واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان به همراه هیاتی سیاسی و اقتصادی به کشورهای هند، چین و ژاپن سفر کرد. این سفر همانگونه که از زوایای آشکار و نهان آن پیداست در راستای دیپلماسی فعال و پویای ایران جهت متوازن کردن ارتباطات و تعاملات با کشورهای مختلف در اقصا نقاط جهان صورت میگیرد. ضمن آنکه گسترش همکارهای میان ایران و این سه کشور در بخشهای مختلف سیاسی و اقتصادی از جمله اهداف این سفر خواهد بود.
به گزارش جهان اقتصاد، اگرچه ارتباطات و مناسبات سیاسی و اقتصادی با کشورهای آسیایی و همچنین آسیای خاوری بخش از اولویتهای راهبردی ایران با این کشورهاست اما این سفر در وقت حاضر دلایل خاص خود را دارد. اولین دلیل ناشی از تمایلات و ظرفیتهای این کشورها در مناسبات و همکاریهای اقتصادی و سیاسی با ایران است. این کشورها هماینک بازار ایران را یک فرصت طلایی برای مناسبات اقتصادی خود میدانند. ضمن آنکه جایگاه ویژه ایران در امر ترانزیت هم شرایط ویژهای را به وجود آورده که گذرگاه مهمی برای اتصال دریاهای آزاد جنوب به کشورهای آسیایمیانه و راهی مناسب برای اتصال آسیای جنوبشرقی به اروپاست. دومین دلیل این سفر بی ارتباط با واکنشهای مقامات تراز اول ایران در تمدید قانون تحریم آمریکا نیست. به این معنی که کشورهای آسیایی جایگزینی خوب و مناسبی برای فرار از تحریمها در روزگاران پسابرجام و پساتحریم است.
سفر هیات سیاسی و اقتصادی کشورمان از هند آغاز شده است. در این راستا سفر هیات سیاسی و اقتصادی به هند علت خاص خود را دارد. در این راستا اولویت در مناسبات تجاری با هند به جهت نقش مکمل این دو کشور در زمینه تولید و مصرف انرژی است. هند واردکننده اصلی نفت ایران است. هند که در دوران دشوار تحریم با ایران همکاری داشته، حال در روزگاران پسابرجام باید بیشتر از کشورهای آسیایی از مناسبات اقتصادی با ایران بهرهمند شود. از سوی دیگر هند به جهت ظرفیتهای تجاری و اقتصادی خود زمینه تسریع تجارت میان دو کشور را فراهم کند. در این ارتباط ظرفیت چابهار و کریدور شمال و جنوب نهتنها زمینه مناسبی برای همکاری دو کشور بلکه برای تمامی منطقه اهمیت زیادی دارد.
سفر به چین از ناشی از اهمیتی است که این کشور در مناسبات تجاری و سیاسی با ایران دارد. چین در سالهای اخیر رتبه اول صادرات و واردات با ایران را در سالهای اخیر به خود اختصاص داده است. با این وجود پس از افزایش روابط تجاری ایران با اروپا، سهم تجارت ایران با این کشور کاسته شده هرچند که هنوز هم رتبه اول را در سبد تجاری ایران حفظ کرده است. علاوه بر آن ایران میتواند روی این کشور در پساتحریم و حق وتوی آن در کارشکنیهای غرب علیه ایران استفاده کند.
ژاپن مقصد نهایی سفر وزیر امور خارجه و هیات اقتصادی ایران است. این کشور هرچند که سهم زیادی در واردات ایران ندارد اما در بخش صادرات رتبه ۸ را به خود اختصاص داده است. البته سهم صادرات ایران به این کشور هم نسبت به سال گذشته با رشد منفی روبهرو بوده است بنابراین به نظر میرسد توسعه همکاری و افزایش مبادلات تجاری با این کشور یک ضرورت است بهخصوص آنکه ژاپن یکی از کشورهای صاحب تکنولوژی در دنیا به شمار میرود، مبادلاتی که در زمان تحریمها با کاهش زیادی روبهرو شده بود و امروز ایران به دنبال آن است تا دوباره این روابط را احیا کند.
۱۴ آذر ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]