واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه ایران: سکتههای مغزی هر روز جان هزاران ایرانی را میگیرد. آمارها حکایت از بالا بودن سکتههای مغزی در بین ایرانیان دارد، تازهترین نتایج حاصل از سامانه ثبت تعداد بیماران مبتلا به سکته مغزی در وزارت بهداشت در سه ماهه اخیر نشان میدهد، هزار و 500 مورد سکته مغزی در این سامانه ثبت شده که از این تعداد 150 بیمار درمان شدهاند.
اطلاعات اعلام شده از سوی انجمن سکته مغزی نشان میدهد، حدود 30 درصد از این سکته کردهها، کمتر از 50 سال سن داشته اند. به بیان دیگر حالا شیوع سکتههای مغزی در افراد زیر 40 سال بیش از دو برابر بیماران مبتلا به«ام اس» گزارش شده است. از سوی دیگر ترجمه آمارهای جهانی بر مبنای جمعیت ایرانیها حکایت از آن دارد 100تهرانی هر روز سکته میکنند، 15 درصد از این سکته کردهها در تهران، جان میدهند و 70 درصدشان نجات یافتههای معلول میشوند که از کارافتادگی و هزینه مراقبت از آنها بار اقتصادی و روانی زیادی را به خانواده تحمیل میکند.
مسئولان و کارشناسان حوزه سلامت همزمان با روز جهانی سکته مغزی (29اکتبر) گزارشهای متفاوتی از آمار تعداد مبتلایان به سکته مغزی اعلام کردهاند، این آمارها که گفته میشود ترجمه آمارهای جهانی به نسبت جمعیت ایرانیان است، نشان میدهد، سالانه 150 تا 160هزار ایرانی سکته مغزی میکنند، از این تعداد 15 درصدشان جانشان را از دست میدهند و 85 درصدآنها از مرگ نجات پیدا میکنند اما عوارض بیماری بیش از نیمی از این تعداد را گرفتار میکند.
گزارشهای منتشر شده از سوی سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد، سکتههای مغزی سالانه بیش از 15 میلیون نفر را در جهان مبتلا میکند که یک سوم آنان به همین علت فوت میکنند، عدهای هم دچار عوارض شدید میشوند و 5 میلیون نفر از مبتلایان میتوانند به زندگی عادی برگردند و اینها افرادی هستند که در سه ساعت اول سکته، برای درمان به بیمارستان انتقال یافتهاند؛ سه ساعت طلایی که حالا گفته میشود نقش اساسی را در درمان سکته مغزی بر عهده دارد. همین عامل مهم زمان در درمان بیمار مبتلا به سکته مغزی به بیمارستان موجب شده سکته مغزی از رتبه دوم به رتبه پنجم مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیر واگیر در کشورهای توسعه یافته سقوط کند.سکتههای مغزی، دومین علت مرگ و میر ایرانیها، پنجمین علت مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و نخستین علت ناتوانی بشر است.
اینها را رئیس انجمن سکته مغزی به روزنامه ایران میگوید:«مراجعه بموقع و سریع، سطح فرهنگ و تکنولوژی بالا در نقل و انتقال بیماران موجب شده سکتههای مغزی پنجمین عامل مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته شناخته شود.»به گفته دکتر بابک زمانی، درباره سکتههای مغزی در ایران سیستم ثبت بیماریها و آمار دقیقی وجود ندارد و هرآنچه که اعلام میشود بر مبنای مقایسه با آمار سکتههای مغزی در کشورهای خارجی به نسبت جمعیت ایرانیها است.او تأکید میکند که سامانه ثبت سکتههای مغزی از سال 94 جزو اولویتهای نظام سلامت کشور اعلام شد و پس از تدوین سند ملی این بیماریها از سوی وزارت بهداشت و انجمن سکته مغزی قرار شد، برنامه ثبت تعداد بیماران مبتلا به سکته مغزی از سال 95 در کشور اجرا شود.
بر همین اساس و بنا به آمارهای اعلام شده از دادههای حاصل از سیستم ثبت سکتههای مغزی در سه ماهه اخیر تاکنون هزار و 500 مورد سکته مغزی در این سامانه ثبت شده که درمان دارویی در 150 مورد از آنها در سه ساعت اول مراجعه به بیمارستان مؤثر بوده است. البته در این سامانه کسانی که سکته مغزی کردهاند ولی در 24 ساعت اول مراجعه نکردهاند، ثبت نشدهاند البته این آمارها مربوط به 55 بیمارستان است که بیمار به آنها ارجاع داده شده و همه بیمارستانهای کشور سکتههای مغزی را ثبت نکردهاند. با گسترش سامانه ثبت سکتههای مغزی آمارهای دقیق درباره شیوع، تعداد و مرگ و میر انواع سکتههای مغزی اعلام خواهد شد.
رئیس انجمن سکته مغزی این را هم به حرفهایش اضافه میکند، حدود 30 درصد کسانی که دچار سکته مغزی شدهاند زیر 50 سال بودهاند اما این به معنای پایین آمدن سن سکته مغزی در ایران نیست بلکه نشانه تشخیص بهترسکتههای مغزی در کشور است. نکته قابل توجه آنکه شیوع سکته مغزی در افراد 20 تا 40 سال بیش از دو برابر شیوع بیماری«ام اس» در این سن است. یعنی این تصور که سکتهها مربوط به سنین بالا و افراد پیر است، صحیح نیست.
او درباره برخی آمارهای نگرانکننده از شیوع سکتههای مغزی در بین ایرانیان میگوید: تنها مطالعه مربوط به سکتههای مغزی در کشور چند سال پیش در مشهد انجام شده که آمارهای آن بر اساس مطالعه جمعیت شناسی بوده است. بنابراین اینکه گفته میشود روزانه در تهران 100 نفر سکته مغزی میکنند با ترجمه آمارهای جهانی به نسبت جمعیت بهدست آمده است با این حال آمارها اهمیت مسأله را جابهجا نمیکنند.به گفته این متخصص مغز و اعصاب، علت مهم سکتههای مغزی ریسک فاکتورهایی مانند خطر بیماریهای قلبی است.
فشار خون بالا، قند بالا، چربی خون بالا، انسداد عروق و لخته شدن خون و از همه مهمتر مصرف سیگار و قلیان به شیوع این بیماری منجر شدهاند.دکتر زمانی به این نکته هم اشاره کرد که درمان سکته مغزی در دنیا کاملاً امکانپذیر است: «آنچه اهمیت این بیماری را در کشور برجسته میکند و نقص مهمی است پیشگیری نیست بلکه درمان است چرا که سهم درمان سکته مغزی بشدت نسبت به سهم دیگر بیماریها عقب افتاده است به همین خاطر تأکید وزارت بهداشت و انجمن سکته مغزی درمان سکته مغزی در مرحله حاد است. اطلاعرسانی عمومی، هماهنگی بخشهای مختلف از جمله سیستمهای آمبولانس، شهرداریها، راهنمایی و رانندگی و از همه مهمتر تغییر یک باور عمومی که سکته مغزی قابل درمان است، میتواند به درمان بموقع سکته کردهها بینجامد.»
۱۶ آبان ۱۳۹۵ - ۰۷:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]