واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اجراي طرح جديد نظارت مالي بر بانكها از پايان آذر
سال 95 در رابطه با اجراي دستورالعمل «IFRS» هيچ ارفاقي از سوي بانك مركزي صورت نميگيرد / پروژه بازطراحي نظام نظارت مالي بانك مركزي بر بانكها تا پايان ماه جاري بهرهبرداري ميشود كه اين پروژه تحولي اساسي در حوزه نظارت بر بانكها را بهوجود خواهد آورد...
نویسنده : هادي غلامحسيني
پروژه بازطراحي نظام نظارت مالي بانك مركزي بر بانكها تا پايان ماه جاري بهرهبرداري ميشود كه اين پروژه تحولي اساسي در حوزه نظارت بر بانكها را بهوجود خواهد آورد، در عين حال در سال 95 صورتهاي مالي مياندورهاي و سالانه بانكها و يادداشتهاي همراه آن بايدكاملاً منطبق بر دستورالعمل IFRS باشد.
وليالله سيف رئيس كل بانك مركزي در همايش انجمن حسابداري ايران با بيان اينكه بانك مركزي مقام ناظر بخش پولي است و حساسيت ويژه روي ارتقاي شفافيت در اين بخش دارد، اظهار داشت:بانكها علاوه بر اينكه بنگاه اقتصادي محسوب ميشوند داراي مسئوليتهاي اجتماعي هستند، اين در حالي است كه سپردهگذاران، تسهيلات گيرندگان، سهامداران، دولت، كاركنان نظام بانكي و آحاد جامعه جزو ذيفعان بانك به شمار ميآيند، از اين رو بانكها بايد نظام پاسخگويي متناسب با حقوق هر يك از اين طبقات را طراحي و اجرا كنند. وي با اشاره به ضرورت اجراي استانداردهاي بينالمللي اظهار داشت: نظام بانكي ايران بايد فاصله چشمگيري را كه در دوران تحريم از نظر استانداردهاي عملياتي با نظام بانكي بينالمللي پيدا كرده است به سرعت جبران كند، به همين دليل حركت به سمت اجراي كامل IFRS و ساير مقررات و الزامات بينالمللي صنعت بانكداري به ويژه اصول كميته تخصصي «بال» از جمله دغدغهها و برنامههاي در دستور كار بانك مركزي است.
نظارت بر بانكها
سيف گفت: پروژه بازطراحي نظام نظارت مالي بانك مركزي بر بانكها كه با رويكرد كاملاً كاربردي از اواسط سال 93 آغاز شد در شرف اتمام است و تا پايان ماه جاري به طور رسمي معرفي و از آن بهرهبرداري خواهد شدو با استقرار آن تا پايان سال جاري تحول جدي در حوزه نظارت بر بانكها به وجود خواهد آمد.
اجراي دستورالعمل IFRS الزامي است
رئيس كل بانك مركزي با بيان اينكه اولين گام عملي به سمت اجراي استانداردهاي بينالمللي گزارشگري مالي با ابلاغ صورتهاي مالي نمونه با فرمت IFRS در بهمن ماه سال گذشته آغاز شد، گفت: براي پياده شدن IFRS دو مرحله در نظر گرفته شد كه در مرحله اول در قالب صورتهاي مالي ابلاغ و گام دوم پس از بسترسازي لازم در اولين زمان ممكن برداشته خواهد شد.
رئيس شوراي پول و اعتبار ادامه داد: طراحي يك صورت مالي جديد با عنوان صورت عملكرد سپردههاي سرمايهگذاري و الحاق آن به مجموعه صورتهاي مالي اقدامي بود كه در راستاي افزايش شفافيت و نظارت انجام شد. بانك مركزي با توجه به جايگاه و اختيارات خود افزودن اين صورت مالي را به صورتهاي مالي رايج براي بانكداري ايران به ويژه از منظر بانكداري و رابطه سپردهگذار با بانك ضروري ميداند.
سيف يكي از مزاياي صورتهاي مالي IFRS را اجراي دقيقتر قانون بانكداري بدون ربا دانست و گفت: با طراحي صورتهاي مالي امكان گزارش مابهالتفاوت صفر بين سود عليالحساب و قطعي سپردههاي سرمايهگذاري كه در سالهاي اخير كاملاً رواج يافته بود كه موجب انتقال منافع از سهامداران به سپردهگذاران يا بالعكس ميشد و شبهه ربوي بودن عمليات بانكي را به وجود ميآورد، كاملاً مرتفع شده و حساب و كتاب بين دو طبقه اصلي يعني سهامداران و سپردهگذاران كاملاً شفاف و غيرقابل دستكاري ميشود.
