محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829203845
رسانه های شایعه رسان بلای جان زندگی مردم
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: گسترش اخبار ضد و نقیض و عدم شفافیت دستگاههادر ارتباط با حوادث و وقایع، بازار شایعه را گسترش داده و سبب بروز التهاب می شود.
به گزارش تیتر شهر، شایعه، خبری بدون قطعیت است که دهان به دهان مردم می چرخد و اصالت آن مورد تشکیک است. شایعه قدمتی به اندازه خود انسان دارد و زمانی که او به شکل اجتماعی زندگی را آغاز کرد شایعه هم آغاز شد. شایعه آغاز جنگ، شایعه قحطی، شایعه شیوع بیماری و هزاران خبری که مردم بدون قطعیت آن را شنیده و برای دیگران نقل می کردند.
این روزها با گسترش شبکه های اجتماعی هم جنس شایعه ها فرق کرده و هم موضوعات به سرعت بسیار بالایی در جامعه منتشر می شود. هر روز شایعه های مختلفی منتشر می شود و به نوعی مردم نیز به آنها عادت کرده اند. مرگ چهره های مشهور یکی از مهمترین چالش هایی بود که جامعه ایران با آن روبه رو شد به طوری که وقوع یک حادثه مرگ بار برای فلان سوپراستار سینما یک جریان سازی بزرگی را به راه می انداخت. این مسئله اجتماعی ریشه در روحیه مردم دارد. طبق آمارهایی که در سال های متواتر نقل شده صحفه حوادث روزنامه ها بیشترین مخاطب را دارد به نحوی که بسیاری از روزنامه ها ضمیمه حوادث منتشر می کنند تا پاسخ گوی نیاز مخاطب باشند. هیجان و التهاب شاید حسی باشد که ایرانی را ناخودآگاه به آن علاقه مند هستند و این روزها نیز که هرکس می تواند یک رسانه باشد این مسئله تشدید شده است.
زمانی که در منطقه شهران انشعاب گاز منفجر شد، به سرعت خبرهای مختلفی در خصوص سایر حوادث نیز رخ داد به طوری که بسیاری تصور کردند نیمی از تهران در زمین فرو رفته است. وسعت شایعه ها به قدری همه گیر شده است که می تواند در صورت عدم شفاف سازی فضا بحران آفرین باشد به همین دلیل سازمان ها، ارگان ها و یا شخصیت هایی که برایشان شایعه های متعددی ایجاد می شود، باید به سرعت آن را تایید و یا آن را رد کنند.
از آنجايي كه بازگو كردن شايعه، نيازهاي گوينده را تا حدودي برآورده ميكند، شايعه، شاخص مهمي براي سنجش روحيه است. شايعات بدبينانه در مورد شكست، مصيبت يا خيانت نشان می دهد که بسیاری از مردم طالب چنین اخباری هستند. نشاندهنده نگراني، اضطراب و تنفر كسانياند كه آنها را تكرار ميكنند. شايعات خوشبينانه در مورد ركورد توليد يا نويد صلح (شايعات رؤيايي) به رضايت خاطر يا اطمينان (اغلب اطمينان بيش از حد) اشاره دارند. با وجود اين، هر دو نوع شايعه، نشئت گرفته از روحيه پايين گوينده آن است.
شايعات اضطرابانگيز و نيز شايعات اطمينانبخش مبالغهآميز، نشاندهنده روحيه پايين گوينده آنهاست و باعث ميشوند تا انسانها مستعد پذيرش ديگر شايعات رؤيايي شده و آمادگي روبهرو شدن با واقعيات را نداشته باشند: "اگر قرار است ظرف چند ماه آينده جنگ تمام شود. چرا بايد به جبهه رفت؟" بنابراين، مطالعه شايعات، ميتواند شاخصي براي نشان دادن نيازها و هيجانات آن گروهي باشد كه شايعه در ميانشان رواج دارد.
شايعات، اغلب شاخص روحيه گروههاي خاصياند. از آنجايي كه شايعات، نوعاً شفاهي گسترش مييابند، فردي كه آن را ميشنود، احتمالاً براي دوستان،همسايگان و همكاران خود نقل ميكند، زیرا شايعه اغلب از طريق شبكههاي كم و بيش جاافتادهاي انتقال مييابد، هر شايعه، در گروه خاصي رواج مييابد. نيازها (آرزوها و خصومتهاي هر گروه)، از طريق حكايتهاي نادرستي كه در ميان آنها رواج دارد، آشكار ميشود.
