واضح آرشیو وب فارسی:تابناک:
بعد از بروز اتفاقاتی در زمان برگزاری دهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی که باعث شد شورای نگهبان از حضور یکی از نمایندگان در مجلس، ممانعت کند، نمایندگان درگیر طرحی با عنوان طرح استفساریه تبصره 3 ماده 52 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی هستند، این طرح با پیشنهاد وزیر کشور و برنامه ریزی برخی از نمایندگان مجلس کلید خورد.
به گزارش «تابناک»، نمایندگان بر این اعتقاد هستند که شورای نگهبان بعد از اعلام نظر قطعی در باره صلاحیت کاندیدا ها دیگر حق دخالت در این مورد را ندارد بنابراین طرحی را در مجلس تصویب کردند که نشان دهنده این نطقه نظر بود. طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی که در 27 مرداد ماه مجلس از سوی مجلس به تصویب رسید در آن آمده است که «پس از اعلام نظر قطعی، شورای نگهبان در مهلت 20 روزه مذکور در تبصره 3 ماده 52 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی درباره صلاحیت یک نامزد انتخابات و بعد از انتخاب او با رای سالم مردم، این شورا نمیتواند اظهار نظر مجددی درباره صلاحیت آن نامزد یا منتخب داشته باشد و چنانجه مدارک جدیدی درباره او به شورا رسیده باشد، این مدارک طبق ماده 30 قانون آیین نامه داخلی مجلس در زمان بررسی اعتبار نامههای منتخبان مورد رسیدگی قرار میگیرد.»
پس از ارسال این طرح به شورای نگهبان، اعضای این شورا با برخی از مفاد طرح به علت مغایر آن با قانون اساسی مخالفت کردند. شورای نگهبان اعلام کرد که محدودسازی بازه نظارت شورا به زمانی معین مغایر با اصل 99 قانون اساسی است.
شورای نگهبان بعد از بررسی این طرح در جلسه مورخ 17/6/1395 اینگونه اظهار میدارد: «محدود کردن حق اظهارنظر شورای نگهبان درباره صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی مغایر اصل 99 قانون اساسی و نظریه تفسیری آن شناخته شد. همچنین استفساریه مذکور از این جهت که ظاهراً سلامت رأی را مفروغعنه فرض نموده و مرجع تشخیص این امر را تعیین نکرده است، ابهام دارد؛ پس از رفع ابهام اظهارنظر خواهد شد. نمایندگان مجلس بار دیگر این طرح را در صحن مورد بررسی قرار دادند و بخش هایی از ایرادات شورای نگهبان را برطرف کردند، با این حال بار دیگر این طرح توسط شورای نگهبان رد شد، به همین علت نمایندگان بر روی مصوبه خود اصرار کردند و مقرر گرید تا این مصوبه در مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین تکلیف شود. با این حال اعضای شورای نگهبان بر این اعتقاد هستند که نمایندگان با طرح مذکور به دنبال محدود کردن حق اظهارنظر شورای نگهبان درباره صلاحیت نامزدهای انتخابات هستند، اما در سوی دیگر نمایندگان طرفدار این مصوبه بر این اعتقاد هستند که نمایندگان هیچگاه به دنبال محدود کردن اختیارات شورای نگهبان نبودند، و هدف از مطرح کردن این مساله شفاف سازی مسائل پیرامون انتخابات است. عبدالکریم حسین زاده در خصوص این موضوع در گفت و گو با تابناک اظهار داشت: طراحان این طرح به دنبال محدود کردن اختیارات شورای نگهبان نیستند و هدف این که تنها شفاف سازی مسائل انتخابات است، نمایندگان هیچگاه نمی خواهند اختیارات شورای نگهبان را کاهش دهند.
وی ادامه داد: طرح اصلاح قانون انتخابات برای ساماندهی محدوده زمانی مدیریت های انتخاباتی است، از طرف دیگر این طرح استفساریه با هدف کاهش و مقابله با تبلیغات سوء و هجمه دشمنان تدوین شد.
این نماینده مردم در مجلس دهم، تصریح کرد: به نظر من برای تعیین تکلیف آینده طرح استفساریه تبصره 4 ماده 52 قانون انتخابات، باید طراحان و تدوین کنندگان جلسه مشترکی را برگزار کنند، تا در این حوزه تصمیم واحدی اتخاذ شود.
عضو کمیسیون عمران مجلس، با اشاره به موضوعات مطرح شده درباره مغایرت طرح استفساریه تبصره 4 ماده 52 قانون انتخابات با سیاست های کلی انتخابات، گفت: من مغایرتی را در این حوزه مشاهده نکردم، حال در صورتی هم که چنین مسئله وجود داشته باشد، باید در کمیته طراحان، این موضوعات مورد بررسی قرار گیرد. نمایندگان با تصویب طرح استفساریه تبصره 4 ماده 52 قانون انتخابات تعیین کردند که حوزه نظارتی شورای نگهبان تا زمان تأیید انتخابات بوده و بعد از تأیید، دیگر برای ورود این شورا در حوزه رد صلاحیت ها و ابطال انتخابات در حوزه های انتخابیه وجود ندارد. این نماینده مردم در مجلس دهم، ادامه داد: حال بعد از برگزاری انتخابات، اگر مدرک تخلفی از یک نماینده مطرح شد، آن مسئله باید در مجلس و در زمان بررسی اعتبارنامه های نمایندگان مورد بررسی قرار گیرد. وی تصریح کرد: بعد از تصویب طرح استفساریه، شورای نگهبان این طرح را مغایر با قانون اساسی دانست، حال پیش بینی ما این است که نمایندگان مجلس بر مصوبه قبلی خود اصرار خواهند کرد و این طرح برای تعیین تکلیف به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال خواهد شد.
۲۶ آبان ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]