محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827298375
کدام اعضای کابینه، هوای ریاستجمهوری به سرشان زده است؟
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: کدام اعضای کابینه، هوای ریاستجمهوری به سرشان زده است؟
جدول سوابق «دولتی بودن» نامزدهای شاخص ۱۱ دوره انتخابات ریاستجمهوری
به گزارش نامه نیوز ، یازده دوره انتخابات و 154 نامزد؛ این آمار مربوط به بازیگران اصلی انتخابات ریاست جمهوری در ایران است. بازیگرانی که بخشی از تاریخ مردم سالاری در ایران پس از انقلاب را تشکیل میدهند.
یکی از عناصری که مشارکت سیاسی در ادوار مختلف تاریخ جمهوری اسلامی را افزایش داده، حضور نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری بوده است. هرچه تنوع نامزدها از حیث سیاسی بیشتر و سابقه کاندیداها روشنتر بوده و نامزدهای شناختهشدهتری در عرصه انتخابات حضور داشتهاند، ضریب تمایل مردم برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری نیز افزایش یافته است.
با اینکه براساس قانون، تنها رجل سیاسی امکان حضور در انتخابات ریاست جمهوری ایران را دارند، اما در میان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، افرادی با سوابق مختلف به چشم میخورد. با این همه نمیتوان این واقعیت را کتمان کرد که طیف وسیعی از کاندیداها از میان اعضای کابینههای قبلی بوده و همین امر باعث شده تا وزرا و اعضای کابینه همواره به عنوان ظرفیتهای بالقوه برای مشارکت در انتخابات به شمار آیند. بیهوده نیست که در هر دورهای، سخن از وزیران فعلی و سابق برای شرکت در انتخابات است.
اگر از انتخابات دوره اول -که با مشارکت حیرت آور 96 نامزد که عمده آنها ناشناخته بودند، برگزار شد - بگذریم، آمار مربوط به 48 نامزد دیگر در 10دوره بعدی انتخابات ریاست جمهوری نشان میدهد که بیش از نیمی از آنها یعنی 27 نامزد، سابقه حضور در کابینههای قبلی را داشتهاند. اگر از چند چهره معدود که بهعنوان رئیس دولتهای قبل در ادوار بعدی انتخابات نامزد شدهاند، صرفنظر کنیم، در سایر موارد، عمدتا وزرای کابینه یا معاونان رئیسجمهوری در مقام رقیب رئیسجمهور وقت یا سایر نامزدها در انتخابات حضور یافته و همین امر باعث شده تا گاهی دامنه نامزدها محدود به اعضای کابینههای پیشین شود.
دو انتخابات اول؛ پیروزی نامزدهای سابقهدار در کابینه
جالب اینجاست که حتی در انتخابات ریاست جمهوری اول که پس از استعفای دولت موقت مهدی بازرگان و پایان کار کابینه شورای انقلاب تشکیل شد و سهم قریب به 90 نامزد از مجموع 96 نامزد حاضر در آن، چیزی بیش از 2000 برگه رای نبود، سهم بالای آرای مردمی عمدتا متعلق به چهرههایی بود که سابقه حضور در دولت موقت یا کابینه شورای انقلاب را داشتند. از ابوالحسن بنیصدر گرفته که پیروز آن انتخابات بود و سابقه وزارت اقتصاد در دولت موقت داشت تا احمد مدنی، حسن حبیبی، کاظم سامی یا دازیوش فروهر و صادق قطب زاده، رقبای او که آنها هم هر یک یکی از کرسیهای دولت بازرگان را اشغال کرده بودند.
در انتخابات دوم که شهید رجایی پیروز آن بود نیز وضع همین بود. در آن انتخابات نیز کسی برنده انتخابات شد که مانند بنیصدر، سابقه حضور در دولت موقت را داشت.
انتخاب اولین رئیسجمهور غیردولتی
در جریان انتخابات سوم اما برای اولین بار، نامزد پیروز، نه از میان دولتمردان یا اعضای کابینه قبلی، بلکه برآمده از حوزه علمیه بود. حضرت آیتالله خامنهای، پیروز این انتخابات بودند و این پیروزی در انتخابات چهارم نیز تکرار شد. این درحالی بود که در هر دو انتخابات، ایشان رقبایی داشتند که از اعضای کابینههای قبلی به شمار میآمدند.
انتخابات پنجم که پس از رحلت امام خمینی (ره) برگزار شد، از آن حیث حائز اهمیت است که نمادی از رقابت میان یک چهره پارلمانی و یک چهره دولتی است. اکبر هاشمی رفسنجانی را اگرچه نمیتوان محدود به بهارستان کرد اما آن زمان که راهی پاستور شد، سابقه پارلمانیاش بر سایر نقشهای انقلابی وی میچربید. در برابر او اما یک عضو کابینه شورای انقلاب قرار داشت. در دوره بعد هاشمی با رقیبی سرسختتر روبرو شد که وزیر کار کابینه موسوی بود و سیاستهای رئیس دولت سازندگی را به چالش کشید. با این همه هاشمی آنقدر محبوبیت داشت که نهتنها در این دوره به پیروزی رسید، بلکه در دوره بعدی هم یک عضو کابینهاش رئیسجمهور شد.
