واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: استرافور:اروپایی ها سفت و سخت به برجام پایبند خواهند ماند تا جلوی ترامپ را بگیرند
توافق هسته ای ایران پس از سال ها مذاکره به انجام رسید ولی نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به ناگهان آینده آن را در هاله ای از ابهام فرو برده است.
به گزارش نامه نیوز ، موسسه استرافور نوشت: توافق هسته ای ایران پس از سال ها مذاکره به انجام رسید ولی نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به ناگهان آینده آن را در هاله ای از ابهام فرو برده است. دونالد ترامپ، رییس جمهوری منتخب آمریکا، برجام را «مصیبت بار» و «فاجعه» توصیف کرده است. ایرانی ها در انتظار عملکرد دولت جدید آمریکا در این باره هستند.
رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا این اختیار قانونی را دارد که از توافق هسته ای با ایران خارج شود. برجام با تصویب کنگره آمریکا به اجرا گذاشته نشد. از این رو برای لغو آن هم نیازی به اقدامی از سوی کنگره نیست. اما اعمال هر گونه تغییر در برجام بر کشورهای طرف تجارت با ایران از جمله متحدان اروپایی آمریکا تاثیر می گذارد و ممکن است وضعیت امنیتی حساس خاورمیانه را به خطر اندازد. با در نظر گرفتن این مولفه ها، دولت بعدی آمریکا احتمالا رویکردی حساب شده را در قبال برجام در پیش خواهد گرفت.
کشورهای اروپایی امضا کننده توافق هستهای، از جمله آلمان و فرانسه، هیچ تمایلی به تغییر برجام ندارند. بسیاری از شرکت های نفتی اروپایی مانند توتال فرانسه در مسیر عقد قراردادهای جدید نفت و گاز با ایران قرار دارند. رهبران اروپا تاکید دارند که دولت بعدی آمریکا به منافع آن ها لطمه نخواهد زد.
ایران و امضا کنندگان اروپایی برجام سفت و سخت به توافق پایبند خواهند ماند تا دولت جدید آمریکا را ترغیب کنند که در توافق تغییری ایجاد نکند.
حفظ برجام برای احیای اقتصاد آسیب دیده ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. تولید نفت ایران در ماه گذشته به سطح پیش از تحریم ها بازگشت. وزیر اقتصاد جمهوری اسلامی ایران پیش بینی کرده است که صادرات غیرنفتی ایران در پایان سال مالی جاری به ۶۸ میلیارد دلار برسد. این رقم ۱۰ میلیارد دلار بیشتر از سال گذشته است.
تهران هرچند فعالیت های هستهای خود را کند کرده است، ولی دیگر مؤلفه های برنامه های نظامی اش مانند موشک های بالیستیک را با سرعت به پیش می برد. این فعالیت ها با، یا بدون، برجام هم ادامه خواهند یافت. نشانه هایی وجود ندارد که تحریم های اقتصادی مانع گسترش نفوذ ایران در منطقه شده باشد.
در دوره دولت دونالد ترامپ، اکثریت جمهوریخواه در هر دو مجلس کنگره ممکن است در واکنش به هر گونه نقض برجام یا فعالیت های موشکی ایران به سوی وضع تحریم های جدید قدم بردارند.
تاریخ سه دهه گذشته نشان می دهد که تصویب تحریم های مضاعف کنگره آمریکا علیه ایران مانع گسترش توانایی نظامی و نفوذ ایران در خاورمیانه از طریق گروه های وابسته اش در عراق و لبنان و دیگر کشورهای منطقه نشده و نخواهد شد.
متحدان اروپایی آمریکا هم بعید است منافع اقتصادی شان را در ازای تشدید تحریم ها زیر پا بگذارند.
منبع: انتخاب
۲۷ آبان ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]