واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: چند روز قبل با نگهبان پارکینگ یکی از ادارات دولتی هم کلام شدم. درد دل می کرد، می گفت عید سال گذشته...
پایگاه خبری تحلیلی تراز: یکی از اصول اساسی در نظام اقتصادی مبتنی بر شرع، اصل عدالت اجتماعی و برابری انسانهاست. تا جایی که قرآن کریم اقامه قسط و عدل را هدف فرستادن کتب آسمانی بر می شمرد:
«ما رسولان خود را با دلايل روشن فرستاديم، و با آنها كتاب (آسمانی) و ميزان (شناسايی حق از باطل و قوانين عادلانه) نازل كرديم تا مردم قيام به عدالت كنند...» (سوره حديد، 25)
حضرت علی بن موسی الرضا (ع) نیز در آموزه های گرانبهای خویش نه تنها به این اصل معتقد بوده بلکه پایبند و عامل به آن نیز بودند. امام به نیاز نیازمندان احترام ویژه ای می گذاشت و در راه حل آن تلاش می نمود. حضرت هرگز خود را برتر از کمترینِ غلامان هم نمی دانست و به اصل کرامت انسانی اعتقاد کامل داشت.
امام رضا (ع) در همین رابطه به یکی از اصحابشان به نام علی بن شعیب فرمودند:
«ای علی بن شعيب! چه كسی از همه مردم بهتر زندگی می كند؟ گفتم: ای سرور من، شما داناترید. فرمود: آن كس كه ديگران در زندگی او شريك باشند.
سپس فرمود: و چه كسی از همه بدتر زندگی می كند؟ گفتم: شما داناتريد.
فرمود: آن كس كه ديگران در زندگی او شريك نباشند.» (مسند الامام الرضا 2 / 315)
***
سه نکته:
* چه کنیم نعمت هایمان پایدار بمانند؟
در آموزه های امام رضا (ع) بر موضوع عدالت اجتماعی تاکید فراوان شده است. امام هشتم می فرمايد:
«به كار بستن دادگری و نيكوكاری عامل پايداری نعمتهاست.» (عيون اخبار الرضا 2، 24)
همچنين امام توصيه اكيد درباره رفع حاجات و نياز بندگان خدا داشتند و می فرمود:
«خداوند توانمند را مكلف كرده تا برای اداره امور بيماران و نيازمندان قيام كند.» (عيون اخبار الرضا 2، 89)
** رفتار امام رضا (ع) با سیاهپوستان آفریقا
در کتاب کافی از عبدالله بن صلت از یکی از مردم بلخ نقل می کند که می گفت: در مسافرت امام ابوالحسن علی بن موسی الرضا (ع) به خراسان، با او همراه بودم. روزی همگان را بر سر سفره فراخواند و خادمان سیاه و غیر سیاه آمدند و بر سر سفره نشستند. (گویا طبق برخی نقل ها خادمان سیاهپوست و اهل سودان بودند) به حضرت گفتم: فدایت شوم، آیا بهتر نیست که برای اینان سفره ای جداگانه گسترده شود؟ امام با ناراحتی و عتاب فرمودند: خاموش! خدای همه یکی است، و مادر یکی و پدر یکی (پس تفاوتی نیست)، و پاداش و جزای هرکس بسته به کردار او است.» (الكافی 8 / 230، ح 296)
*** مدیر بی انصاف!
چند روز قبل با نگهبان پارکینگ یکی از ادارات دولتی هم کلام شدم. درد دل می کرد، می گفت عید سال گذشته در حین جابجایی ماشین های پارکینگ، خسارتی به اتومبیل معاون آن اداره وارد می شود. خسارتی که حداکثر 100 هزار تومان در صورت تعمیر و سیصد هزار تومان در صورت تعویض کل قطعه خرج داشت. اما از طرف آن مدیر 800 هزار تومان از او گرفتند در حالی که کل عیدی اش 900 هزار تومان بوده! حال مقایسه کنید این کجا و آن رفتار حضرت کجا!
این سیره حضرت درس بزرگی است برای مسئولین و مدیران امروز که بدانند عشق و علاقه به امام رضا (ع) تنها به سفر مداوم به مشهد الرضا نیست –که قطعا آن نیز بسیار نیکوست ولی کافی نیست- بلکه باید به سیره آن امام پایبند شد و یکی از اخلاقیات امام همنشینی و هم سفره شدن با همه مجموعه اطرافیان خود بوده است.
زمانبندی انتشار: 10 آذر 1395 - 19:09
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]