به گفته سيف، تغييرات اين صورتهاي مالي جديد شامل 16 تغيير بنيادي، 91 تغيير در ارتباط با ارتقاي افشا و شفافيت و 45 مورد تغيير در همگرايي با IFRS بوده است.
سال 95 هيچ مساعدتي به هيچ بانكي صورت نميگيرد
وي تأكيد كرد: در ارتباط با صورتهاي مالي سال 94 بنا به مساعدت با بانكها در اولين سال اجراي اين تغييرات، صورتهاي مالي برخي بانكها با درجه تكميل نسبي مورد پذيرش قرار گرفت اما براي صورتهاي مالي سال 95 شامل صورتهاي مالي مياندورهاي و سالانه انتظار بانك مركزي تكميل صد درصدي اين صورتهاي مالي و يادداشتهاي همراه آن است. رئيس كل بانك مركزي اظهار داشت: با هماهنگي وزارت امور اقتصادي و دارايي و لحاظ كردن مواد قانوني پشتيبان مدل نوين نظارتي در لوايح دوگانه قانون بانك مركزي و قانون عمليات بانكداري گام مؤثر ديگري در تحول نظارت برداشته و اين لوايح هم اكنون به هيئت دولت ارائه شده است.
وي تصريح كرد: يك تا دو جلسه ديگر در هيئت دولت اين دو لايحه نهايي و به نمايندگان مجلس تقديم خواهد شد.
تزريق ارز به بازار شدت ميگيرد
وليالله سيف رئيس كل بانك مركزي در ادامه با اشاره به نتايج جلسه روز دوشنبه هفته جاري با صادركنندگان محصولات پتروشيمي، گفت: در سه ماه پاياني سال به دليل عرضه ارز محصولات پتروشيمي و ارز بانك مركزي نرخ ارز مييابد.
رئيس كل بانك مركزي درخصوص جلسه روز گذشته با صادركنندگان محصولات پتروشيمي، اظهارداشت: خوشبختانه در سالهاي اخير تركيب صادرات كشور متحول شده و بخش صادرات غيرنفتي سهم عمدهاي را از كل صادرات كشور دارد.
وي افزود: برنامه و هدف بانك مركزي اطمينان از انضباط ورود ارز حاصل از صادرات غيرنفتي به بازار و رفع كمبودهاست و به همين دليل از صادركنندگان محصولات پتروشيمي خواستيم برنامه عرضه ارز به بازار را از قبل به بانك مركزي اعلام كرده و برهمان اساس عمل كنند.
رئيس كل بانك مركزي تصريح كرد: قراري كه از سال گذشته با صادركنندگان محصولات پتروشيمي داشتيم، خوشبختانه به آن عمل كردهاند اما در برخي برههها عملكرد با برنامه اعلام شده مغايرتهايي داشت، مقرر شد دقتهاي بيشتري شود و طبق همان برنامه عرضه ارز به بازار انجام شود.
وي با تأكيد بر اينكه بانك مركزي هيچ اصرار و توصيهاي خارج از توان اين صادركنندگان ندارد، گفت: ما فقط به دنبال اين هستيم كه نحوه عرضه ارز آنها مشخص باشد تا در مواقع خاص بانك مركزي بتواند كمبودهاي عرضه را تأمين كند و نوسانات ارزي كاهش يابد.
سيف خطاب به واحدهاي پتروشيمي گفت: از واحدهاي فعال پتروشيمي در بازار، خواهان پايبندي به انضباط و منطقهاي اقتصادي بيش از گذشته هستيم و لازم است اين واحدها با توجه به سهم عمده تأمين ارز كشور توسط آنها، با عملكرد صحيح توام با انضباط نياز نقدينگي خود در پايان سال را بدون ايجاد نوسان در بازار ارز تأمين كنند.
فساد اقتصادي با هياهو برچيده نميشود
همچنين دبير كل انجمن حسابداري ايران گفت: فساد اقتصادي مادر همه فسادهاست و مبارزه با آن كار سياسي نيست و نياز به شعار و هياهو ندارد بلكه كار حرفهاي است كه متخصصان حسابدار متقبل ميشوند. ناصر پرتوي رئيس هيئت مديره و دبيركل انجمن حسابداري ايران، اظهار داشت: پاسخگويي و شفافسازي در واقع مبارزه با فساد اقتصادي قبل از وقوع است و اگر به شكل عملي به سمت شفافسازي برويم ديگر بساط پروندهها و بسياري از مفاسد اقتصادي در جامعه برچيده ميشود.
دبيركل انجمن حسابداري ايران تصريح كرد: بستر را براي فساد فراهم كرديم و سپس جرم را تعيين ميكنيم در حالي كه بايد راه فساد مسدود شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۵ - ۲۱:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]