واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ولايت فقيه؛ مهمترین عامل ثباتساز نظام
امروزه معرفت نسبت به جايگاه ولايت فقيه و لزوم توجه معرفتشناسانه به آن در جامعه اسلامي كمتر از حفظ اصل امامت نيست و واقعه غدير خم بستر و ظرفيت فكري بسيار مناسبي براي بيان نقش و جايگاه ولايت فقيه در جوامع اسلامي است.
نویسنده : زينب عامري
امروزه معرفت نسبت به جايگاه ولايت فقيه و لزوم توجه معرفتشناسانه به آن در جامعه اسلامي كمتر از حفظ اصل امامت نيست و واقعه غدير خم بستر و ظرفيت فكري بسيار مناسبي براي بيان نقش و جايگاه ولايت فقيه در جوامع اسلامي است. هدف بسياري افراد از شبههافكني در واقعه غدير، در حقيقت مبارزه فكري و عملي با پيام غديرخم و «بحث امامت و ولايت» در ملل اسلامي بوده است كه ريشه مواجهه با اين مسئله به صدراسلام بازميگردد.
پس از رحلت پيامبر عظيمالشأن اسلام به رغم انتخاب حضرت علي(ع) به عنوان ولي و مولاي مسلمانان، عدهاي با ايجاد چالش در واقعه غدير خم در ميان مسلمانان خدعه و نفاق كردند. اين نفاق در ماهيت خود مقابله با پذيرش امامت و سپس ولايت در جامعه اسلامي بود و با وجود اعتراف اين افراد به يگانگي و كمترازي شخصيت حضرت علي(ع)، در نهايت اين جريان، شكاف و چنددستگي در امت واحده اسلامي را به وجود آورد. مشابه چنين جرياني در سالهاي نخستين انقلاب اسلامي نيز به وقوع پيوست. پس از رحلت امام خميني(ره) گروههاي ضدانقلاب كه از مدتها پيش طرح چالشافكني در اصل ولايت فقيه را پيش گرفته بودند، موج جديدي از تخريب و شبهه به راه انداختند. هدف از اين موج انحراف انقلاب اسلامي از مسير راستين خود و ايجاد مشكلات متعدد بر سر راه آن بود. خيانت اين افراد به ويژه منافقين عليه انقلاب اسلامي كم از جراحت نفاق در صدر اسلام نداشته است، چراكه مصائب بسياري را براي جامعه نوپاي اسلامي در ايران به بار آورد. درايت واقتدار ولايت فقيه در سكانداري و رهبري مردم باعث شد تا كشور از توفان حوادث عبور كند و ناكامي و خشم بيشتر معاندان را برانگيزد. نقش و جايگاه ولايت فقيه در دو سطح «سياسي» و «عقيدتي» در كنار نيروهاي خودجوش و سازمانيافته مردمي منجر شده است تا سطح مطلوبي از ثبات و امنيت در كشور برقرار شود اما چگونه؟
1- وجود ولايت فقيه در رأس نظام جمهوري اسلامي مهمترين عامل در حفظ وحدت، روشنگري، شناسايي دشمنان خارجي و مشكلات داخلي است. ترسيم خطوط كلي نظام و ديپلماسي عمومي جمهوري اسلامي تاحد بسيار زيادي مرهون تلاش و حميت ملي با رهبري و راهنمايي وليفقيه بوده است. اين ريلگذاري مسيري به سمت حقيقت، ثبات و امنيت ايجاد كرده است. از آن جهت كه دشمنان اسلام و جمهوري اسلامي از وحدت، آرامش و ثبات داخلي در كشور هراس دارند و آن را نشانگان قدرتگيري بيشتر جمهوري اسلامي قلمداد ميكنند، انواع گوناگون طرحهاي ترور، نفوذ، تئوريسازي و ... را عليه وليفقيه طراحي و اجرا كردهاند. تلاش براي حذف وليفقيه مانند طرح بمباران جماران در زمان حيات امام خميني(ره) از نمونه اقدامات عملي در اين مورد است. همچنين شبههسازي در اصل ولايت فقيه و غيردموكراتيك خواندن آن از برنامههاي تبليغاتي غرب عليه موضوع رهبري در كشورهاي اسلامي به ويژه ايران است. جمهوري اسلامي علاوه بر حفظ ثبات و امنيت داخلي موفق به ارائه مدلي سياسي از اداره جامعه اسلامي در سطح جهان شده است. تبيين نقش ولايت فقيه در پيشروندگي و در عين حال وحدت و حل مواضع اختلافبرانگيز داخلي موجب الگوسازي از آن در ساير جوامع شده است. تجربه برخي ملتهاي مسلمان و كشورهاي منطقه همچون عربستان سعودي، تركيه و ... نمونه بارزي از افزايش آسيبپذيري، نبود ثبات سياسي و آشفتگي به علت بيتوجهي به اصل ولايت فقيه و رهبري ديني در جامعه است.
