واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: 250میلیون دلار خسارت را به «شل» انگلیس بخشیدند
دكتر درخشان: مطمئن باشيد هيچ تكنولوژياي به ايران منتقل نميشود / دکتر توكلي خطاب به شمخاني: اين قراردادها حاكميت ملي ما را به خطر مياندازد شایعه شد که الگوي قراردادهاي جديد نفتي روز گذشته به دولت ابلاغ شده است، در همين روز دكتر مسعود درخشان از نقاط ضعف آن گفت...
شایعه شد که الگوي قراردادهاي جديد نفتي روز گذشته به دولت ابلاغ شده است، در همين روز دكتر مسعود درخشان از نقاط ضعف آن گفت و احمد توكلي در نامهاي به دبير شورايعالي امنيت ملي نسبت به نقض حاكميت ملي هشدار داد ولي IPC ابلاغ شده و حالا اين وزارت نفت است كه همه چيز را در دست گرفته است.
به گزارش «جوان»، اسدالله قرهخاني سخنگوي كميسيون انرژي مجلس از ابلاغ الگوي قراردادهاي جديد نفتي از سوي رئيس مجلس شوراي اسلامي به دولت خبرداد و گفت: هيئت تطبيق مصوبات دولت با قوانين، الگوي قراردادهاي جديد نفتي را بررسي و عدممغايرت آن با قوانين بالادستي را اعلام كرد ولی اندکی بعد این خبر رد شد. با این حال اگر ابلاغی درکار باشد به منزله اجراييشدن IPC است كه وزارت نفت يكسال به دنبال آن بود آن هم با تأكيد بر انتقال تكنولوژي. دكتر مسعود درخشان اقتصاددان برجسته انرژي كشور اما آن را بعيد ميداند: «اساساً انتقال فناوري در چارچوب قراردادهاي نفتي امكانپذير نيست و ما اين را قبلاً اثبات كرديم و عملكرد گذشته اين را اثبات ميكند. مبتكر بيعمتقابل پس از 20 سال ميگويد كه فناوري در قرارداد بيع متقابل منتقل نشده است، بنابراين وقتي طراح اين قراردادها ميگويد منتقل نشده، حالا همين فرد ميگويد در قرارداد IPC ميتوانيم به انتقال دانش و تكنولوژي دست يابيم.»
داستان غمانگيز شل و توتال
وي در نشستي خبري كه در خبرگزاري فارس برگزار شد، افزود: شركت توتال نقشه بلوكبندي پارسجنوبي را به گونهاي طراحي كرد كه در نهايت به زيان ايران و به نفع قطر باشد و هماكنون ميبينيم كه توتال در طراحيهاي اوليه به گونهاي طرح را به پيش برده كه در نهايت استحصال گاز از پارسجنوبي به نفع قطر باشد. اين كارشناس اقتصاد انرژي با اشاره به قرارداد بيعمتقابل و عملكرد آن در 20 سال گذشته گفت: شركت نفتي شل در ميدان نفتي سروش فعاليت ميكرد كه دكتر سعيدي نامهاي به سران قوا نوشت مبني بر اينكه عملكرد اين شركت خسارات جبرانناپذيري به مخازن ما وارد كرده است و بايد جلوي آن گرفته شود، پس از پيگيريهاي متعدد، بالاخره شل را 250 ميليون دلار جريمه كردند، اما طبق اطلاع بنده، در نهايت اين 250 ميليون دلار دريافت نشد.
درخشان درباره قراردادهاي پيش از انقلاب هم افزود: انگليسيها براساس قرارداد دقيقي كه با ايران تنظيم كرده بودند، از پذيرش اشتباه خود سر باز ميزدند تا اينكه ما با استناد به دو جمله «آخرين روشها و تكنولوژي بهرهبرداري از مخازن و حراست و حفظ ذخاير نفتي ايران»، از متن قرارداد آنها را ملزم به پذيرش اين اشتباه كرديم. آنها پس از پذيرش، اسناد و مدارك را به فرانسه ارسال كردند كه پاسخ اين سؤال در زمان جنگ ايران و عراق داده شد. پاسخ داده شده پس از سالها، تأييد استدلال مهندسان ايراني مبني بر روش غلط بهرهبرداري شركت نفت انگليس از مخازن نفت ايران بود.
آنها به دنبال تضعيف ايران هستند
وي با طرح اين سؤال كه شركتهاي نفتي چه عملكردي در خصوص صنعت نفت ايران داشتهاند، گفت: آقاي دكتر موحد كه متخصص نفت بودهاند، در سخنراني خود در دانشگاه تهران (حدود 25 سال پيش) گفتند كه سندي را ديدهام كه كارشناس شركت نفت انگليس در نامهاي به وزارت امور خارجه نوشته است كه مشكل ايران اين است كه روستاها و شهرهاي كوچك ايران، مستقل و خودكفاست و تا زماني كه اين استقلال وجود دارد ما نميتوانيم اين كشور را تحت كنترل دربياوريم.
