محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829206009
چرا امام خمینی مخالف سازش با شاه بود؟
واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
چرا امام خمینی مخالف سازش با شاه بود؟ با شتاب گرفتن اقدامات ضد دینی شاه، به مرور زمان و به تدریج امام خمینی از اصلاح رژیم نا امید شد و کم کم به سمت رویارویی و مخالفت با کل سیستم پیش رفت و در سخنرانیهای خود عملا به شاه حمله میکرد و با زبان تهدید با او سخن گفت.
به گزارش فرهنگ نیوز؛ انقلاب اسلامی که از آن به عنوان آخرین انقلاب در قرن بیستم یاد میشود بدون شک رویداد سیاسی شگرفی است که منجر به فروپاشی و سرنگونی پادشاهی چند هزار ساله در ایران شد. بدیهی است که در رخدادهای تاریخساز و بزرگ همچون انقلاب در یک کشور گروهها و احزاب مختلف با منش سیاسی متفاوت و گاه متضاد نقش دارند و انقلاب اسلامی در ایران نیز از این قاعده مستثنی نبود، البته لازم به ذکر است که همه گروهها و جریانهای درگیر در انقلاب اسلامی از یک وزن یکسان در جامعه برخوردار نبودند و حتی فراتر از آن برخی گروههای سیاسی تا اواخر پیروزی انقلاب اسلامی موافق انقلاب نبوده و تنها در جریان پیروزی انقلاب، با رهبری امام (ره) همراه شدند.بررسی جریانهای سیاسی درگیر انقلاب و شناخت دیدگاههای آنان کمک میکند تا به شناختی از میزان تاثیر این گروهها در پیروزی انقلاب دست یابیم.
در واقع در این نوشتار به دنبال جواب این سوال هستیم که گروههای مختلف سیاسی تا چه میزان در پیروزی انقلاب نقش داشتهاند؟ آیا همه گروههای سیاسی درگیر در فضای سیاسی آن دوران به دنبال انقلاب بودند؟ و اگر اینگونه نبوده، چه گروههایی بهدنبال حفظ ساختار نظام سابق حتی از راه میانجیگری و سازش بودند؟ نقش امام در رهبری گروههای مختلف سیاسی در اواخر عمر حکومت پهلوی چگونه بوده است؟
شکل گیری گروههای میانهرو سیاسی در دوره پهلوی دوم/ گروههای معتدل و نه انقلابی
بررسی تاریخ پرفراز و نشیب حکوت پهلوی دوم نشان میدهد که برخی گروهها و جریانهای سیاسی مخالف حاکمیت، چندان بهدنبال براندازی رژیم وقت و یا تغییر حکومت نبودند. در واقع این گروهها که بیشتر ادامه جریانهای فکری تجددخواهانه گذشته محسوب میشدند، دست به ایجاد تشکلهای سازمانی زدند که هدف آنها مبارزه با استبداد و گسترش احساسات ناسیونالیستی بود. گروههایی چون جبهه ملی جناحهایی از نهضت آزادی و به طور کلی میانهروها و گروههای ملی گرا از این مجموعه به حساب میآیند.1
این گروهها که پس از کودتای 28 مرداد به دلیل سرکوب توسط رژیم، به لحاظ ساختار سازمانی دچار ضعف شده بودند، دوباره اقدام به بازسازی سازمانی خود کردند و باوجود تجربه کودتای 28 مرداد بازهم سیاست خود را تاکید بر اجرای قانون اساسی مشروطه قراردادند2 و در همین راستا، اصلاحات دموکراتیک و ایجاد فضای باز سیاسی را دنبال میکردند.)نه تغییر حکومت و تشکیل یک حکومت اسلامی) به عبارت بهتر این گروهها بهدنبال اصلاحات تدریجی در فضای سیاسی کشور بودند و از نظر فکری و ایدئولوژیکی با گروههای خواهان انقلاب و ایجاد حکومت جدید و اسلامی متفاوت بودند.
پس از سرکوب سال 42 فعالیت گروههای میانهرو از جمله نهضت آزادی تا حدی رنگوبوی اسلامی به خود گرفت و به گفته ابراهیم یزدی پس از تاسیس نهضت آزادی فعالیتهای سیاسی این گروهها هم وجهه اسلامی داشت و هم ملی.3 با این وجود این مسئله سبب نشد تا این جریانهای سیاسی به دنبال تشکیل حکومت اسلامی و یا تغییر حکومت باشند. درواقع این گروهها رویه قبلی خود را ادامه دادند و همچنان به دنبال اجرای قانون اساسی و برقراری دولتی دموکراتیک در ایران بودند و تمام سعی خود را انجام میدادند تا فعالیتشان از حدود قانون اساسی خارج نشود.
