واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: وضعيت زرد در خليج فارس
هشدار به شناورهای شرکتکننده در مانور دریایی عربستان سعودی؛ «به آبهای ایران نزدیک نشوید، حتی از آبهای بینالمللی نزدیک آبهای سرزمینی ایران هم عبور نکنید، این مانور مصداق تشنجآفرینی است».
به گزارش نامه نیوز، این هشدار نیروی دریایی سپاه پاسداران، یک روز پس از آن است که «عربستان سعودی» در آبهای خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز، رزمایش دریایی خود را با نام «سپر خلیج [فارس]» آغاز کرده است. به گزارش «فارس»، در بیانیه نیروی دریایی سپاه پاسداران خطاب به شناورهای سعودی و... آمده: «به کلیه شناورهایی که در رزمایش اعلامی عربستان سعودی حضور دارند.
در بیانیه نیروی دریایی سپاه پاسداران خطاب به شناورهای سعودی... آمده: «به کلیه شناورهایی که در رزمایش اعلامی عربستان سعودی حضور دارند، اعم از شناورهای نیروی دریایی سعودی و شناورهای غیر از آن، اعلام میگردد نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعتقاد دارد، اصالتا این رزمایش مصداق مشخصی برای تشنجآفرینی و کمکردن امنیت پایدار در خلیج فارس است». این بیانیه افزوده: «به همین لحاظ عبور هیچ یک از شناورهای نظامی شرکتکننده در رزمایش اعلامی از آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران مجاز نمیباشد و بههیچوجهی به آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی نزدیک نشوید و حتی از آبهای بینالمللی نزدیک آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران عبور نکنید؛ چراکه ما اعلام میداریم این عبور به هیچ وجه مصداق عبور بیضرر نمیباشد». در پایان بیانیه سپاه پاسداران آمده: «نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی ایران، برای تأمین امنیت پایدار خلیج فارس و تنگه هرمز در آمادگی کامل به سر میبرند و با هرگونه حرکت، تلاش و اقدام برای برهمزدن آرامش و امنیت خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان، مقابله متناسب و فوری انجام خواهد داد». روز سهشنبه خبرگزاری رسمی دولت عربستان(SPA) در خبری از آغاز رزمایش «سپر خلیج [فارس]» با حضور نیروی دریایی سلطنتی سعودی خبر داد. «ماجد القحطانی»، از فرماندههان ارشد نیروی دریایی عربستان، میگوید رزمایش مذکور با حضور ناوگان شرقی نیروی دریایی سلطنتی سعودی است. فرمانده این رزمایش افزود: «در این مانور، ناوهای جنگی، نبرد هوایی، سطحی و زیر سطحی، جنگ الکترونیک، مینروبی، پیادهکردن تفنگداران در ساحل و تیراندازی با گلوله جنگی، به تمرینهای نظامی خواهند پرداخت». به گزارش «تسنیم»، به گفته «القحطانی»، «سپر خلیج [فارس]» از بزرگترین مانورهای سعودی در منطقه خلیج فارس است. القحطانی گفت: «این مانور در راستای طرحها و برنامههای آموزشی از پیش طراحیشده انجام میشود. هدف این مانور، بالابردن توان نبرد و کار حرفهای بین تمامی واحدهای نیروی دریایی است و برای حمایت از منافع دریایی عربستان انجام میگیرد». پیش از این، خبرگزاری عربستان سعودی، دفاع از مرزهای عربستان، حمایت از گذرگاههای آبی و آبهای اقلیمی و جلوگیری از تجاوز یا عملیات تروریستی احتمالی، که مانع ناوبری در آبهای خلیج فارس شود را از اهداف این رزمایش خوانده بود.
آبهای سرزمینی کجاست؟
خلیج فارس در احاطه «ایران»، «عراق»، «کویت»، «عربستان»، «بحرین»، «قطر» و «امارات» قرار دارد که در این بین، بیشترین مرز دریایی را ایران با خلیج فارس دارد. از طرفی در دو طرف شاهراه گذر انرژی دنیا؛ یعنی «تنگه هرمز»، ایران و امارات قرار دارند و در دو طرف دریای عمان هم ایران و عمان. طبق کنوانسیون حقوق دریاها و همچنین قانون مناطق دریایی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس و دریای عمان، حدود آبهای سرزمینی از خط مبدأ ١٢ مایل دریایی است. هر مایل دریایی برابر با هزارو ٨٥٣ متر است؛ یعنی حدود ٢٢ کیلومترو ٢٠٠ متر. طبق این قانون، «آبهای واقع بین خط مبدأ دریای سرزمینی و قلمرو خشکی و همچنین آبهای واقع بین جزایر متعلقه به ایران که فاصله آنها از یکدیگر از دو برابر عرض دریای سرزمینی تجاوز نکند، جزء آبهای داخلی محسوب و تحت حاکمیت جمهوری اسلامی ایران است». همچنین طبق قانون مصوب مجلس در سال ١٣٧٢، «تحدید حدود در مواردی که دریای سرزمینی ایران با دریای سرزمینی دولتهای مجاور یا مقابل تداخل پیدا کند، مادامیکه ترتیب دیگری بین طرفین توافق نشده باشد، حدفاصل بین دریای سرزمینی ایران و آن کشور، خط منصفی است که کلیه نقاط آن از نزدیکترین نقاط خطوط مبدأ طرفین به یک فاصله باشد». بدیهی است که به آبهای فراتر از آبهای سرزمینی، آبهای بینالمللی یا همان آبهای آزاد میگویند.
عبور بیضرر چیست؟
طبق قوانین دریایی ایران در خلیج فارس و دریای عمان، «عبور شناورهای خارجی، به استثنای موارد مندرج در ماده ٩ (این قانون)، از دریای سرزمینی ایران مادامیکه مخل نظم، آرامش و امنیت کشور نباشد، تابع اصل «عبور بیضرر» است». در ماده ٩ مستثنیات عبور بیضرر به این شرح آمده: «عبور شناورهای جنگی، زیردریاییها، شناورهای با سوخت هستهای و هر نوع وسیله غوطهور دیگر و همچنین شناورها و زیردریاییهای حامل مواد اتمی یا خطرناک و یا زیانآور برای حفظ محیط زیست و شناورهای تحقیقاتی خارجی از دریای سرزمینی، منوط به موافقت قبلی مقامات صالحه جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. زیردریاییها باید در سطح آب و با پرچم برافراشته عبور کنند».
روابط ایران و عربستان
روابط ایران و عربستان سعودی چندین ماه است دچار تنش و سردی شده است. پس از فاجعه منا در حج سال ١٣٩٤ و اعدام «شیخ نمر»، روحانی شیعه منتقد حکومت سعودی، روابط ایران و سعودی بیش از گذشته دچار تنش شد؛ اما برخی گروههای معترض، با حمله به سفارت عربستان در تهران، باعث وخیمترشدن روابط تهران و ریاض شدند. آنها با مواد آتشزا به سفارت عربستان حمله کردند و قسمتهایی از ساختمان را آتش زدند و وارد آن شدند. پس از آن بود که عربستان تلاش كرد حمله به سفارتش را به بهانهاي برای جنجالآفريني عليه ایران تبديل كند. به غیر از این موضوعات، بحران در منطقه نیز بر این تنش دامن زده است؛ موضوعاتی که به قبل از اعدام شیخ نمر، سفارت و فاجعه منا بازمیگردد؛ سوریه و بهخصوص یمن. در پی اختلافات و جنگ داخلی در یمن، عربستانسعودی از فروردینماه ١٣٩٤ حمله نظامی به «صنعا» و سایر شهرهای تحت کنترل «انصارالله» را تحت عنوان ائتلافی به رهبری خود، آغاز کرده است. این حملات تا جایی ادامه داشت که دیماه سال گذشته، چند راکت هواپیماهای سعودی به ساختمان سفارت ایران در صنعا اصابت کرد. این حملات در حالی صورت میگیرد که عربستان ادعای دخالت ایران در یمن را دارد. همچنین اردیبهشتماه سال گذشته، یک فروند هواپیمای غیرنظامی ایرانی حامل محموله کمکهای غذایی و دارویی به قصد فرودگاه صنعا در حرکت بود که پس از رسیدن به این فرودگاه، جنگندههای سعودی با اخطار به هواپیمای ایرانی و بمباران باند فرودگاه، مانع فرود هواپیمای ایرانی شدند. در حملات عربستان، تعداد زیادی از غیرنظامیان یمنی کشته شدهاند. حملات عربستان به مناطق مسکونی و مدارس یمنی، باعث شده تا نیروهای یمنی با شلیک موشکهای «زلزال ٣» به پایگاههای عربستانی در داخل خاک این کشور، قدری از حملات سعودی را جبران کنند.
منبع: روزنامه شرق
۱۵ مهر ۱۳۹۵ - ۰۶:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]