محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827379126
تاثیر مستقیم تحولات منطقه بر آینده مصر
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: وب سایت دیپلماسی ایرانی - عصام عبدالشافی، مدیر موسسه بررسی های سیاسی و استراتژیک مصر: تحولات مصر و آنچه درباره سیاست آمریکا در قبال مصر است را می توان از دو منظر دلایل اهمیت داشتن مصر برای آمریکا و عموامل موثر بر سیاست های آمریکا نسبت به مصر ارزیابی کرد.
اولین عامل موثر بر سیاست های آمریکا، نقش این کشور در حفظ امنیت اسرائیل است. عامل دیگر روابط راهبردی میان آمریکا و نیروهای نظامی مصر بوده و سومین عامل به اهمیت کانال سوئز و تجارت بین الملل اشاره دارد. موقعیت استراتژیک مصر و اشراف این کشور بر دریای سرخ و مدیترانه دیگر عامل یاد شده است. در نهایت آن که مصر به عنوان عامل توازن منطقه ای به خصوص بعد از سقوط نظام طاغوت در ایران _ چرا که در زمان طاغوت روابط بسیار وسیعی میان ایران و آمریکا وجود داشت _ مطرح می شود.
با چنین عوامل می توان به مواضع آمریکا در قبال مصر پس از انقلاب فوریه 2011 پی برد. از زمان بروز انقلاب در مصر شاهد مواضع متعددی از سوی آمریکا در قبال مصر هستیم. پس از آنکه مردم در روز دوم فوریه 2011 ملقب به روز خشم _ روز غضب _ به خیابان ها آمدند و نیروهای انتظامی عقب نشینی کردند، نیروهای نظامی سوار بر شتر به تظاهرکنندگان حمله کرده و بسیاری را کشتند. از آن روز به عنوان واقعه جمل یاد می شود. پس از آن رییس جمهوری آمریکا، فرستاده ویژه را برای مذاکره به مصر فرستاد.
اما در اینجا اشتباهی روی داد و نماینده ویژه آقای اوباما، موضع گیری سلبی نسبت به انقلاب مصر گرفت. پس از موضع گیری فرستاده ویژه، وزارت امور خارجه آمریکا از مردم مصر عذرخواهی و اعلام کرد، مواضع گفته فرستاده ویژه صرفا نظر شخصی او بوده و بیانگر مواضع آمریکا نیست. با این حال مهمترین موضع گیری آمریکا هفتم فوریه همان سال بود که جو بایدن معاون رییس جمهوری آمریکا خواستار برکناری مبارک از قدرت شد. پس از آن با استمرار تظاهرات، حسنی مبارک در هفتم فوریه از قدرت کناره گیری کرد.
تحولات مصر از 11 فوریه تا الان به سه مرحله تقسیم بندی می شود:
از 11 فوریه تا 30 ژوئن 2012: مرحله اول سیاست های آمریکا بعد از انقلاب که و تشکیل شورای عالی نظامی
از 30 ژوئن 2012 تا 30 ژوئن 2013 : دوران حکومت آقای مرسی
از 30 ژوئن 2013 تا الان: از زمان سقوط مرسی تا روی کار آمدن عبدالفتاح السیسی که به مرحله بعد از کودتای نظامی معروف است.
سیاست های آمریکا در هر یک از مراحل یاد شده متفاوت بود. در مرحله اول، سیاست های آمریکا با شورای نظامی کاملا هماهنگ بود. در این دوران، آمریکا کمک های نظامی و اقتصادی خود را به شورای عالی نظامی انجام می داد. در این دوران همچنین سازمان های مردم نهاد، بحران های را ایجاد کرده و سازمان های حقوقی را متهم به دریافت کمک های مالی از آمریکا کردند. در این زمان تعدادی از آمریکایی ها بر اساس همین اتهام دستگیر شدند که آمریکا مصر را مجبور به استرداد و ارجاع آنان به آمریکا شد. در مرحله دوم، شاهد تیرگی میان روابط آمریکا و مصر هستیم. آمریکا کمک های مالی سالیانه خود به مصر و نیروهای نظامی را متوقف کرد. زیرا آمریکا هر ساله حدود 3/1 میلیارد دلار به مصر کمک می کرد.