در همین راستا گروههای میانهرو تا اواخر حکومت پهلوی فعالیت و درگیری علنی با حکومت نداشتند و همانطور که اشاره کردیم تنها به انتقاد از عملکرد حکومت بسنده میکردند و بیشتر به دنبال آن بودند تا شاه را موظف به اجرای قانون اساسی کنند. این موارد به خوبی در نامه ای که سنجابی، فروهر و بختیار در تابستان 1356 به شاه نوشتند مشهود است. آنها در این نامه خواستار این بودند تا شاه به اصول قانون اساسی پایبند باشد:
«این همه ناهنجاریها در وضع زندگی را ناگزیر باید مربوط به طرز مدیریت مملکت دانست. مدیریتی که برخلاف نص صریح قانون اساسی و اعلامیه جهانی حقوق بشر جنبه فردی و استبدادی در آرایش نظام شاهنشاهی پیدا کرده است؛ درحالیکه نظام شاهنشاهی خود برداشتی کلی از نهاد اجتماعی حکومت در پهنه تاریخ ایران است که با انقلاب مشروطیت تعریف قانونی گردیده است.»4
خواسته این گروهها باحرکت گامبهگام حتی زمانی هم که تب انقلابی در اوج بود ادامه یافت. بدین ترتیب درست در زمانی که امام(ره) در پاریس رهبری انقلاب را در دست داشتند و روز به روز در داخل کشور زبانههای انقلاب شعله ور میشد و شاه به آخر خط رسیده بود، برخی از افراد همین گروههای میانهرو به دیدار امام(ره) میرفتند و خواستار آن بودند که با توجه به این که رژیم شاه تضعیف شده و با ایجاد فضای باز سیاسی و فعالیت کردن در حیطه قانون اساسی، شرایط مطلوب ایجاد شده است،هدف مبارزه به احیای مشروطیت محدود شود.
مهدی بازرگان معتقد بود، بهتر است جهت مبارزه انقلاب ایران به سمت استبداد باشد و نهادهای سابق حفظ شود.پس از آن شخصیتهای دیگری نیز در دیدار با امام(ره) بهدنبال میانجیگری و سازش بودند. شاید یکی از مهمترین شخصیتهای مهم سیاسی که سعی داشت در دیدار با امام(ره) نقش میانجی را ایفا کند، سید جلالالدین تهرانی بود. وی به عنوان رئیس شورای سلطنتی انتخاب شدکه در آخرین روزهای عمر رژیم پهلوی برای حفظ حکومت شکل گرفت. سید جلالالدین تهرانی برای ملاقات با امام خمینی وارد پاریس شد اما امام(ره) شرط استعفا از ریاست شورای سلطنت را برای دیدار و مذاکره با وی اعلام کرد. تهرانی هم با این امر موافقت نمود و استعفا داد و با این کار و قاطعیت امام(ره) ضربه مهلک دیگری به رژیم پهلوی وارد شد.
رهبری قاطع امام خمینی(ره) و سازشناپذیری گروههای انقلابی
در مقابل گروههای میانهرو، گروههای انقلابی و مذهبی به رهبری امام خمینی(ره) وجود داشتند که در زمان اوج گیری انقلاب حاضر به سازش با رژیم پهلوی نبودند. این در حالی است که امام خمینی به عنوان رهبر انقلاب اسلامی در ابتدای فعالیت سیاسی خود خواهان انقلاب نبود و در نخستین سالهای مبارزه تلاش میکرد تا شاه را مجاب به رعایت قانون کند و در سیاستهای خود به اسلام توجه داشته باشد. این امر در اندیشه امام خمینی به خوبی دیده میشود.
