تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):وصول به خداوند عزوجل سفری است که جز با عبادت در شب حاصل نگردد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843742691




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مرحله‌ای تازه برای احیای دریاچه ارومیه


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه شهروند: مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفته است: طرح انتقال ٥٠‌ درصد حقابه زاب به دریاچه ارومیه تا ‌سال ١٣٩٨ افتتاح می‌شود.

انتقال آب رودخانه زاب از همان ابتدا با جنجال همراه بود، چه آن زمان که کلنگ طرح هنوز به زمین نخورده بود، چه تا‌ سال ٩٣ که پیشرفت فیزیکی ١٨ درصدی داشت و چه حالا که لَنگ مجوز ارزیابی سازمان حفاظت محیط‌ زیست است.

در طول اجرای پروژه و معلق ماندنش، کارشناسان منتقد بر انتقال آب این رودخانه به دریاچه ارومیه خط می‌کشیدند و مردم محلی از ساخت تونل در فاصله ١٥٠ کیلومتری مرز هراس داشتند و خشکیدن سردشت. اما با همه انتقادات و اختلافات درون سازمان محیط‌ زیست، عملیات اجرایی ستاد احیای دریاچه ارومیه، برای انتقال آب این رودخانه همچنان درحال انجام است؛ عملیاتی که علاوه بر اعتراض آرام مردم محلی و مخالفت برخی کارشناسان سازمان محیط زیست، هنوز مجوز رسمی سازمان را ندارد و قرار است تا ‌سال ٩٨ به اتمام برسد.

«حمید جلالوندی»، مدیر دفتر ارزیابی سازمان محیط ‌زیست درحالی به «شهروند» خبر می‌دهد که «به‌زودی» جلسه‌ای برای صدور مجوز این طرح برگزار خواهد شد که براساس اعلام رسمی ستاد احیای دریاچه ارومیه، این طرح با رسیدن دستگاه دوم حفاری، اکنون درحال اجراست و ١٨‌ درصد پیشروی فیزیکی داشته است.

او با وجود این‌که از طرح بازدید نکرده، میزان پیشرفت طرح را در حدود ٥‌ درصد اعلام می‌کند؛ رقمی که با آمار مسئولان اجرایی طرح انتقال آب زاب تفاوت زیادی دارد.

از طرفی «مسعود تجریشی»، مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه هم قبول دارد که طرح «فعلا» بدون مجوز سازمان محیط ‌زیست درحال انجام است، اما می‌گوید پیشرفت آن با تصویب شورایعالی امنیت ملی اتفاق افتاده است و دولت و سازمان محیط‌ زیست هم توافق کرده‌اند تا با برگزاری جلسه‌ای برای طرح‌هایی که بدون مجوز در دست اجرا هستند، مجوز صادر کنند. جلسه‌ای که قرار است در آن، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست؛ محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت یازدهم و حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو حضور داشته باشند.

رودخانه زاب در جنوب آذربایجان غربی، پس از عبور از مرز ایران، به کشور عراق وارد می‌شود. کارگروهی که برای احیای دریاچه ارومیه تشکیل شده بود، در سال٩٢ طرح انتقال آب این رودخانه را مطرح کرد و طبق برنامه این نهاد، قرار است تا‌ سال ١٣٩٨ افتتاح شود. این ایده که بیش از یک دهه قبل مطرح شده بود، در ابتدای ‌سال ٩٤ دوباره به سازمان حفاظت محیط‌ زیست فرستاده شد تا بررسی شود. سازمان با مثبت ارزیابی کردن این طرح، اعلام نظر نهایی را به دریافت گزارش ارزیابی زیست‌محیطی موکول کرد و سرانجام هرگونه اقدام اجرایی برای این طرح را تا زمان صدور مجوز نهایی مخالف قانون دانست.

با این حال، طرح بدون مجوز اجرایی شد و عیسی کلانتری، دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه، همان زمان از انجام حفاری تونل‌ها و عملیاتی شدن پروژه انتقال سالانه ٦٠٠ میلیون متر مكعب آب زاب به دریاچه ارومیه خبرداد و تناقض در اظهارنظرها و عملکرد مسئولان باعث شد، این طرح زیر ذره‌بین مخالفان و منتقدان قرار بگیرد.

