واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: مهدی مطهرنیا در هفته نامه مثلث نوشت: انتخابات ایالاتمتحده آمریکا در هفتهپایانی منجر به چهارم نوامبر اساسا از التهاب و استرس بیشتریبرخورداراست. ایالاتمتحده آمریکا برخلاف کشورهای اروپایی با تنشهای متفاوتی در انتخابات که منجر به رد و بدل شدن آرا در سطح افکار عمومی میشود آن هم در هفته آخر مانده به برگزاری انتخابات مواجه شده است. در کشورهای اروپایی به ویژه کشورهایی مانند فرانسه، انگلستان و کشورهای اسکاندیناوی مانند نروژ، آلمان و سوییس تا حدود زیادی قبل از انتخابات و رسیدن به زمان انتخابات میتوان حدس زد که کدام حزب یا گروه سیاسی میتواند برنده انتخابات باشد و این حدس و گمانها تا حدود زیادی درست از آب درمیآید.
اما در انتخابات ایالاتمتحده آمریکا و در هفته منتهی به روز انتخابات، با وجود اینکه در ایالتهای متفاوت انتخابات زودهنگام از طریق پست نیز آغاز میشود بهواسطه ساختار ویژه انتخابات در آمریکا و وجود ایالتهای تاثیرگذار ما شاهد یک فضای انتخاباتی بسیار متشنج و شدید هستیم؛ در این فضا انتخابات با التهابات متفاوتی روبهرو میشود و هماکنون نیز از یک سو بهواسطه ایمیلهای انتخاباتی و از سوی دیگر بهواسطه وجود نشانههایی از وضعیت خاصی که برای ترامپ در ارتباط با مالیاتهایش و پرداخت مالیاتهای دولت فدرال بهوجود آمده؛ هر دو کمپین انتخاباتی با استرسهای فراوانی روبهرو هستند اما هنوز هیلاری کلینتون در نظرسنجیهای مختلف با آرای بیشتر در حدود 1 تا 6 درصد بیشتر در نظرسنجیهای گوناگون از ترامپ جلوتر است.
این در حالی است که گمان میشد افشاگریهای اخلاقی علیه ترامپ در هفتههای اخیر کار وی را در انتخابات یکسره کند، اما اکنون نظرسنجیها نشان میدهد ترامپ توانسته افزایش فاصله خود با کلینتون بعد از این افشاگریها را کاهش دهد. افشاگریهای اخلاقی علیه ترامپ از دو وجه بر انتخابات آمریکا تاثیرگذار است. وجه نخست از دریچه دیدگاه و نظر زنان و نوع رفتاری است که ترامپ با زنان داشته است. وجه دوم تاثیرگذاری این موضوع بر انتخابات آمریکا به نوع اعوجاج و تا حدود زیادی نزدیکی این اعوجاج به دورغگویی در رابطه با زنان توسط ترامپ بازمیگردد.
اما به هر تقدیر چالشهایی که فراروی کلینتون است متفاوت از چالشهای پیش روی ترامپ است. هیلاری کلینتون امروز با یک نوع چالش جنسیتی از سوی اقشار محافظهکار ایالاتمتحده آمریکا روبهرو است و جنبشهایی مثل تیپارتی،نومحافظهکاران و دیگر اعضای دست راستی جناحهای گوناگون تفکر موجود در لایههای مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در ایالاتمتحده آمریکا چندان با هیلاری کلینتون بهواسطه جایگاه جنستیاش موافق نیستند، هیلاری کلینتون اگرچه جزو بانوان ایالاتمتحده آمریکا با تجارب فراوان سیاسی است بهعنوان بانوی اول ایالاتمتحده آمریکا، وزیر امور خارجه و سابقه سناتوری روبهرو است اما در عین حال باتوجه به جهتگیریهای محافظهکارانه سنتی در ایالاتمتحده آمریکا، او اکنون با چالش جنسیتی در برابر این طرز تفکر در لایههای گوناگون اجتماعی، فرهنگی و سیاسی قرار دارد.
حتی در لایههای امنیتی کشور آمریکا در حوزه محافظهکاران این جایگاه و یا به عبارتی این معضل و به بیان بهتر این چالش فراروی هیلاری کلینتون است. از طرف دیگر دونالد ترامپ فاقد تجربه سیاسی است و اکنون فقدان تجربه سیاسی برای ترامپ یک چالش محسوب میشود و در عین حال نوع اخلاقیات و رفتار او درایالاتمتحده آمریکا نسبت به زنان از یک سو و نسبت به تعهدات اقتصادی و مالیاش بهعنوان یک بیزنسمن فراروی او قرار گرفته است. چالش دیگری که در برابر ترامپ است پیوستگی او حداقل از منظر رسانهای و نزد افکار عمومی به مسکو است؛ به هر تقدیر این انگشت اتهام به سوی ترامپ نشانه رفته است که پوتین و تیم حاکم بر مسکو تلاش دارند با استفاده از تمام ابزار موجود زمینههای برد او را در انتخابات بهواسطه اختلاف سلیقه و اختلاف بالایی که میان پوتین و هیلاری کلینتون از نظر سبقه تاریخی وجود دارد؛ بهوجود آورند. اینها مجموعهای از چالشهای پیش روی هر یک از کاندیداها در جذب آرای بیشتر در آخرین هفته منتهی به انتخابات ایالاتمتحده آمریکا است.