تعداد شايعاتي كه در يك گروه معين پخش ميشود، شاخصي براي نشان دادن ميزان برطرف شدن نيازهاي اطلاعاتي مردم توسط سيستم رسمي ارتباطات (روزنامه و راديو در ميان غيرنظاميان) است. كثرت شايعات نشانگر آن است كه مردم از منابع رسمي، اطلاعات كافي به دست نميآورند، يا آنكه گروه، به سيستم رسمي ارتباطات، اعتماد ندارد.
سانسور یکی از مهترین بسترهای لازم برای گسترش شایعه است. زمانی که مردم خبری را از منابع غیر رسمی مطلع می شوند و رسانه های رسمی آن را سانسور می کنند در صورت تایید آن خبر در آینده رسانه های رسمی اعتبار خود را از دست داده و نزد افکار عمومی به شدت غیر قابل اعتماد جلوه می کنند از همین رو زمینه برای بروز شایعه بسیار آماده می گردد.
بيشك شايعات براي جامعه اهميتي ملي دارند و نوعي ناهنجاري اجتماعياند كه هر ملتي بايد با اتحاد، براي مقاومت در برابر آن و از بين بردن آن، اقدام كنند.
آنچه كه توجه محققان و انديشمندان را در بررسي پديده شايعه به خود جلب كرده، قوانين حاكم بر شايعات است. اين اصل رواني است كه ما انسانها تمايل داريم بين ما و ديگران يا ما و آنها، دوستان و دشمنان، خوديها و غيرخوديها تمايز قائل شويم شايعه هنگامي انتشار مييابد و بر شدت و سرعت آن افزوده ميشود كه ميان افراد همفكر و گروههاي همگن نفوذ كند. يعني موضوع مطرح شده نزد همه و يا بيشتر افراد آن گروه اهميت زيادي داشته باشد و ابهام نيز يكي از شرطهاي اصلي براي ايجاد و گسترش شايعه است.
معمولاً به منظور جذب مخاطبان و واقعي جلوه دادن موضوع شايعه، قسمتهايي از خبر واقعي يا قسمتي از حقيقت در آن گنجانده ميشود، اما هنگام انتقال و برخورد با اذهان افراد، دستخوش تحولات و تغييراتي ميگردد و تا حدي مطالب دروغ و جزئيات خيالي و رؤيايي، بخشهاي ديگر موضوع شايعه را تحتالشعاع قرار ميدهند كه تشخيص دروغ يا واقعيت بودن آن بسيار مشكل ميشود. اين تغيير و تحولات از قوانين خاصي كه بر شايعات حاكماند، پيروي ميكنند. يعني براي تغيير پيام و تبديل آن به يك شايعه و ايجاد تغيير و دگرگوني ذهني در مخاطبان سه فرآيند كلي تسطيح، برجستگي و همانندسازي، موجب زدودن حقيقت، اغراقسازي و زياد كردن تحريفات موجود در شايعه ميشوند. البته، تحقيقات روانشناسان اجتماعي نشان داده است كه عوامل اجتماعي و فرهنگي در ادراك حسي انسان تأثير بهسزايي دارد.
به همين سبب است كه انسانهايي كه فرهنگهاي متفاوتي دارند در برخورد با پديدهاي مثل شايعه، ادراك متفاوتي دارند. آلپورت و پستمن معتقدند كه اصول سهگانه ياد شده تنها به شايعات محدود نميشوند و كاربردي وسيعتر و فراتر از اين پديده دارند و تمامي اشكال ارتباطات انساني را در برميگيرند.
