واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: گرايش ناتو به اعراب و تلاش براي تغيير برجام در دولت ترامپ
از آن سو و اين سو رئيسجمهور منتخب امريكا درباره توافق هستهاي ايران و قدرتهاي جهاني(برجام) آماج هشداري است كه او را از دست بردن در اين توافق نهي ميكنند. در آخرين و شايد معنادارترين آنها هنري كيسينجر، استراتژيست امريكايي اقدام احتمالي ترامپ به لغو برجام را به نفع ايران دانست.
از آن سو و اين سو رئيسجمهور منتخب امريكا درباره توافق هستهاي ايران و قدرتهاي جهاني(برجام) آماج هشداري است كه او را از دست بردن در اين توافق نهي ميكنند. در آخرين و شايد معنادارترين آنها هنري كيسينجر، استراتژيست امريكايي اقدام احتمالي ترامپ به لغو برجام را به نفع ايران دانست. با اين حال مشاور مارونيالاصل رئيسجمهور منتخب امريكا از لزوم تغيير برجام از طريق كنگره سخن گفت. وي ضمن منجي اعراب خواندن ترامپ از برنامه ترامپ براي نزديكتر شدن امريكا به شوراي همكاري خليج فارس و نوعي اتحاد نظامي شبيه ناتو ميان امريكا با كشورهاي عضو اين شورا براي مقابله با ايران خبر داد.
وليد فارس، مشاور امور سياست خارجي دونالد ترامپ، رئيسجمهور منتخب امريكا كه بعد از انتصابش در اين سمت در راستاي توضيح اهداف دونالد ترامپ به كشورهاي عربي و غربي زيادي سفر كرده و در جلب حمايت اعراب امريكا از ترامپ نقش مهمي داشته است، درباره تصميم ترامپ براي بيرون كردن مسلمانان از امريكا گفت: اين اظهارات كه از سوي برخي رسانهها گفته ميشود درست نيست. هدف از اين اظهارات ترساندن مسلمانان و تلاش براي سيطره بر آنان است. دولت امريكا هيچ دليلي براي بيرون كردن شهروندانش ندارد. وي افزود: طرفهايي كه چنين اكاذيبي را منتشر ميكنند خود مردم را از حلب و موصل بيرون ميكنند. كسي كه پشت اين اتهامات قرار دارد طرفي ريشهاي در خاورميانه است كه معتقد است ترساندن اقليت اعراب مسلمان وي را به اهدافش ميرساند. صحبت از بيرون كردن مسلمانان در فرهنگ سياسي امريكا وجود ندارد و از زمان به وجود آمدن امريكا چنين اتفاقي نيفتاده است.
وي درباره ائتلاف عربي و رابطه امريكا با جهان عرب در سايه حكومت ترامپ گفت: ترامپ از چند ماه پيش درباره اين ائتلاف صحبت كرد و به جاي اينكه اين سؤال از آن زمان مطرح شود درباره مسائلي مثل بيرون كردن صحبت شده است. ترامپ خواهان ائتلاف با جهان عرب است و وي در سخنراني اوت گذشته گفت كه با جهان عرب از جمله مصر، اردن، شوراي همكاري خليج فارس و ديگر كشورها ارتباط برقرار خواهد كرد تا ائتلافي شايد شبيه به ائتلاف ناتو با آنها تشكيل دهد. ترامپ به اعراب ميگويد كه متحد شويد تا ما به شما كمك كنيم. فرد عاقل بايد به ترامپ به عنوان «منجي جهان عرب نه فقط منجي امريكاييها» نگاه كند. مشاور ترامپ تأكيد كرد: ائتلاف عربي شامل كشورهايي خواهد بود كه اصول اين ائتلاف را كه بر پايه محافظت از منطقه است، قبول داشته باشند. از جمله ديگر اصول مقابله با تروريسم و پايان دادن به جنگ داخلي و بازگشت آوارگان به كشور خود است.
وي درباره روابط با شوراي همكاري خليج فارس گفت: زماني كه ترامپ وظايف خود را در كاخ سفيد آغاز كند روابط و ائتلاف با كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس را ازسر خواهد گرفت و به مرحله شراكتي كه در دوره رياستجمهوري بوش پدر و پسر وجود داشت، بازخواهد گشت و اين روابط را تقويت خواهد كرد. ترامپ مرحله انزوايي را كه در دوره اوباما وجود داشت پشت سر خواهد گذاشت و با رهبران منطقه ديدار خواهد كرد. وي شوراي همكاري خليج فارس را از «دو خطر تروريسم و مداخله ايران» محافظت خواهد كرد. ما درباره موضوع اقتصادي نيز با شوراي همكاري خليج فارس همكاري خواهيم كرد. وليد فارس دليل جنگ داخلي و حمام خون در سوريه و عراق را عدم مداخله باراك اوباما در سوريه و عراق و اكتفا به حملات هوايي عليه داعش و آموزش نيروها براي جنگ خواند و گفت: ترامپ حتي اگر در سال ۲۰۱۲ يا ۲۰۱۱ رئيسجمهور بود منطقه اين وضعيت فاجعهبار را به ارث ميبرد. وي با پروندههاي بزرگي مواجه خواهد شد. اينكه وي چه تصميماتي خواهد گرفت ما نميتوانيم پيشگويي كنيم. بايد منتظر تشكيل دولت وي باشيم. وي از معادله كنوني راضي نيست و مخالف حضور نيروهاي ايران در منطقه است.