این کمک های از سال 1978 هر ساله ادامه داشت. علاوه بر کمک های نظامی، یک میلیارد دلار نیز کمک اقتصادی به مصر صورت می گرفت. از سال 2002 قرار شد هر ساله مقدار 50 میلیون دلار از یک میلیارد دلار کمک مالی، کاسته شود. اما در سال 2012 که قرار بود نزدیک به 450 میلیون دلار کمک مالی پرداخت شود، طی سفری که جان کری در مارس 2013 به مصر داشت، به 190 میلیون دلار کاهش یافت. طی ماه های ابتدای حکومت مرسی، بحران غزه پیش آمد و جنگ هشت روزه ای میان اسرائیل و حماس صورت گرفت. طی مدت جنگ، 6 تماس تلفنی میان اوباما و مرسی انجام شد با توانند از شدت درگیری ها کاسته و اوضاع را آرام کنند. بر اساس بررسی های صورت گرفته و همچنین بررسی فعالیت های سفیر آمریکا در مصر، در سال اول حکومت آقای مرسی مشخص شد آمریکا در کودتای مصر دخیل بوده است. عبدالفتاح السیسی رسما اعلام کرد با آمریکا در ارتباط بوده و السیسی از دسامبر 2012 یعنی شش ماه بعد از به حکومت رسیدن مرسی، اعلام کرد، اخوان المسلمین قادر به تشکیل حکومت وحدت ملی نبوده و باید حکومت اخوانی ها ساقط شود.
در مرحله سوم دو بیانیه رسمی انتشار یافت. در بیانیه اول بر روابط میان مصر و آمریکا تاکید داشت. در این بیانیه آمده بود که پیمان میان آمریکا و مصر بسیار هم و دارای ابعاد امنیتی است. اما در بیانه دوم که از جانب حکومت صادر شد، _ از زمانی که حکومت مرسی در حال ساقط شدن بود _ آمده که دولت آمریکا خواهان ساقط کردن حکومت است. دو دیدگاه درباره موضع گیری آمریکا در مرحله سوم در داخل آمریکا وجود داشت:
عده ای بر ضرورت روابط آمریکا با مصر و حمایت از حکومت السیسی تاکید داشتند. در مقابل عده از نمایندگان کنگره موضع مخالفی داشته و بر این عقیده بودند در مصر کودتای نظامی صورت گرفته و باید کمک های مالی به نیروهای نظامی مصر قطع شود. ولی در نهایت موضع دولت آمریکا و موضع برخی نمایندگان کنگره غلبه کرد. پس از آن دولت آمریکا بهره برداری خود را از ارتش مصر داشت. این مساله با توجه به اعتماد دولت آمریکا به ارتش این کشور بوده که بتواند در پروندهای اساسی مانند تحریم غزه، تامین امنیت اسرائیل، پرونده لیبی، یمن، تامین امنیت دریای سرخ و مدیترانه، پرونده سوریه و ایجاد موازنه قدرت میان مصر و سوریه از ارتش مصر سواستفاده کند. اما توازن نداشتن مسایل سیاسی مصر موجب شد دو مسیر، سیاست این کشور را هدایت کند که برآمده از دو دیدگاه در داخل مصر بود:
عده ای به روابط عربستان سعودی و امارات با مصر اعتماد داشته و معقتد بودند که این دو کشور باید از نظر اقتصادی و رسانه ای دولت را حمایت کنند. برآوردها حاکی از آن بود که عربستان و امارات طی سال های 2013 و 2014 تقریبا 100 میلیارد دلار کمک مالی به مصر داشته اند. مصر برای استمرار این کمک ها دست به اقدامات اشتباهی زد از جمله آنکه دو جزیره خود را به عربستان فروخت. همچین از مرزهای آبی خود در دریای مدیترانه کوتاه آمد. این مرزها به اسرائیل، قبرس و یونان واگذار شد تا مصر بتواند حمایت سیاسی این کشورها را به دست آورد.
