واضح آرشیو وب فارسی:مهر: تعزیه ای با قدمت ۳۰۰ سال
شهرت ملی عاشورای «ضیابر»/نوای «هل من ناصر ینصرنی» به گوش می رسد
شناسهٔ خبر: 3792997 - چهارشنبه ۲۱ مهر ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۱
استانها > گیلان
.jwplayer{ display: inline-block; } صومعه سرا- تعزیه واقعه عاشورا در ضیابر با قدمتی ۳۰۰ ساله، از شهرتی ملی برخوردار بوده و نوای «هل من ناصر ینصرنی» عزاداران، برپایی این آئین مذهبی را فراخوان می دهد. خبرگزاری مهر-گروه استان ها، مریم اصغری: ظهر عاشورا و طنین نوای «هل من ناصر ینصرنی» به گوش می رسد، مردم تمامی روستاهای شهرستان صومعه سرا نیز همانند سایر شهرهای استان گیلان و کشور با برپایی دسته جات و هیئت های عزدارای ارادت و عشق خود را به سرور و سالار شهیدان امام حسین(ع) به نمایش می گذارند. مراسم هایی که برخی از آنها از قدمت چند صدساله برخوردار بوده و برای برپایی آن مردم از سراسر استان و حتی کشور در روزهای تاسوعا و به ویژه عاشورای حسینی به شهرستان صومعه سرا سفر می کنند. مراسم معنوی «صبح عزا» یکی از مهم ترین مراسماتی که مخصوص صبح عاشورا بوده ولی متاسفانه اکنون اجرای آن نسبت به گذشته کمرنگ تر شده مراسم «صبح عزا» است که فقط در برخی از روستاهای صومعه سرا به ویژه در دهستان ضیابر برگزار می شود. برنامه ای معنوی که در آن زنان و مردان بعداز اقامه نماز صبح دسته دسته در کوی و برزن و خانه به خانه به حرکت درآمده و با سوز و گذار می خوانند «بگریید ای عزاداران، بُود صبح عزاداری» و صاحب خانه نیز که به دلیل پخت غذایی نذری روز عاشورا تا صبح بیدار بوده با شیر و خرما از مهمانان پذیرایی میکند. به گفته بسیاری از اهالی دهستان ضیابر این مراسم پیش زمینه ای برای برگزاری مراسم عظیم تعزیه خوانی توسط هیأت ذوالجناح در ظهر روز عاشورا حسینی (ع) است که مردم را برای حضور در این مراسم بیدار و آماده می کند. تعزیه ای با بیش از ۳۰۰ سال سابقه اما یکی از مهم ترین و خاص ترین مراسمات عزاداری که در شهرستان صومعه سرا و در دهستان ضیابر برگزار می شود و ازقدمت بیش از ۳۰۰ سال برخوردار است، مراسم تعزیه ای است که با شماره ۴۶۱ در تاریخ ششم دی ماه ۱۳۹۰ در فهرست آثار معنوی کشور ثبت شده و هرساله هزاران نفر از اطراف و اکناف را در ظهر روز عاشورا به این دهستان می کشاند. این شبیه خوانی توسط «هیأت ذوالجناح» برگزار می شود و قدیمی ترین و ریشه دارترین آیین مذهبی و سوگواری برای شهادت سرور وسالار شهیدان امام حسین(ع) بوده و از شهرت ملی برخوردار است این شبیه خوانی توسط «هیأت ذوالجناح» برگزار می شود و قدیمی ترین و ریشه دارترین آیین مذهبی و سوگواری برای شهادت سرور وسالار شهیدان امام حسین(ع) بوده و از شهرت ملی برخوردار است. اگر چند روز مانده به عاشورای حسینی به ضیابر سفر کنید خواهید دید که جنب و جوشی عجیب و شور و حالی باورنکردنی در میان پیرو جوان، زن و مرد، کودک و نوجوانان این منطقه دیده می شود. همه در تلاش هستند تا نقشی هرچند کوچک در برپایی نمایشی عظیم و باشکوه از واقعه عاشورا داشته باشند. وقایعی که در روز عاشورا از سوی «هیأت ذوالجناح» ضیابر به نمایش گذاشته می شود، برگرفته از نسخ قدیمی است. ظهر عاشورا قبل ازحرکت کاروان، سپاهی از سربازان «ابن زیاد» در کوچه های و خیابان های ضیابر به تاخت می روند و از مردم می خواهد که از سر راه «ابن زیاد» کنار روند در ادامه، حرکت کاروان امام حسین(ع) از مدینه به مکه و کربلا و حرکت اسرا از کربلا به شام توسط «هیأت ذوالجناح» به نمایش گذاشته می شود و کجاوه ها و خیمه ها یک به یک به حرکت در می آیند.
