واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: رو.زنامه ایران: قیمت نفت درپی تردید درباره نتیجه نشست کارشناسان بلندپایه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) بلاتکلیف است.
نامعلوم بودن نتیجه نشست دو روزه کمیته بلندپایه اوپک درباره جزئیات توافق تثبیت سطح تولید، سبب افزایش تردیدها در بازار معاملات این کالا شد. به همین علت دیروز قیمت نفت نوسانی در حد یک دلار داشت.
قیمت هر بشکه نفت خام برنت در معاملات دیروز 49 دلار و 26 سنت برای هر بشکه و قیمت شاخص «دبلیو تی آی» امریکا نیز 48 دلار و 24 سنت بود که حجم تغییرات این دو شاخص نسبت به روز قبل خود کمتر از یک دلار بود.
جیمز ویلیامز، رئیس مؤسسه مشاوره انرژی «دبلیو تی آر جی» در آرکانزاس گفت: تا نشست
٣٠ نوامبر اوپک مسیر واضحی برای تصمیمگیری درباره قیمت نفت وجود ندارد؛ بنابراین بازار نفت در هفت روز باقی مانده تا این نشست در تردید به سر خواهد برد.
با نزدیک شدن به اجلاس 30 نوامبر اوپک گمانه زنیها در مورد نتیجه این نشست وزارتی افزایش یافته و هر روز خبر جدیدی از مذاکرات محرمانه اعضای این سازمان و همین طور کشورهای غیر عضو نظیر روسیه منتشر میشود. خبرهایی به نقل از منابع آگاه که صحت آنها هنوز مشخص نیست اما بر بازار جهانی نفت خام و قیمت این کالا اثر میگذارد.
خبرگزاری رویترز انگلیس روز گذشته به نقل از 3 منبع آگاه اعلام کرد، اوپک در حالی هفته آینده درباره طرح کاهش 4 تا 5/4 درصدی تولید نفت برای همه اعضا به غیر از لیبی و نیجریه به گفتوگو مینشیند که موفقیت این گفتوگوها به عراق و ایران بستگی دارد، دو کشوری که هنوز پشتیبانی کامل آنها از این طرح مورد تردید است.
کارشناسان کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در وین در مورد جزئیات طرح پیشنهادی این سازمان در نشست الجزایر تصمیمگیری میکنند. نشست وین
30 نوامبر (10آذر) با حضور وزیران 14 کشور عضو و احتمالاً وزیر انرژی روسیه برگزار خواهد شد.
بر اساس محاسبات رویترز درباره تولید ماه اکتبر اوپک، کاهش 4 تا 5/4 درصدی تولید این
سازمان، سطح تولید فعلی اوپک را بیش از یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز کاهش میدهد که به حد بالای گمانه زنیها نزدیک است. در حال حاضر تولید اوپک در حدود 33 میلیون و 800 هزار بشکه در روز است. اوپک در ماه سپتامبر 2016 تصمیم گرفته است که تولید خود را به سقف 32 میلیون و 500 هزار تا 33 میلیون بشکه در روز برساند. ایران میخواهد از این توافق مستثنی شود، زیرا در طول دوره تحریمهای بینالمللی سطح تولید آن بشدت کاهش پیدا کرده است. عراق نیز خواهان مسثتنی شدن از این طرح به دلیل نیاز به منابع مالی برای جنگ با داعش است.
منابع آگاه به رویترز گفتند: نمایندگان عراق، ایران و اندونزی در طول این گفتوگوها که به مدت 11 ساعت ادامه داشت بر ملاحظات خود تأکید کردند.این طرح در صورت تصویب، نخستین توافق محدودسازی عرضه نفت اوپک از سال 2008 خواهد بود.
به گفته این منابع، بر اساس پیشنهاد الجزایر، از ایران خواسته شده است 4.5 درصد از تولید حدود چهار میلیون بشکهای در روزش را کم کند. اما تهران نشان داده از بالاترین سطح تولید خود که معادل 4.1 تا 4.2 میلیون بشکه در روز است، خواهد کاست.
وزیر امور خارجه عراق در بوداپست گفت: اوپک باید به عراق اجازه دهد که بدون محدودیت نفت تولید کند. به گفته منابع مطلع، عراق و ایران شروط مشخصی برای مشارکت در این توافق دارند.
آنها گفتند: این طور که پیدا است، عربستان سعودی و متحدان خلیج فارسی آن خود را آماده میکنند تقریباً یک میلیون بشکه در روزاز سطح تولید خود بکاهند. به این ترتیب سهم ایران از کاهش تولید 130 هزار بشکه؛سهم عراق 200 هزاربشکه؛ سهم عربستان و همپیمانانش بیش از یک میلیون بشکه خواهد شد. منابع یاد شده گفتند، عربستان سعودی به تنهایی میتواند بیش از 500هزار بشکه تولید خود را کاهش دهد. بر اساس طرح الجزایر، عراق نیز باید حدود 200 هزار بشکه در روز از تولید خود بکاهد. اما بغداد نیز هنوز بر سر این مسأله بحث میکند که آیا این کشور باید از تولید برآوردی این کشور توسط اوپک بکاهد یا از تولید اعلام شده توسط خودش که آمار آن بالاتر از برآوردهای اوپک است.برآورد اوپک، چیزی است که در گزارشهای ماهانه این سازمان تحت عنوان «منابع ثانوی» عنوان میشود و اغلب کمتر از چیزی است که خود اعضا اعلام میکنند.
یک نماینده ارشد اوپک گفت: روسیه نیز هنوز با کاهش تولید موافقت نکرده، اما با فریز تولید موافق است. این امر، کار اوپک را سخت میکند زیرا این سازمان باید به تنهایی بازار را متعادل کند و قیمتها را بالا ببرد.
ایران با کاهش تولید نفت، موافقت نکرده و نخواهد کرد
خبرگزاری ایسنا نیز به نقل از یک مقام مسئول ایرانی نوشت: ایران یکی از کشورهایی است که روی حرف خود مبنی بر رسیدن به میزان تولید پیش از تحریمها ایستاده و با وجود اینکه اعضای دیگر پیش از این ایران را از کاهش تولید معاف کرده بودند، طبق گفته برخی رسانهها در جلسه اخیر کارشناسان اوپک، از ایران خواسته شده ۱۳۰ هزار بشکه، تولید نفت خود را نسبت به ماه اکتبر کاهش دهد. این مقام مسئول اظهار کرد: نمیتوان گفت این موضوع صحت دارد یا خیر، سناریوهای مختلفی در جلسات مطرح میشود که ممکن است یکی از آنها کاهش تولید باشد که این سناریو مورد قبول ایران قرار نگرفته است.
سناریوهای مختلفی به منظور کاهش تولید اوپک از ۳۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه به ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه مطرح میشود اما ایران با هیچ کاهشی از وضع تولید موجود خود موافقت نکرده و نخواهد کرد و این موضوع در جلسه اخیر کارشناسان اوپک اعلام شد. با این حال، همچنان باید منتظر ماند و دید ایستادگی ایران بر سر حرف خود مبنی بر مشارکت نداشتن در کاهش میزان تولید تا کجا ادامه دارد و آیا کشورهای دیگر با معافیت ایران از کاهش میزان تولید موافقت میکنند یا خیر.
۰۴ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]