2 - سوءاستفاده و انحراف در جامعه اسلامي از ديرباز سوار بر دو مركب جهل و نفاق بوده است. وليفقيه ركن مهمي در حفظ بنيانهاي عقيدتي و باورهاي ناب اسلامي و جلوگيري از انحراف در جامعه اسلامي به شمار ميرود. در بسياري كشورهاي اسلامي يا حتي دورههايي در ايران كه عامل رهبري ديني و وليفقيه وجود نداشته است، مردم از جانب برخي باورهاي ديني آسيبهاي فراواني را متحمل شدهاند. شكلگيري فرقههاي ضاله و منحرف با استفاده از جهل مردم و در شرايط فقدان رهبري آگاه، مصائب اجتماعي بسياري به بار آورد. جريان محمدعلي باب و شكلگيري فرقه بابيون و بهائيون در دوران قاجار، جريان يماني به سركردگي احمدالحسن بصري در يمن و همچنين فرقهسازي محمد بن عبدالوهاب در عربستان و ... نمونههاي آشكاري از بازي با «عقايد ولايي» در ميان مردم است كه خود هر يك به انحرافي بزرگ در ميان امت اسلامي بدل شدهاند. در آسيبشناسي اين جريانها نشانههاي آشكاري از تخريب عقايد مردمي به علت نبود ولي و رهبري آگاه به مسائل ديني و سياسي به چشم ميخورد.
امروزه پايبندي به ولايت فقيه همتراز با بحث امامت در جامعه اسلامي است چراكه معاندان با چالشافكني در اصل ولايت فقيه در نهايت زير سؤال بردن اصل امامت در اسلام و تضعيف و تخريب شيعيان را دنبال ميكنند. در حقيقت وجود فقيه جامعالشرايط در رأس نظام اسلامي تكيهگاهي قدرتمند براي اجراي قانون وسلطه آن بر همگان حتي فرزانگان و فرهيختگان در جامعه است. خداوند در رابطه با غدير خم به پيامبر خود(ص) فرمود: «امروز آيينتان را براي شما به كمال رساندم و نعمت خود را بر شما تمام كردم و اسلام را براي شما پسنديدم و برگزيدم.» اين آيات و الزام پيامبر(ص) به تبليغ و آشكارسازي حقانيت علي(ع)نشان از اهميت بحث امامت و ولايت در جامعه اسلامي دارد، اين مهم در صورت نبود امام معصوم برعهده وليفقيه گذارده شده است. عيد سعيد غدير خم ميتواند بستري براي كسب معرفت و پيام غدير خم و اشاعه آن به تمام جوامع اسلامي در سراسر جهان باشد. به جرئت ميتوان گفت شكلگيري و تحقق تمدن واحده اسلامي بدون پايبندي به اصل «ولايت فقيه» و اشاعه فكري آن به ساير ملل اسلامي - به عنوان يكي از بنيانهاي وحدتآفرين و تأثيرگذار - با موانع و آسيبهاي فراوان روبهرو خواهد بود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۰ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۹:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]