امام(ره) در ابتدا بهدنبال سروسامان دادن هویت دینی جامعه بود و معتقد بود حکومت باید شرایط اجرای شرع و اسلام را در جامعه فراهم کند. ایشان برای تحقق این امر، سازو کاری اصلاحطلبانه در پیش گرفتند و از متمم قانون اساسی مشروطه که نظارت هیاتی از علما بر قوانین مجلس را مصوب کردهبود، حمایت نمودند. امام(ره) در نوشتههای خود در این راستا تاکید داشت:«شما فقط یک مادة قانون مشروطه را عملی کنید که هر قانونی که بر خلاف قانون شرع باشد قانونیت ندارد تا تمام افراد این مملکت با هم هماواز شوند و وضع کشور به سرعت برق تغییر کند و با عملی شدن آن تمام این مشکلات اسف آور به تشکیلات نوین خردمندانه تبدیل شود و با تشریک مساعی همة تودة عارف و عامی، کشور رنگ و رویی پیدا کند که در جهان نظیر آن را پیدا نکنید.»5
امام(ره) برای اصلاح شیوه حکومت شاه، سخنرانیهای روشنگرانه و ارسال نامه به شاه را در دستور کار خود قرار داد و حتی زمانی که قانون جنجالی ایالتی و ولایتی تصویب شد امام به شاه هشدار داد که دست از مبارزه برنخواهد داشت تا این شیوه اصلاح شود. در واقع این اقدامات تلاشی بود برای زیر فشار قراردادن رژیم شاه برای عمل به قوانین شرع و اسلام.
با شتاب گرفتن اقدامات ضد دینی شاه، به مرور زمان و به تدریج امام خمینی از اصلاح رژیم نا امید شد و کم کم به سمت رویارویی و مخالفت با کل سیستم پیش رفت و در سخنرانیهای خود عملا به شاه حمله میکرد و با زبان تهدید با او سخن گفت.
درواقع این موضعگیریها نشان از آن داشت انقلابیگری در دستور کار امام(ره) قرار گرفته است و فشار رژیم شاه با زندانی کردن و تبعید هم نمیتوانست در این تفکر امام اندک تعللی ایجاد کند. بدیهی است نفی اساس نظام شاهنشاهی (باتوجه به اصلاح ناپذیری حکومت شاه ) از یک سو و ترسیم یک نظام مطلوب جایگزین با توجه به معیارهای اسلامی از سوی دیگر سبب شد تا گروههای مختلف سیاسی و انقلابی گرد امام(ره) جمع شوند و امام خمینی(ره) با دوراندیشی مثالزدنی لزوم انقلاب سیاسی تمام عیار را پیشبینی کنند و اجازه قیام علیه حکومت وقت را صادر کنند، قیامی که با پاسخ آحاد ملت منجر به سرنگونی رژیم شاه شد.دیدار آیت الله سید شهابالدین مرعشی نجفی با امام خمینی پس از آزادی در منزل شخصی ایشان
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1.یرواند آبراهامبان،ایران بین دو انقلاب (از مشروطه تا انقلاب اسلامی)، کاظم فیروزمند، حسن شمسآوری، محسن مدیر شانهچی، تهران، مرکز، 1381، ص 40-48.
2.همان، ص 422.
3.ماهنامهی مهرنامه، سال چهارم، شمارهی 33، دیماه 1392، ص 155.
4.حسین مسعودنیا، اصغر سکر نوری،تجزیهوتحلیل نقش نهضت آزادی در تحولات سیاسی ایران، از تشکیل شورای انقلاب اسلامی (22 دی 1357) تا استعفای بازرگان (14 آبان 1358)، نشریهی پژوهشهای سیاسی، شمارهی 2، پاییز 1390.
5.امام خمینی در کشف الاسرار به نقل از:
http://jamejamonline.ir/Shared/NewsPrint/1518595895515965620
منبع: موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران
95/7/6 - 12:26 - 2016-9-27 12:26:58
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]
صفحات پیشنهادی
چرا امام خمینی(ره) لقب «ابوذر زمان» را به آیتالله طالقانی دادند؟
چرا امام خمینی ره لقب ابوذر زمان را به آیتالله طالقانی دادند تاریخ انتشار پنجشنبه ۱۸ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۰۹ ۴۶ یکی از ساحت های آیت الله طالقانی سیاسی بودن ایشان بود که ابوذروار روشنگری می کرد و با توجه به اینکه مفهوم ابوذر در فرهنگ سیاسی مذهبی ما معنای کاملاً شفافی داشت به گزاختصاصی فارس/ صدر تا ذیل دیدار رهبر انقلاب اسلامی با دانشجویان دلگرم به رهبری هستیم که ایستاده است/ طلبکارها د