ديدگاه رهبري
وي ادامه داد: مقام معظم رهبري در ديدار با دانشجويان و در حاشيه نامه آقاي رئيسجمهور، به يك نكته كليدي اشاره كردند و در فاصله چند روز درباره قراردادها معيار ارائه دادند، ايشان در جايي فرمودهاند كه: اينجانب به خاطر منافع و مصالح كلان كشور اين توصيهها را مطرح ميكنم كه نكته مهمي است. ايشان ادامه دادند كه همه نهادهاي قانوني وظايف خود را مجدانه انجام دهند و نكاتي كه كارشناسان مطرح كردهاند مدنظر قرار گيرد. ايشان در ديدار با دانشجويان هم فرمودهاند تا وقتي اصلاحات انجام نشده است و با منافع كشور سازگار نشود، اين كار انجام نخواهد شد. وي با اشاره به بحث درباره قراردادهاي نفتي امريكا گفت: ميادين نفتي امريكا متعلق به بخش خصوصي است، اما قراردادهاي آنها 200 يا 250 صفحه دارد و چنان وارد جزئيات ميشوند كه طرف سرمايهگذار نتواند سوءاستفاده كند و همه چيز با دقتهاي كارشناسي بحث ميشود. عضو هيئت علمي دانشكده علامه طباطبايي ادامه داد: خيليها به من گفتند شما مخالف سرمايهگذاري خارجي هستيد، اما من اعلام ميكنم كه اينطور نيست و اتفاقاً با نظر آقاي وزير موافقم كه با كساني كه كلاً مخالف سرمايهگذاري خارجي هستند، نميشود وارد چنين مباحثي شد.
نامه مهم به شمخاني
همزمان با نشست خبري دكتر درخشان، احمد توكلي نماينده سابق مجلس نيز در نامهاي به علي شمخاني دبير شوراي امنيت ملي نسبت به نقص حاكميت ملي هشدار داد و نوشت: به رغم اصلاحات اعمال شده، در مصوبه سوم نيز همچنان برخي از اشكالات اساسي اوليه باقي است: «تعارض با اصل 44 قانون اساسي و برخي مواد قوانين فرادستي در واگذاري مديريت توليد به بخش غيردولتي، نقض حاكميت ملي و منافع ملي كشور، عدم تأمين اهداف متعدد سياستهاي كلان اقتصاد مقاومت، امكان سلطه شركتهاي امريكايي، انگليسي و فرانسوي به مدت 20 تا 32 سال سوق دادن متخصصان شركت ملي نفت ايران به شركتهاي خارجي يا به خارج از كشور و...»
توكلي خطاب به شمخاني نوشت: از جنابعالي درخواست ميشود با فوريت و اولويت موضوع را در جلسه شوراي امنيت مطرح فرموده و از امضاي عجولانه هرگونه قراردادي تحت اين مصوبه پيشگيري فرماييد. ذكر اين نكته ضروري است كه در مياديني كه شركت ملي نفت، فعاليتهاي مربوط به توسعه ميدان را با جديت دنبال نموده است، متخصصين خدوم صنعت نفت - چه در بخش دولتي و چه در بخش خصوصي - بسياري از اهداف مورد نظر را با حجم قابل توجه ساخت قطعات و تجهيزات در داخل كشور محقق كردهاند. از طرف ديگر بسياري از سرمايهگذاران و صاحبان منابع مالي در خارج از كشور در چارچوبهاي قراردادي بيع متقابل يا ساير اشكال قراردادي بسيار كمهزينهتر از IPC نيز حاضر به سرمايهگذاري بوده و براي حضور در بازار ايران اعلام آمادگي كردهاند.
ايران و عربستان
اين استاد اقتصاد انرژي تأكيد كرد بايد ببينيم كدام ميادين نفتي مشكل خاص دارند و از مهندسان نفت سؤال كنيم كه اين مشكلات چيست و راهكار آن كدام است، اگر اين مشكل تنها از سوي شركتهاي خارجي قابل رفع بود، ميگوييم به روي چشم، هر چه شما بگوييد، به عنوان مثال در ميدان نفتي مشترك ايران و عربستان سالهاست مسئلهاي وجود دارد كه از طريق مشاركت و سرمايهگذاري شركتهاي نفتي خارجي ميتواند حل شود.
وي افزود: ميگويند اگر بخواهيم مشكل اين ميدان حل شود، شركتهاي نفتي خارجي ميدان گچساران را هم ميخواهند، اين ديگر برخوردي از موضع ضعف است. معلوم است وقتي ميدان بزرگ را پيشكش ميكنيد، ديگر شركتهاي خارجي به ميادين كوچك اعتنا نميكنند. وي با طرح اين سؤال كه هماكنون چه كاري بايد در خصوص صنعت نفت انجام دهيم، گفت: بايد سراغ شركتهاي خدماتي نفتي برويم. اين شركتها ابزارها و خدمات وسيعي دارند و حتي برخي دوستان به دنبال آنها رفتند و آن شركتها آمدهاند و گفتهاند اگر مشكل پول هم داريد، ما خودمان منابع را تأمين ميكنيم. شركتهاي خدماتي نفتي در كشورهاي مختلف دورههاي آموزشي برگزار ميكنند و اگر نياز به انتقال دانش وجود دارد، از طريق برگزاري اين دورهها به راحتي ميتوان مشكل آموزش را حل كرد، بنابراين شركتهاي خدماتي نفتي به راحتي حاضرند با ايران همكاري كنند.
وي با اشاره به استدلال مسئولان وزارت نفت و وزير نفت براي مزاياي اجراي الگوي قراردادهاي جديد نفتي گفت: گفته ميشد نيازمند فناوري، دانش و 200 ميليارد دلار سرمايهگذاري در حوزه نفت هستيم، بنابراين راهي باقي نميماند جز اينكه IPC را اجرا كنيم. اما يكي از جلساتي كه در پاستور برگزار شد، وقتي بحث انتقال دانش با اجراي IPC مطرح شد، درنهايت يكي از مسئولان وزارت نفت گفت، شما انتقال دانش و تكنولوژي را كنار بگذاريد و اصلاً بحث ما فناوري نيست بلكه هدف ما جذب سرمايه است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۷ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]