پیگیری‌های نگارنده نشان داد، با وجود این مخالفت‌ها، اعتبارات مورد نیاز همچنان توسط صندوق توسعه ملی تأمین می‌شود و طبق گفته مدیر دفتر برنامه‌ریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه، در سال گذشته ٥٧٠‌ میلیارد تومان هزینه این پروژه شده است.

این‌طور که تجریشی، مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه می‌گوید، دومین دستگاه حفاری تونل انتقال آب، ماه گذشته به ایران رسیده است و وزیر نیرو در هفته دولت افتتاحش کرد. دستگاه اول یک سال پیش وارد شده بود و حالا با اضافه شدن دومین دستگاه، روند اجرای کار سریع‌تر خواهد شد تا بنابر پیش‌بینی‌ها آب زاب از‌ سال ١٣٩٨ راهی دریاچه ارومیه شود.

انتقال آب زاب، سردشت را می‌خشکاند؟

پیشروی طرح برای نجات دریاچه ارومیه یک طرف قضیه و خشکیدن رودی زنده طرف دیگر ماجراست. با بالا رفتن سرعت ساخت این تونل، در ماه گذشته مردم سردشت در نامه‌ای به انتقال آب این رودخانه اعتراض کردند. در این نامه اشاره شده است که با این اقدام، اکوسیستم سردشت تغییر خواهد کرد و زندگی کشاورزان و دامداران این شهر با خطر جدی مواجه می‌شود. با این حال، مدیر دفتر برنامه‌ریزی ستاد احیا، نامه معترضان را فضاسازی می‌داند. «زاب مورد استفاده کشاورزان نبود و اکنون تصمیم بر این است که ٥٠ درصد حقابه این رودخانه مرزی، به دریاچه ارومیه منتقل شود. ٦٠‌ سال پیش قرار بود، آب زاب برای مصارف کشاورزی منتقل شود و با شرایط تازه دریاچه ارومیه، این رودخانه راه نجات دریاچه شد.» مخالفان با روشن شدن تکلیف زاب، اعتراضشان را به فضای مجازی اینترنتی کشاندند و مطلب نوشتند و هشتگ زدند.

«رئوف آذری»، از فعالان محیط‌ زیست سردشت، به شدت با این طرح مخالف است و استدلال‌های گوناگونی برای مخالفتش بیان می‌کند. درحالی‌که بعضی از مجریان طرح انتقال آب، از جمله مدیر دفتر برنامه‌ریزی ستاد احیا، معتقدند که آب این رودخانه استفاده کشاورزی ندارد اما این فعال محیط‌ زیست به «شهروند»، از باغات و زمین‌های کشاورزی می‌گوید که با این آب سیراب می‌شوند و گونه‌های گیاهی و جانوری که حیاتشان به زاب وابسته است. «انتقال آب زاب از پایه اشتباه است. حتی با چند کارشناس وزارت نیرو حرف زدم که همگی متفق‌القول هستند که دریاچه ارومیه با این روش احیا نخواهد شد. ما حاضریم از آب شربمان بزنیم تا دریاچه به حالت عادی برگردد، ولی انتقال آب زاب فقط باعث می‌شود نواحی اطراف این رود هم به ویرانه تبدیل شود.»

«رامان ظاهری»، فعال محیط ‌زیست این منطقه هم معتقد است که گرفتن آب زاب از سرشاخه‌اش در فاصله ١٥٠ کیلومتری از مرز، نتیجه‌ای جز خشکیدن رود و مرگ منطقه ندارد: «احیای دریاچه ارومیه بهانه است و برخی مسئولان منطقه‌ای قصد دارند با انتقال آب، آن را در بخش شرب و حتی کشاورزی مصرف کنند.» ظاهری معترض است که این طرح در سکوت کامل رسانه‌ای درحال اجراست و مسئولان هم به درخواست مردم هیچ پاسخی نمی‌دهند.

به نظر می‌آید که شفاف نبودن اطلاع‌رسانی مسئولان امر، در اعتراض و مخالفت فعالان و مردم محلی مؤثر بوده است؛ چون مردم از خشکیدن رود نگرانند و مجریان طرح از مصرف نیمی از آب زاب می‌گویند.

با پیشرفت طرح تا اینجا، فعالان محیط ‌زیست و مخالفان طرح از توقف انتقال آب ناامید شده و می‌گویند: «طرح مصوبه شورایعالی امنیت ملی است و دولت هم حمایتش می‌کند. پس اعتراض ما به جایی نمی‌رسد.» تا جایی که می‌گویند حتی وقتی محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت از این طرح بازدید کرد، حاضر به شنیدن دلایل و استدلال‌های مخالفان نشد تا سیاسی بودن طرح انتقال آب بیشتر بر سر زبان‌ها بیفتد.