مسیر دوم بر این بود که از پرونده گاز دریای مدیترانه به ترکیه و عربستان در پرونده سوریه فشار وارد آورد. درواقع این مسیر به دنبال باجگیری سیاسی بود. زیرا گروه های سیاسی مصر و ترکیه با یکدیگر دچار چالش شده بودند.
مساله آخر پیش بینی درباره آینده تحولات مصر است. بر اساس آن پنج احتمال را می توان در نظر گرفت:
احتمال جایگزینی عبدالفتاح السیسی با یک فرد نظامی دیگر تا آمریکا بتواند سیطره خود در مصر را استمرار بخشد.
نامزد نشدن السیسی در انتخابات آینده و فرصت مشارکت گروه های سیاسی مردم نهاد به منظور آرام شدن اوضاع داخلی
تشکیل مجلسی از افراد نظامی و سیاسیون غیرنظامی تا برگزاری انتخابات پارلمانی به منظور مدیریت اوضاع سیاسی
به هم ریختگی و آشوب در کشور با توجه به شدت گرفتن مشکلات اقتصادی و وخیم تر شدن وضعیت معیشتی مردم با توجه به کاهش ارزش پول و افزایش قیمت کالاها. ممکن است این مساله زمینه ساز بروز انقلاب گرسنگان را فراهم آورد.
پیروزی گروه های قدرتمند مخالف نظام کنونی و تشکیل حزبی فراگیر و سو استفاده از وضعیت آشفته برای شکل دهی به انقلابی جدید.
در تمامی موارد یاد شده نکته مهمی نهفته است که باید به آن اشاره کرد. تغییراتی که در مصر روی می دهد، به هیچ وجه به تحولات داخلی خلاصه نمی شود. بلکه تحولات داخلی مصر ارتباط وسیعی به تحولات منطقه ای و بین المللی دارد. به نحوی که تغییرات و افزایش تحولات در سوریه، یمن و لیبی بر وضعیت مصر اثرگذار خواهد بود. درواقع هرگونه تغییری در پرونده های منطقه ای منجر به بالا و پایین شدن وضعیت سیاسی در مصر می شود.
۲۸ مهر ۱۳۹۵ - ۱۷:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]
صفحات پیشنهادی
نهاوندیان:کودتاهای نظامی در آینده منطقه جایگاهی ندارد/همکاری اقتصادی بلندترین گام برای تضمین امنیت
نهاوندیان کودتاهای نظامی در آینده منطقه جایگاهی ندارد همکاری اقتصادی بلندترین گام برای تضمین امنیت تهران - ایرنا – رییس دفتر رییس جمهوری از تاکید دوباره مردم ترکیه بر دموکراسی ابراز خرسندی کرد و گفت بیگانگان باید این پیام را با صدای بلند بشنوند که دوران کودتای نظامی و مقابله بایکی، دو هفته آینده در تحولات سوریه مهم است
سخنگوی وزارت امور خارجه یکی دو هفته آینده در تحولات سوریه مهم است سخنگوی وزارت خارجه با ابراز نگرانی از دیدگاه و عملکرد متناقض برخی بازیگران تحولات سوریه درخصوص آتش بس در این کشور گفت برخی در دو چهره و حتی چهرههای مختلف نقشآفرینی میکنند از آتش بس سخن میگویند اما آن را رعاگفتوگوی وزرای خارجه ایران و آلمان پیرامون تحولات منطقه
گفتوگوی وزرای خارجه ایران و آلمان پیرامون تحولات منطقه وزرای خارجه ایران و آلمان طی تماسی تلفنی در خصوص آخرین تحولات منطقه گفتوگو و رایزنی كردند به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان فرانک والتر اشتاین مایر وزير امور خارجه آلمان بعداز ظهر امروز در تماسیفراکسیون امید بیش از هر فراکسیونی در انتخابات تاثیرگذار خواهد بود/ دیدار امیدیها با روحانی در آینده ای نزدیک
