واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: قلب تجاری تبریز جراحی میشود
این روزها خبرهایی از احتمال آغاز احداث پیادهراه جدید تبریز در خیابان جمهوری، حدفاصل میدان دانشسرا تا میدان نماز به گوش میرسد.
این طرح كه یكی از طرحهای قدیمی در حوزه توسعه شهری تبریز است و شامل منطقه تاریخی و گردشگری بازار میشود، میتواند جلوه بهتری به تبریز داده و این شهر را آماده رویداد بزرگ تبریز 2018 كند. البته این در حالی است كه برخی از كارشناسان شهرسازی به این پروژه بزرگ به دیده تردید مینگرند.
پایان طرحهای مطالعاتی و تأكید بر اجرای طرح
شهردار تبریز در روزهای اخیر خبر از پایان طرح مطالعاتی و آغاز اجرای این طرح در ماههای آینده داده است و گفته میشود این طرح تا آغاز سال 2018 بهطور كامل اجرایی خواهد شد. به گفته «صادق نجفی» در این پیادهراه تراموای سبك شهری راهاندازی میشود تا تردد شهروندان در این محور تسهیل شود. بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط شهرداری تبریز در مورد این طرح، این پیادهراه كه مشابه خیابان تربیت است از دانشسرا تا راسته كوچه ادامه خواهد داشت كه مراكز تجاری را به یكدیگر متصل كرده و امكان دسترسی آسانتر را برای مردم فراهم میکند. در این طرح آمده است كه، این پیاده گذر بهصورت سنگفرش اجرا خواهد شد و 10 عدد آبنمای سنتی برای این مسیر در نظر گرفته شده است. در كنار این آبنماها مبلمان سنتی و برگرفته از مبلمان شهری قدیمی و سیستمهای روشنایی سنتی نصب خواهد شد. علاوه بر این، با توجه به وضعیت و موقعیت فعلی این معبر، ظرفیتهای موجود آن برای تبدیل شدن به پیادهراه وجود دارد. بنابراین با در نظر گرفتن ملزومات ترافیكی و روانسازی و هدایت و جریان ترافیكی در شبكههای اطراف و حل مسائل مربوط به باراندازی و بارگیری كسبه و اصناف واقع در این خیابان و تأمین دسترسی شهروندان از طریق حملونقل عمومی در دسترس امكان اجرای طرح پیادهراه فراهم آمده است.
امكانپذیر اما سخت
یک استاد دانشگاه تبریز و كارشناس شهرسازی استان در این زمینه با اشاره به اینكه این طرح در دهههای گذشته نیز در توسعه شهری تبریز مطرح شده اما تا به امروز مسكوت مانده است، میگوید: اجرای چنین طرحی غیرممكن نیست، اما با شرایط كنونی احداث این پیادهراه و رساندن این طرح به سال 2018 بسیار سخت به نظر میرسد.
به گفته «كریم حسینزاده دلیر» این طرح برای عملیاتی شدن به شكل ایدهآل، بودجه هنگفتی را میطلبد كه با شرایط مالی كنونی شهرداری ممكن است تحقق این بودجه دشوار باشد و این طرح عظیم در صورت عقیم ماندن در اجرا میتواند به ضرر تبریز تمام شود.
وی بیان میكند: ساكنان و كسبه این منطقه نیز باید در این زمینه توجیه شوند و فرهنگسازی قبل از اجرا یكی از لازمههای چنین طرحی است. بهطوریكه جلب رضایت اهالی میتواند تضمینكننده موفقیت و پایداری این پیادهراه در سالهای آینده باشد. حسینزاده دلیر، ادامه میدهد: مطالعه جامع ترافیكی نیز یكی دیگر از پیش نیازهای این طرح است و در صورت انجام نشدن مطالعات دقیق و همه جانبه، ممكن است این طرح با شكست مواجه شود. وی معتقد است که این پروژه همانند جراحی قلب تبریز است كه میتواند مزایا و معایبی داشته باشد و نباید بدون برنامه در این زمینه اقدامی صورت گیرد بهخصوص اینكه قلب تجاری تبریز در این منطقه قرار دارد و بسیاری از ساختمانهای اداری نیز در این محدوده قرار گرفتهاند.
ضرورت طرح موضوع در شورای شهر
در همین زمینه عضو شورای شهر تبریز با اشاره به اینكه اجرای این طرح در صحن شورا مورد بررسی قرار نگرفته است، میگوید: در صورتی كه این طرح نیاز به تصویب یا گرفتن مجوز از شورا داشته باشد، باید در صحن شورا نیز مطرح و بررسی شود. به گفته «اصغر عابدزاده» اجرای چنین طرحی از نظر گردشگری برای تبریز بسیار خوب است و اگر در سالهای گذشته نیز اجرایی نشده، بیشتر به دلیل مسائل ترافیكی یا مخالفتهای مسئولان استانی بوده است. وی در مورد مشكلات احتمالی این پروژه از نظر مالی و بودجهای، تأكید میكند: این پروژه در شهرداری تبریز با مشكلات بودجهای مواجه نمیشود و با وجود كم بودن بودجه شهرداری، اجرای آن با مشكل مالی مواجه نخواهد شد، اما باید دید آیا بررسی شده است كه اجرای این طرح تا چه میزان اولویت تبریز است یا خیر؟ و شاید طرحهای دیگری وجود داشته باشد كه برای تبریز 2018 اهمیت بیشتری داشته باشند. وی اظهار میكند: نظرسنجی از ساكنان این محدوده و كارشناسان این حوزه نیز میتواند تضمینكننده موفقیت این طرح باشد.
تبریز شهر پیادهراهها
تبریز یكی از شهرهایی است كه در توسعه پیادهراهها پیشرو بوده است. پیادهراههای تربیت و ولیعصر(عج) جزو مواردی هستند كه در دهههای گذشته اجرایی شده و طرحهای موفقی به شمار میروند. استقبال از این پیادهراهها توسط شهروندان بسیار خوب بوده و جزو مناطق گردشگری شهر نیز محسوب میشوند. در نقطه مقابل، پیادهراه مقصودیه یكی از طرحهای ناموفق شهری در این حوزه بوده است و بعد از چند ماه، این پیادهراه عملاً به روی خودروها باز شد و خاصیت پیادهراهی خود را تا حد زیادی از دست داد.
پیادهراه جدید خیابان جمهوری تبریز در حد فاصل میدان دانشسرا تا میدان نماز و در محدوده بازار تبریز با عرض 45متر و به طول یك كیلومتر حجم وسیعی از تبریز را شامل خواهد شد و میتواند یكی از طولانیترین پیادهراههای ایران محسوب شود. بهخصوص اینكه این پیادهراه به پیادهراه تربیت نیز متصل خواهد شد و محدوده آن به مراتب بیشتر خواهد شد. با این وجود بهتر است قبل از اجرا، دلایل موفق پیادهراههای قدیمی تبریز و دلایل شكست طرح پیادهراه مقصودیه بررسی شود تا این پروژه بتواند به پروژه ماندگار در دهههای آینده تبدیل شود.
تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]