محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829279095
پیامبر(ص) از نگاه مولوی/ تحلیل و بررسی محمودرضا اسفندیار
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: پیامبر(ص) از نگاه مولوی/ تحلیل و بررسی محمودرضا اسفندیار
تحلیل و بررسی دکتر محمودرضا اسفندیار در بررسی پیامبر(ص) از نگاه مولوی
به گزارش نامه نیوز، پیامبر(ص) نهتنها در نگاه مولوی بلکه در نگاه تمام عارفان و متالهان مسلمان جایگاه بسیار ویژهای دارد. پرسش شمس بهانهای بود برای بروز اتفاقی بسیار مهم و مهیب در زندگی مولوی؛ این پرسش دربارهی پیامبر(ص) بود: مقام پیامبر(ص) بالاتر است یا مقام بایزید؟ مولوی پاسخ داد: مقام پیامبر(ص)؛ شمس باز پرسید: اگر چنین است چرا بایزید میگوید «سبحانی ما اعظم شانی» و پیامبر(ص) میگوید «ماعرفناک حق معرفتک». این پرسش مولوی را واداشت بار دیگر همهی دانستههای خود را مرور کند. البته او بعدها پاسخ آن را به درستی دریافت؛ مبنی بر اینکه ظرف وجودی پیامبر(ص) و ظرف وجودی بایزید بسطامی با یکدیگر متفاوت است؛ پیامبر(ص) هر لحظه تصویر تازهای از خداوند در ذهن و ضمیر مشاهده میکند و بایزید خویشتن را میبیند.
این مقطع یکی از دقایق مهم سلوکی است. بسیاری از عارفان در مراتب سیر و سلوک خود به دیدار حقیقت خود نائل میشوند؛ به تعبیر ظریف حافظ: «عکس روی تو چو در آینهی جام افتاد/ صوفی از خندهی می در طمع خام افتاد»؛ اما آنکه راه را میداند درنگ نمیکند و به مسیر خود ادامه میدهد. این مساله نشانگر اهمیت ویژهی پیامبر(ص) نزد مولوی و خاندان او است؛ آنچنانکه پدر وی به «سلطانالعلما» ملقب بود و خود این لقب را از جانب پیامبر(ص) میدانست. اساساً عارف میان خود و پیامبر(ص) تفاوت ماهوی نمیبیند؛ یعنی همانطور که ایشان را از تجربههای عرفانی برخوردار میداند، خود را در نیز در این مقام تصور میکند؛ چون برای او هم مواجید عرفانی، الهامات و معارف آسمانی حاصل میشوند؛ ای بسا این درک و دریافت، برخی عارفان را در معرض نوعی وسوسه قرار میدهد که من وسوسهی پیامبری نامش دادهام.
بهاءولد (پدر مولوی) به این وسوسه دچار شده است و گویا عارفان دیگر نیز کمابیش به آن دچار بودهاند؛ در شطحیات عارفان رگههایی از آن دیده میشود؛ اما در نهایت بهاءولد به بزرگداشت رسول(ص) و تبعیت از او حکم میکند. بنابراین مولوی در چنین سنتی روییده و بالیده است؛ ارادت او به ساحت پیامبر(ص) با دیدار شمس تبریزی بسیار بیشتر شد. آنکه آن پرسش را از مولوی پرسید، همان کسی است که به مقام پیامبر(ع) غیرت میورزد و از سر این غیرت است که به گستاخانی مثل فخر رازی میتازد؛ از او نقل است: «محمد تازی چنین گوید و محمد رازی چنین میگوید»؛ در اینجا غیرت و عشق به پیامبر(ص) شمس را به واکنش واداشت؛ این رویکرد در مثنوی مولوی هم دیده میشود.