فراکسیون امید بیش از هر فراکسیونی در انتخابات تاثیرگذار خواهد بود دیدار امیدیها با روحانی در آینده ای نزدیک سخنگوی فراکسیون امید معتقد است فراکسیون متبوع خود بیش از هر فراکسیونی در انتخابات ریاست جمهوری اتی اثرگذار خواهد بود بهرام پارسایی نماینده مردم شیراز در گفتگو با خبرنگارعربستان با پول میخواهد سیاستهای مصر را تحت تاثیر قرار دهد/ تهران و قاهره گامهای جدیتری بردارند
حجتالله جودکی در گفتوگو با ایلنا عربستان با پول میخواهد سیاستهای مصر را تحت تاثیر قرار دهد تهران و قاهره گامهای جدیتری بردارند رایزن پیشین فرهنگی ایران در مصر تاکید کرد هر چند مسئله سوریه موجب نزدیکی دو کشور شده اما این نزدیکی زیربنایی نیست و بیشتر روبناست چرا که اتفاقینماینده ولی فقیه: انتقادهای غیرمستقیم در رسانه ها تاثیرگذارترند
نماینده ولی فقیه انتقادهای غیرمستقیم در رسانه ها تاثیرگذارترند بجنورد -ایرنا - نماینده ولی فقیه در خراسان شمالی با اشاره به اهمیت و نقش رسانه ها در بهبود کیفیت مدیریت درکشور گفت بهتر است اگر نقدی توسط رسانه ها بیان می شود به صورت غیرمستقیم انجام شود چرا که تاثیر آن بیشتر است بجنوب خراسان در جغرافیای طبیعی و انسانی ایران منطقه ای تاثیر گذار بود
استاندار خراسان جنوبی جنوب خراسان در جغرافیای طبیعی و انسانی ایران منطقه ای تاثیر گذار بود بیرجند- ایرنا- استاندار خراسان جنوبی گفت سرزمین جنوب خراسان همواره در طول تاریخ ایران به عنوان منطقه ای تاثیرگذار از نظر جغرافیای طبیعی و انسانی مطرح بود به گزارش روز پنجشنبه پایگاه خبرهر فردی که شکافی در دنیای اسلام ایجاد کند، در خط اسلام نیست/ خشونت و افراطیگری آینده جهان اسلام را تهدید میک
هر فردی که شکافی در دنیای اسلام ایجاد کند در خط اسلام نیست خشونت و افراطیگری آینده جهان اسلام را تهدید میکند تبیین چهار اصل سیاست منطقهای ایران رییس جمهور گفت برای نجات دنیای اسلام راهی جز اعتدال و مبارزه با خشونت نمیبینم و هر فردی که شکافی در دنیای اسلام ایجاد کند در خطایران؛ تاثیرگذارترین کشور در آینده سوریه
خبرگزاری تسنیم شعیب بهمن کارشناس مسائل آسیای مرکزی در گفتوگو با خبرنگار با توجه به شدت تحولات در سوریه گفت قدرتهای بزرگ نمیخواهند بحران سوریه به جنگ نظامی رو در رو کشیده شود و این بحران به جنگ جهانی تبدیل نخواهد شد اما تحولات سوریه در آینده سطحبندی جهانی را تغییر داده و بترامپ برای تحقق اولویتهایش چارهای جز مهار عربستان سعودی ندارد/ انتخابات آمریکا بر سیاست داخلی و خارجی کشورها
ترامپ برای تحقق اولویتهایش چارهای جز مهار عربستان سعودی ندارد انتخابات آمریکا بر سیاست داخلی و خارجی کشورهای منطقه تاثیرگذار است معاون بینالملل حزب موتلفه درباره نامزدهای انتخاباتی آمریکا و تاثیر جریان پیروز در انتخابات ریاست جمهوری این کشور بر سیاست داخلی و خارجی کشورها توضی-
سیاسی
پربازدیدترینها