واضح آرشیو وب فارسی:مهر: وضعیت بحرانی است
تشدید خشکسالی در بام ایران/خشک شدن۵۷ درصد چشمهها و قناتها
شناسهٔ خبر: 3796392 - یکشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۰
استانها > چهارمحال و بختیاری
.jwplayer{ display: inline-block; } شهرکرد- خشکسالی در استان چهارمحال و بختیاری هر سال شدت بیشتری به خود می گیرد و بارشهای کم در سالجاری نیز در این استان بیانگر آ است که خشکسالی همچنان ادامه دارد. خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان چهارمحال و بختیاری در گذشته یکی از استان های پر آب کشور بود و هر کجایی از این استان که پا گذاشته می شد، چشمه ها، قنات ها و رودخانه های پر آب چشم و روح را نوازش می داد. این استان بهواسطه بارشهای قابلتوجه از استانهای آبخیز کشور به شمار میرفت به گونه ای که مشکل آب در هیچ کجای آن دیده نمی شود و مردم در کنار محرومیت های مختلف، دیگر دغدغه آب را نداشتند. در حال حاضر به واسطه کمبود منابع آب و خشک شدن قنات ها، چشمه ها و چاه ها، آب یکی از دغدغه های اصلی مردم شده است به گونه ای که شغل بسیاری از مردم این استان به آب گره خورده است. طی سالهای گذشته بهواسطه کاهش بارش و وقوع خشکسالی بسیاری از چاههای آب استان و چشمهها و قناتها خشکشده است. بسیاری از کشاورزان و باغداران این استان در حال حاضر مشکل آب دارند و شغل بسیاری از آنها به علت نبود آب به خطر افتاده است. بسیاری از مزارع کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری بهواسطه نبود آب از زیر کشت خارج و به بوتهزارهای گیاهان وحشی تبدیلشده است. خطر خشک شدن باغات یکی از مهمترین مشکلات به واسطه کم آبی است که هم اکنون در این استان به وضوح دیده می شود.
«کرسنگ» نقطه ای از منطقه فرخ شهر است که دارای زمین های زراعی حاصلخیز و باغات میوه است که در گذشته کشاورزی و باغبانی در این منطقه رونق داشته است. قنات پر آب این منطقه آب باغات و زمین های کشاورزی را تامین می کرده است و معاش بسیاری از کشاورزان و باغداران به واسطه تولید محصولات باغی و کشاورزی در این منطقه تامین می شده است. در حال حاضر آب قنات این منطقه به کمترین حد خود رسیده است و زمین های کشاورزی از زیر کشت خارج شده است و به بوته زار گیاهان وحشی تبدیل شده است. باغات این منطقه یکی پس از دیگری در حال خشک شدن هستند و بیکاری کشاورزان و باغداران منطقه در حال رقم خوردن است. کرسنگ نمونه ای از صدها نقطه کشاورزی چهارمحال و بختیاری است که مشکل آب دارد و خشکسالی به وضوح در آن دیده می شود. هم اکنون استان چهارمحال و بختیاری به واسطه کاهش منابع آب و خشک شدن بسیاری از چاه ها و چشمه ها، جزو شش استان خشک کشور قرار گرفته است. در حال حاضر این استان پس از استانهای یزد، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، اصفهان و فارس ششمین استان خشک کشور اعلامشده است. در حال حاضر کاهش بارش ۷۰ درصدی در این استان ثبت شده است و در سال زراعی جاری حدود ۰.۵ میلیمتر بارش گزارش شده استمدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه خشکسالی هر ساله در این استان تشدید می شود، عنوان کرد: بارش ها هر ساله نسبت به سال گذشته کمتر می شود. مهرداد قطره عنوان کرد: در حال حاضر کاهش بارش ۷۰ درصدی در این استان ثبت شده است و در سال زراعی جاری حدود ۰.۵ میلیمتر بارش گزارش شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۷۰ درصد کاهش بارش وجود دارد. وی ادامه داد: میزان بارش سال زراعی جاری چهارمحال و بختیاری نسبت به میانگین بلند مدت دوره مشابه حدود ۷۵ درصد و نسبت به سال زراعی کامل حدود ۱۰۰ درصد کاهش داشته است.
مدیر کل هواشناسی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: گرم شدن هوا در استان چهارمحال و بختیاری موجب آب شدن برف ها در سال گذشته شد و همین امر نقش مهمی در تشدید خشکسالی در این استان داشت. بارش ها در استان چهارمحال و بختیاری در زمستان ها بسیار کم شده است و این مهم نقش اساسی در ایجاد خشسکالی در این استان داشته است. ۵۷ درصد چشمه ها و قنات های چهارمحال و بختیاری به خاطر بارش های کم و خشکسالی خشک شده استاستاندار چهارمحال و بختیاری نیز در این زمینه گفت: ۵۷ درصد چشمه ها و قنات های چهارمحال و بختیاری به خاطر بارش های کم و خشکسالی خشک شده است. قاسم سلیمانی دشتکی با اشاره به اینکه موضوع خشکسالی در استان چهارمحال و بختیاری جدی است، گفت: خشکسالی و کاهش منابع آب در این استان موجب وارد شدن خسارت های جبران ناپذیر به کشاورزان و باغداران استان شده است. وی تاکید کرد: باید زمینه برای حفظ منابع آب در این استان ایجاد شود و تلاش شود که فرهنگ مصرف بهینه آب در جامعه ترویج داده شود. خشکسالی خسارت های بسیاری به بخش کشاورزی وباغداری این استان وارد کرده استمدیر کل جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: استان چهارمحال و بختیاری در میان شش استان خشک کشور قرار گرفته است. ذبیح الله غریب عنوان کرد: خشکسالی خسارت های بسیاری به بخش کشاورزی وباغداری این استان وارد کرده است. مدیر کل جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری در ادامه با اشاره به اینکه در راستای مبارزه با خشکسالی به دنبال بهره گیری از سیستم آبیاری نوین در مزارع کشاورزی هستیم، تاکید کرد: تاکنون ۵۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی چهارمحال و بختیاری به سیستم های آبیاری نوین تجهیز شده اند. وی عنوان کرد: در سالجاری به دنبال تجهیز بیش از پنج هزار هکتار از اراضی استان به سیستم آبیاری نوین هستیم.
وی ادامه داد: به دنبال استفاده از بذرهایی برای کشت در مزارع استان هستیم که به سرمازدگی و خشکسالی مقاوم هستند و راندمان تولید بهتری دارند. مدیر کل جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری اظهارکرد: تغییر نوع کشت، تغییر زمان کشت و استفاده از بذرهای اصلاح شده و اجرای سیستم های میکرو و قطره ای با توجه به نوع اقلیم استان که با تبخیر بالا، وزش باد و هوای خشک همراه است، از برنامه های مهم کاهش مصرف آب، افزایش راندمان و افزایش عملکرد در واحد سطح در این استان است. حفظ منابع آب زیر زمینی و جاری در این استان بسیار ضروری است و باید زمینه مصرف درست و بهینه از آب فراهم شود. هم اکنون زنگ خطر کمبود آب در نقاط مختلف استان به گوش می رسد و مسئولان با مدیریت صحیح آب باید در راستای حل مشکلات گام بردارند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]