وي درباره امكان ارتباط با روسيه براي حل بحرانهاي منطقه گفت: ترامپ بيترديد با روسيه در ارتباط خواهد بود. عاقلانه نيست كه دو كشور هستهاي با هم ارتباط نداشته باشند. ارتباط در دوران جنگ سرد نيز وجود داشت اما با وجود ارتباط بايد عزم و اراده هم وجود داشته باشد. قبل از آنكه روسيه وارد سوريه شود اوباما بايد شرايط را نهايي ميكرد مثل همان اتفاقي كه در ليبي رخ داد. به رغم روابط معمر قذافي، ديكتاتور سابق ليبي با روسيه و تلاش روسيه براي ايستادن در مقابل سازمان ملل، ناتو عزم و ارادهاش را به كار گرفت. اوباما به خاطر توافق با ايران ميخواست از عراق عقبنشيني كند، او به اين دليل كه قبل از حل موضوع در سوريه عقبنشيني را انتخاب كرد، باعث شد جنگي ويرانگر راه بيفتد و به ايران و حزبالله اجازه «مداخله» بدهد. وي گفت: اگر اوضاع در مناطق كردنشين و مخالفان درست شد و تندروها بيرون رفتند در آن زمان ترامپ براي جلب افكار عمومي امريكا جهت حمايت از مردم سوريه تلاش كرده و براي حل سياسي بحران با روسيه در ارتباط خواهد بود. اگر تفاهم ميان واشنگتن و مسكو حاصل شد، وي از روسيه خواهد خواست بر ايران و حزبالله فشار بياورد و آنها از سوريه خارج شوند. وليد فارس درباره آينده توافق هستهاي غرب با ايران گفت: توافق هستهاي از سوي اعضاي شوراي امنيت امضا شده نه از سوي كنگره. وزارت خارجه امريكا تأكيد كرده كه ترامپ تمامي گزينهها را در اختيار دارد. ترامپ توافق هستهاي را اينگونه و به شكل كنوني نميخواهد اما بايد باز هم منتظر بمانيم و ببينيم كه وي چه تصميمي خواهد گرفت. مكانيسمهايي در قوانين بينالمللي و قوانين امريكا وجود دارد و بعداً خواهيم ديد كه ترامپ چگونه اين موضوع را بررسي خواهد كرد. اما ابزارهايي براي اصلاح يا لغو اين توافقنامه وجود دارد و لازم نيست كه ما به صحبتهاي ايران گوش دهيم كه ميگويد اين توافق امضا شده است. بسياري از توافقها هستند كه امضا شده اما تغيير يافتهاند.
هشدار برجامي كيسينجر
وزير خارجه اسبق امريكا با بيان اينكه انتخاب «دونالد ترامپ» به عنوان رئيسجمهوري امريكا در واقع انقلابي عليه عقل متعارف بوده است، گفت: برهم زدن برجام بيش از آنكه به نفع امريكا باشد به نفع ايران است. «هنري كيسينجر» در يك گردهمايي در شهر «نيويورك» بزرگترين چالش خاورميانه را «فرمانروايي احتمالي ايران بر منطقه خواند» و در عين حال گفت: با سرنوشت برجام در دولت ترامپ بايدگفت كه دور انداختن توافق هستهاي ايران و 1+5 (امريكا، انگليس، فرانسه، روسيه، چين بهعلاوه آلمان) بيش از آنكه به نفع امريكا باشد، به نفع ايران است. كيسينجر تصريح كرد: «من چنين توافقي را حاصل نكردم اما پايان دادن به آن در حال حاضر، معامله بزرگ و مهمي را براي ما حاصل نميآورد.» وي همچنين ضمن آنكه ايران را امپرياليست و جهادي خواند، گفت: «امريكا بايد به وضوح مشخص كند كه ما مخالف گسترش ارضي ايران هستيم و آنچه كه از ايران ميخواهيم اين است كه مثل يك ملت و نه صليبيون عمل كند.»
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]