با همه این تفاسیر باید دید که کدام یک از دو نامزد اصلی انتخابات آمریکا از شانس بیشتری برای پیروزی برخوردار هستند؛ از منظر محاسبات احتمالی، بررسی سیگنالها و حتی پیشرانها نشاندهنده پیروزی هیلاری کلینتون است و به نظر میرسد بزرگ شدن ترامپ در روند انتخابات کنونی و اجازه دادن به وی برای مطرح شدن در افکار عمومی به این دلیل بود که یک رقیب ضعیف در برابر یک کاندیدای دموکراتی باشد که هنوز دموکراتها در کاخ سفید حضور دارند.
اما نباید فراموش کرد که آمریکا سرزمین شگفتیها بوده و بهخصوص در حوزه سیاست بارها شگفتی رخ داده است و ممکن است در دقایق پایانی یک حرکت در حوزه داخلی یا جهانی رخ دهد که سرنوشت انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را با یک شگفتی روبهرو سازد.
به هر تقدیر اگر هرکدام از کاندیداها پیروز میدان شوند مسائل و مشکلاتی را فراروی خود دارند. چالشهایی که پیش روی رئیسجمهور جدید خواهد بود بیشتر در عرصه خاورمیانه است. باید این را قبول کرد که در عرصه اقتصادی باراک اوباما توانست ایالاتمتحده آمریکا را از بحران خارج و تا حدود زیادی زمینههای بهبود وضعیت اقتصادی را فراهم کند.
ادامه وضعیتی که باراک اوباما در صحنه داخلی برای عدم وابستگی به انرژی نفت و جایگزین کردن انرژیهای پاک داشت، بالا بردن ارزش پول ملی ایالاتمتحده آمریکا، ضمن آنکه بالقوه تجاری ایالاتمتحده آمریکا در بالا رفتن ارزش دلار و برابری دلار با دیگر ارزهای معتبر جهان بهوجود نیاید از زمینههای متفاوتی است که باید در عرصه داخلی طی کند؛ بیمههای درمانی و اجتماعی که اوباما شروع کرده است آنچنان که اگرهیلاری کلینتون به قدرت برسد باید آن را بر مبنای آنچه که وعده داده است اصلاح کند و اگر ترامپ رئیسجمهور شود برداشتن آن برای ترامپ میتواند تا حدود زیادی زمینهپرور ایجاد یک فضای منفی در حوزه مسائل سیاست داخلی باشد. در حوزه سیاست خارجی ما شاهد ایجاد یک چالش در خاورمیانه بهویژه سوریه خواهیم بود. به عبارتی سوریه اولین چالش در برابر رئیسجمهور آینده ایالاتمتحده آمریکا و گذار از سوریه در سمت و سوی آسیای خاوری بهعنوان هدف استراتژیک ایالاتمتحده آمریکا در دوران ریاستجمهوری چهل و پنجمین رئیسجمهور آمریکا باید مدنظر قرار گیرد. در این میان برای گذار از آسیای غربی به آسیای شرقی، حلوفصل بحران موجود در نوهارت لند یعنی خلیجفارس و فلات ایران با مرکزیت تهران نیز باید در دستورکار رئیسجمهور آینده مورد توجه واقع شود.
در همین راستا باید اذعان داشت که اگر هریک از کاندیداها رئیسجمهور شوند در پیش گرفتن یک دیپلماسی مناسب با ایران از اهمیت ویژهای برخوردار خواهد بود. ایالاتمتحده آمریکا مناسبات با ایران را چه در ریاستجمهوری ترامپ چه در ریاستجمهوری هیلاری کلینتون در چارچوب یک دکترین معنادار دنبال خواهد کرد. در ایالاتمتحده آمریکا اگر هیلاری کلینتون روی کار آید بهدنبال همکاری بینالمللی با ایران و محاصره منطقهای با ایران خواهد بود.
اما با روی کار آمدن ترامپ سروصداهای اصطکاک بیشتر میان تهران و واشنگتن بیشتر به گوش خواهید رسید؛ اما تحرکات هوشمندانه واشنگتن علیه جمهوری اسلامی ایران کاهش پیدا خواهد کرد. به همین دلیل بسیاری از محافظهکاران حاکم بر ایران در زمینه آینده انتخابات ریاستجمهوری در ایالات متحده آمریکا خواهان موفقیت ترامپ هستند.
۱۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۵:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]