ابن عربی در آغاز فصوص مدعی است این کتاب را در عالم رؤیا از پیامبر(ص) دریافته است؛ او به این امر مباهات میکند و به تلویح میگوید قرآن به واسطهی جبرئیل بر پیامبر(ص) نازل شد و مقام پیامبر(ص) بسی ارجمندتر از مقام جبرئیل است. از دیگرسو حسامالدین (یکی از مریدان مولوی) در رؤیا پیامبر(ص) را میبیند به شرح و تفسیر مثنوی. از این مقایسه میتوان دریافت که مولوی جایگاه و شان خاصی برای مثنوی قائل بوده است. اگر بتوان، از حیث تابشهایی که روح پیامبر(ص) از عالم قدس دریافته بود و نیز تابشهایی که بر مولوی تابیده و او را در جذبهی قدسی این عالم قرار داده بود، مثنوی را با قرآن قیاس کرد، باید این کتاب کاملاً وحیانی و الهامی باشد.
بیخویشانه سخنگفتن
نشانههای ارادت مولانا به پیامبر(ع) بسیار زیاد است؛ دقت او در دقایق زندگی ایشان در آثار مختلف و نیز بهرهگیری فراوانش از احادیث، نشان از این است که همواره میکوشیده رخ در رخ گفتگویی را با پیامبر(ص) بر قرار داشته باشد و همواره در معرض الهامات نبوی باشد؛ در واقع حیات پیامبر(ص) حیات مولوی را شکل بخشیده است.
«گفتی که تو در میان نباشی/ آن گفت تو هست عین قرآن». در این بیت نکتهای ظریف وجود دارد که دریافت آن را مدیون دکتر پورنامداریان هستیم؛ معمولاً در معنی آن واژهی «گفتی» به گویندهای ارجاع دارد؛ در اینصورت معنی مشخصی از بیت بر نمیآید؛ اما مولوی بر اصل مهم بیخویشانه و ناهوشیار سخنگفتن تاکید دارد؛ در این بیت «گفت» مصدر مرخم است به معنی «گفتن». بر این اساس او مدعی است که پیامبر(ص) در بیخویشی سخن میگفته است؛ مانند کسی که پریزده بود. اعراب پیامبر(ص) را مجنون میخواندند؛ به معنی کسی که جن بر او غالب میشود؛ اما مولوی بر این رأی است که پیامبر(ص) پریزده و جنزده نبود؛ بلکه خدازده بود؛ یعنی در لحظات وحی شور و جذبه قدسی بر او حکومت میکرد. بیت بعدی معنی بیت یادشده را کامل میکند: «کاری که کنی تو در میان نی/ آن کردهی حق بود، یقین دان»
مولوی در این غزل به زیبایی میگوید اگر کسی در ناهوشیاری قدسی سخن بگوید گفتههای او وحیآمیز و مانند قرآن است. این معنا در داستان مستیهای بایزید و سبحانیگفتن (مثنوی) نیز به خوبی بازگو شده است. مولانا دربارهی قرآن تعلیم دیگری نیز به ما داده است؛ از نظر وی قرآن زندگینامهی پیامبران است و اگر کسی میخواهد با ایشان همگام شود باید با قرآن انس بگیرد؛ چون از نظر بسیاری عرفا انبیا مراتب مختلف کمال آدمی هستند و آنچه در قرآن آمده است وجوه مختلف وجود آدمی است؛ آدمی گاه در مقام یوسف(ع) است، گاه در مقام فرعون و گاه در مقام موسی(ع)؛ قصهی لطیف خداوند بازگوی داستان روح آنان است. از نظر مولوی حیات جاودانه میسر نمیشود مگر اینکه انسان (که قبل از سلوک و تولد دوباره مردهای بیش نیست) به زندهای متصل شود. از نگاه عارفان تا قرآن خوانده نشود یک کتاب مرده است.
