واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: منفيشدن تراز صادرات دارويي؛ دستاورد برجام براي صنعت سلامت
«تراز صادرات دارويي منفي شده است»؛ اين خبري است كه رئيس انجمن داروسازي وقتي ميخواست وضعيت داروسازي كشور را تشريح كند، به آن اشاره داشت.
نویسنده : كبري فرشچي
«تراز صادرات دارويي منفي شده است»؛ اين خبري است كه رئيس انجمن داروسازي وقتي ميخواست وضعيت داروسازي كشور را تشريح كند، به آن اشاره داشت. رهبر مژدهاي آذر درباره چرايي رسيدن به اين تراز منفي هم اينگونه توضيح ميدهد: «در زمينه دارو هم غولهاي بزرگ دارويي دولتي باعث شدهاند بخش خصوصي قادر به رقابت و حضور واقعي نباشد؛ در نتيجه تراز صادرات دارويي منفي شده است و هماكنون يكي از تلاشهايي كه مسئولان سازمان غذا و دارو در حال انجام آن هستند فائق آمدن به اين تراز منفي است.» امريكاييها در دو سال اخير و پس از ستاندن امتيازات سنگين در برجام، حتي به بنگاههاي دارويي ايران اجازه حضور در نمايشگاه بينالمللي دارو را ندادند، در حالي كه مطابق حقوق بينالملل، دارو شامل تحريم قرار نميگيرد.»
برجام لااقل در حوزه سلامت و دارو و براي صنعت داخلي توليد دارو دستاوردي نداشته است. هر چند فضاي بهوجود آمده در اين حوزه پاي غولهاي داروسازي دنيا را به ايران باز كرده است، اما انگار حضور اين غولها دستاوردش براي توليد داخلي دارو منفي شدن تراز صادرات داروهاي وطني بوده است. بازار 80 ميليوني ايران فرصت خوبي را به اين غولها داده تا بخواهند در ايران سرمايه گذاري كنند و دارو بفروشند. در مقابل اين، امريكا اجازه شركت بنگاههاي دارويي ايران را براي حضور در نمايشگاه بينالمللي دارو نداد. همين مسئله موجب شده تا سهراب صلاحي، رئيس سازمان بسيج اساتيد در نامهاي خطاب به رئيسجمهور با هشدار نسبت به تلاش در دور جديد جمهوريخواهان براي فشار و اقدام به تحريمهاي جديد، از وي خواسته تا عكسالعمل مناسبي داشته باشد. در ابتداي اين نامه خطاب به روحاني آمده است: مستحضر هستيد كه ارزيابي رئيس هيئت مذاكرهكننده هستهاي يعني ظريف از برجام اين بود كه امريكا «يك مشت سند توخالي» تحويل دولت ايران داده و همچنين تعبير رئيس بانك مركزي، سيف اين بود كه سهم ايران از برجام تقريباً «هيچ» و همانگونه كه در روزهاي اخير افكار عمومي شاهد آن بودند، امريكاييها در دو سال اخير و پس از ستاندن امتيازات سنگين در برجام، حتي اجازه شركت بنگاههاي دارويي ايران را در نمايشگاه بينالمللي دارو ندادند، در حالي كه مطابق حقوق بينالملل، دارو شامل تحريم قرار نميگيرد.
غولهايي كه تراز صادرات دارو را منفي كردند
سيد مهدي سجادي، دبير انجمن داروسازان ايران، در پاسخ به اين سؤال كه آيا هنوز تحريمهاي دارويي پابرجا است و آيا شما اين مطلب را تأييد ميكنيد كه در نمايشگاه بينالمللي اجازه ورود به توليدكنندگان ايراني داده نشده بود، ميگويد: اينكه شركتهاي ايراني اجازه حضور در نمايشگاه بينالمللي را پيدا نكردند، نيز بنده شنيدم، اما فكر ميكنم بخشي از آن مربوط به كارهاي اداري است كه بايد براي نمايشگاه انجام ميشد و نميتوان آن را مرتبط با حوزه تحريمها دانست.
رهبر مژدهاي آذر، رئيس انجمن داروسازي اما در تشريح وضعيت داروسازي كشور ميگويد: همكاران ما به وظايف خود از اول انقلاب چه در دوران جنگ، چه در دوران سازندگي و بهخصوص در دوره تحريم عمل كردهاند و حتي توانستند داروها را با فناوريهاي نوين و تكنولوژي خاص پياده و مسائل آن را حل كنند، اما توجه مسئولان كشور در ارزش گذاشتن به خدمات داروسازان كافي نبوده زيرا دولتي شدن دارو (توليد - توزيع – فروش)موجب شده رقابت از ميان برود و هر كسي با توليد هر دارويي بيمار را مجبور به مصرف كند و بخش خصوصي توان رقابت خود را با بخش دولتي از دست داده است.
رئيس انجمن داروسازان تأكيد ميكند: در زمينه دارو هم غولهاي بزرگ دارويي دولتي باعث شدهاند بخش خصوصي قادر به رقابت و حضور واقعي نباشد، در نتيجه تراز صادرات دارويي منفي شده و هماكنون يكي از تلاشهايي كه مسئولان سازمان غذا و دارو در حال انجام آن هستند، فائق آمدن به اين تراز منفي است.
ارزبري واردات دارو
سجادي اما معتقد است بايد در پسابرجام از فرصتي كه پيش آمده، بهترين استفاده را كند و در مديريت سيستم دارويي به سمتي رويم كه با نگاه به توليد داروهاي داخلي بتوانيم رقابت در واردات و داروهاي خاص را كه مورد نياز مردم است و منبع توليد داخل ندارد، ايجاد كنيم همچنين بايد بازار دارو را از اين حالت بسته بودن خارج كنيم تا هم نيازهاي مردم و بيماران تأمين شود و به سهولت در دسترس قرار گيرد و هم بتوانيم با توجه به گايدلاينهاي درماني نيازهاي دارويي كشور را تأمين كنيم. وي ميگويد: كشور ما در حوزه دارو بيشتر توليدكننده است، البته در حوزه فرمولاسيون دارو؛ اما در منابع و مواد اوليه واردكننده هستيم؛ در فرمولاسيون و توليد داروهاي مورد نيازمان توانستهايم 97 درصد نياز كشور را توليد كنيم، در عين حال واردات دارو ارزبري بسياري دارد و حدوداً 60 درصد از ارز دارويي كشور را به خود اختصاص ميدهد.
از نگاه دبير انجمن داروسازان ايران، اينكه ما در را به سوي بازار خارجي ببنديم يا اينكه فقط به محصولاتي بها دهيم كه در داخل توليد ميشود، كمكي به صنعت داروسازي كشور نكردهايم.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]