آن دو در اين خصوص مينويسند:
شايعه را نبايد كاري غيرعادي همچون يك پريشانگويي عجيب و در عين حال پيش پاافتاده در رفتار اجتماعي معقول بشر انگاشت. بلكه برعكس، اصلي كه شايعه بر آن مبتني است فراگير بوده و كاربرد وسيع دارد. تحريفي كه شايعه در مسير خود براي يادآوري، فراموش كردن، تجسم، تخيل و دليلتراشي خود نشان ميدهد، دقيقاً نوعي تحريف است كه در بيشتر اشكال ارتباطات انساني ديده ميشود. براي مثال: افسانهها، داستانهاي ديرپايي از پيروزيها يا حوادثياند كه به صورت كانوني در خدمت افتخارات فرهنگي و سنت يك خانواده، قبيله يا ملت درآمدهاند. اصولي كه دستاندركار تحريف در مورد شايعات عادياند در امور دادگاهها، ابراز تجارب گذشته، بذلهگويي، شرح حالها، ضربالمثلها و كنايهها و استعارهها و حتي در نگارش تاريخ و خلق آثار هنري نيز خودنمايي ميكنند. تمايل به تسطيح، برجستگي و همانندسازي با زمينههاي شخصي و فرهنگي در تمامي اشكال ارتباطات انساني كه شديداً محدود به معيارهاي بيروني و غيرشخصي واقعيت نيستند. ديده ميشود.»
هرچند شایعه انواع و اقسام مختلفی دارد اما دراین جا قرار است به شایعه های حوزه شهری و علل گسترش آن بپردازیم.
در زمان احداث طبقه دوم اتوبان صدر، اتفاقی رخ داد و چند عدد از بلوک های نصب شده سقوط کرد. هر چند این مسئله یک رویداد واقعی بود اما چند ماه بعد شایعه سقوط پل صدر به سرعت پیچید و این در حالی بود که بعد ها شایعه احتمال ریزش پل صدر در روزهای عادی به سرعت شایع شد. انفجار در مترو تهران، زلزله تهران، فرونشست زمین در مناطق خاص و گسترش مواد رادیو اکتیو در منطقه امیرآباد از جمله شایعه های شهری است که چند ساله گذشته دست به دست شده است. شبکه های اجتماعی به دو دلیل ظرفیت بالایی برای گسترش شایعه دارد، نخست سرعت انتقال و دوم تولید مطلب از طرف مردم و این مسئله زمانی که با عدم اعتماد به رسانه های رسمی مانند صدا و سیما همراه می شود این ظرفیت را ایجاد می کند شایعه به سرعت منتقل شود.
تلگرام شاید بیشترین توفیق را در میان شبکه های اطلاع رسان به دست آورد زیرا از طرف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به نحوی حمایت شد و با عقد یک قرار داد شرکت تلگرام را مجاب کردند تا در صورت رعایت بعضی از اصول امنتیتی و اخلاقی این شبکه اطلاع رسان به عنوان شبکه نیمه رسمی فعالیت کند. حال گروه ها و کانال های بسیاری در این شبکه ایجاد شد و سرعت انتقال شایعه به شدت فزونی گرفت. به طور حتم می توان گفت که در هیچ زمانی شایعه چنین بستر فراهمی را در اختیار نداشته است و همین مسئله کار کسانی را که برایشان شایعه درست می شود را به شدت سخت می کند. اما اگر روابط عمومی سازمان ها یا شخصیت های برجسته که شایعه پیرامونشان ساخته می شود در ساعات اولیه شایعه آن را تکذیب یا تایید کنند قطعا از گسترش آن جلوگیری خواهد شد.