باید در قرآن گریخت
این مدعا از نام قرآن نیز بر میآید؛ وقتی قرآن خوانده شود، کلمات رستاخیز مییابند و زنده میشوند؛ به تعبیر ظریف عارفانه قرآن را چنان بخوان که گویی بر تو نازل میشود؛ قرآن کتاب تاریخی نیست؛ انفسی است. از نظر مولانا باید در قرآن گریخت تا با روان انبیا آمیخت؛ چراکه تا این آمیزش صورت نگیرد احیا هم ممکن نمیشود. از نظر مولوی قرآن جاودان است، چون متصل به معدن زندگی و حیات است. بر این اساس، از نظر مولوی خداوند ابدیت دین پیامبر(ص) را ضمانت کرده است.
روزی مولوی دید یکی از یارانش مثنوی را در وضعیتی قرار داده است که درشان آن نیست؛ به او هشدار داد: با این کتاب محترمانه برخورد کن چراکه عالمگیر خواهد شد. از آنجاکه در ضمیر مولوی مثنوی کتابی الهامی است، پرتو قرآن بر آن زده است و تقریر دیگری از عالم قدس است، جاودان است و جایگاه بسیار بلندی دارد. مولوی در اینجا از حرف و حدیث یاوهگویانی بر میآشوبد که مثنوی را تحقیر میکردند. شباهت بین مثنوی و قرآن که مولوی بر آن تاکید دارد در ابیات بسیاری از وی دیده میشود. او در پارهای از آنها طاعنان به مثنوی را با توهینکنندگان به قرآن مقایسه میکند؛ این به آن معنا نیست که قرآن و مثنوی را در یک پایگاه و جایگاه بنشاند؛ اما جنس کلام این دو سخن را شبیه میداند؛ هر دو سخن بیخویشانه و حاصل غلبهی جذبههای عالم قدس هستند.
مولانا پرسخن است و از اینروی اختیار تخلص «خموش» از جانب وی عجیب است. این نکته نیز بر شباهت بین قرآن و مثنوی تاکید دارد. میدانیم بسیاری از آیات قرآن با واژهی «قل» آغاز میشوند؛ اما مولوی میگوید: «متصل چون شد دلت با آن عدن/ هین بگو مهراس از خالی شدن/ امر قل زین آمدش کای راستین/ کم نخواهد شد بگو دریاست این»؛ وقتی به آن دریا متصل شدی بیواهمه از اینکه کلامت تمام شود، بگو؛ سخنت تمام نمیشود. «قل» در این بیت جوشیدن و قل قل کردن را نیز تداعی میکند؛ مولانا هم در بسیاری از بخشهای مثنوی و دیوان کبیر تنها ناظر و شاهد این جوشش است؛ کاملاً میتوان دریافت او دخل و تصرف اندکی در کلام دارد.
میتوان مثلثی را تصور کرد که در رأس آن پیامبر(ص) قرار دارد و در دو گوشهی دیگرش شمس و مولانا؛ در واقع سه محمد در سه گوشهی آن قرار دارند؛ میتوان در بسیاری از جایهای مثنوی و بهویژه غزلیات شمس طرحی ظریف از این مثلث دید. از نظر مولوی پیامبر(ص) تفسیر والضحی است؛ از آنسوی میدانیم شمس تبریزی هم خورشید حیات مولوی است؛ او از یک سوی روی در شمس دارد و از سویی روی در پیامبر(ص)؛ پس به درستی میگوید من رسول آفتابم.
در نگاه مولوی هیچکس در جایی نیست که پیامبر ایستاده است؛ بنابراین اگر در ابیاتی میگوید شمس مونس پیامبر است یعنی مقام و رتبهای بسیار بلند برای او قائل میشود. از نظر وی تنها شمس واقف اسرار رسول(ص) است. مولوی ابیات بسیاری در شرح جایگاه شمس در ارتباط با پیامبر(ص) سروده است؛ اما باید دریافت او خود در کجا روی در روی پیامبر میایستد. مولوی در یکی از ترجیحبندها بسیار شطحآلود سخن میگوید؛ در آنجا احساس یگانگی و همذاتپنداری با حضرت رسول(ص) میکند؛ این احساس نتیجهی طبیعی عشق زائدالوصف انسان به چیزی است؛ مولوی میگوید: سلطان سلاطینم، هم آنم و هم اینم/ من خازن سلطانم، پر گوهرم و مرجان/ پهلوی شهنشاهم، هم بنده و هم شاهم/ جبریل کجا گنجد آنجا که من و یزدان/ تو حلق همی دری از خوردن خون خلق/ ور دلق همی پوشی، مانند سگ عریان/ در آخور آن گاوان، آخر چه کنی مسکن/ مسکین شو و قربان شو، در طوی چنان خاقان/ احمد چو مرا بیند، رخ زرد چنین سرمست/ او دست مرا بوسد، من پای ورا پیوست.