حساسیت کاذب معترضان یا بی‌اخلاقی بزرگ مجریان؟

از میان موافقان انتقال آب زاب، «تورج فتحی»، كارشناس منابع آب، به«شهروند» می‌گوید: «با تامین حقابه مورد نیاز كشاورزان پایین‌دست موافقم، اما این منطقه كوهستانی است و جزو قطب‌های كشاورزی كشور نیست، پس نباید نگران کشاورزی سردشت باشیم.»

این كارشناس همچنین این حجم از اعتراضات را اشتباه می‌داند و معتقد است، مخالفت‌ها به حساسیت‌های كاذب آلوده شده است. «تقسیم عادلانه منافع اقتصادی در مناطق مبدأ و مقصد نكته‌ای است كه وزارت نیرو و سایر نهادهای اجرایی باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند. انتقال آب از زاب برای احیای دریاچه ارومیه می‌تواند ایده‌ای راهگشا باشد؛ چراكه ٧ میلیارد متر مكعب از منابع آبی تجدیدشونده ما از مرزهای غربی خارج می‌شود و اگر در جریان این پروژه به مسائل محیط زیستی توجه شود، این اقدام به نفع مردم منطقه هم خواهد شد، چراكه در فصل‌های پرآبی این آب به مصارف دیگر خواهد رسید.»

از میان مسئولان سازمان محیط زیست، محمد درویش، مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان محیط ‌زیست که با هرگونه انتقال آب از حوضه‌ای به حوضه دیگر مخالف است، پیش از این هم درباره زاب مطلب نوشته و صحبت کرده بود. او که معتقد است برای هر منطقه باید مطابق با توان اکولوژیک و واقعیت‌های اقلیمی همان نقطه برنامه‌ریزی کرد،  به «شهروند» می‌گوید: «نمونه ناموفق انتقال آب، تونل‌های کوهرنگ است که برای احیای زاینده‌رود ساخته شد، اما حالا باعث بروز بحران‌های جدی در اصفهان شده است.»

درویش قبلا هم انتقال آب را یک بی‌اخلاقی بزرگ دانسته بود، اتفاقی که دامن‌ هامون خشکیده را گرفت: «افغان‌ها هم با همین استدلال نفس هیرمند را تنگ کردند، درحالی‌که باید به قوانین طبیعت احترام بگذاریم، زیرا آب رودخانه زاب وارد میانرودان می‌شود که انحراف مسیر آب از این منطقه باعث رشد چشمه‌های تولید گرد و خاک در عراق خواهد شد.» او از لابی پرقدرتی می‌گوید که پشت این طرح است: «آنها اعتقاد دارند چون این آب از کشور خارج می‌شود، مجاز به تغییر مسیر و انتقال آن به دریاچه هستند.»

سازمان محیط ‌زیست کاری نمی‌کند

مسئولان پاسخ روشنی درباره موافقت یا مخالفت رسمی با طرح انتقال آب زاب نمی‌دهند. «حمید جلالوندی»، مدیرکل دفتر ارزیابی سازمان محیط ‌زیست می‌گوید که قرار است ظرف چند هفته آینده جلسه‌ای با حضور سازمان حفاظت محیط ‌زیست، وزارت نیرو و ستاد احیا تشکیل شود تا به بررسی موضوع بپردازند و اگر مشکلی وجود داشته باشد دستور توقف پروژه داده می‌شود، اما این موضوع با توجه به ورود دومین دستگاه حفاری به ایران و صرف هزینه‌های میلیاردی، غیرعملی به نظر می‌رسد. جلالوندی که‌ سال گذشته این انتقال را غیرقانونی دانسته بود، تغییر موضع داده و می‌گوید که بعید است مشکلی برای ادامه پروژه وجود داشته باشد.

با وجود تمام اظهارات ضد و نقیض مسئولان و استدلال‌های مخالفان، به نظر می‌رسد اجرای این طرح ادامه خواهد داشت و مشخص نیست آیا درنهایت این اقدام دریاچه ارومیه را نجات می‌دهد یا مرگ محیط‌ زیست در سردشت را رقم خواهد زد.





۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن