تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 14 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع): فضاى هر ظرفى در اثر محتواى خود تنگ‏تر مى‏شود مگر ظرف دانش كه با تحصيل علوم، فضاى آن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804298085




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

راه خردمندانه ای که«آخرین وتنهاترین کشور عربی»باید در ارتباط با ایران در پیش گیرد!


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: در ماه ژآنویه سال میلادی جاری عربستان سعودی در پی اعدام یک روحانی برجسته شیعه و اعتراضات گسترده نسبت به این موضوع در ایران که در نهایت منجر به حمله به سفارت عربستان در تهران شد، تمامی روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد. از این زمان به بعد دپیلماسی در روابط دو کشور جای خود را به جنگ لفظی در حال گسترش داده است و تنش در بین دو کشور به اعلا درجه خود رسیده است.

در طی دوران ریاست جمهوری حسن روحانی به عنوان یک رئیس جمهور پراگماتیک، ایران همواره سعی کرده است در موارد و شرایط متفاوت گفتگو را در دستور کار خود قرار دهد. محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران، همواره سعی کرده است با همتایان سعودی خود در موقعیت های مختلف از جمله مجمع عمومی سازمان ملل متحد، مراسم تدفین ملک عبدالله و همچنین سایر مسیرهای دیگر ملاقات و گفتگو داشته باشد و در اواخر سال 2015 نیز اشاره کرده بود که هرگاه دوستان سعودی ما آمادگی درگیر شدن یک گفتگوی جدی را داشته باشند، ایران برای همه چیز حاضر است. اما تلاش های وی اعلب با سکوت از سوی سران سعودی مواجه شده است.

در عوض همه این ها پادشاه جدید ملک سلمان تصمیم گرفت که خشونت آشکار را در دستور کار خود قرار دهد. در میان اقدامات این پادشاه میتوان به حمایت از گروه های تروریستی ایرانی همچون منافقین و در اختیار گذاشتن منابع قابل توجهی به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب و سازمان همکاری های اسلامی برای اقدامات ضد ایرانی اشاره کرد.

آخرین مورد از کشمکش های ایران و عربستان باز می گردد، به ماجرای حج سال گذشته که در صدر اخبار جهانی قرار گرفت و منجر به کشتار عظیمی شد که هرچند سعودی ها همواره آن را مخدوش کرده اند اما منابع غربی تعداد این کشته ها را برابر با 2400 و ایران برابر با حدود 4700 تن ارزیابی کرده است.

بر اساس گزراش نیویورک تایمز مقامات سعودی این حادثه را با بستن راه های اصلی منتهی به اردوگاه زائران ایرانی رقم زدند و اغلب کشته های مربوط به این حادثه نیز حجاج ایرانی بوده اند.

در آن زمان رهبر ایران آیت الله سید علی خامنه ای تاکید کردند که ایران بر اساس اصل اخلاق اسلامی خویشتن داری را در دستور کار قرار داده است اما هشدار دادند که این خویشتن داری هم حدی دارد. به نظر میرسد سال پیش رو این صبر و تحمل را به پایان رساند.



جنگ سرد ایران و عربستان چگونه به پایان خواهد رسید؟


وحشت سعودی ها

سعودی ها بر این باور هستند که ایران بعد از سه دهه تحریم و فشار هنوز دست بالا را در مورد همسایگان خود دارد. در حالی که قدرت های سنتی دنیای عرب همچون مصر و عراق یا درگیر در تنش ها و آشوب داخلی شده و یا با ایران متحد گشته اند، عربستان خود را به عنوان آخرین و تنها ترین کشور عربی میبیند که در برابر هژمونی کامل منطقه ای ایران ایستادگی کرده است.

احساس آسیب پذیری سران سعودی در این شرایط بسیار قابل درک است. عربستان سعودی کشور جوانی است که به تنهایی قادر به مقابله با ایران نیست. این موضوع با توجه به جمعیت حدودا 20 میلیون نفری آن است که بیش از 15 درصد آن را نیز شیعیانی تشکیل میدهند که همواره مورد تبعیض قومیتی و فرقه ای بوده اند.

همچنین به عنوان یک حکومت پادشاهی مطلقه و استبدادی این کشور با سه تهدید سنی های افراطی، گروه های اسلامی مخالف اصلی و همچنین درخواست هایی برای اصلاحات دموکراتیک مواجه است. نکته ای که در این میان کمتر بحث شده اما به شدت واجد اهمیت است، شکاف های منطقه ای و قبیله ای است که در زیر پوسته جامعه عربستان در حال شکل گیری و خودنمایی است.