باید دریافت همذاتپنداری مولوی با پیامبر(ص) و از سویی تاکید وی بر شباهت مثنوی و قرآن در پی رویارویی او با کدام عناصر زندگی پیامبر(ص) صورت یافتهاند. مولوی بیشتر از تمام بخشهای زندگی پیامبر(ص) به ماجرای معراج شیفته است؛ بهویژه در غزلیات شمس به این مساله اشاره میکند؛ شمس نیز رویکردی اینگونه دارد. همچنین مولوی به هجرت زمینی پیامبر(ص) از مکه به مدینه توجه و دلبستگی دارد؛ او در پی آن به اهمیت هجرت در زندگی بشر اشاره کرده است. او با الهام از شمس مریدان پیامبر(ص) را به سفری آسمانی دعوت میکند.
از نظر مولوی پیامبر(ص) هوش این عالم و کشتیبان آن است. او در وصف پیامبر(ص) میگوید او قیامت است؛ چون زادهی ثانی است. از حضرت عیسی(ع) نقل است کسی که دو بار به دنیا نیاید به ملکوت خداوند وارد نمیشود. دو بار به دنیا آمدن آن روی سکهی دو بار مردن است؛ همان تعبیر که در حدیث نبوی «موتوا قبل ان تموتوا» نهفته است. اگر کسی دو بار بمیرد و به تعبیر مولوی زاده ثانی باشد خود قیامت است. قیامت یعنی تجسم باطن انسان کامل؛ قیامت زمانی است که همهچیز با معیار وجود میزان کامل سنجیده میشود و میزان کامل، کسی جز ولی مطلق خداوند نیست.
منبع: خبرآنلاین
۰۷ آذر ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]
صفحات پیشنهادی
بررسی حقوقی بیمه حنجره سالار عقیلی، خواننده موسیقی سنتی/بیمه ناکوک - پایگاه خبری تحلیلی جامعه حقوقی کشور
وکیل ملت سالار عقیلی زاده یکی از برجسته ترین خوانندگان موسیقی سنتی حال حاضر ایران است که متولد اول آذر ۱۳۵۶ تهران است او دانش آموخته هنرستان موسیقی سوره است و مدرک کارشناسی در رشته بازیگری تئاتر دارد او خواننده ثابت ارکستر موسیقی ملی ایران است و سابقه کار با گروه دستان گروه رانگاهی آماری به میزان بازدیدها از نمایشگاه مطبوعات - پایگاه خبری تحلیلی نماینده
بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات که با شعار شفافیت صداقت با حضور حدود ۹۰۰ رسانه و در قالب ۶۲۰ غرفه برگزار شد روز گذشته به کار خود پایان داد به گزارش نماینده بر اساس آمار منتشرشده توسط روابط عمومی مصلی امام خمینی ره میزان حضور تیم های رسانه ای تصویری داخلی و خارجی برای پوشش اسطح تهذیبی آموزشی طلاب یزدی بررسی شد - سایت خبری تحلیلی قم پرس
به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از یزد جلسه اساتید حوزه علمیه استان یزد با حضور نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد در ساختمان مرکز حوزه علمیه یزد برگزار شد بنابر این گزارش ارائه پیشنهادات در خصوص راهکارهایی برای ارتقای سطح تهذیبی آموزشی طلاب سخنرانی آیت الله محمد رضا نابررسی طرح تمدید تحریم ایران در آمریکا - رسانه خبری تحلیلی میهن امروز
