واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سياه كردن حريفان براي ورود به كاخ سفيد
نخستين مناظره انتخاباتي ميان دونالد ترامپ نامزد جمهوريخواه و هيلاري كلينتون نامزد دموكرات انتخابات رياستجمهوري امريكا دوشنبه 5 مهر (26 سپتامبر) در دانشگاه هوفستراي نيويورك برگزار شد.
نویسنده : دكتر سيدرضا ميرطاهر
نخستين مناظره انتخاباتي ميان دونالد ترامپ نامزد جمهوريخواه و هيلاري كلينتون نامزد دموكرات انتخابات رياستجمهوري امريكا دوشنبه 5 مهر (26 سپتامبر) در دانشگاه هوفستراي نيويورك برگزار شد. در اين مناظره كه حدود ۹۰ دقيقه به طول انجاميد، مسائل مربوط به آينده امريكا، رفاه، ماليات، اشتغال، سياست خارجي و امنيت مورد بحث قرار گرفت. دومين مناظره اين دو نامزد انتخابات، يكشنبه 9 اكتبر 2016 در دانشگاه واشنگتن برگزار خواهد شد و سومين مناظره نيز چهارشنبه 19 اكتبر در دانشگاه نوادا انجام ميشود.
مسائل اقتصادي
در بخش نخست اين مناظره، دو نامزد به طرح ديدگاهها و رويكردهاي اقتصادي خود پرداخته و در عين حال ديدگاههاي مالي و اقتصادي حريف را مورد انتقاد قرار دادند. اساس برنامه اقتصادي هيلاري كلينتون مبتني بر افزايش ماليات طبقه ثروتمند، سرمايهگذاري در امور زيربنايي، بخشهاي فناوري، كسب و كارهاي كوچك، انرژي پاك و برابري دستمزد زنان و مردان است. در حالي كه بر خلاف وي ترامپ هوادار كاهش مالياتي به ويژه براي طبقه ثروتمند و سرمايهدار است. هدف وي، تشويق سرمايهداران به سرمايهگذاري هر چه بيشتر در داخل امريكا به منظور توسعه مشاغل و جلوگيري از سرمايهگذاري شركتهاي امريكايي در خارج از اين كشور و حفظ مشاغل امريكاييها است. ضمن اينكه وي خواهان مذاكره مجدد بر سر پيمانهاي تجاري با كشورهاي ديگر است. در واقع كلينتون قصد ادامه اجراي سياستهاي اقتصادي باراك اوباما رئيسجمهور كنوني امريكا را دارد. در حالي كه ميتوان انتظار داشت كه اگر ترامپ روي كار بيايد، وي سياستهايي كاملاً بر خلاف سياستهاي اقتصادي دموكراتها اتخاذ خواهد كرد كه مسلماً اين مسئله در بعد خارجي آن به معناي رويارويي با بزرگترين اقتصاد جهان پس از امريكا يعني چين خواهد بود.
مسائل سياسي و امنيتي
به رغم اهميت مسائل اقتصادي براي شهروندان امريكايي، اما حجم قابل توجهي از موارد طرح شده در اين مناظره حول محور مسائل مربوط به سياست خارجي و امنيتي امريكا بود كه شامل مواردي مانند توافق هستهاي با ايران، مبارزه با تروريسم به ويژه داعش و نيز آينده روابط امريكا با ناتو بود. در اين بخش نيز مواضع كلينتون و ترامپ كاملاً بر خلاف هم بود. در مورد توافق هستهاي ايران، كلينتون به دفاع از اين توافق پرداخت و از آن ابراز رضايت كرد در حالي كه ترامپ مدعي بود كه توافق هستهاي، ايران را به يك قدرت اقتصادي تبديل كرد. در مقابل كلينتون تصريح كرد كه امريكا توانست بدون شليك حتي يك گلوله و فقط از طريق اعمال تحريمها ايران را وادار به مذاكره درباره برنامه هستهاي خود كند. اين در حالي است كه بر خلاف نظر كلينتون، ايران بارها اعلام كرده بود خواهان حل و فصل سياسي مسئله هستهاي است و فشارهاي تحريمي غربيها دليل حضور ايران در مذاكرات برجام نبوده است. در مورد مبارزه با تروريسم به ويژه گروه تروريستي داعش نيز دو نامزد ديدگاههاي كاملاً مخالفي با هم داشتند. در حالي كه ترامپ سياستهاي دولت دموكرات را عامل شكلگيري داعش دانسته و بر اين مسئله تأكيد كرد كه اوباما و كلينتون در عراق خلأ قدرت ايجاد كردند، كلينتون از فقدان سياست مشخص ترامپ در قبال داعش انتقاد كرد و تأكيد كرد كه ترامپ به طور مكرر از برنامههاي محرمانه خود درباره مقابله با داعش سخن ميگويد اما وي هيچ برنامهاي در اين زمينه ندارد. در عين حال ترامپ با انتقاد از سياست مبارزه با تروريسم در سطح جهاني كه دولت جورج دبليو بوش و دولت اوباما، آن را دنبال كردهاند، بر اين مسئله تأكيد كرد كه امريكا نميتواند نقش پليس دنيا را ايفا كند. به نظر ميرسد كه در زمينه سياست خارجي و امنيتي، هيلاري كلينتون خط مشي كنوني دولت فعلي امريكا را البته با اعمال برخي تغييرات ادامه خواهد داد، در حالي كه اگر ترامپ به رياست جمهوري برسد و قصد اجراي نظرات خود در اين دو حوزه را داشته باشد بايد انتظار تحولي چشمگير را در عرصه سياست خارجي و امنيتي داشته باشيم. كما اينكه ترامپ قبلاً نيز درباره لزوم تجديد روابط با روسيه و نيز تجديد نظر در روابط دفاعي و امنيتي با متحدان امريكا مانند عربستان و نيز اتخاذ سياستي سختتر در قبال چين تأكيد كرده است.
ترامپ و ناتو
مسئله ديگري كه از دغدغههاي اصلي ترامپ در اين مناظره بود، وضعيت كنوني روابط امريكا با ناتو و لزوم بازنگري در آن است. ترامپ موضعگيريهاي متفاوتي درباره مهمترين موضوعات امنيتي امريكا به ويژه روابط آينده امريكا با ناتو به عنوان مهمترين پيمان نظامي بلوك غرب و نيز آينده ائتلافها و اتحادها با كشورهاي متحد امريكا در نقاط مختلف جهان به ويژه در خاورميانه اتخاذ كرده است. به گفته وي، امريكا بيش از 70 درصد هزينههاي ناتو را پرداخت ميكند و بايد كشورهاي عضو ناتو هزينه تأمين امنيت خود را بر عهده بگيرند. كما اينكه ترامپ در نخستين موضعگيريهاي خود در قبال ناتو به پس از انتخاب به عنوان نامزد جمهوريخواهان، به تجديد نظر در روابط امريكا و ناتو اشاره كرد. از ديدگاه وي تاكنون ناتو روابط يك طرفهاي با آمربكا داشته و در واقع اين امريكا بوده كه بار اصلي هزينههاي اين پيمان نظامي غربي را به دوش كشيده است. در حالي كه از نظر ترامپ بايد اين سودرساني دو طرفه باشد و امريكا به عنوان عضو اين سازمان نظامي، از مزاياي آن بهره ببرد. از نگاه ترامپ، همپيمانان امريكا در ناتو سهم عادلانه خود را پرداخت نميكنند. وي در عين حال در سخناني در آوريل 2016 اين ائتلاف 28 كشوري را «منسوخ» توصيف كرد.
جمعبندي
با تثبيت جايگاه دونالد ترامپ به عنوان نامزد نهايي جمهوريخواهان در انتخابات رياست جمهوري 2016 شاهد موضعگيريهاي واقعي وي در قبال مسائل مختلف داخلي و خارجي امريكا هستيم. طرح مسائلي مانند كشيدن ديوار در مرز مكزيك، خروج از سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو)، ممنوعيت ورود مسلمانان به امريكا و واداشتن متحدان اين كشور به ويژه عربستان سعودي به پرداخت هزينه در قبال حمايت واشنگتن از آنها باعث تبديل ترامپ به جنجاليترين نامزد انتخابات امريكا در چند دهه اخير شده است. نامزد حزب جمهوريخواه، در مسائل اجتماعي نيز به مجازات و تنبيه افراد اعتقاد دارد كه طيف وسيعي را شامل اخراج جمعي مهاجران غيرقانوني و مجازات زنان خاطي در مسئله سقط جنين، دربر ميگيرد. ترامپ به ويژه مورد انتقاد زنان و جريانهاي ليبرالي در امريكا قرار دارد. در واقع دورنماي تصدي پست رياست جمهوري توسط دونالد ترامپ و پيامدهاي اين امر چنان هراسانگيز به نظر ميرسد كه هيلاري كلينتون نامزد دموكراتها براي انتخابات رياست جمهوري چندي قبل در اظهاراتي بيسابقه، ترامپ را خطرناكترين نامزد انتخابات رياست جمهوري در تاريخ امريكا خواند. به گفته وي، ترامپ خويشتنداري نداشته و هيچ دركي نيز از تاريخ و محدوديتهايي كه هر رئيسجمهوري بايد بر خود اعمال كند، ندارد. مشاوران ارشد انتخاباتي كلينتون معتقدند يك راه براي شكست دادن ترامپ در انتخابات نوامبر 2016 اين است كه نه فقط موجب بياعتمادي رأيدهندگان به وي شوند، بلكه اين گونه نشان دهند كه رأي دادن به وي در واقع رأي دادن براي به خطر انداختن امريكا است. هدف مخالفان ترامپ اين است كه رأيدهندگان متقاعد شوند كه نامزد جمهوريخواهان براي اين سمت آمادگي ندارد و نامناسب است. در همين راستا هيلاري كلينتون در اولين مناظره خود با ترامپ تلاش كرد ضمن بيان نقطه ضعفهاي آشكار وي مانند نداشتن سابقه فعاليت و مناصب سياسي، وي را به ندادن ماليات و رفتارهاي نژادپرستانه متهم كند. با اين حال بررسي عملكرد ترامپ در انتخابات مقدماتي رياست جمهوري نشان ميدهد كه وي نه فقط درك واقعگرايانهاي از دغدغههاي امريكاييها و دادن شعارهايي دارد كه براي آنها جذابيت دارد كه اين مسئله به ويژه در نحوه برخورد با مهاجران و مسلمانان، نمود پيدا كرد، بلكه در موارد مقتضي و مواجه شدن با مخالفتهاي گسترده، به سرعت موضع خود را تغيير ميدهد. ضمن اينكه ميتوان پيشبيني كرد كه با وجود ارائه ديدگاههاي تند و افراطي و نامتعارف در مورد مسائل سياست داخلي و خارجي و نيز مسائل نظامي و امنيتي و موضوعات اقتصادي از سوي ترامپ، اگر وي به رياست جمهوري برسد، با توجه به نگرش عملگرايانهاش، مواضعي متفاوت با رويكردهاي كنوني خود اتخاذ خواهد كرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]