واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: آموزش عمومي راهكاري براي كاهش صدمات ناشي از مين هاي سرگردان
با گذشت 28 سال از پایان جنگ ایران و عراق، بسیاری از مناطق مرزی ايران همچنان آلوده به مهمات جنگی و مینگذاری شده است. مینهای جاسازی شده با توجه به گذشته زمان و بر اثر سیل، بارندگی، زلزله، رانش زمین و ... تغییر مکان دادهاند که همین امر نیز یکی از دلایل انفجار مین و قربانیان زیاد آن در مناطق آلوده است. حوادثي كه هر از چندي در اخبار منتشر شده و دل هموطنان را مي آزارد. در همين راستا روز گذشته مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کردستان با اشاره به اینکه پنج استان کشور آلوده به مین است، خواستار برگزاری دورههای آموزشی آشنایی با شیوههای برخورد و مقابله با خطرات مین شد تا بار خطرات آن کاهش يابد. لازم به ذكر است به دليل همين جابجايي ها هنوز آمار دقيقي از تعداد مين هاي خنثي نشده در ايران وجود ندارد اما حدود آنها بالاي 10 ميليون است.
نویسنده : محمدرضاهاديلو
دوسال پيش ایران گزارش داده بود که 60 درصد از مین های کاشته شده طی دوران جنگ 8 ساله با عراق را پاکسازی کرده است . با اين وجود هنوز هم 16 میلیون مین در امتداد مرز عراق وجود دارد و با اینکه محل کلی میدان های مین به خوبی مشخص است و بسیاری از مین ها در نواحی بسیار کم جمعیتی قرار دارد، اما این معضل سالانه بیش از 300 نفر کشته و زخمی برجای می گذارد .البته چند ساليست در كشور روند اموزش و استخدام بیشتر تکنسین های مین روبی برای افزایش سرعت کار آغاز شده تا تمام مین های قدیمی کاشته شده در مرز عراق معدوم شود، اما جابجايي مين ها بر اثر زلزله، بارندگي ، سيل و همچنين رانش زمين كار را به شدت سخت و دشوار كرده است. به همين دليل حالا مسئولان بر آنند تا در كنار اين خنثي سازي ها حتما آموزش هاي مردمي را نيز در دستور كار خود قرار دهند.
* آموزش در دستور كار كردستان مین، تنها كاشته اي است که درو نمیشود مگر به قیمت جان یا بخشی از وجود یک انسان! با این حساب آیا میتوان گفت میلیون ها مین خنثینشده روی زمین، در انتظار ستاندن جان میلیون ها انسان نشستهاند؟ و آیا میتوان گفت تا وقتی حتی یک مین خنثی نشده روی زمین باقی مانده، جنگ هنوز پایان نیافته است؟ بر اساس آمار بالغ بر 24 درصد حوادث رخ داده توسط مین، نه در نزدیکیهای مناطق عملیاتی، بلکه در حیاط منازل اتفاق میافتد. روز گذشته مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کردستان با اشاره به اینکه پنج استان کشور آلوده به مین است، گفت: برگزاری دورههای آموزشی آشنایی با شیوههای برخورد و مقابله با خطرات مین بار خطرات آن را کاهش میدهد. حسن خدابنده لو با اشاره به اینکه نقشه منسجمی از مناطق مینگذاری شده وجود ندارد، بیان کرد: "در این راستا جمعیت هلال احمر به منظور کاهش آسیبها و صدمات ناشی از حوادث و بلایای مین برنامههای آموزشی مختلفی را در سطح روستاها و مناطق مرزی برگزار میکند." اين مسئول با اعلام اینکه در سال جاری و سالهای گذشته در مناطق مرزی کردستان شاهد انفجار مین و معلولیتهای زیادی بودهایم، عنوان کرد: "در همین راستا برنامههای آموزشی خاصی با محوریت مقابله با مین برای اقشار مختلف مردم، دهیاران، معلمان و دانشآموزان برگزار شده است." وی به مشارکت 60 مربی داوطلب همواره در برگزاری برنامههای هلال احمر اشاره کرد و یادآور شد: "در اولین دوره منطقهای آموزش تربیت مربی آگاهسازی با خطرات مین 20 نفر از استانهای ایلام، خوزستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی، خراسان رضوی و کردستان شرکت کردند که 9 نفر از این شرکتکنندگان کردستانی بودند." طبق گفته کارشناسان، مینها پس از گذشت سالها حساسیتشان بیشتر از قبل شده و گاه چنان چاشنی انفجارشان حساس میشود که حتی برخی از آنها با حرکت یک حیوان کموزن مانند موش هم منفجر میشوند. *162 كشور پشت پيمان ضد مين اينكه فكر كنيم مين هاي سرگردان در زمين هاي ايران در زمان كوتاهي كشف و خنثي مي شوند كمي از واقعيت دور است . زيرا در كل دنيا پس از هر جنگي آنقدر مين عمل نكرده در كشورها باقي مانده كه سازمان ملل متحد، روز چهارم آوریل را "روز جهانی روشنگری درباره خطرات مین” نام كذاري كرده است. در این روز یادآوری میشود که "پیمان ضد مین” برای حفظ جان صدها هزار نفر در سراسر کره خاکی بسته شده است و جالب است بدانيم ۱۶۲ کشور جهان نيز این پیمان را امضا کردهاند. در روز جهانی روشنگری درباره خطرات مین، سازمان ملل متحد از همه کشورها میخواهد که از برنامه مبارزه با مینگذاری حمایت کنند . در حال حاضر ۱۲۰ تا ۱۴۰ میلیون مین در جهان کار گذاشته شده که ۴ میلیون آن باقیمانده از جنگ جهانی دوم است و ۲۳۰ میلیون مین نیز در زرادخانهها وجود دارد. سرعت مینگذاری ۴ برابر بیش از سرعت خنثیسازی مینها است و گردآوری مینهای کارگذاشته شده کنونی به ۳۰۰ میلیارد دلار هزینه و هزار سال زمان نیاز دارد. با تمام اين تفاسير مین را قاتل خاموش میدانند؛ قاتلی که حتی صدها سال صبر میکند تا کودکی بازیگوش، زنی کشاورز یا مردی مرزنشین در دشتها قدم بزند و بیاختیار پایش را روی تل خاکی بگذارد که نباید بگذارد! چاشنی که بپرد، نه دیگر رحمی در کار است و نه فرصتی برای جبران وجود دارد. مين مثل غولی خفته بیدار میشود و زهر مرگ را در جام زندگی میریزد. حالا بايد در كنار فعاليت ماموران حنثي سازي مين ها حتما آموزش هاي عمومي نيز بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد تا آمار شهدا و مصدومان حاصل از انفجار مين هاي عمل نكرده به حداقل برسد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]