واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: در پی تصویب تمدید قانون تحریم های ایران در کنگره آمریکا و در شرایطی که انتظار می رود رئیس جمهور این کشور نیز این مصوبه را تأیید کند، بحث بر سر واکنش های ایران به این مسئله و آینده برجام، به موضوعی جدی و مورد توجه تبدیل شده است. در این میان، به نظر می رسد برخی مطبوعات وابسته به دشمنان و رقبای ایران، سعی دارند کشور را وارد روندی تقابلی بر سر این موضوع نمایند.
به گزارش «تابناک»، در پی تصریح کاخ سفید مبنی بر اینکه باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا مصوبه تمدید 10 ساله قانون تحریم های ایران را امضا خواهد کرد، طی روزهای گذشته مقامات ارشد ایرانی یک صدا علیه این امر موضع گرفته و از اقدام متناسب و متقابل ایران در صورت تأیید نهایی مصوبه مذکور سخن گفتند. در آخرین مورد، صبح امروز حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان تمدید این قانون را نقض صریح برجام دانسته و از واکنش ایران سخن گفت.
با این وجود، به نظر می رسد برخی از رقبای منطقه ای ایران که از ابتدا مخالف امضای برجام و همچنین عادی سازی روابط ایران با غرب بوده و نسبت به این مسئله احساس نگرانی می کردند، اکنون تلاش دارند ضمن تحریک ایران به انجام اقدامی دفعی و نسنجیده، اوضاع را به گونه ای پیش ببرند که در عمل، ایران مسئل نقض برجام شناخته شده و بار دیگر در روندی تقابلی با غرب بر سر این موضوع قرار بگیرد.
یکی از نخستین و مهمترین نشانه های این امر، در مطلبی نمود پیدا کرد که یک روزنامه سعودی امروز منتشر کرده و در آن، پاسخ ایران به تمدید تحریم ها از سوی آمریکا را «ضعیف» ارزیابی کرد. روزنامه «الحیات» در گزارشی با عنوان «پاسخ ضعیف ایران به تمدید تحریمهای آمریکا»، تصریح کرد: «تهران از برداشتن گامهای شدید پرهیز و صرفاً به اینکه به آن اقدام [آمریکا] پاسخ میدهد، بسنده کرد».
در ادامه این مطلب آمده است: «مجلس شورای اسلامی ایران هم در مقابل گام کنگره، اقدامی صوری کرد و واردات کالاهای آمریکایی را ممنوع کرد». این روزنامه همچنین نوشت که مسئولان ایرانی از جمله محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه انتظار دارند که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا از اختیاراتش استفاده کند و مانع گامهای قانونی و اجرایی شود که با توافق هستهای در تناقض است.
به این ترتیب، بررسی این موضوع که چرا یک روزنامه سعودی اکنون به موضع قوی و یا ضعیف ایران نسبت به نقض برجام حساس شده و به عبارتی، از در نگرانی برای ایران برآمده، خود جای صحبت بسیار دارد! این امر را بیش از هر چیز می توان بیانگر این مسئله دانست که اقدام ایران نسبت به این موضوع تاکنون مطابق میل و یا دستکم انتظار عربستان سعودی و متحدینش نبوده است.
به عبارت دیگر، مقامات عالیرتبه کشورمان تاکنون با وجود اشاره صریح به نقض برجام توسط آمریکا بر اثر این مصوبه جدید، از نشان دادن واکنش احساسی به موضوع پرهیز کرده و از در منطق و بردباری وارد موضوع شده اند. نمونه این امر، صحبت های امروز رئیس جمهور بود که از دادن «پاسخ مناسب» به آمریکا سخن گفته و در عین حال، همچون دیگر مقامات کشور، از بیان اینکه ایران برجام را کنار خواهد گذاشت، اجتناب کرد.
طبیعی است که اکنون و در پی اجماع به وجود آمده در میان مقامات ارشد کشور مبنی بر ناقض برجام بودن اقدام اخیر آمریکا، این موضوع در عالی ترین سطح مورد بررسی قرار گرفته و درباره آن تصمیم گیری خواهد شد. اما به طور مشخص، این بر خلاف خواست مخالفان همیشگی برجام بوده و هست که ایران به یکباره از کنار گذاشتن برجام سخن نگفته و اقدام شتابزده ای را در این زمینه انجام نداده است.
۱۴ آذر ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]