واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
دنبال کردن منافع حزبی – جناحی توسعه ایران را معطل کرده است
صنعت هزار میلیارد دلاری پتروشیمی ایران در گرداب بازیهای سیاسی
روز نو : لجبازیهای عجیب سیاستورزان کوتاهقد ایرانی که بدون داشتن چشمانداز بزرگ برای ایران میخواهند به منافع کوچک و حقیر سیاسی – اقتصادی برسند راه را برای توسعه این سرزمین مسدود کرده است. در حالی که کشورها و سرزمینهای دیگر از ایران نفت خام وارد کرده و با آن پتروشیمی خود را توسعه دادهاند اما ایرانیان متاسفانه با لجبازی و دنبال کردن منافع حزبی، گروهی و جناحی و کسب و حفظ قدرت مانع ورود تکنولوژی و سرمایه خارجی شده و برخی نیز به خاطر برخی پورسانتهای کوچک و هدیههای سخیف و کثیف جاده توسعه پتروشیمی ایران را منحرف کردهاند.
به گزارش روز نو؛ گزارش موسسه جهانی مکنزی در ژوئن سال ۲۰۱۶ منتشر شده است. در این گزارش با بررسی ویژگیها و ظرفیتهای بخشهای مختلف اقتصاد ایران به فرصتهای پیش روی اقتصاد ایران پرداخت و پتانسیل ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی ایران را در فضای پسابرجام تا سال ۲۰۳۵ به تفکیک بخشهای مختلف برآورد نموده است. در این گزارش خلاصهای تحلیلهای گزارش موسسه جهانی مکنزی درباره صنعت پتروشیمی بدون تغییر در محتوا، عینا ارایه و در قسمت نهایی گزارش حاصر تحلیل کارشناسی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در خصوص گزار ش مذکور مطرح شده است.
منابع عظیم گاز طبیعی، بازار داخلی در حال رشد، زیرساختهای مساعد برای دستیابی به بازارهای صادراتی از جمله عوامل موثر در پتانسیل افزایش ارزش افزوده ناخالص صنعت پتروشیمی ایران از حدود ۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ به ۳۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۳۵ و ایجاد تا ۳۰۰ هزار شغل در این صنعت است.
بر اساس گزارش مذکور شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دنبال تسریع رشد و حداقل دو برابر کردن ظرفیت تولید به سالیانه ۱۲۰ میلیون تن در پایان برنامه پنج ساله بوده است. برای این منظور دولت ایران در مجموع به دنبال ۸۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای پروژههای برنامهریزی شده و تحقق هدف ۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در جدیدترین برنامه پنج ساله توسعه (برنامه ششم توسعه) خود میباشد. برنامههای تولید ایران به طور عمده روی محصولات اصلی شامل متانول، اتیلن و کودهای اوره و آمونیاک متمرکز شده است. اما برنامههای ینیز برای افزایش ظرفیت و اتخاذ فناوریهای نوین مانند تبدیل متانول به اولفین برای ورود به زنجیره پروپیلن و پلی پروپیلین در نظر دارد.
محصولات پتروشیمی ایران طی سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱ به طور متوسط سالیانه رشد ۲۶ ردصدی را تجربه کرده است. ایران به لحاظ حجمی، دهمین تولیدکننده دنیا است که حدود ۲ درصد از کل تولید جهانی را به خود اختصاص داده است. صادرات محصولات پتروشیمی ایران بین سالهای ۲۰۱۰-۲۰۱۳ به دلیل تحریمها در مجموع حدود ۲۴ درصد کاهش یافت. اما در حال حاضر مجددا روند رو به رشد خود را در پیش گرفته و عمده صادرات شامل محصولات پلیاتیلن، متانول، بنزن، آمونیاک، پیویسی و پروپیلین میباشد.
خوراک کمهزینه و مزیت برای صنعت پتروشیمی
یکی از فرصتهای ایران، خوراک ارزان قیمت است که با وجود نااطمینانیهای موجود در رشد جهانی و قیمتهای محصولات پتروشیمی، ایران احتمالا به عنوان یک تولیدکننده سودآور باقی خواهد ماند. بر اساس این گزارش حدود ۸۰ درصد خوراک صنعت پتروشیمی ایران، اتان است و واحدهایی که از خوراک آنان استفاده میکنند به طور ماینگین حدود ۷۹ درصد اتیلن تولید میکنند.
خاورمیانه و امریکای شمالی تنها تولیدکنندگان جهانی هستند که اکثرا گاز مایع طبیعی برای خوراک اتیلن استفاده میکنند. تولیدکنندگان اروپا و آسیا از تولیدات سنگینتر نفت خام مانند نفتا یا گازوییل سنگین که به مراتب گرانتر است، استفاده میکنند. اتیلین آسیا که از نفتا تولید میشود بیش از سه برابر گرانتر از تولید مبتنی بر گاز مایع طبیعی در ایران است.
به گزارش ساعت ۲۴، نویسندگان این گزارش معتقدند که ایران برای کسب مزیت از فرصتهای پتروشیمیایی باید سرمایهگذاران خارجی را جذب کند تا بتواند سرمایهگذاری داخلی را تکمیل نماید. مشارکت با شرکتهای بینالمللی علاوه بر تامین مالی پروژهها در دسترسی به فناوریهای روز،تجهیزات مدرن و افزایش بهرهبرداری از طرحها موثر است در این مسیر سرمایهگذاران علاوه بر بهرهمندی از خوراک ارزانقیمت میتوانند از زیرساختهای توسعه یافته برای صادرات، مشوقهای مالی در مناطق ویژه اقتصادی ماهشهر و عسلویه، دانش و تخصص نیروهای فنی داخلی نیز منتفع شوند. برای تسهیل سرمایهگذاری و رقابتی کردن این بخش، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اعلام نموده که نقش خود را از ایجادکننده و توسعهدهنده تحت مالکیت دولت به تنظیمگر و ارگان سیاسی تغییر خواهد داد.
سرمایهگذاری ۴ میلیارد دلاری باسف آلمان برای اضافه کردن ظرفیت جدید در منطقه ویژه اقتصادی عسلویه، سرمایهگذاری مشترک ۴ میلیارد دلاری لینده – میتسویی ژاپن برای تکمیل پروژههای نیمهتمام و انجام مذاکرات دوجانبه با چین، اندونزی، سنگاپور و کره جنوبی از جمله مصداقهایی است که در این گزارش به آنها اشاره شده است. همچنین مقرر شده است که صندوق توسعه ملی دو مجموعه پروژه هر کدام با حجم ۶ میلیارد دلار را تامین مالی کند.
از منظر تحلیلگران این موسسه، توسعه موفق صنعت پتروشیمی علاوه بر جذب سرمایهگذاران خارجی بستگی به عرضه ترکیب درست از محصولات برای تطبیق با تقاضای در حال رشد داخلی از جمله بخش ساختمان و خودرو دارد. بر اساس آمار این گزارش در سال ۲۰۱۴ حدود ۸ میلیارد دلار پلاستیک و محصولات لاستیکی وارد ایران شده است.
در پایان گزارش مکنزی در مبحث صنعت پتروشیمی اشاره شده است از آنجایی که توسعه گزینههای صادراتی برای عرضه در حال رشد گاز ایران زمانبر است، صنعت پتروشیمی راهی مطمئن برای کسب درآمد در کوتاهمدت است. در واقع پتروشیمی میتواند یک مولفه مهم از راهبرد وسیعتر گاز و گاز مایع طبیعی برای پشتیبانی از صنعت دارای ارزش افزوده باشد.
*ساعت 24
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۵ - ۱۶:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]