۰۷ مهر ۱۳۹۵ - ۱۷:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
شبکه العربیه، رسانهای برای شایعه سازی
شبکه تلویزیونی العربیه در منظومه رسانهای عربستان سعودی یک شبکه خبری بینالمللی است که در دوران جنگ سرد بین سعودیها و قطریها و در واکنش به نقش گسترده شبکه تلویزیونی الجزیره قطر توسط سعودیها راهاندازی شد به گزارش ایسنا سید احمد سادات مدیر شبکه العالم در مطلبی درباره شبکمدیر شبکه العالم: شبکه العربیه، رسانه ای برای شایعه سازی
مدیر شبکه العالم شبکه العربیه رسانه ای برای شایعه سازی سیداحمد سادات مدیر شبکه العالم شبکۀ تلویزیونی العربیه در منظومۀ رسانهای عربستان سعودی یک شبکۀ خبری و بینالمللی است که در دوران جنگ سرد بین سعودی ها و قطری ها و در واکنش به نقش گستردۀ شبکۀ تلویزیونی الجزیرهتوضیحات وکیل «بابک زنجانی» در رابطه با مراجعه به دادسرای فرهنگ و رسانه
توضیحات وکیل بابک زنجانی در رابطه با مراجعه به دادسرای فرهنگ و رسانه وکیل مدافع متهم نفتی توضیحاتی را در رابطه با علت احضار به دادسرای فرهنگ و رسانه داد رسول کوهپایه زاده وکیل مدافع بابک زنجانی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به مراجعه به دادسرخبرنگار بهترین عنوان بخش خبر جشنواره رسانه برتر ایثار و شهادت را کسب کرد/ جزو 6 رسانه اول
خبرنگار ایرنا بهترین عنوان بخش خبر جشنواره رسانه برتر ایثار و شهادت را کسب کرد ایرنا جزو 6 رسانه اول تهران - مهناز بیرانوند خبرنگار اجتماعی ایرنا در بخش خبر جشنواره رسانه برتر حوزه ایثار و شهادت به عنوان نفر دوم برگزیده شد این در حالیست که هیات داوران هیچ خبرنگاری را شایسته مرسانه ها به جای حاشیه سازی مدیریت شهری را یاری دهند
رئیس شورای اسلامی شهر قم رسانه ها به جای حاشیه سازی مدیریت شهری را یاری دهند قم- ایرنا-رئیس شورای اسلامی شهر قم با تبریک روز خبرنگار گفت رسانه ها مسئولان بوِیژه مدیریت شهری را برای خدمات شایسته و مطلوب به مردم یاری دهند ولی حاشیه سازی نکنند به گزارش ایرنا ولی الله بیاتی یکشنبنقش رسانه در بازدارندگی تهدید دشمن، همسنگ رزمایش های نظامی است
فرمانده تیپ مستقل پیاده 177 تربت حیدریه نقش رسانه در بازدارندگی تهدید دشمن همسنگ رزمایش های نظامی است تربت حیدریه- ایرنا- فرمانده تیپ مستقل پیاده 177 شهید محمدجعفر نصر اصفهانی ارتش در تربت حیدریه گفت نقش رسانه ها در انعکاس اخبار مربوط به توان نظامی و رزمی ارتش در بازدارندگی ارسانه ها باید برای انتقال مسائل مردم و حل چالش ها جریان سازی کنند
رئیس شورای اسلامی خراسان رضوی رسانه ها باید برای انتقال مسائل مردم و حل چالش ها جریان سازی کنند مشهد - ایرنا - رئیس شورای اسلامی خراسان رضوی گفت رسانه ها و در راس آنها ایرنا که خبرگزاری نظام است باید برای انتقال مسائل مردم انعکاس خدمات و حل چالش ها جریان سازی کنند غلامرضا بصفارس گزارش میدهد بیصداقتی و بهرهبرداری برخی رسانههای اصلاحطلب رفسنجان از سخنان امام جمعه در یک دیدار خصوص
فارس گزارش میدهدبیصداقتی و بهرهبرداری برخی رسانههای اصلاحطلب رفسنجان از سخنان امام جمعه در یک دیدار خصوصی برخی احزاب اصلاحطلب از دیدار خصوصی با امام جمعه رفسنجان با چینش دلخواه از سخنان امام جمعه بیصداقتی خود را نشان داده و از آن بهرهبرداری کردند به گزارش خبرنگار فارس اسرعت غیرمجاز بلای جان دو جوان پژو سوار
سرعت غیرمجاز بلای جان دو جوان پژو سوارتاریخ انتشار شنبه ۲۰ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۵ ۴۳ رئيس پليس راهور شهرستان بندرعباس از واژگونی يک دستگاه سواری پژو پارس و فوت دو جوان خبر داد به گزارش میزان سرهنگ مجید صالح پور گفت ساعت پنج و ۱۵ دقیقه صبح امروز از طریق مرکز فوریت های پلیسی ۱۱۰ یکعبداله ناصری: رسانههای مستقل، واقعیتهای قبل و بعد از ٩٢ را برای مردم تشریح کنند
عبداله ناصری رسانههای مستقل واقعیتهای قبل و بعد از ٩٢ را برای مردم تشریح کنند شرق در گفتوگویی با عبداله ناصری آورده است به گزارش نامهنیوز هرچه زمان به سمت تاریخ برگزاری انتخابات ریاستجمهوری یازدهم پیش میرود فضاسازیها علیه حسن روحانی و البته ترویج دوگانگی میان اصلاحطل-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها