محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1855809895
تاریخ تولد مصائب اقتصاد ایران
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه دنیای اقتصاد: کدام اقتصاددان و کارشناس اقتصادي انکار ميکند که اساس کار اقتصاد ما بيش از پنج دهه است که بر کسري بودجه گذاشته شده است؟ چه کسي منکر آن است که بيش از 40 سال است که دولت در اقتصاد ايران از طريق قيمتگذاري به جنگ ناموفق با تورمي رفته که خود آن را بهوجود آورده است؟
کدام کارشناس اقتصادي است که نداند دولت بیش از سه دهه است بر بنگاههاي بزرگ و مهم کشور مالکيت گسترده دارد. پايه تخريب منابع آب کشور حدود 30 سال پيش گذاشته شد. آلودگي هوا حاصل تنظيم غلط بازار انرژي و مديريت غيرعلمي آن در دهههاي اخير است و البته عبور دادن متوسط 85 ميليارد دلار واردات سالانه از هاضمه اقتصادي که تجربه هضم حداکثر 25 ميليارد دلار در سال را داشته، طي سالهاي 1385 تا 1390، باعث بزرگتر شدن ابعاد مشکلات شده که با اعمال تحريمها بروز بيروني پيدا کرده است. بنابراین با توجه به این فهرست مشکلات ریشهدار با تاریخ تولد متفاوت، اکنون دليلي بر افتراق وجود ندارد و از همه افراد مسوول امور که در ایجاد مشکلات کنونی نقش داشتهاند درخواست میکنم که با اجماع و وفاق، به حل مسائل کمک کنند.
مشاور اقتصادی رئیسجمهوری از چالشهای اقتصادی ایران و ریشههای آن پرده برداشت
گمشده اقتصاد در عصر معاصر
مشکلات کنونی اقتصاد ایران هم از نظر تعداد و هم از نظر عمق، بزرگتر از چالشهای اقتصادی سال 1367 هستند. مسعود نیلی، مشاور ارشد اقتصادی رئیسجمهور، با بیان این اظهارات به بررسی بخشی از مشکلات کنونی اقتصادی کشور پرداخته و نسبت به ابعاد مسائلی مثل «بحران آب، معضل آلودگی هوا، کسری صندوقهای بازنشستگی، عرضه گسترده نیروی کار، بدهیهای انباشته شده دولتی، مشکلات اساسی نظام بانکی و سهم قابلتوجه قاچاق در فعالیتهای اقتصادی» هشدار داده است. به گفته این اقتصاددان، با وجود اینکه مشکلات کنونی از چالشهای سال 1367 پیچیدهتر و گستردهتر است، ولی توان مالی دولت برای تحرکبخشی به اقتصاد –از نظر شاخصهای بودجهای و هزینه سرانه- تفاوتی با سال 1367 نکرده است.
نیلی در اظهارات خود به ارتباط متقابل «ثبات اقتصادی» و «برجام» نیز اشاره کرد و با بیان اینکه مدیریت موفق اقتصاد به انعقاد برجام کمک کرد، آثار ایجابی و سلبی برجام بر اقتصاد را بسیار بااهمیت دانست و افزود: «برجام از بروز يک بحران جدي در اقتصاد ايران جلوگيري کرد، چراکه تمامي شرايط براي وقوع يک فاجعه فراهم بود. با کاهش درآمدها و صادرات نفتی در صورت دست نیافتن برجام، اساسا اداره کشور با چنان درآمدی غيرممکن ميشد.» مشاور اقتصادی رئیسجمهوری با بیان اینکه «شناسنامه هريک از اين مشکلات کنونی، صادره در زمانهاي مختلف در گذشته هستند»، تنها راه غلبه بر چالشهای پیچیده کنونی را «اجماع» دانسته و چنین درخواست کرده است: «اکنون دليلي بر افتراق وجود ندارد. همه آناني که اين مشکلات را به وجود آوردهاند بايد در حل آنها نيز اهتمام ورزند.»
مقایسه دو دوره پسارکودی
مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیسجمهوری و اقتصاددان سرشناس کشور، در جمع گروهی از استادان و دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف به تشریح وضعیت اقتصادی کشور پرداخت و شرایط اقتصاد در سال 1393 را مشابه سال 1367 و حتی دشوارتر از آن سال دانست. نشریه «تجارت فردا» نیز با انتشار این اظهارات، به بررسی وضعیت اقتصادی ایران و مقایسه دو مقطع ذکر شده، اختصاص داده است. نیلی در اظهارات خود ابتدا مروری بر شرایط شاخصهای کلیدی اقتصاد در نیمه نخست دهه جاری کرد و با اشاره به تورم بالای 40 درصد، شوک بزرگ ارزی، رشد منفی اقتصادی طی هشت فصل و سقوط قیمت نفت؛ وضعیت این متغیرها در ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم را بسیار نامطلوب ارزیابی کرد. نیلی در مقایسه وضعیت اخیر با شرایط اقتصاد در پایان جنگ تحمیلی توضیح داد: «ایران طی دهههای گذشته به گونهای اداره نشده است که پایداری بلندمدت داشته باشد. انتظار آن بوده و هست که روزی زخمهای مختلف سر باز کنند و مردم را دچار مشکلات بزرگ و پیچیده کنند. زمانی در گذشته و در سال 1367، بخشی از این زخمها در حالی که تعدادشان بسیار کم بود، سر باز کردند و مسائلی بزرگ بهوجود آوردند.
در آن سال کشور با مشکل آب مواجه نبود. هوای شهرها در همهجا اعم از مرکز و مرز، پاک و تمیز بود. صندوق بازنشستگی نهتنها کمبود نداشت بلکه با مازاد هم مواجه بود. خیل عظیم متولدان امروز دهه 1360، در آن زمان یا در مهدکودک و خانه بودند یا در سالهای اولیه دبستان بهسر میبردند. نظام اداری و مدیریتی کشور هنوز ضربات سنگین 10 سال گذشته را تجربه نکرده بود. از همه مهمتر آنکه ظرفیت بالایی برای رشد در اقتصاد وجود داشت. امروز فهرست مشکلات طولانیتر است، ابعاد برخی مسائل مانند میزان شغل موردنیاز بسیار بزرگتر است و نکته بسیار مهم آنکه تعارض منافع بهطور بیسابقهای نمایان است. در سال 1367، تعداد مشکلات کمتر و عمق آنها هم کمتر بود در حالی که در حال حاضر، تعداد مشکلات بیشتر و عمق بسیاری از آنها نیز بیشتر است.»
به گفته نیلی «با معیارهای تعریفشده در اقتصاد، هرگاه دامنه تغییرات نرخ ارز از حدود 30 درصد فراتر برود، بحران ارزی رخ داده است». این در حالی است که طی دو سال منتهی به دولت یازدهم، نرخ ارز از حدود 1200 تومان به بیش از 3500 تومان افزایش یافت که رشدی تقریبا 200 درصدی داشته است. امری که به گفته نیلی، در اقتصاد کشور «بیسابقه» بوده است. مسعود نیلی همچنین آمارهایی را از توان مالی دولت برای تحرک بخشی به اقتصاد ارائه کرد و با اشاره به روند شاخصهایی مثل «هزینههای مصرفی سرانه دولتی» و «مخارج مصرفی دولتی به تولید ناخالص داخلی»، این آمارها را نشاندهنده این دانست که «توان دولت فعلي در تحرکبخشي به اقتصاد، در حد و اندازههاي دولتي است که در سال 1367 جنگ را به پايان رساند».
عبور از بحران بالقوه نفتی
نیلی با اشاره به سقوط قیمت نفت در سالهای گذشته و ارائه تاریخچه قیمت نفت در دهههای گذشته، این کاهش شدید قیمتی را در بازار جهانی نفت بیسابقه خواند و کشورهای نفتی در مواجهه با این بحران را به سه گروه تقسیم کرد. گروه اول کشورهایی مانند امارات متحده عربی هستند که اقتصاد متنوعی ایجاد کردهاند و حتی پس از دوره افزایش قیمت نفت نیز این تنوع را تداوم بخشیده و به این ترتیب اقتصاد خود را از گزند شوکهای نفتی مصون نگه داشتهاند.
گروه دوم کشورهایی مانند عربستان هستند که با وجود وابستگی قابلتوجه به نفت، در دوران وفور درآمدهای نفتی، توانستند بخش عمدهای از درآمدها را در صندوقهای ثروتملی ذخیره کنند تا در زمان کاهش درآمدها، توان اداره اقتصاد خود را داشته باشند و گروه سوم کشورهایی مانند روسیه و ونزوئلا هستند که با وجود وابستگی بالا به درآمدهای نفتی، منابع قابل توجهی در صندوقهای ثروت ملی خود نیندوختهاند و در حقیقت، بیمحابا تقریبا تمامی درآمدهای ارزی دوره وفور را خرج کردهاند. به دنبال این بحران نفتی، اقتصاد ونزوئلا و روسیه نیز وارد بحران ارزی شد بهطوری که شرایط اقتصادی ونزوئلا کاملا بیثبات شده و رو به وخامت میرود و در روسیه نیز به دنبال سقوط قیمت نفت، شوک 50 درصدی قیمت ارز رخ داد که در ادامه کنترل شد.
به گفته نیلی، شرایط ایران از نظر «استفاده بیمحابا از درآمدهای نفتی» شبیه به روسیه و ونزوئلا بوده است و «اقتصاد ايران مستعد بود که همچون ونزوئلا با بحران شديد اقتصادي مواجه شود و انتظار اين بود که از منظر رشد اقتصادي، تورم و بازار ارز، وقايعي که در ونزوئلا رخ داد، در ايران هم رخ دهد». نیلی توضیح داد که کاهش درآمدهای نفتی ایران، به شکل دو کاهش 40 درصدی در دو مقطع رخ داده است. در مقطع نخست و به دنبال تحریمها در سال 1391 درآمدهای نفتی 40 درصد کاهش یافت و از حدود 120 میلیارد دلار به حدود 68 میلیارد دلار رسید و در مقطع دوم هم با سقوط قیمت نفت، درآمدهای نفتی در سال 1393 مجددا حدود 40 درصد کاهش یافت و به حدود 34 میلیارد دلار رسید.
این در حالی است که بر خلاف مقطع نخست که شوک منفی نفت منجر به بیثباتی اقتصادی شد، در تجربه دوم فقط رشد اقتصادی تا حدودی تحتتاثیر قرار گرفت و ثبات اقتصادی حفظ شد. نیلی با مقایسه تجربه عملکرد اقتصاد در این دو مقطع جمعبندی کرد: «به جرات ميتوان گفت در حالي که عملکرد ايران در دوره وفور درآمدهاي نفتي شبيه کشورهاي دسته سوم، نادرست بوده، در زمينه مديريت و پيشگيري از وقوع بحران اقتصادي در دوره دوم کاهش درآمدهاي نفتي، بهترين عملکرد را داشته است.»
اثرات متقابل اقتصاد و برجام
مشاور ارشد اقتصادی رئیسجمهوری، ثبات اقتصادی ایجاد شده از سال 1392 را یکی از عواملی دانست که به موفقیت برجام کمک کرد. به گفته وی، «اثر کاهش چشمگير تورم و بهبود شرايط اقتصادي در سال 1393، بر قدرت چانهزني در مذاکرات هستهاي قابلانکار نيست. به عبارت ديگر ثبات اقتصادي، موضع کشور در مذاکرات هستهاي را تقويت کرد و متقابلا روند مثبتي که در آنسو در حال پيشرفت بود، به بهبود هرچه بيشتر شرايط اقتصادي ياري رساند».
نیلی در ادامه به تبعات مثبت برجام در اقتصاد ایران اشاره کرد و گفت: «با اجراي برجام، محدوديتي بر حجم صادرات نفت کشور وجود ندارد و به استثناي دلار که تحريم آن خارج از تحريمهاي هستهاي عليه ايران وضع شده است، تمامي ارز حاصل از اين صادرات، بدون هيچگونه محدوديتي روي نوع ارز و طريقه مصرف آن قابل دريافت است. از طرفي شرکت ملي نفت و وزارت نفت ظرف مدت کمتر از دو ماه، ميزان توليد نفت کشور را به جايگاه مطلوبي رساندند و اکنون حدود 5/ 2 ميليون بشکه نفت صادر ميشود. همچنين ذخاير ارزي بانک مرکزي در تمامي کشورها با واحد پول آن کشور قابل بازگشت است، در حالي که پيش از اين چنين امکاني وجود نداشت. يکي ديگر از موانعي که در اثر مذاکرات برجام از پيش پاي اقتصاد ايران برداشته شد، تحريمهاي بانکي است.
اکنون موانع سياسي تحريم نظام بانکي برداشته شده اما در اين زمينه ملاحظات ديگري غير از مسائل برجام در برقراري ارتباط با بانکهاي ايراني مطرح است. این در حالی است که برجام از بروز يک بحران جدي در اقتصاد ايران جلوگيري کرده، چراکه تمامي شرايط براي وقوع يک فاجعه فراهم بوده است. اگر برجام اجرايي نميشد و ايران 500 هزار بشکه در روز نفت صادر ميکرد و قيمت نفت در حدود شرايط جاري بود، درآمدهاي ارزي به رقم 9 ميليارد دلار ميرسيد که اساسا اداره کشور با اين سطح درآمد غيرممکن ميشد.»
پیچیدگی شرایط فعلی اقتصاد
با وجود مدیریت دولت در تثبیت اقتصادی و گشایشهای برجام، به نظر میرسد هنوز موانع زیادی پیش پای اقتصاد ایران قرار دارد و برای رسیدن به رشد پایدار و باثبات، تصمیمهای مهمی از سوی سیاستگذاران باید گرفته شود. مسعود نیلی در توضیح مشکلات پیچیده کنونی اقتصاد ایران افزود: «بحران آب، موجوديت سرزميني مناطق مهمي از کشور را در معرض تهديد قرار داده است. کيفيت هوايي که مردم در طول زيادي از نقاط مرزي و نيز به شکلي ديگر در کلانشهرها تنفس ميکنند، سلامت آنها را با خطر مواجه کرده است. نرخ بيکاري جوانان تحصيلکرده و بهويژه زنان بسيار بالاست. دولت با تعهدات سنگين مالي مواجه است که در فاصلهاي زياد با درآمدهاي آن قرار دارد.
صندوقهاي بازنشستگي با کسريهاي بزرگ مواجهند. نظام بانکي کشور با مشکلاتي اساسي دست و پنجه نرم ميکند. حجم بزرگي از فعاليتهاي اقتصادي در حوزههاي مهم، در قالب نظام غيررسمي مانند قاچاق کالا انجام ميشود. دولت در مقابل تعهدات سنگين مالي خود، با کاهش قيمت نفت مواجه شده و نسبت به شرايط قابل مقايسه با سال 1393 اما بدون تحريم نفتي، در حدود 80 هزار ميليارد تومان کاهش از محل منابع نفت دارد. همه ظرفيت مجاز و قابل شناسايي مالياتي مورد استفاده قرار گرفته و وارد آوردن فشار بيشتر به آن، تنها توليدکنندگان را در معرض مشکلات بزرگتر مالي قرار خواهد داد.»
ریشههای مزمن مشکلات اقتصادی
این اقتصاددان سرشناس کشور در ادامه اظهارات خود، به ریشههای دیرینه برخی از چالشهای اقتصادی اشاره کرد و گفت: «کافي است عينک سياستزدگي را از جلوی چشمانمان برداريم و به جاي آن با چشمان انصاف و نظر کارشناسي به اين مشکلات نگاه کنيم. آنگاه درخواهيم يافت که شناسنامه هريک از اين مشکلات، صادره در زمانهاي مختلف در گذشته هستند». وی با این مقدمه، از همه افراد مسوول امور که در ایجاد مشکلات کنونی نقش داشتهاند درخواست کرد که با اجماع و وفاق، به حل مسائل کمک کنند. وی درباره ریشههای مزمان مشکلات این پرسشها را مطرح کرد: «کدام اقتصاددان و کارشناس اقتصادي انکار ميکند که اساس کار اقتصاد ما بيش از پنج دهه است که بر کسري بودجه گذاشته شده است؟ چه کسي منکر آن است که بيش از 40 سال است که دولت در اقتصاد ايران از طريق قيمتگذاري به جنگ ناموفق با تورمي رفته که خود آن را بهوجود آورده است؟ کدام کارشناس اقتصادي است که نداند مالکيت گسترده دولت بر بنگاههاي بزرگ و مهم کشور بيش از سه دهه است که در دست بخش خصوصي نيست؟»
به گفته مسعود نیلی، «پايه تخريب منابع آب کشور حدود 30 سال پيش گذاشته شد. آلودگي هوا حاصل تنظيم غلط بازار انرژي و مديريت غيرعلمي آن در دهههاي اخير است و البته عبور دادن متوسط 85 ميليارد دلار واردات سالانه از هاضمه اقتصادي که تجربه هضم حداکثر 25 ميليارد دلار در سال را داشته، طي سالهاي 1385 تا 1390، باعث بزرگتر شدن ابعاد مشکلات شده که با اعمال تحريمها بروز بيروني پيدا کرده است. اکنون دليلي بر افتراق وجود ندارد. همه آناني که اين مشکلات را بهوجود آوردهاند بايد در حل آنها نيز اهتمام ورزند».
۲۸ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۷:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]
صفحات پیشنهادی
جزئیات گزارش ویژه از اوضاع اقتصاد/ رشد تاریخی در انتظار اقتصاد ایران
مرکز پژوهش های مجلس ارائه کرد جزئیات گزارش ویژه از اوضاع اقتصاد رشد تاریخی در انتظار اقتصاد ایران مرکز پژوهش های مجلس با اعلام پیش بینی رشد ۶ ۶ درصدی اقتصاد ایران در سال جاری برآورد کرد ۳ ۹ درصد این رشد مربوط به بخش نفت باشد به گزارش ایلنا به نقل از شبکه خبری اقتصاد و بانک اانتشار یک مجله اقتصادی دانش بنیان و موج چهارمی در ایران
انتشار یک مجله اقتصادی دانش بنیان و موج چهارمی در ایران در راستای پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری از این پس همشهری اقتصاد با رویکرد اقتصاد دانش بنیان و توجه به موضوع نوآوری و خلاقیت های جدید در حوزه اقتصادی وکسب وکار منتشر خواهد شد سیدجواد سیدپور سردبیر همشهری اقتصاد با بیانبزگرای اجلاس مشترک همکاری اقتصادی عمان و ایران در مهرماه
رایزن فرهنگی کشورمان درعمان از برگزاری پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و عمان با مسئولت سازمان توسعه تجارت در دوم مهر ماه خبرداد بهمن اکبری در گفت و گو با جام جم آنلاین برگزاری این اجلاس را که در تهران برگزار می شود فرصتی برای تقویت مناسبات مشترک دانست و گفتمصائب اقتصادی 95 بیشتر از سال 67 است؟
هفته نامه تجارت فردا سخنرانیاش را با یک پرسش مهم و یک گلایه آغاز کرد شاید این پرسش در ذهن شما مطرح است که به چه دلیل در مورد رفع برخی مشکلات اقتصادی پیشرفتی نمیبینیم و انتظارها در برخی موارد محقق نمیشود و گلایهاش این بود البته اکنون فضای رسانهای کشور به گونهای است کهمناظره مظاهری و خرازی درباره روابط اقتصادی ایران با کشورهای جهان سوم
گروه توسعه انجمن اندیشه و قلم برگزار میکند مناظره مظاهری و خرازی درباره روابط اقتصادی ایران با کشورهای جهان سوم نشست روابط روابط اقتصادی ایران با کشورهای جهان سوم صدقهدهی یا سرمایهگذاری با مناظره طهماسب مظاهری وزیر پیشین اقتصاد و دارایی و رییس کل اسبق بانک مرکزی و سید صادقتناقض آمارهای رسمی در مورد رشد اقتصادی ایران به خاطر چیست؟
تناقض آمارهای رسمی در مورد رشد اقتصادی ایران به خاطر چیست مرکز پژوهشهای مجلس می گوید رشد اقتصادی ایران پارسال منفی ۴ دهم درصد بوده است این درحالی است که مرکز آمار ایران قبلا رقم رشد اقتصادی را مثبت یک درصد اعلام کرده بود دانلود کلیدواژه ها آمار | اقتصاد |&nbسه گام اساسی اقتصاد ایران برای عبور از رکود
خبرآنلاین رییس اتاق بازرگانی تهران گفت راه اول اقتصاد ما برای خروج از رکود اتخاذ سیاستهایی است که هزینه زیادی برای دولت ایجاد نکند و دولت را بیش از این تحت فشار تامین منابع قرار ندهد مسعود خوانساری اظهار داشت دولت برای از پیش رو برداشتن مشکلات اقتصادی به درستی تورم را اولرنج اقتصاد ایران از توزیع نامناسب
روزنامه آرمان امروز- امیر داداشی در جوامع مدرن علاوه بر رشد اشتغال و افزایش تولید نظام توزیع كالاها و خدمات نیز نقش بسزایی در اقتصاد ایفا میکنند و در واقع بدون نظام توزیع سریع و کارآمد پایههای اقتصاد متزلزل میشود اکنون میتوان یکی از دلایل اصلی افتراق جوامع صنعتی امروزاقتصاد ایران زیر سایه برجام چه تغییری کرد؟
خبرآنلاین عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به تاثیر برجام بر اقتصاد کشور گفت هماکنون ثبات و آرامش در فضای اقتصادی کشور حاکم است و به یک حالت آرامش و عقلانیت در داخل کشور رسیدهایم عباس آرگون ضمن بررسی عملکرد دولت اظهار داشت اگر بخواهیم به جنبههای اقتدر دولت قبل فقط ۸ کشور در بخش اقتصادی از ایران فاسدتر بودند
در دولت قبل فقط ۸ کشور در بخش اقتصادی از ایران فاسدتر بودند خبرجنوب به نقل از معاون وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی نوشت ایران تا سه سال قبل در فساد اداری و فضای کسب و کار سقوط آزاد داشت آفتابنیوز حجت الله ميرزايي كه براي شركت در جشنواره تقدير از تعاونگران برتر فارس به شير-
اقتصادی
پربازدیدترینها