ترشی آن، باور دارند.
پیه گوسفند به خودت بمال!
هم مردم اروپا به این درمان باور دارند و هم آفریقایی ها، حتی در قسمت هایی از تگزاس آمریکا هم، سرماخوردگی را به این شکل درمان می کنند؛ به شکل پیه درمانی. یعنی اول روغن حیوانی از پیه گوسفند و... تهیه می کنند، بعد آن را روی گوش آدم سرماخورده می گذارند، به این هوا که گوش درد را به سرعت خوب خواهد کرد.
آفریقایی ها این روغن را روی سینه فرد بیمار قرارمی دهند. اهالی تگزاس هم روغن با عصاره درخت کاکتوس قاطی می کنند و روی سینه فرد سرماخورده می مالند و بعد هم با یک تکه پارچه، محکم می بندند. در مورد علت این کار، می گویند شاید چون در زمان های قدیم پیه گوسفند ارزان بوده است و گرم کردنش هم راحت و ساده، مردم به استفاده از آن رو آورده اند.
کجای شلغم تعجب دارد؟
در فهرست درمان های عجیب و غریب دنیا، نام ایران هم هست. فکر می کنید ما ایرانی ها دوای اول و آخرمان برای سرماخوردگی چه باشد؟ بله، دوست همیشگی ما «شلغم». هنوز معلوم نیست که شلغم با خواص زیادش چقدر روی درمان سرماخوردگی و پیشگیری از آن تاثیر دارد، برای همین است که در فهرست عجیب ترین ها قرار گرفته است. مردم دنیا از این که ایرانی ها شلغم را برای درمان سینه درد و سرفه می خورند، در تعجبند.
تنها در باور ایرانی هاست که شلغم مثل «اکسپکتورانت» عمل می کند و هنوز هیچ جای دنیا در این زمینه مطالعات علمی ای صورت نگرفته است؛ به خصوص این که شغلم را می پزند و با نمک می خورند. خوردن شلغم و عسل هم که دیگر بماند.
۱۸ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]