رقابت یک رئیسجمهور با دو عضو کابینهاش
در دوره هفتم اما نامزد پیروز انتخابات در برابر دو رقیب قدرتمند که هر دو از اعضای کابینه دولت دوران جنگ بودند قرار گرفت. سید محمد خاتمی هرچند سابقه حضور در کابینه موسوی را داشت اما بیشتر به عنوان وزیر هاشمی شناخته میشد و توانست رای بالایی را در انتخابات دوم خرداد کسب کند.
در دوره بعد انتخابات اما اتفاقی جالب توجه رخ داد. اتفاقی که در تاریخ پس از انقلاب بیسابقه بود. در این دوره، رئیسجمهور وقت، نه با اعضای کابینههای قبلی، بلکه با دو عضو کابینه قبلی خود رقابت کرد. علی شمخانی و مصطفی هاشمی طبا که اولی در دولت اول اصلاحات وزیر دفاع بود و دومی رئیس سازمان تربیت بدنی، عملا به رقابت با رئیس خود پرداختند و البته هر دو با اختلاف رأی بالا، شکست خوردند.
شکست رئیس از کارگزارش
در سال 84 اما دوباره نوبت به عرض اندام چهرههایی رسید که در برخی از آنها در دولتهای قبلی عضو کابینه نبودند. اگرچه محمود احمدینژاد در مقام استانداری اردبیل و شهرداری تهران، چهرهای دولتی به شمار میآمد اما عضو کابینه نبود. با این وجود او بر رئیس پیشین خود پیروز شد. اکبر هاشمی رفسنجانی که زمانی به عنوان رئیسجمهور، احمدینژاد را در سمت استانداری منصوب کرده بود، در این انتخابات نتوانست بر نیروی زیردست سابقش پیشی بگیرد. به این ترتیب برخلاف انتخابات قبلی، کسی که سابقه ریاستجمهوری را در کارنامه خود داشت، نتوانست رأی بیشتری از یک چهره به نسبت ناشناخته کسب کند.
شگفتی بعدی در انتخابات دهم بود. آنجا که دو رئیس دولت در برابر هم قرار گرفتند. یک طرف این میدان احمدینژاد بود که چهار سال سابقه ریاست جمهوری داشت و در سوی دیگر این میدان نیز میرحسین موسوی قرار داشت که هشت سال نخست وزیری را تجربه کرده بود. نتیجه این رقابت تنگاتنگ، احمدینژاد را روی صندلی ریاست نگاه داشت.
پیروزی روحانی بر دو دولتمرد کهنه کار
و در نهایت، در آخرین انتخابات، پیروز میدان در رقابت با برخی دولتمردان کهنه کار همچون علی اکبر ولایتی و سید محمد غرضی، کسی بود که هرچند سابقه دولتمردی در سایه داشت اما عضو کابینه نبود. حسن روحانی بازی انتخابات را برد تا چهارمین رئیسجمهوری باشد که پیش از پیروزی در انتخابات، سابقه حضور در کابینه را نداشته است.
به این ترتیب با وجود اینکه از دوره دوم تا یازدهم انتخابات، 25/56 درصد نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، سابقه حضور در کابینههای قبلی را داشتهاند، اما از مجموع هفت رئیسجمهور تاریخ جمهوری اسلامی، چهار رئیسجمهور وقتی برای اولین بار رئیسجمهور شدند، سابقه عضویت در کابینه نداشتند. این آمار نشان میدهد که عضویت در کابینه، هرچند شانس سیاستمداران برای کاندیداتوری را بالای میبرد، اما الزاما پیروزی آنها را تضمین نخواهد کرد.
با این تجربه تاریخی، حالا وقتی صحبت از نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم میشود، چندان عجیب نیست که بیشتر گزینه ها حول و حوش وزرای سابق یا فعلی میچرخد. از پرویز فتاح وزیر دولت احمدینژاد گرفته تا کمال خرازی وزیر دولت اصلاحات و حتی مصطفی پورمحمدی وزیر فعلی دادگستری. این روزها حتی از ظریف تا وزیر بهداشت در دایره گمانه زنی های انتخاباتی برای رییس جمهور شدن قرار دارند هرچند هربار با تکذیب آنها روبرو شده است، حتی صالحی نیز در کنار این دو چهره رسما بیانیه ای برای عدم کاندیداتوری اش صادر کرده است. با این همه باید هنوز کمی صبر کرد و دید پازل نامزدهای انتخابات دوازدهم با کدام قطعات تکمیل خواهد شد.