یکی دیگر از بخش های تعزیه این هیأت، حرکت خیمه های امام حسین(ع)، حضرت ابوالفضل عباس (ع)، حضرت زینب کبری(س)، حضرت علی اکبر(ع)، و خیمه های قاسم بن الحسن(ع)، حضرت عون بن جعفر(ع) (فزرند حضرت زینب) و حضرت علی اصغر(ع) از حسینیه ضیابر با رنگ های متفاوت و تزئینات متنوع و زیبا است. در ادامه نیز تابوتی که سر قنداقه غرق به خون شش ماهه امام حسین(ع) به نمایش گذاشته می شود و در این میان سپاهیان قرمزپوش با صورت ها و شمشیرهای خونین به اسرا حمله می کندکه همزمان با نمایش این صحنه از هر گوشه و کناری ناله و شیون زنان و مردان به آسمان بلند می شود. حرکت ۱۴ بیرق به نشانه ۱۴ معصوم، سرهای بریده شهدای کربلا که به گفته اعضای «هیأت ذوالجناح» قدمت بسیاری از آنها به بیش از صد ساله رسیده و تعدادی از آنها خراب شده و به سرقت رفته است از دیگر بخش های تعزیه ظهر عاشورای ضیابر است. در میان کاروان کودکی بر تابوت امام حسین (ع) در طول مسیر اذان می گوید و این یادآور اهمیت نماز از نظر آن حضرت است که حتی در ظهر عاشورا، در حال جنگ و در سخت ترین شرایط نیز این فریضه الهی را به جا آورد. صحنه جنگ عاشورا نیز در میدان ضیابر و نزدیک مسجد برای سوگواران و حاضران به نمایش گذاشته می شود. صحنه ای که در آن یاران و اصحاب امام حسین(ع) تک به تک از اسب پیاده و در جنگ حق و باطل شرکت کرده و یک به یک نیز به شهادت می رسند. صحنه ای زیبا و سوزناک که اشک ها را بر روی صورت روان و دلها را با امام سجاد(ع) بیمار کربلا، حضرت رقیه، رباب و زینب کبری(س) همراه و در فراق سرور و سالار و شهیدان سوگوار و عزادار می کند. آتش زدن خیمه ها نیز صحنه های پایانی شبیه خوانی تعزیه ظهر عاشورا است.
البته این مراسم به همین جا ختم نمی شود و در ادامه مراسم، جنگ پایانی در حیاط خانه رضوی (منزل مرحوم آیت ا... ضیابری) به تصویر کشیده و بعداز اینکه شمر جنگ و چگونگی کشته شدن شهیدان کربلا را به ابن زیاد گزارش و خلعتی دریافت می کند، به پایان می رسد. شام غریبانی متفاوت برای شهیدان کربلا شام غریبان در ضیابر نیز متفاوت از دیگر شهرها برگزار می شود. مردان و زنان از مسجد ضیابر حرکت کرده و هر کدام با دسته ای از کاه بر سر خود می زنند و می خوانند: ای شیعیان امشب شام غریبان است، نعش حسین امشب اندر بیابان است.
عزدارای با پایان عاشورا در ضیابر به پایان نمی رسد بلکه سه شب دیگه نیز مردم این دهستان شاهد برگزاری تعزیه هستند که شب اول آن مربوط به جدل و جمال، که یکی انگشتری و دیگری کمربند امام حسین (ع) را به سرقت می برند، به نمایش گذاشته می شود. تعداد بسیاری از مردم در خانه رضوی جمع می شوند تا از نزدیک شاهد اجرای این تعزیه شوند. در ادامه تعزیه، جمع آوری پیکر شهدا و دفن آن از سوی امام سجاد (ع) و قوم بنی اسد برای حاضران اجرا می شود .در شب پایانی هم تعزیه حضرت رقیه (س) و حضرت زینب (س) در مجلس یزید با حضور جمعی از مردم در خانه رضوی به نمایش گذاشته می شود. ظهر عاشورا نزدیک است و مردم عزادار از سراسر کشور به ضیابر آمده اند تا شاهد برگزاری این آئین قدیمی باشند. این بار نیز نوای «هل من ناصر ینصرنی» در سراسر دهستان پیچیده و چشم ها در غم سرور و سالار شهیدان اشکبار است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]