اختصاصی فارس صدر تا ذیل دیدار رهبر انقلاب اسلامی با دانشجویاندلگرم به رهبری هستیم که ایستاده است طلبکارها در حسینیه امام خمینی دستنوشته قرآنی آقا برای دانشجوی منتقد چرا نماینده رهبری پیشانی فتنه را میبوسد نوبت به حوزه علمیه میرسد که صابون این جلسه دانشجویی به تنش بخورد سنجفقلی حبیبی مطرح کرد: چرا در دولت قبل سیستم پاسخوگی «کی بود، کی بود، من نبودم» بود؟/ مخالفین حزب گرایی نمی خو
نجفقلی حبیبی مطرح کرد چرا در دولت قبل سیستم پاسخوگی کی بود کی بود من نبودم بود مخالفین حزب گرایی نمی خواهند مسئولیت اعمال خود را بپذیرند یک فعال سیاسی می گوید مخالفین توسعه سیاسی و حزب گرایی در واقع نمی خواهند مسئولیت اعمال خود را بپذیرند میخواهند روی کار بیایند و هرکاریانتصاب رییس موسسه تنظیم و نشر آثار امام از سوی سیدحسن خمینی
انتصاب رییس موسسه تنظیم و نشر آثار امام از سوی سیدحسن خمینی یادگار امام در حکمی حجت الاسلام جوادیراد را به عنوان رییس دفتر تولیت حرم مطهر امام خمینی و موسسه تنظیم و نشر آثار امام منصوب کرد به گزارش جماران متن این حکم به شرح زیر است بسمه تعالىجناب حجت الاسلام و المسلمین آقاى حاحسن عباسی:هیچ پیامبری شرایط امام خمینی را نداشت/رتبه نخست عربستان و ترکیه در زنازادهگی
حسن عباسی هیچ پیامبری شرایط امام خمینی را نداشت رتبه نخست عربستان و ترکیه در زنازادهگیتاریخ انتشار شنبه ۳ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۳ ۰۹ تحلیلگر مسائل سیاسی گفت میخواهند ۴۰۰ هتل پنج ستاره در جاهای مختلف کشور تاسیس کنند و ازاین طریق به نفوذ فرهنگی و اخلاقی در کشور برسند به گزارش ایبازداشت اعضای خاندان پادشاهی عربستان/ شماری از مخالفان به خارج گریختند
بازداشت اعضای خاندان پادشاهی عربستان شماری از مخالفان به خارج گریختندتاریخ انتشار جمعه ۲ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۲ ۰۹ گزارشهای رسانهای حاکی است درگیری میان خاندان آل سعود تا حدی بالا گرفته که مقامات آمریکایی را نگران کرده است به گزارش انتخاب پایگاه اینترنتی نشریه فلسطینی &نگاه به دشمن باید بر اساس خطوط ترسیم شده امام خمینی(ره) و رهبری باشد
نگاه به دشمن باید بر اساس خطوط ترسیم شده امام خمینی ره و رهبری باشد معاون حقوقی و امور مجلس سپاه گفت نگاه به دشمن باید بر اساس خطوط ترسیم شده امام خمینی ره و رهبری باشد به گزارش حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی سرانتصاب رییس موسسه تنظیم و نشر آثار امام (ره) از سوی سیدحسن خمینی
انتصاب رییس موسسه تنظیم و نشر آثار امام ره از سوی سیدحسن خمینی یادگار امام در حکمی حجت الاسلام جوادیراد را به عنوان رییس دفتر تولیت حرم مطهر امام خمینی و موسسه تنظیم و نشر آثار امام منصوب کرد به گزارش ایلنا به نقل ازجماران متن این حکم به شرح زیر است بسمه تعالى جناب حجت الاامام جمعه تهران: امروز یک شبکه لعنتی علیه استقلال و بیداری ملتها ایجاد شده است/ نمیارزد که انسان با دنیای کف
امام جمعه تهران امروز یک شبکه لعنتی علیه استقلال و بیداری ملتها ایجاد شده است نمیارزد که انسان با دنیای کفر کنار بیاید یا با جریانها سازش کند ما نباید بازی های سیاسی و جدل های جناحی را به مدارس و دانشگاه ها بکشانیم هر چند که باید دانشگاههای ما سیاسی باشد اما سیاست علوی و دشخیاطِ امام خمینی (ره) درگذشت
خبرگزاری ابنا ابوالفضل عرب پور صفری خیاط مشهور لباس روحانیت که بسیاری از علمای قم و روحانیان سیاستمدار دوخت لباس خود را به وی می سپردند شب گذشته دار فانی را وداع گفت وی پس از تحمل دو هفته رنج بیماری به علت سابقه بیماری قلبی و کهولت سن شب گذشته در بیمارستان کامکار قم درگذشت-
سیاسی
پربازدیدترینها