منبع: خبرآنلاین
۱۵ مهر ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
اعضای کمیسیون امنیت ۵ مهرماه از کارخانه صنایع هوایی بازدید میکنند
اعضای کمیسیون امنیت ۵ مهرماه از کارخانه صنایع هوایی بازدید میکنند عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از بازید اعضای کمیسیون متبوع خود از کارخانه صنایع هوایی خبرداد محمد جواد جمالی نماینده مردم فسا در گفتوگو با خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان ازفارس گزارش میدهد هیچکدام از اعضای هیات عامل صندوق توسعه ملی در جلسه با روحانی نبودند/ آیا صفدر حسینی مجبور به
فارس گزارش میدهدهیچکدام از اعضای هیات عامل صندوق توسعه ملی در جلسه با روحانی نبودند آیا صفدر حسینی مجبور به استعفا شد جلسه امروز برای تعیین تکلیف اعضای هیات عامل صندوق توسعه ملی به ریاست روحانی و بدون حضور رئیس و دیگر اعضای این صندوق برگزار شد به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگبا نامزدهای معاونت ریاستجمهوری بعدی آمریکا آشنا شوید/دیدگاهشان درباره ایران چگونه است؟
با نامزدهای معاونت ریاستجمهوری بعدی آمریکا آشنا شوید دیدگاهشان درباره ایران چگونه است سخن از مناظرهای است که بهتازگی میان نامزد پیشنهادی معاونت هیلاری کالینتون و دونالد ترامپ انجام شد و مایک پنس نامزد معاونت ترامپ در این مناظره درباره ایران هم اظهارنظر کرد او گفت که توافق هزیر نظر مرفاوی و سایر اعضای کادر فنی تمرینات صبای قم برای لیگ شانزدهم آغاز شد
زیر نظر مرفاوی و سایر اعضای کادر فنیتمرینات صبای قم برای لیگ شانزدهم آغاز شد تمرینات و برنامههای آمادهسازی تیم فوتبال صبای قم برای حضور در شانزدهمین دوره رقابتهای لیگ برتر فوتبال باشگاههای کشور از امروز رسما آغاز شد به گزارش خبرگزاری فارس از قم صباییها بلافاصله بعد ازبهترین شرایط آب و هوایی متعلق به کدام شهر های جهان است ؟
بررسی شرایط آب و هوایی مناطق مختلف جهان نشان می دهد خنک ترین و گرمترین هوا به ترتیب متعلق به شهر لاپاز با دمای 2 درجه سانتی گراد و کویت با دمای 42درجه سانتی گراد است به گزارش خبرنگارراه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان اگر قصد سفر به مناطق مختلف جهان را دارید اطلاعاختلاف آرای نامزدهای ریاستجمهوری تنها ۵ درصد است/ سیاست داخلی، محور اولین مناظره مستقیم ترامپ و کلینتون
ابوالفتح در گفتوگو با ایلنا اختلاف آرای نامزدهای ریاستجمهوری تنها ۵ درصد است سیاست داخلی محور اولین مناظره مستقیم ترامپ و کلینتون مناظره اول کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا خلاف سه مناظره بعدی به مباحث داخلی خواهد پرداخت اما در مناظره دوم و سوم مباحث سیاستخارجی و رودر پانزدهمین روز از تابستان رخ داد خنکترین هوای تابستانی در شهر خلخال
در پانزدهمین روز از تابستان رخ دادخنکترین هوای تابستانی در شهر خلخال در پانزدهمین روز از تابستان آب و هوای خنک بهاری در تابستان جلوه دیگری از طراوت در خلخال به نمایش گذاشته است به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل در پانزدهمین روز از فصل تابستان هوای خنک مطلوب و دلانگیز بهابازدید اعضای کمیسیون امنیت ملی از صنایع هوایی وزارت دفاع؛ دوشنبه
جمالی به مهر خبر داد بازدید اعضای کمیسیون امنیت ملی از صنایع هوایی وزارت دفاع دوشنبه شناسهٔ خبر 3777302 - شنبه ۳ مهر ۱۳۹۵ - ۱۲ ۵۶ سیاست > مجلس jwplayer display inline-block; دبیر کمیسیون امنیت ملی مجلس از بازدید اعضای این کمیسیون از صنایع هوایی وزارت دفاع در روز دوشنبکدام شهر جهان دارای بهترین شرایط آب و هوایی است ؟+جدول
کدام شهر جهان دارای بهترین شرایط آب و هوایی است جدول طبق آمار هواشناسی سردترین و گرمترین آب و هوا به ترتیب متعلق به شهر ماگادون با دمای 2- درجه سانتی گراد وابوظبی با دمای 35 درجه سانتی گراد است به گزارش خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جواکنش وزیر کشور به کاهش اعضای شورای شهر تهران
وزیر کشور در ارتباط با کاهش تعداد اعضای شورای شهر تهران از 31 به 21 نفر با تاکید بر تبعیت وزارت کشور از قانون گفت به نظر شخصی من با 21 نفر برای تعداد اعضای شورای شهر تهران موافق هستم به گزارش ایسنا عبدالرضا رحمانی فضلی با تاکید بر اینکه وزارت کشور تابع قانون است افزود افزایش-
سیاسی
پربازدیدترینها