میهن امروز - جلسات پایان سال کنگره آمریکا از امروز آغاز می شود تا نمایندگان آخرین طرح های باقی مانده تا زمان روی کار آمدن دولت جدید در کاخ سفید را مورد بررسی قرار دهند به نوشته روزنامه نیویورک تایمز مواردی چون افزایش تحقیقات پزشکی امور نظامی تحریم ایران و سرمایه گذاری های مالکلیات لایحه بودجه ۹۶ در هیات دولت بررسی شد - سایت خبری تحلیلی قم پرس
جلسه امروز هیات دولت به بررسی گزارش سازمان برنامه و بودجه درباره کلیات لایحه بودجه سال ۱۳۹۶ کل کشور اختصاص یافت به گزارش خبرگزاری مهر جلسه روز یکشنبه هیأت دولت به ریاست اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور به بررسی گزارش سازمان برنامه و بودجه درباره کلیات لایحه بودجه سال ۱۳۹۶ کبه دنبال آچمز شدن مقابل یاران سردار؛ بررسی دلایل ناکامی های اخیر بایرن مونیخ - سایت خبری تحلیلی اندیشه ها
سایت خبری تحلیلی اندیشه ها ٓبایرن مونیخ با کارلو آنچلوتی هنوز به مرز ایده آل خود دست پیدا نکرده و حامیان آنچلوتی که غالباً جزو منتقدین پپ گواردیولا محسوب می شدند با توجه به نتایج بایرن در این فصل و حتی نحوه بازی این تیم چندان راضی به نظر نمی رسند سایت خبری تحلیلی اندیشه ها بامشکلات ۸ بنگاه بزرگ اقتصادی قزوین بررسی شد
مشکلات ۸ بنگاه بزرگ اقتصادی قزوین بررسی شد شناسهٔ خبر 3818588 - سهشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱ ۱۷ استانها > قزوین jwplayer display inline-block; قزوین- در نشستی با حضور استاندار و جمعی از مدیران بانکی مسائل و مشکلات هشت بنگاه بزرگ اقتصادی استان قزوین مورد بررسی قرار گرفت بهتحلیل آمریکای پس از انتخابات در برنامه نگاه یک
برنامه امشب نگاه یک به آمریکای بعد از انتخاب دونالد ترامپ رییس جمهور جدید آمریکا می پردازد به گزارش جام جم آنلاین از روابط عمومی شبکه یک سیاست های خارجی ترامپ در خاورمیانه روابط روسیه و آمیرکا در دوره ترامپ و تاثیرات آی بر ایران تغییرات در سیاست های داخلی آمریکا و تاثیر انتخابررسی بحران آب در کمیسیون انرژی مجلس - تحلیل ایران
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس از بررسی مشکل کم آبی با حضور مسوولان شرکت مادرتخصصی منابع آب ایران در این کمیسیون خبر داد و گفت برای جلوگیری از اتلاف منابع آبی باید تدابیر ویژه ای در نظر گرفته شود به گزارش تحلیل ایران به نقل از خانه ملت اسدالله قره خانی با یادآوری جزییات جلسه روز دزنده نگاه داشتن اسلام مستلزم حفظ شعائر آن است - پایگاه خبری تحلیلی شهیدنیوز
شهیدخبر شهیدنیوز امام جمعه کرمانشاه با تاکید بر برگزاری باشکوه مراسمات اربعین حسینی زنده نگاهداشتن اسلام را مستلزم حفظ شعائر آن دانست آیت الله مصطفی علما در آخرین جلسه هماهنگی بزرگداشت اربعین که در دفتر امام جمعه کرمانشاه برگزار شد با توجه به اهمیت اربعین حسینی اظهار داشت در-
گوناگون
پربازدیدترینها