عربستان سعودی برای تقویت و نگاهداشت موقعیت منطقه ای خود به همراهی با ایالات متحده وابسته است. طی دو دهه گذشته ایالات متحده بارها توانایی عربستان سعودی برای اعمال قدرت و اثر گذاری در منطقه را زیر سوال برده است. در نتیجه آن چه بیش از همه عربستان سعودی را میترساند و این کشور را به مخالفت با توافق هسته ای ایران و به شکل کلی سیاست های خاورمیانه ای اوباما میکشاند، پیش بینی همراه شدن آمریکا با ایران در ضمن خروج گسترده ایالات متحده از منطقه خاورمیانه است.

ماهیت تحریکات عربستان سعودی بر علیه ایران نشان میدهد که این تحریکات مبتنی بر تنش های منطقه ای برای درگیر نگاه داشتن آمریکا در منطقه و در پشت اقدامات خود است. همانگونه که یکبار اوباما اشاره کرده است، متحدان ایالات متحده به دنبال استثمار توان آمریکا در راستای خواسته های کوته بینانه و اهداف فرقه ای خود هستند.

یک مصالحه واقعگرایانه بر مبنای اجابت دو  طرفه

سران سعودی باید این موضوع را قبول کنند که ایران صرف نظر از دولت خود، همواره نقش مهمی را در منطقه ایفا میکند. این امر بیش از همه در ارتباط با ویژگیهای ساختاری ایران، موقعیت و ابعاد استراتژیک آن، دموگرافی و منابع گسترده طبیعی آن و یک تاریخ هزاران ساله از عدم سرسپردگی است. امروز ایران یک کشور 80 میلیونی با مجموعه ای مرکب و غنی از ذخایر نفت و گاز، اقتصادی به سعت در حال تنوع، خودکفا در بسیاری از شاخصه های اقتصادی و امنیتی و جمعیتی دانش آموخته و باسواد است.

سران سعودی دو را در پیش روی خود دارند. راه اول ادامه مسیر فعلی خشونت طلبی و مبتنی بر سیاست خارجی غیرواقع گرایانه و گزاره های وهم آلود در مورد عدم نقش آفرینی ایران در کشورهای همسایه است. نمونه های این رفتار عربستان را در حمله به کشور یمن، سرکوب حرکت های دموکراتیک در بحرین، سرباز زدن از شناسایی دولت دموکراتیک در عراق برای شش سال بعد از جنگ این کشور حمایت و کمک رسانی به تروریسم، و سرکوب جنبش های آزادی خواهانه در مصر و تونس دید.

تلاش سعودی ها برای صدور ایدئولوژی متعصبانه وهابی خود و تاثیرات فاجعه بار آن بر دنیای اسلام به شکل مستند بررسی شده است و آخرین آنها مربوط میشود به مقاله ای که محمد جواد ظریف در نشریه نیویورک تایمز به آن اشاره کرده است.

در این مسیر، خردمندانه آن است که سران سعودی به خاطر آورند که ایالات متحده نیز به عنوان ابرقدرت یکه برای مدتها در خاورمیانه سعی کرد تا با استفاده از مداخلات نظامی رهیافت مشابهی را برای تاثیر گذاری بر سیاست های خارمیانه دنیال کند، اما نتیجه آنها شکست و بی ثباتی بیشتر در این منطقه بود. کاملا مشخص است که با توجه به شرایط بد اقتصادی و سیاسی عربستان، وقتی این کشور در پی آزار ایران است، خود قبل از هر چیز دچار مصیبت و درد میشود.

اما یک راه جایگزین نیز در این میان وجود دارد که مبتنی بر رها کردن نظامات ذهنی خود ویرانگر و با حاصل جمع صفر، و شناسایی تهدیدات و منافع مشروع منطقه ای است. تنها در این زمان است که تهران و ریاض میتوانند توانایی های یکدیگر را به عنوان یک دارایی در نظر آورده و به سمت ایجاد یک توازن معتبر و پایدار که امنیت و صلح منطقه ای را تقویت کند، گام بردارند. 

رئیس جمهور ایران قبلا آمادگی خود را برای یک چنین گفتگویی اعلام کرده است، اکنون مسئولیت بر عهده عربستان سعودی است.



۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۳





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن