واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بیش از پنج برابر مازاد بر ظرفیت دامدار در مراتع کشور حضور دارد
معاون مدیرکل دفتر فنی مرتع سازمان جنگل ها ،مراتع و آبخیزداری گفت: اکنون 5.7 برابر مازاد بر ظرفیت ، دامدار در مراتع کشور حضور دارد که بزرگترین تهدید و خطر برای مراتع محسوب می شود.
حسن نیک نژاد استاندارد سرانه مرتع برای هر مرتعدار را حدود 500 هکتار اعلام کرد و افزود: این در حالی است که هم اکنون این سرانه با وجود 5.7 برابری دامدار مازاد بر ظرفیت برای هر مرتعدار به 90 هکتار کاهش یافته است.
وی با بیان این که در زمان حاضر حدود 900 هزار دامدار از مراتع کشور بهره برداری می کنند، گفت: برآوردها این است که مراتع کشور حداکثر می توانند 160 هزار دامدار یا خانوار را در خود جای دهند در حالی که اکنون این رقم 900 هزار دامدار است.
نیک نژاد با بیان این که وجود دامدار مازاد باعث پدید آمدن فقر مالی در دامداران می شود، اضافه کرد: این موضوع باعث می شود که دامدار برای جبران فقر مالی تعداد دام خود را زیاد کند و همین سبب فشار بر مراتع می شود.
معاون مدیرکل دفتر فنی مرتع سازمان جنگل ها و مراتع کشور با بیان این که هم اکنون 85 میلیون واحد دامی در سطح مراتع کشور چرا می کنند، اظهار کرد: این در حالی است که 37 میلیون واحد دامی مجاز در کشور برای چرا در مراتع برآورد شده و با دام مازاد بر ظرفیت به میزان حدود 2.2 برابر روبه رو هستیم.
وی ادامه داد : وجود دام مازاد علاوه بر تخریب مراتع، باعث کاهش پوشش گیاهی در مرتع و دیگر آثار زیانبار آن می شود.
معاون مدیرکل دفتر فنی مرتع سازمان جنگل ها و مراتع کشور از ایجاد گروه هایی برای مدیریت چرا در مراتع خبر داد و گفت: همانگونه که در برنامه پنجم توسعه هدف گذاری شده بود توانستیم با مشارکت مردم موضوع چرا را در مرتع کنترل و خیلی موفق هم شدیم و امیدواریم بتوانیم با اقدامات بیشتر شاهد مراتع خوب در کشور باشیم.
نیک نژاد همچنین از تامین 40 درصد گوشت کشور از طریق چرای دام درمراتع خبر داد و با اشاره به کاهش نزولات جوی و بارندگی ها، گفت: هم اکنون حدود 70 درصد آب کشور نیز از مرتع تامین می شود.
وی با بیان این که ارزش علوفه مرتع 25 درصد از خود مراتع است، افزود: 75 درصد ارزش مرتع ارزش زیست محیطی و حفظ آب و خاک است.
معاون مدیرکل دفتر فنی مرتع سازمان جنگل ها و مراتع کشور با اشاره به این که مرتع در هر هکتار بیش از 50 متر مکعب آب ذخیره و به سفره زیر زمینی تغذیه می کند، تصریح کرد: با توجه به این که آب و خاک قابل واردات نیست بنابراین حفظ آب و خاک خیلی مهم تر از تولید علوفه ای است که در مرتع انجام می شود و به همین سبب نباید مرتع را به دید علوفه نگاه کرد.
نیک نژاد اضافه کرد: پایین آوردن شان و جایگاه مراتع به تامین علوفه دام ظلم ناروایی است که از گذشته تاکنون به منابع طبیعی شده است.
اداره مرتع یکی از ادارات فنی اداره کل منابع طبیعی است که زمینه های فعالیت آن بر اساس شرح وظایف سازمانی ممیزی مراتع، تهیه و واگذاری طرح های مرتع داری، احیاء و اصلاح مراتع با مشارکت مرتعداران ( اجرای طرح های احیا و اصلاح مراتع ) تهیه و تولید بذور گیاهان مرتعی، مدیریت مراتع و کنترل پروانه های چرا، اجرای طرح های تعادل دام و مرتع با مشارکت مرتعداران، تولید علوفه در اراضی کم بازده و شیبدار با مشارکت صاحبان اراضی میباشد.
مساحت کل منابع ملی استان سمنان 9 میلیون و 700 هزار هکتار است که ازاین میزان 5.5 میلیون هکتار سطح مراتع بوده که 4 میلیون و 800 هزار هکتار آن تاکنون ممیزی شده است و الباقی در دست اجرا است.
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]